Mammahagen

Tänkte visa lite bilder på hur Rák och Katla har det i sin mammahagen.


Badning så Rák är fin inför fölning. (och få bort lite skorv från eksemet)


Lilla maggen :)

En dag i mammas tecken

I morse efter frukosten gav jag och mamma oss ut på en härlig promenad i solen. Vi stannade en stund vid fårhagen för att titta på alla de små och söta lammen. Vi var nog ut en och en halv timma i alla fall. Vi kikade även på bäcken som vi har en bit bort i skogen. Dock var det inte så fartfyllt i den, den porlade lite stilla.

Vid halv fem gav vi oss av på ännu en lite promenad, till bygdegården för valborgsfirande. Mysigt var det, det började ute vid skogsdungen bland vitsipporna. Där fick vi lyssna på Moutainhome voices, vuxna i blandade åldrar från byn.
När de sjungit sina sånger, vårtalet hade hållits och nationalsången var sjungen var det dags att gå in för lite fika. Efter en stunds prat och fika var det dags för Mountainhome singers, de små i byn. Jättesöta var de och så duktiga! Se sjöng lite olika barnvisor bland annat den om blåsippor.
Allra sits var det dags för lottdragning, tyvärr vann vi inget men har i alla fall sänkt pengar till föreningen.
Det var verkligen en trevlig tillställning, jag fick träffa många som jag nästan aldrig ser bland annat några av mina gamla fröknar från lekis.


Fina fina Berghem..

Ninisarna fick efterlängtade maskrosblad idag.

Ingen lust..

Jag har faktiskt ingen lust att blogga just nu, känner mig bara alltmänt förvirrad igen över framtiden.. Tror jag har börjat tappa lusten för ridningen också, känns inte alls lika roligt när jag inte kan rida min fina tjej.
Sen har jag varit lite nedstämt sedan jag åkte hem från Andreas i tisdags också, jag har tänkt himla massa på honom och att bo tillsammans. Det kändes faktiskt ett tag som att jag skulle kunna vara beredd ge upp allt för att få vara med honom nu. Men jag kan inte jag har min lilla tjej som jag älskar och vill inte ge upp henne ge upp i första taget.

Idag var jag och pappa i alla fall i Kungsbacka för att kolla på en utbildning - Cad-konstrukör med inriktning mot bygg. Verkade rätt kul men efter att ha läst igenom utbildningsplanen från Eskilstuna så verkar den utbildningen ändå roligast. Fast det är ju alltid bra att ha lite back up.

Stigandi

Stigandi -95
Kön: Valack
Färg: Brun
Betydelse: Stigandi betyder på isländska: stigande rörelser, höga benlyft
Personlighet: Han är en känslig kille med fem gångarter
Lämplig ryttare: Passar bäst för den som ridit lite mer.

Detta är lite snabb fakta om Stigandi som jag rider lite mer nu och som jag även ska ha på kadriljen till Öppet hus i maj. Tanken är att jag inför öppet hus ska hinna träna honom lite mer än bara vid kadriljträningarna.
Det är hans tölt som behöver tränas så han har lite svårt för tölt och speciellt att hålla den längre sträckor men även i kurvor.
Stigandi är som det också står här ovan en rätt känslig herre, all hantering ska ske lugnt och stilla. Minsta lilla kan vara läskigt så som tex en glass, uuuh så hemskt det är tycker Stigandi!

Idag red jag honom ett kort pass på förmiddagen, mest för att känna hur tölten är just nu och hur han var allmänt. Jag tycker det är rätt svårt att diskutera med honom, han är rätt stel i munnen. Tuggar inte mycket på bettet. Lyssnar inte så bra på sätet eller skänklar. Rösten är han dock lyhörd för vilket underlättar vid longering som han är riktigt duktig på. Han behöver även lära sig att slappna av bättre.
Jag tror jag kommer få ta lite longeringspass för att han ska lära sig att sänka sig och inte stressa så.
I tölten blir han väldigt hög och liksom "kikar på stjärnorna" med huvudet, ingen optimal hållning direkt.
Jag har en hel del att jobba med, det märks att han är turhäst och liksom har stängt av en del.


Vår i Härnösand

Denna älskade stad som jag skulle göra allt för att kunna få åka tillbaka till nu!











Mys i vårsolen

Rák verkade inte alls lika glad att se mig som jag var att se henne. När jag skulle hämta henne i hagen var hon inte så pigg på att följa med ut. Jag tror hon trivs rätt bra med att stå i hagen och bara mysa och äta gräs.
Efter några om och men samt sick-sackande fick jag tag på henne.

Väl vid stallet skulle hon gnägga och hälsa på alla runt om kring, hon som nästan aldrig gnäggar. Undrar vad hon sa?!
Sedan blev det några rejäla tag med piggborsten för att försöka få bort det mesta av vinterpälsen som är kvar. Den sitter dock fortfarande rätt bra.
Ännu har hon inte börjat klia sig heller som jag varit orolig för. Hon såg väldigt fin ut i man och svans, pannluggen har den blivit tjockare också. Hon skulle dock behöva tvättas av i man och svans, hon är lite skorvig. Tror jag får göra det på fredag innan kadriljträningen. Kan vara bra innan fölis kommer. Jag passade även på att känna på magen ifall jag skulle ha turen att känna fölis, men icke! Kollade hennes ljuver också, det var inte speciellt mycket hon börjat fylla så det dröjer nog ett tag till.

Jag passade även på att smörja henne i man och svans för säkerhetsskull, switchade henne också då jag tycker att det fungerade bra förra året.
Sen var det ju dags för denna fruktade insektsspray, inte alls roligt ju tycker Rák! Usch, usch, usch säger hon.
Jag fick i alla fall sprayat tills slut och borstade sedan in den. Efter några godisar fick hon gå tillbaka till hagen.

Upp till stallet tog jag med Ráks hag- och mammakompis, Katla hon skulle skos av. Detta tyckte inte Rák var någon bra idé alls, hon ville ju inte stå där själv! Så hon passade på att tala om för alla hästar runt om att det var jättesynd om henne och att hon stod själv i hagen. Sedan brallade hon runt ett tag innan hon kom på att hon hade allt gräs i hagen för sig själv. Hon är söt min fröken.


Ångest!

Usch, det känns som om hela hjärtat ska explodera av smärta när som helst. Imorgon åker jag hem, det blir bara värre och värre för varje gång vi ska skiljas åt. Jag vill ha min älskade nära varje dag nu nu nu! Det är hemskt att inte kunna få vara tillsammans varje dag och kunna dela varandras vardag.

Att alltid ha någon där när du kommer hem efter en dag på jobbet/skolan. Ha någon som stöttar dig och finns till i både jobbiga och roliga stunder. Ha någon som förstår och vet hur du fungerar. Ha någon att laga mat, gå promenader, skratta, gråta och dela allt med.
Ha någon att viska "jag älskar dig" till, någon som betyder allt.

Jag älskar dig och jag vill ha dig hos mig för alltid. Du, just du betyder allt för mig! ♥

Ny hemsida

Har i sett att Börjes har fått en ny hemsida? Mycket snyggare tycker jag! Enklare att förstå sig på också, dock är webbshopen fortfarande det samma. Jag hoppas på en liten uppfräschning av den också så småningom.

Påskmiddag

Grillen är tänd, potatisgratängen är i ugnen, majkolven står på spisen och salladen är i salladsskålen. Snart är det dags för påskmiddag och som underhållning så är det Madagaskar 2 på 5an.
Till efterrätt blir det äkta kladdkaka sen med frukt, mums! Serveras med banandrink.
Hur har ni det denna påskaftons kväll?

