Det här med täcken, del 2

Fick några svar på mitt inlägg från igår ang. att ha täcke eller ej på sin häst. Jag fick bland annat som svar att vi människor nog rätt ofta förmänskligar våra pälsklädda vänner och tror att de fryser om vi gör det. Men hur vet man då om en häst fryser eller ej?

Trots att jag har ridit i över 8 år och haft 3 hästar har jag ingen vidare koll på allt kring skötsel, då alla stått inackorderade och gått med i verksamhet är det inte jag som skött det praktiska så mycket. Men nu vill jag verkligen lära mig allt!
Det jag kan rätt bra är eksemproblem, sen är det inte mycket mer.

Hur gör ni för att se om hästen fryser/behöver täcke?

Kommentarer
Postat av: Samanta - med fokus på Islandshästen!

Bra fråga! Ta reda på det och gör en del 3? :)

2012-04-08 @ 00:00:50
URL: http://samantas.blogg.se/
Postat av: Cia

Ett tips är att ta tempen på sin häst så ser man om den behöver täcke eller ej. Är den underkyld eller har feber ska den ha täcke :)

2012-04-08 @ 09:25:44
URL: http://ciajonasson.bloggplatsen.se/
Postat av: Jossan

Magkännsla går jag på ;) Om det regnar eller snöar blötsnö och jag vet med mig att min häst inte har så mycket päls eller att den fällt väldigt mycket päls så åker tecket på :) Jag tycker inte att det gör något om dom får gå med täcke på sig bara det inte blir för varmt och att tecket andas väl :)

2012-04-09 @ 21:06:46
URL: http://semtegensis.blogg.se/
Postat av: Karin Damberg

Man ser oftast att de fryser när de blir lite kutryggade och skakar. Man kan även känna i pälsen. Är de blöta ända in på skinnet så fryser de såklart.

Då är det bättre att ta in dem, dra av vattnet med en skrapa, ge ordentligt med mat och lägga på något fleecetäcke som drar ur vattnet.

Oftast är de blöta i de yttersta delarna av hårstråna, men är varma och torra längst in. Lägger man då på ett täcke på det, så plattas pälsen och vattnet rinner in på skinnet.

En häst som är blöt i yttersta delarna av hårstråna mår bra av att man ger lite extra stråfoder, då håller de värmen bättre.

2012-04-10 @ 09:36:07
URL: http://lilldamberg.wordpress.com
Postat av: Frida

Jag går efter magkänsla och väder, är Guffi svettig och jag vet att det ska bli riktigt blåsigt och kallt en natt kan han få täcke, men det är ytterst sällan. Annars får han gott klara sig utan :p

2012-04-10 @ 17:36:52
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/
Postat av: Jenny

Jag gör som både Karin och Frida, ser efter, känner och går på väder och magkänsla :) Nu när Rósa är klippt som hon är måste hon ha täcke när det regnar oavsett temperatur och även lite tjockare täcke när det är minusgrader hela dygnet.

2012-04-11 @ 13:09:38
URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0