Ingen dans på rosor

Just nu känns det verkligen hemskt att studera, jag känner mig helt grön och förstår verkligen ingenting. Nästan alla ord är som rena grekiskan för mig.
Vi har fått tre stora uppgifter som ska vara klara till tisdag då vi ska ha seminarium, plus att det är en massa studentaktiviteter och sen så ska A komma i helgen med.
Två böcker är på engelska med vilket jag har svårt för, uppgifterna är hur svåra som helst och detta ska liknas vid en mjukstart?
Jag har sådan sjuk ångest och är otroligt stressad, jag förstår inte hur jag ska klara av detta. Jag har redan brutit ihop en gång idag och lär göra det fler gånger.
Uppgifterna vi ska göra är
- Jag ska välja ut 20 yrken av 52 stycken och sedan förklara med hjälp av dessa yrkesroller ska man analysera, reflektera och diskutera kring hur de förhåller sig till information och till olika informationsmaterial.
Vilket är sjukt svårt då nästan alla bli likadant och sedan är min hjärna så fullproppad så jag kan verkligen inte koncentrera mig på det jag ska göra utan jag det blir lite vad som helst. Jag har i alla fall skickat in det jag skrivit hittills för att höra om jag gör rätt eller ej.
- Uppgift två går ut på att komma på en lösning till att förbättra så att resenärer på Arlanda ska hitta till sin gate lättare. Jag tycker detta också är sjuktsvårt då jag inte ser det som ett problem, så svårt är det väl ändå inte? Sedan så är det väl bara att fråga om man inte hittar? Jag vet inte alls hur jag ska lösa det.
- Sista uppgiften är att läsa en text på 10 sidor på engelska och sedan sammanfatta den så att hon ska se om man förstår innebörden av texten.
Allt detta på mindre än en vecka plus att jag inte ha boken! Hur ska detta gå?! Nästan ingen i klassen har boken då vi inte visste exakt vilka vi skulle behöva köpa. Detta är vansinne!
Jag skulle ju bli mindre stressad av att flytta, se så bra det gick. Det är ju full fart från start. Jag hoppas verkligen att det bara är denna kurs som är så här svår och jobbig annars lär jag inte klara av det!

Studentens bästa vän

Vad skulle ni säga är studentens bästa vän? Enligt mig är det frysen, en student kan inte klara sig utan en frys! Och jag har ännu inte fått någon, jag blir tokig. När ska de komma och byta min kyl/frys. Får ta och ringa imorgon igen!
Blir dyrt annars att köpa småförpackningar hela tiden och färsk kyckling, grönsaker m.m. istället för frysta.

Det var nog allt för mig, jag är helt slut efter dagens första föreläsning. Jag känner mig helt bortkommen, förstår knappt något och har lite lätt panik. Gruppen som jag hamnade i verkar i alla fall vettig så det känns skönt. Vi ska träffa imorgon efter skolan och hjälpa varandra att förstå vad vi egentligen ska göra.
Att skriva en rapport verkar sjukt komplicerat. Hur har eran dag varit?

Nu har jag precis ätit middag och kollat på halv åtta hos mig. Nu blir det till att ta det lugnt och sova tidigt.
Börjar inte förrän kvart över ett imorgon!

Ris med kassler och blomkålsstuvning

Lite dålig uppdatering

Jag har inte varit särskilt aktiv de senaste dagarna men jag har verkligen ingen ork eller lust. Har fullt schema och hittar ingen ro för att sätta mig ner också blogga. Ni får helt enkelt hålla er till tåls ett litet tag.
Kommentarerna ska jag också försöka ta tag i så fort som möjligt.

Nu är de inte långt kvar

Om ca en timme ska jag gå iväg för att vara med på en introduktion sedan blir det att träffa klassen och efter det lekar med faddrarna. Jag skulle behöva smita iväg någon gång runt halv ett till halv tre också för att fixa en sak, mer säger jag inte då jag inte vet om det blir så än. Det är inget jättespännande, det lovar jag! Så ni behöver inte undra allt för mycket.

