Mekaniker

Jag och lillbrorsan har varit mekaniker hela eftermiddagen och försökt att få ordning på min moppe.
Det vi gjort är att vi har bytt:
♣ luftfilter
♣ bränslefilter
♣ tändstift
♣ insugsslang
♣ motorolja
♣ växellådsolja
♣ bromsolja

Problem som finns nu är att det gnisslar när jag bromas, moppen får för mycket bensin så tändstiftet sotar igen och bromsen tar inte/luft i bromsen.
Detta ska vi försöka fixa så snart som möjligt.

Edit: Det ska stå att det gnisslar när jag gasar, inte när jag bromsar...

Cran Canaria

Vid denna tiden förra året befann vi oss på Cran Canaria nu för att fira pappas 60 års dag. Helt underbart var det, sol och varmt. Vår första riktigt utlandssemester som jag kommer att komma ihåg.
Hotellet vi bodde på, Cordial Mogan Playa var helt underbart, stort, fräscht och mycket trevlig personal. Hotellträdgården var magnifik, massa gröna växter, palmer och kaktusar. Poolområderna var mycket trevliga de med.
Byn Puerto de Mogan var den också riktigt mysig.
Någon som inte var lika mysigt var vägen man var tvungen att åka för att ta sig till Puerto de Mogan. En smal, slingrig väg längs med bergsväggen. Branta nerförsbackar till Hotell och jag som är höjdrädd, det var ingen rolig resa alls.

Länk till hotellet vi var på, kan varmt rekommenderas. Cordial Mogan Playa.





En mysig restaurang i Puerto de Mogan

Veckans tips #9

Denna vecka ska jag tipsa om Timjansirapen jag kokade till mig som är bra för luftvägsproblem. Den lindrar riktigt fort vid jobbig hosta. Timjan som är huvudingrediensen har många bra egenskaper, det bekämpas bakterier och virus, är bra vid astma, hosta, förkylning samt allergiska reaktioner. Timjan har även en lokalbedövande effekt och visat sig användbar vid halsfluss.

Timjansirap
25g färska timjanblad
25g färska blommor och blad av gurkört
2 små kanelstänger
4½ dl vatten
saften av 1 liten citron
100g honung.

Låt örter och kanel sjuda i en kastrull i 20 min.
Sila och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
Sjud tills vätskan reducerats till hälften.
Tillsätt citronsaft och honung.
Sjud 5 min.
Ta 1 tsk vid behov.


Vi hade ingen gurkört så vi hoppade det och jag tycker det fungerade fint ändå.

Dräktigt sto?

Hur länge brukar ni rida era dräktiga ston? Rák ska bli riden nu veckan ut och sen blir det vila i en och en halv månad ungefär.
Vad brukar ni hitta på med era ston sen när de står på vila? Går ni promenader? Myser och gosar?
Och sen när fölet är fött vad hittar ni då på med stoet? Låter ni det stå och hälsar på lite då och då?
Jag behöver tips i massor! Hälsa på kommer jag göra varje dag då Rák kommer behöva smörjas.

Min pärla♥

En lite lugn tur..

.. Eller inte! sa Rák... Det lät ju inte alls roligt, jag har sått nu i över en vecka och vill springa!
Jag som trodde att Rák nu när det bara är ca 1,5 månad kvar på dräktigheten inte alls skulle orka springa. Men där hade jag fel. Jag som hade sett fram emot en lugn och harmonisk ridtur fick istället känna på väldigt ökad skritt. Det gick ju bra det med och mot slutet av vår lilla tur gick hon rätt avslappnat ändå.


Ráks gäspnings-serie!

Paket

Idag har jag både slagit in och fått paket. Paketen jag slagit in är till pappa då han fyller år idag!
Och paket jag fick innehöll delar till min moped som jag beställde IGÅR! Det kalla jag verkligen service, det tog inte ens ett dygn att få grejerna.. Helt otroligt, jag kan verkligen rekommendera Pinalen om någon behöver reservdelar till sin moped/mc!


Tråkväder

Jag bestämde igår att jag skulle gå upp halv åtta idag så jag kan få lite gjort på dagarna. Det är inte det lättaste att gå upp så tidigt på morgonen och speciellt inte när det är alldeles grått och tråkigt ute! Jag lät mig själv somna om ditt kvart över åtta då jag klev upp..
Tur att jag passade på att vara ute i det fina vädret igår och lät kaninerna springa ute. Nu ska jag försöka ta tag i mig själv och ta mig ner till symaskinen för idag är det sydag för min del! Har lite saker som ska lagas och annat som ska sys. Får se hur det går!

Lite bilder från igår.



Vad hände med våren?

Snö i massor har det kommit nu på kvällen, man kan ju inte bli annat än deprimerad! Jag som trodde att våren verkligen var på väg nu.. Men tydligen inte.
Det ända som är bra är väl att mygg och knott kommer att dröja ett tag till. Rák kommer att gå utan täcke fram till fölning så jag vill ha så lite äckliga insekter som möjligt.

Nu till något roligare. Jag och mamma var i Borås idag och dagen blev väldigt lyckad. Jag hittade lite saker som jag är nöjd med. Blev inga gaiters dock för de hade inte de som jag ville prova så det får bli en annan gång. Hittade inga t-shirtar till ridningen heller. Kappahl hade några som skulle vara bra men inte i rätt storlek så jag får letar på hemmaplan när jag kan. Det blev i alla fall en eksemhuva till Rák med lång hals. Sen till mig blev det en blus, jeansleggings, två t-shirtar, en plånbok och ett par vantar jag letar efter länge.