Glad påsk på er!

Här är påskstöket i full fart. Allt är diskar och in plockat i skåp. Jag har torkat av bord och bänkar samt dammsugigt lägenheten. Usch så varm man blir av att städa! Jag får öppna fönstren och vädra lite också.
Andreas har varit och lämnat tillbaka vår lilla lånebil och putsar nu fläskfilén som jag ska marinera.
Chokladkakan som vi ska ha till efterrätt ikväll bakade jag igår så den har stått i kylen över natten och gottat till sig.

Vår påsklunch kommer bestå av lite små plock bland annat prinskorv, potatis, gravad lax, sill och självklart ägg. Jag ska göra  oeuf mimosa som är en fransk tradition. Man kokar äggen, delar dem i två och tar ut äggulan. Fyller äggvitan med hemma gjord majonnäs och strös sedan på äggula och persilja. Väldigt mumsigt!

Nu ska jag ta och göra marinaden till fläskfilen som vi ska äta ikväll!

5 mataffärer

blev resultatet på våran roadtrip. Vi började med att åka till ica för att köpa en påskblomma till Andreas pappa som vi sedan överraskade med att hälsa på.
Efter att ha varit där en stund åkte vi vidare till Birsta och Willys för att handla. Dock hittade vi inte allt så vi åkte vidare till Coop där vi hittade det mesta som fattades förutom banan syrup som vi ska ha till vår påskdrink imorgon.
Helt omöjligt att hitta verkar det som! Ingen av de som jobbade i affärerna hade hört talas om det heller.
Efter att ha sökt igenom 5 mataffärer så gav vi upp. Finns det någon som någonsin hittat banan syrup? Det ska tydligen finnas i vanilj, karamell och andra smaker också.



Roadtrip

Nu blir det alldeles strax lunch och efter det ska vi göra oss klara för en roadtrip. Andreas har varit på Ok-q8 och hyrt en liten bil. Det ska bli roligt att för en gångs skull kunna åka vart man vill och när man vill utan att hålla reda på bussen.
Det blir troligen en tur till Birsta där vi ska handla inför helgen och sen får vi se om vi åker någon mer stans.
Jag får återkomma om hur det gick!

Sommareksem del 1

Denna ständiga plåga för våra stackars hästar.. Jag vet inte hur mycket jag har läst, googlat och funderat kring denna åkomma. Det känns som det finns en miljon olika produkter och det är inte alls säkert att det fungerar på just min häst..

Jag, som de flesta andra kör på eksemtäcke, smörjer vid behov samt sprayar mot insekter. Idag läste jag dock detta på denna blogg.
"Denna sommar kommer han också gå utan täcke, fick lära mig en ny sak idag, som faktiskt är ganska logisk om man tänker efter, blir inget exemtäcke i år, när vi kör på ökozon. För sommar är varmt, fuktigt, svettigt och blött = svampar och annat trivs och besvärar hästen ännu mera. Ofta är det inte exemet som är värst, utan just svampinfektioner, och när man täckar hästarna med exemtäcken, så trivs så klart svamparna i den varma fuktiga miljön."

Det är ju helt logisk! Varför har man inte tänkt på detta innan för? Jag har haft lite tankar på ökozon men tyckt det är lite för dyrt och jag vet inte hur drygt det är och hur många paket man kan tänkas köpa under en säsong. Ökozon hade ju helt klart varit den bästa och smidigaste lösningen.
Dock tyckte jag att det fungerade bra med extra b-vitamin, smörj, täcke och spray förra året. Jag ska köra likadant detta året då jag har massa smörj och spray kvar sedan förra säsongen.
Vi får se nästa år, då kanske det blir till att prova ökozon.

Jag kanske ska ta och räkna lite på vad det kostar med eksemtäcke, smörj m.m och jämföra. Det vore ju helt klart skönt både för ryttare och häst om man inte behövde täcka.
Någon som har erfarenhet av Ökozon och som kan ge ett utlåtande? Vore jätteintressant!

Jag har tänkt fortsätta denna serie lite då det finns många olika preparat, täcken m.m för våra eksemhästar.. Jag tänkte dela med mig om mina tankar och sen kanske får respons från er läsare. Så kan vi dela med oss av våra erfarenheter. Låter det som en bra idé?

Risotto

Jag tänkte dela med mig av ett gott och mjölkfritt recept som jag lagade här ikväll. Fördelen med detta recept är att det är väldigt lätt att laga och det enda man behöver är ingredienser och en stekpanna.

Risotto med curry och köttfärs.
Du behöver:
1 gul lök
1 msk margarin
1½-2 msk curry
500 gr köttfärs
2 dl långkornigt ris
5 dl grönsaksbuljong (5 dl vatten + buljongtärning)
1 pkt frysta ärtor, majs, paprika (600g)
½ dl finhackad persilja
Salt och peppar
Stek löken, tillsätt curry och köttfärs. Låt det bryna i ett par minuter. Rör ner riset och späd med grönsaksbuljong, låt koka under lock - 25 min. Tillsätt grönsakerna när 5 min återstår. Smaka av med salt och peppar. Strö på persilja.
Smaklig måltid.


Veckans tips #12

Denna veckan vill jag tipsa om min otroligt sköna säkerhetsväst! Det är en Airowear Outlyne, jag köpte min i somras på Lill hästen i Stav. Jag har aldrig haft en skönare väst. Jag tycker att den är hundra gånger skönare än både Racesafe västen och Steeds säkerhetsväst som finns på Hööks.

Det är en otroligt skön och följsam väst, väldigt mjuk! Lätt att justera, både i midjan och på axlarna. Mycket praktisk med en dragkedja fram så man slipper ställa om västen varje gång.
Den är så skön att jag flera gånger glömt bort att jag har den på mig. Snygg är den också tycker jag.
Alla borde verkligen bära en väst, den skyddar mer än man tror när olyckan väl är framme. Det har jag lärt mig!

Priset är från 1990 kr, vilket den helt klart är värd!
Finns att köpa på bland annat Hööks, Lillhästen i Stav och Hoppla Ridsport

Bildkälla

Hembakat

Hembakat bröd är verkligen det godaste som finns. Jag blev så himla sugen på att baka just nu då jag är hungrig och sugen på scones eller nybakat bröd. Dock får jag vänta med att baka tills jag kommer hem tror jag.
Detta recept tänker jag prova då, Grahamns bröd med knaprig yta det såg väldigt smarrigt ut.

Bildkälla

Favoritprogram

Vad har hänt med mina favoritprogram egentligen? Halv åtta hos mig verkar vara slut. Nu ska det börja något som heter Fyra bröllop klockan 19.25 istället. Det är samma upplägg som halv åtta fast med bröllop. Hur kan de göra så? Jag blir så trött!
När jag pluggade brukade jag alltid kolla på halv åtta till middagen, jag verkligen älskar det programmet. Varför ska de alltid ändra eller ta bort så fort något är bra. Suck!!
Det kommer även att börja ett annat program som har samma upplägg fast heter Klockan åtta hos stjärnorna, det är ju inte alls lika kul med kändisar... Man ser ju kändisar över allt ändå, näe jag hoppas det blir ett fiasko och att de tar tillbaka halv åtta. Helge kommer i alla fall vara med i det nya programmet också och tur är väl det, lite kul kan det nog bli ändå.
I Efter tio så var Simon och Tomas precis gäster och de har fått uppdrag i USA så är nu där och jobbar. Detta betyder att de inte kommer vara några program med dem mer i Sverige. Design Simon och Thomas är mitt andra favoritprogram, de är verkligen superhärliga.
För två år sedan såg jag Tomas på Sundsvalls flygplats, jag ångrar verkligen så att jag inte gick fram och pratade. Jag vågade verkligen inte.. Ikväll ska i alla fall Simon och Tomas vara med i det nya programmet Herr och fru på tv4, kan bli intressant.
Vad har ni för favoritprogram?