Jag har ännu inte lyckats svara på alla kommentarer men ska göra det inom en snar framtid, så fort jag har lite mer tid.

Med en klump i halsen...

... har jag nu vinkat av familjen och är helt själv i min lägenhet. Jag är lite kluven, det känns både bra och dåligt. Jag trivs jättebra i min lägenhet, den är fin och så. Men det känns jobbigt att vara så långt från familjen. Fast jag vet ju att jag kommer vänja mig men det känns otroligt tråkigt att inte få vara en del av deras vardag på samma sätt längre. (fast ändå skönt på ett sätt) Usch, detta är verkligen hemskt jobbigt!

I alla fall, i fredags morse lämnade vi vårt hem runt niotiden och kom fram runt halv fyra. Resan gick bra men kändes väldigt lång, dock hade jag inga ångestkänslor alls utan det kändes bra.
Väl framme efter att ha hämtat nycklarna var det bara till att börja bära upp allt (med hjälp av hissen) 5 trappor upp. Det tog en stund innan allt var på plats men allt kom faktiskt in och det blev inte speciellt trångt heller.

Fast det hela började inte så bra, jag skulle sätta på kylen så att vi kunde stuva in grönsaker jag hade fått med från pappas trädgård. Grejen var bara att kylskåpet började låta och ha sej och till slut luktade det bränt. Jag skyndade då att stänga av kylen igen och vi kunde konstatera att de gått sönder. Då var det vara att fara ner 5 trappor för att ta reda på journumret. Jag fick tag på dem med en gång och de skulle kontakta Securitas då det är de som har hand om jouren och ryker ut med kylskåp bland annat.
Efter ett par timmar kom de äntligen med kylen och denna fungerade i alla fall! Så nu har jag en kyl men ingen frys vilket jag skulle behöva. Jag ska ta och ringa distriktskontoret imorgon för att få hit en ny kyl/frys. Jag hoppas på att de kommer att fixa det så snabbt som möjligt då jag behöver köpa frysvaror och även frysa in persilja som jag fått med mig.

Familjen stannade äver helgen för att hjälpa mig att komma i ordning ordentligt. Pappa fick hjälpa mig att sätta upp en del saker också, så som gardinstång, rullgardin, min hylla som jag gjort m.m.
Mamma hjälpte till att packa upp medan jag och E byggde upp min säng. Det fanns en hel del att göra men nu är det mesta klart, bara några småsaker att packa upp.

Ni kommer att få bilder senare när jag väl kommit i ordning ordentligt. Nu ska jag ta och rensa persiljan, sedan blir det lunch och efter det en tur på stan.

Vad hittar ni på idag?

Ett sista inlägg

Nu är allt klappat och klart för avfärd. Imorgon bitti vid nio går hela flyttlasset iväg mot Eskilstuna. Det börjar kännas mer och mer spännande. Jag har kikat på mitt schema och även lite kurslitteratur och det börjar verkligen kännas bra. Jag är så taggad på att börja plugga igen, jag tror faktiskt det kan bli riktigt bra.

Det blir bara ett kort litet inlägg nu ikväll då jag behöver sova för att orka upp imorgon. Sen smart som jag är har jag packat ner mitt mobila bredband så att det ligger i mitten på släpet någonstans, alltså får jag inte tag på det. Detta innebär att det kommer vara rätt tyst på resan. Jag ska försöka uppdatera så fort jag kan men det blir troligen inget imorgon då jag kommer att ha fullt upp med annat.

Detta blir alltså det sista inlägget hemifrån på ett bra tag nu, det känns väldigt konstigt att göra saker för sista gången. Fast egentligen blir det ju inte riktigt sista gången ändå, jag kommer ju komma hem ibland. Fast när det ska bli vet jag inte då jag slutar fyra nästan varje dag. Det blir rätt sent att åka hem efter fyra då det tar 4,5 timme hem. Nä, nu får jag sova det blir bara en massa onödigt babblande annars.
God natt!