En in, en ut

Det är mitt nya shopping motto. I veckan har jag rensat i min garderob, det är fortfarande en hel del kläder klar men nu kan man i alla fall stänga lådorna! Jag ska sälja en del på tradera och en del gamla saker har jag slängt. För att det inte ska bli för mycket kläder i garderoben igen så är mitt motto en in och en ut. Får se hur exakt jag kan hålla mig till det men jag ska göra mitt bästa.
Imorgon ska jag och mamma förhoppningsvis till Borås för att shoppa lite. Jag ska hjälpa henne att hitta passande klänningar och sen ska jag själv kika lite. Har några plagg på Hm jag vill titta närmare på annars så är det Hööks som jag vill besöka.
Jag skulle behöva ett par nya chaps eller gaiters som jag har blivit upplyst av Lisa att det finns något som heter! Hade ingen aning om detta, men gaiters ger tydligen mer stöd än chaps. Det bli nästan som ridstövlar. Jag älskar just mina ridstövlar för att de ger så bra stöd så jag får nog införskaffa ett par gaiters. Sen skulle jag behöva lite t-shirtar till stallet också. Om jag inte minns fel så har jag endast tre stycken.
Min stallgarderob ska jag också ta och gå igenom senare idag tänkte jag. Ska sälja ett par gröna ridbyxor bland annat om någon är intresserad?

Bildkälla

Inköp

Budade hem ett par ridskor till mig, likadana som jag har men behöver två då mina börjar bli utslitna. Mitt slutgiltiga bud hamnade på 261 kr vilket är riktigt bra då dessa Mountin horse skor annars kostar runt dryga 1000 kr. Och så är det ju stålhätta vilket alltid är bra. Det bästa var också att det är storlek 37 på dem, mina är 38 och lite stora på sommaren då man inte har dubbla strumpor.
Visst är dom lite använda men det positiva är ju att jag slipper gå in dem själv. Och sen är det ju alltid miljövänligt att köpa begagnat och det är ju bra!
Annars var de i fint skick. Nöjd är jag i alla fall.


Rundsytt remonträns

Ser såna här rundsydda träns på nästan var och varannan blogg och jag saknar mitt rundsydda enormt. Det passade så fint på Rák men det blev tyvärr stulet från stallet precis efter att jag kom tillbaka från sommarjobbet. Det roliga är ju att det hängde bakom min grimma så personen måste ha lyft bort min grimma för att hitta tränset. Så oerhört tråkigt när folk ska hålla på och själa saker från andra. Detta var även mitt andra träns som försvunnit från stallet. Snälla man inte bara låta andras saker vara? Visst tränset kostade inte mycket men jag hade hittat ett perfekt pannband och är man student så har man inte råd med att köpa massa nytt för att saker blir stulna.

Bildkälla

Let's Dance

Finns det någon i hela Sverige som kan hålla med mig om att Frank inte alls är så bra som juryn säger? Han är fortfarande stel och hänger inte riktigt med. Visst han är bättre än vad han var när han började men Jessica är 10 gånger bättre! Det känns nästan som om det är något lurt bakom detta. Finns många som var bättre än Frank om som borde ha fått vara med istället.. Det är i alla fall vad jag tycker...

Ingen uppdatering..

Nej, jag orkar verkligen inte uppdatera. Sov dåligt i natt igen och är hur trött som helst, har nog aldrig varit så här trött. Att få hostattacker stup i kvarten tar verkligen på kroppen så jag kokade mig en liten hostmedicin idag på vatten, timjan, kanel, honung och citron. Det verkar faktiskt som att det hjälper lite. Jag har även läst mig till att socker är slemlösande. Varm saft var tydligen att rekommendera och annars ska man dricka tempererat. Så tempererad sockerdricka varvar jag med varm saft, vatten och min hostmedicin.
Nu ska jag ta och vila mig framför Let's dance. Känns som om jag inte gjort annat än vila. Jag är trött på att vara sjuk, jag vill rida!

Ang. kilbossor

Jag måste ha fått allt om bakfoten.. Kilbossor är de som sticker utanför sadeln och då stämmer mina spekulationer om att de bossorna som följer bakvalvet upp passar bäst för hästar med kort rygg! Inte är det lätt att förstå sig på denna sadeldjungel när alla säger olika... Nu måste jag väl fått det rätt ändå?

Kilbossor?

Jag förstår mig inte på detta med kil och rundbossor. Vet inte om jag fåt detta rätt med vad som är vad heller för den delen. Ni kan se på bilderna här nedan vad jag har läst mig till vad som är vad. Har jag fått allt om bakfoten?
Jag utgår i alla fall från att det stämmer, nu till mina funderingar..
Har läst på flera ställen att hästar med kort rygg inte kan ha kilbossor, jag tycker dock tvärtom.. Eftersom kilbossor svänger med bakvalvet upp så släpper sadeln tidigare från hästens rygg och borde därför passa hästar med kort rygg bättre. Sadlar med rundbossor kan ibland ha så att bossorna fortsätter lite längre än bakvalvet och bli på så sätt längre än sitsen. Dessa tycker jag borde passa bättre på hästar med lång rygg. Vad allt är krångligt! Någon som kan hjälpa mig med detta?


Kilbossa

Rundbossor

Stämmer det verkligen så här nu? För när jag läser på buke så står det att kilbossor ska ha en söm på utsidan.
Då borde det vara så att Globus The turner har kilbossor?