Planering

Med Efter tio som sällskap sitter jag nu och planerar vår påskhelg. Just nu letar jag efter ett smarrigt kladdkaka recept på äkta choklad. Supermumsigt! Det får nog bli någon slags frukt till också så det blir lite nyttigt. Kanske skivad banan, hallonsås eller blåbärssås.. Choklad passar verkligen med det mesta.

Jag försöker även planera påsklunchen, vad är typiskt för påsk egentligen? Jag tycker det är svårt med högtider att veta vad som är typiskt. Vi hemma brukar oftast äta lite mer typiskt franskt blandat med svenskmat.
Här i Sverige känns det som om alla högtider är samma samma, sill, köttbullar och potatis? Jul- eller påskmust. Förutom att det på påsken är lite mer ägg så tycker jag att jul, påsk och midsommar är rätt lika.
Hur ska ni fira påsken och vad ska ni äta? Är det någon som kanske inte ska fira?

Stor rensardag

Då vädret inte såg ut att vara så bra i dag heller började jag med att rensa min dator. Varför kan man inte lära sig att rensa allt eftersom? En tredjedel av alla bilde jag har är misslyckade bilder. Från och med nu ska jag försöka rensa bort det dåliga bilderna med en gång.

Det är rätt roligt att rensa ändå men det tar sån tid! Det allra roligaste är att återupptäcka massa gamla bilder som väcker minnen. Jag tänkte visa upp några bilder på mina två första hästar.


Min första häst Eldur

Jag och Eldur

Min andra häst Birningur

Eldur och Birningur

Uppdatering från stohagen

Fick lite uppdatering via sms i går kväll. Hemma i stohagen har nu Rák börjat fylla på sitt juver något. Så nu är det inte långt kvar. Ca 3-4 veckor. Spännande!
Nästa vecka när jag är hemma igen ska jag åka till stallet och gosa med henne, usch så jag saknar min flicka!


Hemsida för mjölkallergiker

Jag hittade precis en bra sida för oss mjölkallergiker, mjölkfri heter den. Där kan du bland annat hitta recept, information om allergin, olika produktnyheter och så finns det även ett diskussionsforum.
Ta och kika in där!

Oatly

Personligen tycker jag att Oatly har ett väldigt bra sortiment av havreprodukter. Hos dem finner man havredryck, havregurt, glass, matlagningshavre och även havredryck - on the go till mellanmål (som yoggi drickyoghurt).

Jag har provat en havredryck - on the go en gång men tyckte att den smakade alldeles för mycket havre för min smak. Visst man måste nog vänja sig vid det men jag tycker de hade kunnat få den att smaka lite mer frukt.
När vi var coh handlade i söndags såg jag havregurt, både naturell och med jordgubbssmak.
Är det någon som har provat deras havregurt? Den med jordgubbssmak såg lockande ut. Smakar den väldigt mycket havre? Och den naturella vad smakar den?


Mjölkfritt

Förra veckan vaknade jag med massor av kliande utslag på mina händer. Antingen berodde det på katten jag klappade dagen innan eller så har det blivit lite för mycket av mjölkprodukter det senaste. Jag tror dock inte att det var mjölken som gjorde att jag fick eksem då det försvann så fort. Det tar i vanliga fall väldigt lång tid för kroppen att läka eksem. Jag vet fortfarande inte vad mina utslag kan ha berott på men de försvann i alla fall och det är huvudsaken.

Förra året gick på alternativ behandling mot bland annat mjölkallergi och blev bättre. Dock gick jag aldrig klart hela behandlingen så jag måste ta det försiktigt med mjölkprodukter.
Vi försöker därför laga mat med så lite mjölkprodukter som möjligt, vi använder milda mjölkfritt margarin och havregrädde.
Tidigare har jag i min blogg skrivit om detta och har tänkt göra en ny kategori speciellt för mina inlägg om mjölkallergi. På så sätt kan ni andra som också är allergiska ta del av mina tankar och recept.

Jag gillar verkligen utmaningar så jag tycker det bara är kul att laga mat utan mjölkprodukter. När det är dags att laga mat älskar jag att stå och titta vad det finns för nya mjölkfria produkter i mataffären.
Att vara allergisk kan dock vara ett stort problem när man är bortbjuden men eftersom jag ändå kan äta lite mjölkprodukter brukar det gå bra ändå. Kan jag undvika att plocka till mig mat med mjölkprodukter i så gör jag det. På restauranger och caféer så har utbudet av mjölkfritt börjat bli större och man brukar även kunna specialbeställa.

Nu blir det lunch, potatis och lövbiff gjord på havregrädde! ;)

Hästsidor

Jag tänkte göra en liten lista på sidor där man kan lägga in annoner som har med hästar att göra.
Hästnet
Hästvärlden
Bukefalos
Horselink
Medryttare
Ridsportannonser

Jag har listat de vanligaste sidorna. Ni får gärna säga till om det finns fler intressanta sidor.

Tips!

Horze har just nu -15% på alla varor och gratis frakt. Passa på att handla något välbehövligt, gäller tom. 26 april.

Klicka på bilden

Känslor

Finns det något mer abstrakt? Känslor kan vara så svåra att ta till sig, förstå och bearbeta. Det finns många olika känslor - glädje, sorg, rädsla, vrede... Att ett begepp kan ha så många betydelser men ändå vara så svår förstått, så ogreppbart. En känsla kan komma och gå precis hur den vill och ibland blir man aldrig klok på den. Det är då man ska lita på sin magkänsla.

Känslor går inte att styra, det är något som bara finns och uppstår vid många olika situationer. En människa kan styra det mest i sin omgivning men inte känslor.
Däremot styr känslor det mesta i vårt liv. Undertryckta känslor kan ge många men i livet, tex sätter sig ilska i käkarna. Får vi inte ut vår ilska i tid kan spänningarna i käkarna leda till att man hackar tänder på nätterna. Det finns även ett samband mellan ilska och hudsjukdomar, det är därför väldigt viktigt att man får utlopp för alla sina känslor.

Känslor kan ibland uppta hela ens liv, en sådan känsla är kärleken. Denna vackra underbara känsla som kan göra oss blind för hela välden. Det enda man ser och tänker på är kärleken själv. Kärlek är något fint och vackert men kan även vara jobbigt och hemskt. Detta är en känsla som kräver mycket omsorg och underhåll.
Kärleken är som en blomma den måste vattnas regelbundet för att överleva.
Jag vågar nog påstå att kärlek nog är det svåraste en människa kan ge sig in i.

Ack så underbart det är med kärlek ändå, en sån underbar känsla (för det mesta). Jag är så hemskt glad att jag har min underbara, fina Andreas ♥ Så otroligt fin är han. Jag vill att vi nu nu nu ska få börja vårt liv tillsammans. Jag längtar så enormt mycket, just nu känns allt så himla rätt! Jag vet inte vad mer jag ska säga..
Känslan har ännu en gång bevisat att det inte finns tillräckligt med bra ord för att den ska bli förklarad.

