Dressyrgrunder del 4 || Sluta

Syfte:
Sluta är en samlande rörelse och därmed också en av skolorna. Skolorna bygger på ridning på böjda spår och är stärkande för hästen. Skolorna ska också kunna öka den totala samlingen på hästen. Sluta gymnastiserar hästens bakben och ökar bogfriheten. Ryttaren kan lära sig att känna om hästen är lika i båda sidor eller inte.

Sluta:
Sluta är en samlande rörelse eftersom hästen blir tvungen att flytta sina bakben närmare sin egen tyngdpunkt. I en sluta ska hästen vara böjd i halsen och kroppen i rörelseriktningen och det är böjningen som gör tvärningen. Hästens panna ska vara vinkelrät mot rörelseriktningen och frambenen ska gå på spåret och bakbenen innanför. Hästens öron ska vara i samma höjd. Frambenen ska inte korsa varandra. Bakbenen kommer däremot att vara tvungna att korsa varandra eftersom böjningen gör att hästen måste det. Hästen går på tre eller fyra spår i en sluta. I skritt och trav så rör sig yttre fram och bakbenen framför och förbi de inre fram och bakbenen. Man kan tänka sig att slutan är samma rörelse som när man rider sista delen på en volt. Istället för att räta ut hästen när man kommer tillbaka till spåret så behåller man böjningen i hästen och rider fram på det raka spåret. Sluta kan ridas längs långsidorna, längs medellinjen eller diagonalt. Strävan är att tvärningen ska bilda en 30 graders vinkel mot spåret hästen rör sig på. Den inre tygeln ställer och böjer hästen, medan den yttra tygeln reglerar ställningen och böjningen. Yttre skänkel ska föra hästens bakdel åt sidan och placeras en aning bakåt. Inre skänkeln är normalplacerad och ska kunna hålla emot hästens framdel samt driva framåt. Den ser även till att det inre bakbenet träder längre in under hästens kropp. Ryttaren ska följa med i rörelsen utan att vika sig i sidan.

Kommentarer
Postat av: Linda

Ja.. och jag o Fifa har myyyycket att träna på. Suck så himla synd att hon är skadad, tänk om hon inte blir fullt bra :( Börjar oroa mig nu.



Hur länge har du ägt lilla Rak :)?

2011-08-03 @ 21:50:38
URL: http://mittangsull.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0