Veckans tips #8

Denna veckan har jag lånat ett tips från en annan blogg, nämligen från Qodrofenia.
Vi hästmänniskor lyckas ofta ha väldigt mycket hästprylar. Träns är såna saker som de flesta av oss har väldigt många och då blir det så att man inte alltid använder alla.
Läder är ett levande material som behöver underhållas, ligger läder för länge utan att rengöras kan det ibland bli så att det börjar växa mögel på det. Hur tar man då bort det på bästa sätt?
Jo, det är just det som jag ska tipsa om.
För att få bort mögel kan man använda sig av ättiksprit, något som alla brukar ha hemma.
Du gör nu såhär:
1. Gör rent lädret med lädertvål
2. Ta en del ättiksprit i 10 delar vatten
3. Torka av lädret med blandningen
4. Blandningen gör att lädret torkar ut något och mögelsporerna dör.
5. Låt torka
6. När lädret är helt torrt kan man efterbehandla med läderbalsam för att få det mjukt och smidigt igen.
Lycka till!

Hemsk natt

När man är sjuk brukar ju mardrömmen vara feber. En natt med feber är ju hemskt lång! Det känns som om den aldrig tar slut. I mitt fall har jag inte haft någon feber utan natten började med att jag inte kunde andas genom näsan. Så jag fick försöka inhalera massa Oleum Basileum på en pappers näsduk, när det väl släppte i näsan kom nästa problem, rethosta!
Usch, hosta är verkligen det värsta jag vet. Det gick verkligen inte att ligga ner, varje gång jag andades in började jag hosta också. Drack massa vatten som inte hjälpte. Till slut fick jag gå ner till köket för att se om jag kunde hitta något som kunde hjälpa. Det enda jag fann var en gammal hostmedicin från 2009 som jag inte ville prova. Jag fick försöka med citron halstabletter istället vilket faktiskt hjälpte till slut. Jag fick helt enkelt sitta upp och sova i natt och eftersom jag var så slut efter gårdagen och början på natten med hosta så var det inga problem..
Idag tänker jag dock be mamma köpa mig en hostmedicin så jag kan få sova i natt!
Ja, roligare nätter har man ju varit med om.. Idag känner jag mig i alla fall piggare så ska försöka göra klart en hel av arbetsprovet.

Sockerdricka

NU ska jag bli frisk! Mamma kom hem med en flaska sockerdricka till mig idag så nu sitter jag och dricker det.
Pappa brukade alltid få sockerdricka när han var liten och var sjuk så vi införde det när jag var liten men har glömt bort det de senaste åren.. Men nu så, nu har jag sockerdricka hemma igen. Den bästa medecinen mot allt!
Pappas motto: Salubrin, 5-56 och sockerdricka är tre saker som hjälper mot allt!



Samlar lite kraft..

Och ska försöka att få lite gjort på mitt arbetsprov i alla fall. Har en del kvar och vill gärna bli klar snart så jag kan ägna mig åt annat också. Tänkte ta med mg mitt arbetsprov när jag ska åka till skolan och kolla så slipper jag skicka det! Får se hur mycket jag orkar göra idag, hoppas på att komma lite längre i alla fall.. Men får se!

Bästa råden mot förkylning

I detta inlägg tänkte jag ta upp lite olika myter om förkylning men även tips på hur man snabbare blir frisk..

Tips:
♣ Det första man alltid ska göra när man är sjuk är att dricka vatten, massor med vatten!
♣ Det andra som alltid är bra vid förkylning är koksaltlösning. Finns att köpa som spray eller droppar till näsan på apoteket. Man kan även koka sin egenläsning och hälla i nässköljare, man kan även gurgla halsen. Saltvatten är både rengörande, återfunktande och bakteriedödande. Fungerar mycket bra vid svidande näsa och man kan använda hur mycket koksaltlösning som helst.
♣ C-vitamin är också bra att ha till hands för att snabbare bli frisk, det fungerar antiinflammatoriskt. Zinktabletter och D-vitamin kan även vara bra att ta.
♣ Mentol är ett naturmedel mot förkylning, finns nässpray med mentol, givetvis halstabletter med mentol och något som jag vill tipsa om Oleum Basileum en slags mentololja. Man kan antingen göra ångbad med det eller hälla på en näsduk och ha vid sängen för att lättare andas under natten.
♣ Något annat roligt som lindrar förkylningar är kycklingsoppa, det har visat sig hjälpa de övre luftvägarna att hålla rent. Ett gammalt beprövat husmorsknep.
♣Tänk på att har du inte besvär av febern är det bättre att inte ta några värktabletter för då blir du fortare frisk.
♣ Ett tips för att förebygga förkylningar är tydligen att bada bastu, eftersom jag inte gillar värmen i en bastu får jag nog stå ut med någon förkylning då och då..

Jag läste även om att man ska försöka att inte snyta sig för ofta och för hårt, det finns då risk för att man kan få bihåleinflammation.

Myt:
♣ Det är inte kylan som gör dig sjuk, oftast bli man smittad innomhus. En förkylning är alltid ett virus och oftast blir man smittad genom kontakt med en sjukperson inte genom luften.
♣ Att man inte skulle kunna pussas med en sjuk person är också myt, smittan finns inte i salivet utan i näsan.

Det var väl det jag lyckades att hitta, försökte hitta fler myter men det gick inte så bra..




Lyxfällan

Roar mig med att titta på lyxfällan just nu, tycker det programmet är väldigt intressant och nyttigt att titta på. Jag skulle aldrig vilja hamna i en sits där jag kan komma till kronofogden. Jag tittar just nu på avsnitt 4, en ung kille som låter sin mamma sköta allt! Det är hon som han kolla på han ekonomi, betalar räkningar och skämmer bort honom totalt. Han har spelberoende, är beroende av enegridryck och köper mycket snabbmat. Han lägger ungefär 6000 kr per månad på energidryck (han dricker 8 om dagen!), helt sjukt! Det har gått så lång att hans flickvän ger honom en sista chans att lösa detta.
Hur kan man som mamma låta det bli så här, att hon har hand om hans ekonomi gör att han inte känner något ansvar alls. På detta sätt hjälper hon inte alls sitt barn.