Jag älskar dig Sven Andreas Eriksson


Lunchunderhållning

Sitter och äter lunch och tittar på Elle DeGeneres show. Det är faktiskt ett riktigt bra program, många olika gäster, det är alltid någon rolig tävling och någon sångare/grupp som uppträder. Just nu är det Taio Cruz som uppträder med higher, riktigt bra faktiskt!
Innan var det Heidi Klum som var gäst och i slutet på hennes intervju fick hon åka ut till en affär. Genom en hörsnäcka fick hon massa kommandon hon skulle göra, riktigt kul.

Vart tog jag vägen?

Det har ju varit rätt tyst denna helgen men det beror på att vi inte varit hemma. Vi var först hos Andreas mamma fredag till lördag och på lördagen fick jag veta att vi skulle bo på hotell över natten. Därav att det varit så tyst. Jag ska försöka komma med något roligt. Blir nog någon slags fundering lite senare som ni läsare gärna får lämna era åsikter om! Det blir rätt dåligt med hästsnack nu då jag inte är hemma och kan rida. Men jag hoppas det går bra ändå!
Det blir nog även lite bilder från helgen.

Hotellövernattning

Den andra överraskningen är nu avslöjad, det är en hotell övernattning! Jag känner mig så bortskämd. Inte nog med det så har vi ett bokat bord på Jop's här i Sundsvall. Vi har ätit där en gång tidgare, det var väldigt mysigt och trevligt. Väldigt god mat har det så jag kan varmt rekommendera Jop's. Dock får man vara beredd på att behöva vänta lite på sin mat. Tydligen har de väldigt goda pizzor också. Fast jag tror att det blir något slags kött ikväll.

Överraskningar

Jag älskar verkligen överraskningar när jag inte vet att det finns. Men tydligen tycker Andreas det är väldigt roligt att tala om att han har något på gång men inte vad. Jag kan bli så fustrerad av det!
I går kvällen blev jag bjuden på bio av Andreas, vi såg Rio i 3d. Riktigt bra film, otroligt söt men också sorglig.
Det var första gången för oss att se en 3d film, det var häftigt men jag hade nog föreställt mig att det skulle vara ännu häftigare. Det var bra djup i filmen, men själva 3d effekten utnyttjades inte så jättemånga gånger. Det var några gången som en fågel flög ut ur bild men annars höll sig filmen innanför bioduken.
Jag kan absoult tänka mig att se i 3d igen!

För att återknuta till rubriken, det har visat att bio var ena överraskningen, tydlingen finns det (minst?) en till. Denna överraskning vet jag inget om än men alla andra vet tydligen vad det är. Rätt frustreande ja! Strax ska vi ner på stan och sen vet jag faktiskt inte mer vad som ska hända.. Jag få helt enkelt återkomma senare.


Stalloverall

Är det fler är jag som tycker att denna stalloverall verkar väldigt smidig? Den är ju verkligen perfekt att bara dra på sig när man ska ut i stallet för morgon fodring innan man ska vidare till skola eller jobb.
Någon som har köpt sig en? Jag hade lätt kunnat köpa mig en om jag hade haft eget stall, super smidigt.

Veckans tips #11

Har du någon gång varit med om att löparen på din favorit jacka gått sönder? Det har hänt mig. Första tanken som dök upp i huvudet på mig då var att det bara fanns en lösning - köpa en ny dragkedja och byta. Inte helt krångelfritt men vad ska man göra?
Jag gav mig inte eftersom varken jag eller mamma hade lust att byta ut hela dragkedjan då den i stor sett var fullt fungerande förutom att löparen lossnat. Jag provade att klämma ihop den igen men det gick bara upp hela tiden.
Efter många timmars googlande upptäckte jag Zlide On, en mycket fiffig liten pryl. Mycket enkel är den att trä på och fungerar superbra. Man kan använda den till alla tänka bara dragkedjor.
Tänk dock på att ni innan köp går in på denna sidan och kollar vilken löpare just du behöver.

Skulle någon mot all förmodan ändå vilja byta dragkedja så kan man på ett mycket enkelt sätt bara knipsa bort hela dragkedjan och sedan sy fast den nya på bandet den gamla satt på. På så sätt slipper man sprätta upp och ha sig!

Hoppas denna veckans tips kan hjälpa många med trasiga dragkedjor.


Jobb, jobb jobb?

Vart finns alla jobb som vi vanliga ungdomar kan söka? Jag har som jag skrivit i tidigare inlägg varit runt på 6 olika ställen och presenterar mig och lämnat in mitt Cv. Men ingen har hört av sig som de sa de skulle göra om det dyker upp något. Det är ju i sorts sett omöjligt att få något jobb alls.
Så många som söker och så få jobb. Jag har i alla fall gjort det jag kan.

Ringde nyss Blomsterjätten också då det var det stället jag var mest intresserad av. Det är en stor affär med blommor och inredningsprylar. De hade tydligen missat att svara mig och säga att de hade tillsatt alla tjänster just nu. Så inget jobb där... Så besviken jag blev, jag hade verkligen börjat fantisera hur det skulle vara att jobba där. Men men bara att ta nya tag och ge sig ut på nya CV-rundor. Jag hoppas jag i alla fall kan hitta något någorlunda roligt jobb.

Lite shopping + uppkörning

Det har varit en ganska lugn dag idag, Andreas var ledig då den stora dagen hade kommit. Nämligen uppkörning! Klockan åtta vaknade vi, tog det lugnt och åt frukost. Tolv var det dags att göra sig klar då han skulle vara på körskolan klockan ett. Jag lämnade av honom där och begav mig sedan till stan för att gå runt i affärer.
Lite lätt nervös var jag allt men efter en stund inne i affärerna kom jag på andra tankar. Jag är för övrigt riktigt nöjd efter min shoppingrunda idag. Det blev bara saker som jag verkligen behöver, en ny fickspegel från hm, trosor, en blå t-shirt till ridningen, en bok, fästkuddar till mitt scrapbooking album och aloe vera hudkräm.
Precis när jag stod för att betala på hm ringde älskling, han fick säga om tre gånger innan jag uppfattade att han sagt "jag klarade det!" Riktigt stolt är jag över honom!
På eftermiddagen gick vi en promenad på lite drygt en mil. Vet ni hur lång tid det tog?! Jag har verkligen noll kondition och inte alls van vid att gå så mycket. Det tog två och en halv timma, vi gick strax efter halv fem och klockan sju var vi på ica för att handla.
Vi har i alla fall firat med tacos , coca cola och mästerkocken. Nu blir det några nya avsnitt av modern family innan det är dags att krypa till kojs. 

Den dåliga uppdateringen idag beror alltså på att jag inte varit hemma själv idag. Jag ska försöka bättra mig imorgon.

Dagens köp.

Grattis sötnos♥

Förhållande roller

Vem är mannen respektive kvinnan i ert förhållande? I mitt och Andreas förhållande måste jag säga att jag nog är lite mer man när det gäller vissa saker. Inget illa menat älskling♥
Jag är mer händig, inte rädd för små kryp och tar kortare tid på mig när jag ska göra mig klar. Detta är vad jag kan komma på just nu. Hur är det i ert förhållande? Är någon mer kvinnlig/manlig än de andra? Jag tycker faktiskt det är bättre när man inte måste ha de utpräglade manliga och kvinnliga uppgifter i ett förhållande. Det är bättre man gör det man är bra på, kompletterar varandra och hjälps åt istället.


Hiss/diss

Min första hiss och diss. Jag vill börja med att hissa alla bloggare speciellt storbloggare som svarar på alla kommentarer de får! Hur kul är det liksom att gång på gång kommentera bloggar man tycker om att läsa men aldrig få något svar på sin kommentar? En stor hiss till alla bloggare som svara!
Dissen går då självklart till de bloggare som inte svarar på ens kommentarer. Man har ju ändå lagt ner tid på att läsa och sedan tänka ut ett bra svar. Då är det självklart att man vill ha ett lite svar som bekräftar att man är uppskattad.