När jag var yngre och började få mitt barnbidrag shoppade jag upp det nästan varje månad. Beteendet fortsatte sedan tills jag började gymnasiet, då shoppade jag inte alls lika mycket.
Just nu shoppar jag nästan aldrig och bara det allra nödvändigaste. Den som hjälpt mig att inse och få mig att vara mer ekonomisk är min älskade pojkvän! Jag vet inte om jag hade lyckats komma så här lång utan honom.
Det är faktiskt riktigt roligt att vara ekonomisk! När jag väl shoppat försöker jag antingen hitta något roligt på rea eller så använder jag mig av rabattkuponger. Varför betala mer än nödvändigt?
Tur är väl det att jag blivit ekonomisk av mig då jag inte har någon inkomst just nu och saker ändå måste betalas ibland.. Hoppas dock på att hitta ett jobb snart!



Trött på att vara sjuk!

Jag har verkligen inte varit sjuk på väldigt länge men så råkade jag ju på denna förkylning och nu är jag så hemskt trött på den! Jag orkar inte göra särskilt mycket och nyser bara hela tiden. Undrar hur många paket näsdukar det kommer gå åt innan detta är över?! Typiskt att jag ska bli sjuk nu när det bara är ca två veckor kvar som man kan rida Rák, dumma dumma förkylning! Jag måste införskaffa vitaminer igen så jag slipper detta. När jag tog dem höll jag mig minsann frisk.
Ingen ridning blir det ikväll heller för min del får vila upp mig så jag orkar åka till Eksjö på torsdag! Det ska i alla fall bli spännande..

Idag passar jag på att mejla lite olika ärenden som jag behöver få svar på. Bland annat mejlade jag nu till Naturens skafferi igen där jag köpt vitamin och mineraltabletter ifrån. Dessa gör mig illamående av någon konstig anledning.
Jag har tidigare mejlat deras VD men inte fått svar så nu mejlar jag deras marknadschef istället och hoppas på svar.
Någon som haft samma problem som mig?

Nu ska jag ta och vila lite och sen kanske rensa i garberoben för det behövs!

Veligt..

Vad jag ska vela hela tiden då! Detta med att ta beslut är verkligen inget för mig, tur att jag inte behöver ta beslutet om exakt vilket program jag vill gå riktigt än. Jag vet inte riktigt hur många gånger jag har velat fram och tillbaka om jag ska läsa till Fastighetsmäklare, då är det antingen Borås, Trollhättan eller Gävle som är mest attraktivt. Det är verkligen inte lätt att välja vad man vill bli.. Jag får fundera lite till!

Dags att välja.

Kom på att det nu är dags att börja välja vilka program jag skulle vilja gå till hösten. Jag tycker det är så roligt att välja och vraka bland olika spännande utbildningar. Just nu är det fortfarande Rumslig gestaltning - Informationsdesign som är favorit men även Digital Visualisering - Arkitektur och design låter mycket spännande. Jag ska höra med pappa om vi inte kan åka på öppet hus och kika på utbildningen!
Kom på att jag även måste höra av mig till Älmhult igen angående utbildningen Säljare med inredningskompetens för på deras hemsida står det inte direkt något matnyttigt..
Till digital visualisering kommer jag att bli tvungen att göra ett arbetsporv senare när anmälningssidan är stängd.
Undrar vad det kan bli för uppgifter, det måste ju bli något med 3d.

Tråkigt..

Det som är mest tråkigt med att vara sjuk är att man har så tråkigt. Rätt logiskt men ändå, man vill göra saker men orkar inte. Jag har i alla fall precis titta på ett avsnitt från Sveriges värsta bilförare som jag missade i torsdags. Hur kan dessa personer ens få tillbaka sitt körkort utan att börja om? Borde inte polisen bara kunna haffa dem här och nu? De kör ju som galningar, ingen respekt och inte tar det åt sig av kritiken heller! En del är ju helt klart värre än andra.. Och varför ska de få pris när de blir veckans bästa, de borde ju nöja sig med att bara få körkortet tillbaka. Jag tycker inte att de är värda massa dyra föremål de borde istället få några körlektioner för de kan de verkligen behöva!

Lite uppdatering

Det har varit lite dålig uppdatering det senaste nu då jag varit iväg i Örebro över helgen. Men nu försöker jag mig på att uppdatera. Mår inte toppen då jag dragit på mig en förkylning så ska fatta mig kort.
Helgen har varit väldigt bra. Var trevligt att äntligen få träffa mina små vänner igen. Dock gick tiden väldigt fort och jag önskar att vi kunde ses varje dag som vi gjorde förr! Jag hoppas att vi i framtiden kommer att kunna bo nära varandra och kunna umgås regelbundet. Vi har alltid så trevligt tillsammans. Jag älskar er, jag hoppas vi behåller kontakten då ni är världens finaste vänner ♥
Jag ska försöka lägga in lite bilder från helgen senare när jag känner mig bättre. Jag orkar inte riktigt sätta mig och kolla igenom vilka som är bra och redigera färgerna på dem.

Tågresan idag gick inte så smidig som jag hade hoppats då det var ett jättestort datafel i Västerås så det blev signalfel. Detta är verklige inte roligt när man är sjuk och bara vill hem för att lägga sig i sin säng. Vi blev i alla fall ca 1 timma och 20 min sena så jag ska skicka i en restidsgatanti. Klockan tjugo över tre steg jag innanför dörren slängde av mig allt och la mig på soffan ett tag innan jag kunde äta lunch. Helt slut var jag verkligen, nu efter lite mat, te och vila känns det bättre. Jag ska ta mig en dusch nu innan det bli fika och hoppas på att det kommer kännas ännu bättre då.
Hemskt jobbigt är det att SJ alltid ska lyckas krångla när jag ska åka tåg!