Jag svara alltid på de kommentarer jag får och passar samtidigt på att kolla på personens egna blogg och kanske lämna en egen kommentar där.



Sömn

Jag läste en intressant artikel i tåget igår om sömn.
Förr styrdes vår sömn av dagsljuset, när det började bli mörkt blev vi automatiskt sömniga. Senare när glödlampa blev upptäckt kunde vi vara uppe längre och den naturliga sömnrytmen började att förstöras. Dessa två meningar är de jag kommer ihåg från artkilen.
Nu till mina tankar..

Hur fungerade det förr egentligen, jobbade man knappt något alls på vintern då? Fast de flesta var bönder förr så det mesta arbetet skedde på sommaren och på vinter var det bara boskapet som skulle tas om hand.
Det lät faktiskt väldigt lockande att inte jobba så mycket under vinter. Bara ligga undertäcket och mysa, gå i ide.

Man märker ju stor skillnad under vintern jämfört med sommaren. På sommaren är det nästan ljust dygnet runt och på morgonen bli man väckt av ljuset som strömmar in. Man känner sig genast piggare än på vintern.

Forskare sa i artikeln att de tror att vi i framtiden kommer få mindre och mindre sömn. Det uppfinns hela tiden olika produkter för att vi ska bli mer effektiva. Människan är väldigt anpassningbar men vid en gräns kommer vi inte orka mer.

Borde man då inte istället anpassa jobben och jobbtiderna bättre efter årstider, individ och hur människan är byggd? Istället för att komma på mirakelprodukter så att vi ska orka mer?
Alla är vi olika, en del fungerar bättre på kvällen medan andra har mer energi på morgonen.

Tänk så skönt för dem som är morgontrötta att inte behöva gå upp lika tidigt på vintern utan kunna gå till jobbet när det blivit ljust. Visst jag förstår att det skulle vara omöjligt då för att få samhället att fungera.
Men om de som fungerar bättre på natten tog de mörka timmarnas pass och sen byttes man av så skulle det kunna fungera...Jag tycker att detta låter som en bättre lösning än att uppfinna en massa nytt. Det är ju "bara" att omstruturera samhället. Man får helt enkelt hjälpas åt i samhället.
Skulle man börja kolla mer på den enskilda individen tror jag att man skulle få ett bättre samhälle. Folk skulle må bättre, få göra det de är bra på och samhället skulle fungera. Detta skulle även hjälpa fleer att bli sysslesatta. Det kan tänkas att det skulle kosta mycket pengar för staten m.m. Fast om man tänker efter så kostar arbetslösa ungdomar som förstör och ränner på gatorna en hel del pengar också.

Detta är några av mina tankar, jag kanske kom ifrån ämnet lite på slutete men det hänger ändå ihop tycker jag.
Jag kanske borde bli politiker, eller vad tycker ni? ;)

Får ni tillräckligt med sömn för att ni ska orkar fungera? Jag tycker det är svårt att veta hur mycket sömn man egentligen behöver för att känna sig pigg. I natt sov jag ungefär 10 timmar, efter det vaknade jag av mig själv och kände mig pigg. Fast tio timmar känns lite väl mycket, då försvinner ju hela dagen.. Har ni hittat er balans? Hur mycket behöver ni sova? och vad tycker ni om mina tankar här ovanför?

Bildkälla

Justin Bieber

Vad är egentligen grejen med honom? Jag har inte fattat det tror jag.. Kollar just nu på Ellen DeGeneres show där han var gäst. Kan någon förklara för mig varför han är så populär?
Det enda jag hör är att de finns nånga som mobbar honom för att han pratar tjejigt. Men vad gör han egentligen? Sjunger? Skådespelare? Jag vet att det kommit ut en film med honom. Vad handlar den om då?
Vore roligt att veta vad det är som är så speciellt med honom.

Rambo Micklem - träns

Jag har funderat ett tag på Micklem-tränset då det verkar vädligt snällt för hästen och är ergonimiskt utformat.
Detta träns ska vara bra för hästar som är lite oroliga i munnen, clipsen som medföljer ska stabilisera upp bettet. Det minskar även trycket på tungan.
Rák kan vara så ibland att när hon går som ledarhäst på turer kan hon bli väldigt stark och svår att hålla. Skulle tränset fungera på henne?

I tidigare inlägg har jag skrivit om bettlösa träns/sidepull och hackamore. Men det känns inte helt hundra ändå. Detta träns tycker jag passar mig lite bättre.
Det jag funderar på i så fall är multi-tränset då jag även vill kunna rida bettlöst ibland. Går det att göra samma sak med tvälingstränset? De ser ju nästan likadana ut bara att det inte går att använda som kapson.

Jag började fundera på ett pullarträns för ett tag sedan för att det inte trycker lika mycket på känsliga ställen. Självklart vill man ju att sin häst ska ha det så bekvämt som möjligt med sin utrustning. Rák tycker dock om sitt acheen som hon har. Hon går väldigt fint på det och tuggar fint på bettet. Så egentligen kanske jag borde vara nöjd med det?
Jag spänner det aldrig så hårt då trycker det ändå inte riktigt så mycket på känsliga ställen.

Fast Micklem tänset ser ju helt klart väldigt lockande ut men dels passar det inte min plånbok och sen så rids inte Rák just nu ändå så det får vänta. Men jag vill ändå höra synpunkter om tränset.

Ni som har detta träns, vad tycker ni om detta? Skriv gärna alla tankar ni har kring det. Ta gärna med hur hästen var innan och ni upplever den nu.



Bildkälla

Tränset finns bland annat att köpa här, här och här.

Owl City

Först kom de med Fireflies som jag bara älskar, den låten är helt underbar! Nu har jag även fått en annan favorit, nämligen To the sky. Har ni missat Owl City så borde ni verkligen lyssna på den!

Norrland

Klockan halv nio i morse satte jag mig på tåget för att fortsätta mitt äventyr upp till Norrland och min älskling.. Efter en resa på ca 5 timmar ramlade jag in innanför dörren hos min pojk. Dock jobbar han just nu så jag får roa mig själv bäst jag kan. Lunch fanns klar till mig i kylskåpet så den har jag ätit och nu tittar jag på tv. Jag måste passa på att se de programmen jag inte kan se hemma!

Jösses vad varmt det är här, trodde faktiskt det skulle vara lite kallt i alla fall. Hela helgen har det varit ganska kyligt i Stockholm och så kommer man hit då är det varmare! Hela 14 grader i skuggan. Superhärligt men jag gillar ändå västkusten bäst. Här händer allt på en gång så fort vintern har gett upp. Nu kommer våren och sommaren samtidigt så man hinner inte njuta. Våren är så underbart fin så den vill man bara inte missa!

Helgen i Stockholm har i vilket fall som helst varit otroligt mysig! Det är alltid lika roligt att åka och hälsa på min älskade faster. Hon är den bästa fastern i världen.♥
Vi har bland annat kikat runt i olika inrednings butiker, ätit gott och varit på hundudden och promenerat med Hugo. Jag hoppas snart kunna åka och hälsa på igen.
Jag kanske ska berätta lite om skolan i Eskilstuna också, den var väldigt liten och mysig. Jag blev visad runt i hela byggnaden och fick lite mer information. Det hela var samtidigt liten skrämmande då allt känns så verkligt nu, jag ska snart flytta hemifrån igen. Och denna gången troligen för allra sista gången.
Jag måste nu snart göra ytterliggare ett viktigt val för min framtid.