Kärt återseende

Nu blir det bara ett litet kort inlägg då jag är i full färd med att packa igen. Om ca en timme kommer Malin hit, min älskade vän 1. Vi har inte träffats på 9 månader!! Och imorgon bär det av till Sanna, min älskade vän 2! Äntligen ska vi tre få återförenas efter så lång tid. Mycket har hänt och det lär nog bli en hel del tjejsnack. Imorgon kväll ska vi även ut på restaurang och gotta oss :D
Mycket trevligt ska det bli!


Mina fina flickor ♥

Vart är världen på väg?

Vad är det som händer egentligen med jorden just nu? Känns som om det bara bli fler och fler, mer och mer naturkatastrofer! Hur mycket som helst har ju hänt den senaste tiden?
Kan det vara så att de som gjorde filmen 2012 faktiskt kan ha rätt om att jorden kommer att gå under? Jag tycker de borde ha valt att döpa filmen till typ 2112 istället, för det är ju ett tag dit.
Känns hemskt att det är 2012 nästa år, tänkt om det är så att jorden går under då? Hur vet man det? Tänk om det nu man ska försöka njuta så mycket som möjligt innan allt är slut..

Det är ju inte helt lätt att bara släppa allt och njuta. Då hade man ju slutat jobba med en gång, men pengar styr ju allt. Utan pengar är det inte mycket man kan göra..
Jag skulle vilja ha min älskling nära så vi kan börja leva vårat liv tillsammans nu nu nu! Men då kommer ju pengar in i bilden igen, han måste hitta ett jobb här först innan flytt är aktuellt. Och jag måste veta vart jag ska plugga så han vet vart han ska. Varför är livet så komplicerat? Det är ju redan kort som det är varför kan man inte bara få njuta av det utan en massa bekymmer hela tiden..
Hm, jag kanske ska sluta tänka så mycket? Vad tror ni om 2012?

Följ min blogg

Följ min blogg med bloglovin

Inte som jag tänkt..

Nej, det blev inte riktigt som jag hade tänkt idag.. Tömkörning/longering är lite svårare än vad man kan tro, det ser ju himla lätt ut! Jag har longerat och tömkört några få gånger i mina dar. Fick en lektion en gång i hur man tömkör och då gick det bra men hästen var ju van. Själva tömkörningen gick väl iofs bra det var longeringen som var problemet. Jag hade svårt att få Rák att gå runt mig, hon ville gärna ut på spåret. En idé är väl kanske att bygga upp en liten rundkorall i poddocken så hästen vet vart den ska befinna sig. Jag borde gå en kurs känner jag men det är inte riktigt rätt tidpunkt just nu. jag ska ta och låna mig om bok om tömkörning i alla fall.
Rák gick fint annars, hon hade korrekt hållning och jobbade på bra. I slutet på passet var Rák inte så pepp på att springa lös så vi gosade i solen och så stretchade jag henne och masserade lite, sedan lekte vi lite följa John innan vi avslutade.
Stigandi gick ingen träning idag då jag kände att jag vill läsa på lite mer innan då han är väldigt känslig. Det får bli en annan gång helt enkelt.

Nu är det inte många dagar kvar som Rák ska ridas, i början på April ställs hon av för vila i väntan på fölet. Fram tills dess har jag tänkt träna henne lite lätt tre gånger i veckan. Variera med att rida ut, paddock och tömköra/longering samt lite bus och lek.





Tömkörning/longering

Nu har jag fått veta vart jag ska kunna hitta tömkörningsgjorden så jag hoppas att den finns där då jag nu planerat vad jag ska göra.
Ska bli spännande att tömköra Stigandi, tänkte det kunde vara bra för honom att få släppa loss lite utan ryttare. Det samma gäller Rák, inte för att jag är så tung men det kan ändå vara skönt för henne att slippa ha någon på ryggen.
Mitt schema för passet imorgon ser ut så här
♣ Först lite olika beröringsövningar med hand, spö och lina.
♣ Uppvärmning i longering
♣Tömkörning, 8:or och serpentiner, bommar
♣ Avslutar med att de får springa lösa och busa lite.
Jag tror detta kan bli riktigt bra. Någon som har lite tips vid tömkörning/longering?

Stressig dag

Klockan tjugo över sju ringde min klocka i morse, efter att ha somnat om några gånger klev jag äntligen upp. Efter frukost runt tio cyklade jag iväg till stallet. Det har smält en hel del under natten så nu kan man både gå och cykla ända till stallet utan att slå ihjäl sig! Vårtecken kan man kalla det, ytterliggare ett vårtecken såg jag senare när jag red i paddocken och det var ett tran par som flög förbi! Det är verkligen ett vårtecken om inte annat!

Idag red jag två hästar som sagt, Rák red jag en halvtimma då jag tycker det känns lagom för hennes del. Hon vill gärna bli riden men hon verkar tycka att det är lite jobbigt nu med magen. Så jag lyssnar på henne och så länge hon är glad är jag glad. Stigandi red jag inte så länge heller då jag håller på att lära känna honom. Lite diskussioner blev det men det gick bra ändå. Jobba rätt mycket i trav med båda, Rák behöver stärka sin trav och Stigandi behöver lite mer ryggmuskler. Imorgon tänkte jag försöka mig på att tömköra om jag hittar gjorden. Tänkte även låta dem springa av sig och leka i paddocken.

Halv ett bar det av hem igen för lunch. Sedan blev det en snabb dusch, ringa till Eskilstuna och boka tid och sen fick jag gå till bussen. Jag lämnade in mitt CV på tre ställen och håller nu tummarna. Någon dag framöver när moppen fungerar ska jag lämna på lite fler ställen. Väl hemma igen bakade jag muffins, sen kom Emanuel hem och vi fikade.
Nu ska jag försöka jobba lite på mitt arbetsprov innan det är dags att laga middag!
Dagen har varit ganska så fullspäckad kan man säga, hoppas jag kan få slappna av senare framför halv åtta och familjen annorlunda.

Vår/vinterdag

Klockan två börjar den årliga vår-vinterdagen då det först är tipspromenad som startar från skolan och går hela vägen till grottan. Där blir det korvgrillning och så bjuds det på varm dryck. Det blir genomgång av de rätta svaren och den som vinner får kexchoklad!
Vi brukar vara med nästan varje år, förra året var jag dock inte med så det ska bli kul att vara med i år. Tror till och med att jag lyckades få med Emanuel, han var inte så pigg på det först men jag ska minnas få med honom.
Vädret verkar också vilja klara upp lite så jag hoppas på sol i alla fall.

På förmiddagen var jag iväg i stallet, ridningen gick super och Rák är fortfarande lika mjuk och följsam. Idag sänkte hon sig till och med i traven, framsteg!
Efter ridningen gosade vi lite och jag borstade nog bort en halv häst kändes det som. Så hon fäller nu! Vår tecken om inte annat..
Emanuel tog loss mitt tändstift från moppen idag så jag kan åka och köpa ett nytt i veckan då min moppe krånglade i höstas med elstarten. Jag hoppas den vill fungera bättre efter detta byte. Jag funderar på att åka in till Skene och Kinna imorgon för att köpa ett tändstift och sen även gå runt och dela ut mitt CV i hopp om jobb. Får se hur jag lägger upp det. Då jag gärna vill rida Rák och Stigandi imorgon också så kan det bli tajt, men det löser sig väl!

Resa

Har precis kommit hem från en resa och tittar nu på nästa. Planerar in att åka först till i april Eskilstuna för att kolla på skolan och lämna in arbetsprover, sedan blir det Stockholm och väldens bästa faster. Efter en helg där så åker jag vidare till Härnösand och älskling där jag ska tillbringa två veckor! Tyvärr är det väldigt dyrt att resa och priserna på biljetterna hos Sj höjs hela tiden verkar det som. Ska det inte vara billigt att resa så fler vill åka? Tycker de borde sänka priserna!
Nästa vecka blir det också en resa, då ska jag till Örebro för att träffa mina flickor. Först kommer Malin hit och sen åker vi tillsammans, kommer att bli super!
Jag har fullt med planer som vanligt nu känner jag, en liten lista på saker jag ska göra/resa kommer här.
♣ Göra klart arbetsprover
♣ Rida Rák så mycket som möjligt
♣ Fixa ett jobb, åka till olika arbetsgivare och lämna CV

♣ Åka till Örebro
♣ Åka till Eskilstuna - Stockholm - Härnösand och sen hem
Hm, kändes som det var mer än det jag kommer på nu... Jaja, det dyker alltid upp saker efterhand men det är i alla fall detta jag ska koncentrera mig på!

Hemma igen

Då var man då hemma och på svensk mark igen tänkte jag säga men det blir ju fel då jag inte varit utomlands... Efter en vecka i Åre är det ändå rätt skönt att vara hemma, det var kul att få träffa mamma igen. Vädret var dock inte lika roligt, det har snöat tre centimeter och idag var det disigt, fuktigt och regn. Imorgon blir det tydligen också regn, saknar redan solen i Åre!
Jag ska i alla fall ta mig till stallet imorgon för att rida en sväng på Rák, har saknat henne riktigt mycket. Ska bli spännande att se om hon fortfarande är lika följsam och mjuk imorgon. Jag hoppas även att vädret är fel och att det ska bli fint! Vill ha vår nu så jag kan köra moppe till stallet och även börja övningsköra!


Bilder från gårdagen

Gårdagens istrav var faktiskt riktigt roligt, dock såg vi bara ett lopp för det blev lite kallt att stå och kolla. Islandshästarna var lite av en besvikelse då deras uppvisning bara varade i 2 minuter. Gummi var på plats med två elever från Wången. Sproti var också med och fick visa upp flygande pass, två sträckor blev det och de andra två visade tölt på sina hästar sedan var det inte mer med det.. Väldigt tråkigt, tycker de kunde haft lite mer uppvisning med islandshästarna. De hade ju kunnat haft istölttävling eller liknande, fast ja det var ju trots allt istrav men hade varit kul att slå ihop så det blev istrav och istölt.
Tillbaka till istraven, såg lite olika utrustningar de hade på hästarna också. Tänkte höra med er läsare om ni kan berätta vad de är bra för? Någon häst hade som en tandställning(?), någon metallsak över nosen.
Någon hade en rulle och en annan ett plastföremål där halsen möter huvudet. Ytterliggare en häst hade som massa spröt på nosen. Vad är detta till för? Ni kan se exempel på bilder nedan.


Islandshästarna

Sproti






Istrav

Imorgon kommer det att vara istrav här på Åresjön, det ska bli mycket spännande att kolla på. Och ännu roligare blir det innan start då ponnys och islandshästar kommer att finnas på plats. Det såg ut som att de har plogat fram en ovalbana på isen så kanske blir det en uppvisning! På affischen som finns utsatt lite här och var stod det att man från klockan fyra till start kan mingla runt med ponnys och islandshästar, vad nu det betyder? Jag får åter komma med rapport imorgon kväll och kanske lite bilder om ni har tur!
Att se istrav ska självklart bli väldigt spännande (även om det är islandshästarna jag mest är intresserad av), får se hur det går...