Söta Hugo

Lite tyst..

Det kommer att bli lite tyst här på bloggen nu då jag kommer att vara hos min faster över helgen. Ni får gott vänta till på måndag för uppdatering. Vi syns då!


Venus och Stassa sommaren 2009

Dräktighetstid

Normal dräktighetstid är ca 320-365 dagar. De flesta ston följer samma mönster år efter år och går dräktiga ungefär lika länge varje gång.
Om stoet fölar för första gången är det svårt att veta exakt hur länge hon kommer att gå dräktig, men en riktlinje bör då vara 335 dagar, det vill säga ca 11 månader.

För mig handlar det om en islandshäst så jag kollade lite på buke. Där hittade jag att de som föder upp på island brukar räkna 11 månader + 11 dagar = 345 dagar. Vilket borde bli den 23 maj för Rák. Detta är det tredje datumet som jag räknat ut nu. Antingen kan det bli den 8 maj (330 dagar - stämmer för en del väldigt bra), den 20 maj (baserat på att ta datumet för betäckning - 23 dagar.) Och nu enligt uppfödarna på island, den 23 maj.

Det finns väldigt många sätt att räkna på, det bästa är väl kanske att bara vänta och se? Hålla daglig koll på tecken och sen blir det till att vaka!

-Det kommer ta 3 år för dig att få körkort

Det var precis det mamma sa till mig när vi kom in på ämnet körkort.. Det värmer ju verkligen när man känner sådan stöttning från ens egen mamma som man gör så mycket för..
Nu när jag äntligen bestämt mig för att jag ska ta tag i det då börjar hon tjata som vanligt. "Du skulle ha börjat tidigare" "Det tar lång tid att få körkort" "Du skulle ha gått en insensivkurs, det kommer nu ta tre år för dig att ta körkortet" m.m.
Kan hon inte bara fatta att jag inte vill sätta mig bakom ratten på en bil så länge jag är livrädd. Man måste väl få känna sig säker? Annars är det ju självklart att kan blir en trafikfara.

Nu har jag ändå bestämt mig för att försöka, vill gärna ha körkort innan jag börjar plugga. Får väl bli rätt intensivt så jag hinner med det. Ska börja köra lite smått med pappa efter påsk och ta det på min nivå.
Jag har kört litegrann, fast det är ett bra tag sedan nu. Men då hade jag kommit så lång att jag började köra hem från stallet några gånger. Och det gick ju trots allt bra så jag borde klara det.

Vårbilder




Grannfrun

Tänkte tipsa om en supermysig webshop vid namn Grannfrun som jag precis hittade. Där finns massa såna där gulliga gammeldagsa saker. Priserna är heller inte allt för höga, utbudet är stort och varierat. Klicka här eller på bilden för att komma till sidan.
Det finns bla. söta gröna äggkoppar nu inför påsk, en fin färgklick på påskbordet.

Bildkälla

Det var som jag misstänkte..

Åkte en sväng till stallet på förmiddagen för att gosa med Rák, prova sadel och även få mina arbetsprover vidimerade av en utomstående.
Jag började med att borsta av Rák alla lera och lös päls. vad mycket päls en häst kan tappa egentligen! Jag kände mig som en Rák i vinterpäls efter borstningen. Jag gick igenom henne med både piggborste, sådär pälsborttagnings borste i metall och sen en mjuk borste för att få bor det sista dammet.
Sen var det dags för den spännande sadelprovningen. Den passade på vidden men för lång, vilket jag redan hade misstänkt. Personen som jag köpte den av hade köpt den som en 17" trodde hon men det visade ju sig vara en 17,5".
Så trött jag blir, hade det varit rätt sätesstorlek hade den varit perfekt. Jag som ville vara smart och köpa en begagnad som redan var omvärmd till rätt storlek, men icke! Nu kommer den hamna ute på annons igen.
Om någon skulle vara intresserad så kan ni mejla mig.

Tekna dressyr, 17,5" bomvidd 34 - vid bom
Pris 4800 kr


Fler bilder finns vid seriöst intresse.

Veckans tips #10

Veckans tips denna gången blir ett recept på brownies som är VÄLDIGT goda! Helt gudomliga om man gillar mörkchoklad. De blir väldigt saftiga.

Brownies med pekannöt
250 gram mörk choklad, gärna 70% kakao
250 gram rumsvarmt smör
3 dl råsocker (jag använde vanligt strösocker)
3 ägg
1 äggula
1 dl (60g) vetemjöl
1 dl (60g) kakao
½ tsk bakpulver
1 krm salt
100g pakannötter, gravt hackade ( går också bra med jordnötter, mandel, hasselnötter, russin eller marshmallows)


Smält 200 gram av chokladen försiktigt över ett vattenbad. Hacka resten av chokladen grovt. Vispa smöret och sockret mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget samt äggulan, vispa mellan varje ägg. Rör ner den smälta chokladen. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt ihop till en smet och ha till sist i chokladen och det mesta av nötterna. Häll smeten i formen, släta ut och strö resten av nötterna över. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i knappt 30 min. Kolla av med en sticka, det ska inte vara kladdigt i mitten!
Låt den svalna och skär sedan i bitar.
Njut!

Tips: jag ävnder mig av mjölkfritt margrin, bra för mjölk- och laktosintoleranta och så blir det fort mjukt.

Teoriprov

Halv nio i morse hade älskling sitt teoriprov på körskolan. Jag själv var nervös så undrar hur nervös han var! Men vet ni vad? Han klarade det! Riktigt stolt är jag över honom då han inte alls gillar att plugga. Men det gick ju vägen trots allt. Nu är det bara att ladda om till uppkörningen..

Hm.. jag måste nog också börja ta tag i körandet. Har försökt nu ett antal gånger men det har kommit så mycket annat i vägen. Får bli sen när jag kommer hem igen..



Finn katten


Kan ni se vart Sally befinnner sig?

Hämtade böckerna

Jag var en sväng på biblioteket innan mitt corepass idag och hämtade böckerna om foder och foderstater som jag hade bokat. Ska bli väldigt intressant att läsa och bygga upp en egen foderstat till min lilla polla. Det blir mycket att tänka på då hon är dräktig, snart ska ge di och har eksem.
Nu när jag ska vara hos min älskling i två veckor och han kommer jobba en del dagar så ska jag passa på att ta det lugnt och läsa. Jag ska även pyssla med Ráks album, det innehåller bilder från när jag köpte henne och olika bilder från speciella tillfällen. När fölet kommer så ska det också vara med i albumet.

Imorgon blir det en sväng till stallet också för att hämta höanalysen och samtidigt prova sadeln och kanske rida någon häst om det finns någon ledig. Tänkte fortsätta lite med sprayflasketräningen också. Nu hoppas jag verkligen på sooool imorgon!



Träning

Det var riktigt skönt att komma iväg på ett corepass idag, vet inte hur många veckor det gått sen jag var med senast. Vi fick vara med om ett nytt pass idag, helt klart mycket jobbigare än det förra! Mycket mera uthållighets övningar men jag överlevde i alla fall. Jag hoppas att jag kan komma igång med träningen ordentligt sen igen när jag kommer hem om två och en halv veckan från mina små äventyr.
Min rygg behöver verkligen all träning den kan få. Sedan jag börjat på core har det känts mycket bättre i ryggen.
Vad gör ni utanför ridningen?