Bildkälla

Semlans och kvinnornas dag

Allt på en gång, både semlans och kvinnornas dag idag! Undrar när fettisdagen egentligen "uppfanns" och varför? är det någon som vet detta? Varför ska man just äta en semla? Det är ju helt klart gott i alla fall!
Sen undrar jag om kvinnodagen också, är det bara demonstation man få ägna sig då? Kvinnan ska inte bli lite uppvaktad på något sätt? Få lite massage eller liknande? Det skulle jag verkligen behöva nu, jag är helt slut i kroppen efter all skidåkning. Ska ta och fjäska med Andreas och se om man inte kan få lite massage trotts allt...

Fakta från wikipedia:

Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Dagen firas också av Förenta nationerna (FN) och i många länder är det en nationell helgdag. Internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av Clara Zetkin. 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.

Dagen har fått olika innebörd i olika länder. På flera håll har den mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då män uppmärksammar, eller uttrycker sin kärlek till kvinnan, i samma anda som mors dag eller alla hjärtans dag. I andra länder har dagen kvar sin politiska prägel då man fokuserar på kvinnors kamp för lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i samhället.



Skidresa

Klockan halv tre idag ska vi sitta i bilen klar för avfärd mot Landvetter och flyget som ska ta oss till Östersund. Där ifrån ska vi åka buss till Åre! Det är nu två år sedan jag åkte skidor så lite ringrostig är jag nog, spännande ska det bli. Älskling ska även han komma dit och det är första gången han kommer åka skidor, riktigt spännande de!
Jag får se hur mycket uppdatering det kommer att bli nästa vecka men jag ska allt försöka anstränga mig!

Gudarnashäst

Man kan verkligen inget annat än älskar dessa små kraftpaket, de har alltid något att bjuda på och man kan lita på dem till 100%. De är verkligen helt magiska dessa små varelser, från första stund jag kom i kontakt med islandshästar var jag fast.
Att bara flyta fram på en häst med felfri tölt är det bästa som finns, det går verkligen inte att beskriva den känslan. Jag skulle kunna tölta i timmar och bara njuta!

Kollar lite på finalen från Odense där en jättestor tävling har pågått och jösses vilka flotta hästar. Man verkligen ryser när man ser hur de bara flyger fram i tölt! Islandshästar är en så stor del i mitt liv och jag vill egentligen att det ska vara en ännu större del i mitt liv, det är verkligen en stor passion som jag vill utveckla till max men det känns inte som om tiden räcker till tyvärr..

Nu blev jag så otroligt sugen på att tävla också, kanske får fråga Paula om jag inte kan få låna Stigandi det hade varit superkul! Jag tror att jag fallit för den hästen.


Titta i mitten på detta klipp, så underbart med ökad tölt!

Lilla gullehäst

Att man kan bli så otroligt fäst vid denna lilla varelse, hon är ju för go min häst! De senaste veckorna har hon blivit så lugn, harmonisk, följsam och mjuk. Hon lyssnar perfekt, är med på minsta lilla och kan nästintill läsa min tankar. Det känns verkligen som om vi har börjat komma varandra riktigt nära..
Jag tänkte tillbaka idag på hur hon var när vi köpte henne och hur hon är nu.. Då kunde hon inte skritta, hade hela tiden bråttom överallt! Stressade jämt men trotts allt fanns det något där, något som jag drogs till och blev fäst!
Jag ångrar verkligen inte att jag köpte henne och jag ska göra allt i min makt för att få ha kvar henne tills våra vägar skilja åt på naturligt vis.


Arkitektprovet

Jag har precis kollat in årets arkitektprovs uppgifter och kan meddela att de inte är helt lätta! Den första uppgiften är att man få en pusselbit som är tagen från ett pussel med motivet av en stad.
Runt denna pusselbit ska man sedan göra tre olika teckningar. den första ska visa vad man ser för något när man står i sin stadsmiljö, andra bilden ska visa hur sin stadsmiljö kan se ut i fågelperspektiv och den sista bilden ska vara på sin stadsmiljö i genomskärning. Alla bilder ska göras i svartvitt, manuellt och pusselbiten ska vara svår att urskilja.
Detta är endast första delen i arkitektprovet, det känns ju lite som om man måste vara ett geni för att klara av detta eller ha gått någon tidigare konstnärsingenjör skola eller liknande. Man ska väl gå i skolan för att lära sig? Nån chans borde man ju få om man vill uppfylla sin dröm om att bli arkitekt och kanske inte är så konstbegåvad?

Jag gjorde arkitektprovet för 2 år sedan tror jag och då kan jag inte minnas att det var så svårt eftersom jag lyckades att utföra det.
På denna sida hittar man arkitektprovet som jag gjorde år 2009 och efter ett uppgiften är presenterad hittar man även vad de som kom vidare fick göra under provdagarna för att försöka ta sig hela vägen. Jag har skummat igenom uppgifterna lite men helt seriöst måste man verkligen vara ett geni för att lyckas, uppgifterna är ju hur komplicerade som helst!

Jag har i alla fall strykt arkitektprovet och arkitekturprogrammet från min lista över intressanta utbildningar nu.. Tror endast jag kommer göra ett arbetsprov och det är till Eskilstuna, informationsdesign som jag mest är intresserad av.

Gulgrön häst?

Så här fin var min lilla polla när jag kom till stallet idag!


Det har varit vinterdag på en av skolorna i Kinna idag så det kom några elever till stallet och red. Rák var då en given häst att vara med och lite svettig blev man visst med vinterpälsen som är kvar. Sen tyckte hon det var väldigt skönt att rulla sig i hagen där det finns både lite upptrampat bajs och massa höfrön så då blev man så här fin!
Efter en hel del borstande gick ridningen i vilket fall som helst väldigt bra! Helt underbar är hon, riktigt mjuk och följsam. Tuggar bra på bettet och töltade på fint i det tempo som jag valde. Imorgon blir det ridning igen!

Veckans tips #7

Frysen är allas vår bästa vän, speciellt när man är student. Man kan faktiskt i stort sett frysa in allt och nu tänkte jag tipsa om några olika saker man kan frysa in som man kanske inte visste.
Jag tänkte börja med att tipsa om att man kan frysa in tomatpuré (särskilt bra om man köper ekologisk då den möglar fort) som blir kvar i iskubsformar, jättelätt att ta ut sen och lägga direkt i maten. På samma sätt kan man även frysa in vinslattar som man kan ha i såser, vispgrädde och mjölk.
Övermogen frukt kan du skära i bitar för att sedan använda i smoothies.

Ridtäcke?

Det är en sån där grej som jag inte heller riktigt fattat vad det är bra för.. Samma sak är det med lindor, varför har man det? Boots är väl också något jag funderar kring. I islandshäst världen har vi ofta viktboots på tävlingar för att hästens rörelsemönster ska bli finare. Man kan också ha viktboots eller gummiboots i fall hästen har svårt för trav/är trav el passtaktig i tölten.
Vore roligt om någon som är insatt kan svara på mina frågor!

Utgår

Kvällen program om fuskbyggarna utgård tydligen, ingen mer fakta än det gick att hitta på hemsida. Vore ju bra att veta varför? Får de inte visa säsongsavslutningen? Vill de som medverkade inte vara med längre? Någon som vet vad det kan bero på?
Istället får vi se avsnitt 4 från förra säsongen i repris, vilket jag redan har sett. Kanske ska lägga mig och läsa lite i sängen istället!

Visste ni...

..att hallon kan vara förebyggande för hästar på många sätt?
Här under ser ni ett utdrag från Hippo K9s örtguide
HALLON - Rubus idaeus - Blad.
Verkan: Välgörande på slemhinnor och vävnader, förlossningsunderlättande.
Användning: Traditionellt på både människor och djur för att stärka livmodern och hjälpa till med värkarna. Idealisk för avelsston de sista veckorna före fölning. Den hjälper till att minska risken för blödningar, hjälper till i utdrivningsskedet, befrämjar utrensningen/efterbörden efter fölningen och sammandragningen av livmodern.

Jag vill även tipsa om Svenska ridsport förbundets hemsida där det finns mycket bra fakta och tips om det mesta. Jag hittade dit idag när jag läste om olika foder. Det flesta har säkert klickat in på deras sida ett antal gånger. Men för dem som aldrig varit där kan jag rekommendera att ni tar er en titt!
Man kan bland annat hitta stretchövningar, styrkeövningar och kan läsa om ergonomi för ryttaren under fliken häst och ryttare, klicka sedan in på fliken träning.

Ny bekantskap

På ridskolan idag fick jag mig en ny bekantskap, jag blev nämligen tilldelad Stigandi! Jag hade aldrig ridit honom innan men kände av honom lugnt i padocken och märkte snabbt att detta inte skulle bli några problem. Tölt träningen var dock en utmaning då han har väldigt stark trav, men det var inga problem! Jag kämpade på med drivning och förhållningar/eftergifter och vips så gick han där i både ökad och långsamt tempo tölt. Och vilken tölt han har när den väl kommer! Jag har nog fått mig en ny favorit (efter Rák förstås). En mycket givande lektion var det och så skönt att rida lektion igen, det behövs!
Filmningen vet vi dock inte om det kommer bli så mycket med då det bliv mörkt medan vi red men jag hoppas man ser lite grann i alla fall.
På torsdag ska jag till stallet och rida Rák och köra samma övningar med henne som idag. Kommer bli riktigt kul att känna skillnaden.

Stigandi

Ridskolan

Ikväll kommer jag åka iväg på ridskolan, vet inte hur länge sedan det var jag gick på ridskolan nu men det ska verkligen bli kul! Jag har ju bara ridit Rák det senaste så det ska bli roligt att även rida andra hästar nu.
jag har fått höra att det är töltträning som gäller denna veckan och att vi ska bli filmade. Filmen kommer vi sedan att analysera på teoripasset. Mycket spännande tycker jag! Undrar vilken häst jag får! Det är faktiskt alltid lika spännande att komma till stallet och kika på tavlan vilken häst man blivit tilldelad för dagen!
Spännande också att se vilka som är med i min ridgrupp. jag får återkomma senare om hur det gick!

Föl...

Hur gör man egentligen? Hur tar man hand om ett föl? Nu börjar frågetecknen hopa sig, jag vet inte hur man gör!
Det känns väldigt tråkigt att inte kunna rida Rák snart och sen ett halv år fram eller hur länge det är man inte kan rida. Hur ska jag göra sen när jag flyttar och ska plugga? Kan jag ställa Rák någonstans, ska jag ensam försöka uppfostra ett föl?
Som om det inte räcker med massa beslut jag måste ta så kommer det ännu fler beslut nu..
Frågan är ju också om pappa kommer fortsätta betala försäkring och eventuell stallhyra för Rák, sen tillkommer ju också utgifter för fölet.. Det som är mest troligt blir nog att jag kommer få sälja fölet.. jag kommer inte kunna ta hand om två hästar samtidigt som jag kan plugga. Jag vill ju gärna ha Rák hos mig i den stad jag ska plugga. Fast det kommer ju inte bli med en gång, jag måste komma in i skolan och lära känna staden först. Men sen kanske nästa år mot vårkanten.
Jag får försöka klura ut något bra. Nu ska jag ägna mina tankar åt lite annat, nämligen ett arbetsprov.

RSS 2.0