Nostalgi

Usch ja, jag fick enorm nostalgi i morse. Jag vill bara stanna tiden och göra allt det som jag gillar utan att känna att tiden bara rusar iväg. det är verkligen sant att tiden går fortare och fortare ju äldre man blir. Jag tycker att det ska vara tvärtom om! När man är liten vill man ju att tiden ska g´å fort så det kan bli en födelsedag och sen jul och annat roligt.
Nu när jag börjar bli vuxen, har massa ansvar, skyldigheter, plikter m.m m.m vill jag att tiden ska gå sakta så jag kan hinna att göra allt som jag behöver! Jag skulle vilja spola tillbaka tiden, önskar att jag hade satsat mer på ridningen och passat på att ha varit mer med min mamma. Men då kände jag inte så, jag ville bara ha ridningen som en hobby. Lufsa runt i skogen ta några turer då och då när jag kunde.
Nu känner jag att jag hade velat satsa mer på ridning, träna för tränare, utvecklas mer och verkligen bli ett med Rák. Det går dock inte nu, hon är dräktig och jag ska börja plugga igen till hösten (förhoppningsvis). Men jag känner mig rätt lugn ändå, har nog en rätt bra plan för hur jag ska lösa allt.

Sen är det ju det här med att jag blivit så hemmakär och verkligen kommit närmare min mamma det senaste. Vart det kommer ifrån vet jag inte. Det kanske är så att nu när jag börjar bli vuxen och inte är den där jobbiga tonåringen längre så kanske jag börjar förstå att mammor inte alltid är pest och pina. Vi förstår verkligen varandra till punkt och prickar och tycker nästan alltid likadant.
Är det inte typiskt att det ska bli så precis innan jag (troligen) ska flytta hemifrån på riktigt. Jag vill ha mer tid till att få umgås med mamma, gå promenader, sitta och prata, laga mat och bara mysa.

Blir det inget napp för min del på något jobb så ska jag försöka vara så mycket med mamma som möjligt och självklart även i vara stallet om det finns någon ledig häst jag kan rida där.

Jag och mamma på Gran canaria mars 2010

Varberg tur och retur

Blev en väldigt snabb tur till Varberg idag då jag skulle möta upp en där och köpa sadel och sen hem igen.
Allt gick smidigt och fint, hon visade sadeln, den såg fin ut, jag fick kvitto och hon pengarna.
När jag kom in i tåget igen kollade jag igenom sadeln lite mer noggrant. Jag tittade också igenom kvitto och där står 17,5"! I annonsen stod det ju 17"? Suck, jag blir så trött.
Jag har redan haft en 17,5" innan och den var för lång för min lilla häst..
Har mätt sadeln nu och tycker den verkar lite kortare än min förra, vilket skulle vara väldigt konstigt om de är olika långa i samma storlek. Ska försöka prova den imorgon eller på torsdag och se.
Varför ska det vara så jobbigt med sadlar? Jag ger snart upp!
Jag som blev så glad när jag hittade en 17" som är rätt storlek och till rimligt pris. Då ska det ändå krångla.. Blir väl till att lägga ut på annons då.

Blir ingen ridlektion ikväll heller då jag precis blivit frisk och inte vill riskera att bli sjuk igen nu när jag ska åka iväg på fredag och vara borta ett tag. Hoppas verkligen på finare väder imorgon och torsdag.


Solfaxi med två katter på sig

Hästens näringsbehov

Jag har sökt och sökt och sökt men det är väldigt svårt att hitta vilket näringsbehov en häst har. Det jag letat efter är om vitaminer och mineraler, hur mycket behöver en häst per dag? Nu när Rák är dräktig så vill jag också ha lite koll. Hon får allt hon behöver i stallet men jag vill också sätta mig in lite i vad hon behöver. Det är viktigt att hon får allt sen också då hon ska ge di åt fölet.
Jag har hittat en del i alla fall:
Vitamin a; 7500 ie/100 kg (max 48000 ie/100 kg)
Vitamin b2; 9 mg/100kg (max 9000 mg/100 kg)
Vitamin b2; 5 mg/100 kg (obegränsat)
Vitamin c; vattenlösligt och kissas ut om för stor mängd intas. Inte hittat några mått.
Vitamin d; 900 - 1200 ie/100kg (max 6600 ie/100kg)
Vitamin e; 120-160 mg/100kg (max 3000 mg/100 kg)
Biotin; 0,5 mg/100kg (obegränsat)
Selen; 0,2 mg/100kg (max 6 mg/100 kg)

Jag tycker maxgränsen som står inom parentes är lite väl hög på en del men det kanske ska vara så? Meningen är att jag ska låna två böcker på biblioteket; Hästens näringsbehov och utfordning samt Rätt foderstat - bättre häst. De böckerna ska tydligen vara bra.
Just nu läser jag Utfodringens -ABC som är utgiven av Krafft. Står mest grundläggande i den men man lär sig en hel del och så är den lättläst.
Idag ska jag även hämta höanalysen i stallet efter ridlektionen. Ska bli intressant att studera den och lära sig vad allt betyder. Sedan blir det till att räkna ut Ràks MJ behov.

Hittade en lista på vad de olika förkortningarna som man hittar i en analys betyder.

Förkortningar
Mj Megajoule=Energi
Smrp Smältbart råprotein=Protein
Ts halt Torrsubstans halt
Ca Kalcium
P Fosfor
Kvoter Förhållande mellan MJ/Smrp och Ca/P.
Dessa delas med varandra i skriven ordning.

Hittade denna faktaruta på en bra sida om foder, klicka här

Sprayflasketräning

Det blev allt en tripp till stallet idag, runt halv elva tiden sprack vädret upp och det blev ganska soligt. Tog då cykel och trampade iväg mot stallet. Jag hade med mig en sprayflaska som jag skulle träna lite med. Men innan jag kunde börja borsta och träna var det ett kapitel för sig att få med sig Rák ur hagen.
Hon hade verkligen ingen lust att följa med ut idag, hon trodde väl att hon skulle bli riden. Efter många om och men kom hon tillslut med.

Scotta och Thruma hade nog gärna hängt med ut, jag tror de känner av våren. Jösses vad de sprang, hoppade och bockade. Thruma gjorde en fin vurpa när hon hade lite för bråttom ner för en kulle igen, men sen var det full fart igen. Hade dock inte med mig kameran just då så jag kunde fota..
Väl i stallet med Rák fick hon sig en genomgång med piggborsten eftersom hon hade förvandlats till ett lermonter, fast ett väldigt sött sådant!

Klippte topparna på svansen också då den är väldigt lång och hade fått lerklumpar. Efter genomgång av hela Rák, inget juver som börjar fyllas än i alla fall! Tur är det då jag åker iväg på fredag och kommer vara borta i två och en halv vecka. Inget föl medan jag är borta hoppas jag! Jag får be henne vänta på mig..

Nu till sprayflasketräningen. Gick över förväntan då hon inte sett en sprayflaska sedan i somras. Hon fick börja med att lukta på flaska. Tugg tugg, sa Rák då. Sedan började jag spraya en bit ifrån henne. Frust frust, sa Rák. Hon fick lukta en gång till, sedan strök jag lite med flaskan på henne. Det funkade fint, lite mer tugg. Och en godis.
Jag fortsatte spraya en tre fyra gånger ifrån henne. Tillslut säkte hon sig och tugga igen. Gick närmare och närmare och till slut srayade jag lite på henne. Lite läskigt i början men sedan kom det en tugg och hon säkte sig lite. Då blev det godis, klapp och så slutade vi för dagen. Min duktiga flicka!




Sidepull eller Hackamore

Jag har lite funderingar kring dessa två bettlösa alternativ. Det är ju väldigt bra att det finns andra alternativ än att ha bett då en del hästar är väldigt känsliga. Men fungerar de verkligen lika bra?

Jag tycker personligen att det vore väldigt skönt att kunna rida sin häst utan bett då det sparar munnen. Jag har endast provat en gång att rida på Hackamore på en häst som inte kan ha bett då hon lägger tungan över. Det fungerade inte speciellt bra, hästen lyssnade inte. Hon var väldigt stark och jag fick inget svar alls på hacket.
Det blir verkligen inte samma känsla som med ett bett.

Sidepull har jag inte provat men tycker att det verkar bättre då det inte trycker på nosryggen som hackamore gör. Det trycker på nacken och längs sidorna på huvudet istället. Jag vet att hästens nosrygg är känslig men tryck på nacken då? Fungerar det bättre?

Vad tycker ni är det bästa alternativet?


Bildkälla

Sista ridturen.

Blev som jag hade misstänkt i fredags, den sista ridturen på Rák på väldigt länge! Nu har fölet vänt sig som jag nämnt tidigare så nu blir det vila för damen tills det är dags. Om vädret är lite bättre åker jag dit för att pyssla om henne imorgon har jag tänkt. Verkar som det kan bli rätt bra väder både imorgon och tisdag så jag håller tummarna.
Får bli till att öva lite att på sprayflaskor inte är så farliga som de ser ut!


Ikea

Dagen bjöd på en tripp till Ikea för att kolla efter badrumsmöbler då vårt nya stora badrum snart är klart. Vi hittade nästan direkt väldigt fina vita badrumsmöbler i lite gammaldags stil. Väldigt snyggt tror jag att det kommer bli. Sedan var det val av handfat, om vi skulle ha ett eller två eller ett stort med två handfat. Vi hittade även en annan badrumsmöbel som vi gillade så då fick vi börja fundera igen.
Vi bestämde oss tillslut för den första möbeln som egentligen är köksskåp som ska stå jämte varandra. Men det bli otroligt snyggt. Vi vill ha lite djupare skåp så man slipper slå huvudet i överskåpet.
Handfatet vi funderar på är dock lite kortare men jag kan på den ultimata idén att vi bara kaklar runt handfatet så att vi fyller ut tomrummet. Kanske inte så lätt att hänga med för er som läser nu så jag får ta bilder när det är klart sen!

Efter många timmar på Ikea med mycket funderande och velande ledde det till huvudvärk hos mig. Jag tog då en promenad till Hööks för att hitta ett par ridhandskar medan mamma och pappa betalade.
Det blev även lite shopping på lindex, en svart t-shirt till ridningen och en annan tunn bomullstopp till vardags.
Jag hittade även en ny jättetrevlig affär i K-gallerian i Kållered, den heter Hot line och hade massa fina kläder till mycket bra priser. Blev dock inget inhandlat där då jag har spenderat alldeles för mycket pengar tycker jag nu.

Putsning av ridskor

Imorse ägnade jag mig lite åt välbehövlig putsning av mina ridskor och ridstövlar. När det nu börjat bli så geggigt ute så blir alltid smutisgt så fort. Vatten torkar ut läder så det är bra att vara extra noga med att smörja nu.
Skomakaren som vi lämnade in mina stövlar hos för lite lagning sa att det bästa är minkfett till ridstövlar och ridskor då det är strakt vattenavisande. Jag burkade alltid smörja mina skor med samma läderfett jag använder till tränsen. Vi har dock en burk hemma med minkfett så jag tog det idag. Det är helt klart mycket jobbigare att smörja med då det är tjockt och fast, det bli jobbigt i armarna.
Sedan putsade jag av med en nylonstrumpa så att de blev glansiga och fina.


Mina nya skor till vänster, riktigt nöjd med mitt kap.

Fölet har vänt sig..

Fick rapport idag om att fölet vänt sig inne i Ráks lilla mage. Det var tänkt från början att Rák skulle gå med på en sista liten tur idag men blev inte så då fölet vänt på sig nu. Har inte fått någon förklaring ännu på va detta innebär.
Jag hade tänkt ta en sista liten skrittur imorgon, men detta kanske inte är lämpligt nu då?
Då både jag och Rák är nya i detta ämne så vet jag inte vad som ska göras och inte.
Ni som har erfarenhet av fölningar och tiden före, vad kan jag och kan jag inte göra med henne nu?
Det är ca 1 och en halv månad kvar till beräknad fölning. Ligger fölet redan nu redo? Kan det födas förtidigt? Eller kommer det vänta sig flera gånger om?
All fakta, tips och råd är välkomna!


Dagens ridning

Tog både Stigandi och Rák idag. Jag började med Stigandi då jag skulle vara i paddocken med honom. De blev lite longering/tömkörning samt beröringsövningar. Beröringen gick jättefint, jag gjorde både med händerna, rep och spö. Det som var mest läskigt var spöet men tillslut så gick det fint över hela kroppen. Longeringen gick gallant, en riktigt tacksam häst att träna är han. Lyssnar otroligt bra på kommandon och rösten. Tömkörning gick väl inte lika bra men det var trotts allt första gången.
Rák red jag ut en sväng på, en liten skrittur blev det idag. Gick hyfsat. På vägen från stallet så var det som vanligt väldigt slingrig och krokigt då hon alltid vill vända hem och testar massa. När vi väl tagit oss igenom skogen och skulle gå vägen hem gick det fortare men jag kunde ändå skritta henne i lagom tempo på långa tyglar. Riktigt fin är hon min pärla.


Bilden är inte från idag.

Skola + häst + jobb + vardag, går det?

Det är en fråga jag ställt mig väldigt länge. Hur får ni som både har skola, häst och jobb ihop det med allt det som också tillhör vardagen? Jag ska förhoppningsvis börja plugga till hösten och kommer då troligen bo en bra bit hemifrån. Detta innebär att jag kommer långt ifrån Rák och jag vet verkligen inte vad jag ska göra av henne. Hon kommer ju självklart stå kvar i sitt stall tills fölet är avvant och jag tagit beslut om vad jag ska göra med fölet.
Men sen är frågan, kommer jag att ha råd att flytta med mig Rák? Finns det något lämpligt stall? Framförallt, kommer jag hinna rida så mycket så Rák får den motion hon behöver?
Stallkostnader, hovslagare m.m innebär att jag kommer behöva jobb. Kommer jag hinna att jobba också?
Och sen att få ihop vardagen med allt vad den innebär och pojkvän så klart. Känns som det bli mycket att pussla ihop. Vore roligt om någon som har erfarenhet av detta kunde ge mig lite tips.


Gaiters/chaps?

Nu har jag verkligen fått ögon på gaiters och letar efter ett par snygga över allt. De som jag hittat som varit någorlunda bra för min plånbok är nog de som finns hos Hööks. Hittade några bra där som är stabila i materialet. Det är ganska svårt att hitta bra gaiters, det mesta man hittar är chaps i mjuktläder. Jag vill ha så det ska bli som ridstövlar så jag kan få ordentligt med stöd. Någon som har något tips?


Dessa snygga hittade jag på Charisma, klicka på bilden för att komma till sidan. Längst upp på dessa är det omrskinnsmönster vilket jag tycker jag riktigt snyggt. De kostar dock 695 kr. Inte riktigt min prisklass...

Om jag skulle köpa chaps så skulle det nog bli ett par XCELLSIOR LEGGINGS JR från Mountain Horse, de ligger på 499 kr. De är riktigt snygga.

Bildkälla

RSS 2.0