Uppdatering om Rák

Det har nu gått 5 dagar sedan vi körde Rák till sitt nya hem. Allt har gått ypperligt bra och hon har skött sig. Hon har sprallat runt en del och verkar vara en liten mysflicka nu för tiden. Hon kommer gärna fram i hagen och boxen och vill mysa. Jag tror min lilla tjej har hittat hem och trivs alldeles utmärkt! Hon förtjänar verkligen det här, livet som en prinsessa.

Efter att ha spenderat några dagar i paddocken för att vänja sig vid sitt nya hem och lära känna de andra hästarna över staketet så blev alla 5 hästarna ihopsläppta igår. Det var inga stötte bekymmer där heller. Heidi som brukar vara dem som kan vara lite kaxig mot nya hästar verkade acceptera Rák väldigt bra. jag har även fått rapport om att Rák och Dimbrá springer runt i hagen och lekar och att även Heidi kan vara med på ett hörn ibland. Det är nästan för bra för att vara sant, min lilla flicka leker i hagen. De har hon aldrig gjort, jag tror hon är lyckligt. Är Rák lycklig är jag lycklig så är det. Detta kommer att bli bra!

Lite bilder lånade från Cia.

Min fina fina♥

När hovslagaren var där tidigare i veckan passade han på att kolla på Ráks fossingar också. De ser ju inte helt bra ut men det kommer att bli bättre! Det är samma hovslagare som fick komma när hon hade fått söm i lamellranden.
Här har Rák fått låna Grímas grimma, hon blev så tjusig så!

Film från ihopsläppet

Rák är ju för go, bryr sig knappt om de andra hästar utan tänker "MAAAAAT!!" Matvraket mitt!

Planritning

Har tagit kort på min planritning som jag har gjort över min lägenhet så ni kan få se hur det kommer att se ut hos mig.

Inte den bästa bilden men jag hoppas ändå att ni ser vad det liknar.
Bonus bild..

Början på min packning..

Nya frisyren

Ja, en vecka senare får ni äntligen se hur jag ser ut nu. Ni kan ju ignonerar minen!

Skoputsning

Igår då det var fint väder passade jag även på att putsa och smörja in mina skor ordentligt nu när de inte kommer att användas på ett tag.
Jag använde lädertvålen för att få bort all smuts och vilken överraskning jag fick! Det blev ju mycket bättre än att bara använda vatten för då brukar inte all smuts försvinna. Jag har dock hört att man inte ska använda lädertvål för ofta då det torkar ut lädret, stämmer det?
Jag tycker i alla fall att det fungerade toppen bra och sen fettade jag in skorna med minkfett. Detta fettet gör skorna vattenbeständiga och ger även lädret lite näring. Fast det känns ju inte jättebra att använda sig av minkfett, stackars djur!
Vad använder ni för något vid putsning av era läderprylar?
När jag putsar träns och andra lädersaker till Rák brukar jag använda mig av läderbalsam från Carr & Day & Martin. Det är riktigt bra, något kladdigt men man får riktigt fint och mjukt läder.


Första skon från vänster ej putsad, andra putsad med vatten, tredje med lädertvål och fjärde smörjd med läderfett.
Man såg tydligare skillnad i verkligheten mellan att putsa med vatten och lädertvål.
Bildkälla 169 kr för 500 ml

Tips på maträtter?

Jag sitter nu och försöker knåpa ihop en veckomeny för två veckor framåt som jag ska följa när jag bor i Eskilstuna. Att skriva matlista och menyer är det bästa jag vet då jag älskar att hitta nya recept som jag kan provlaga. Nu har det dock tagit stopp. Så vet ni bloggläsare något jättesmarrigt recept så får ni gärna dela med er!
Just nu söker jag framförallt recept på fiskrätter men alla förslag är välkomna!

En hel dag förgäves

Hela denna dagen har gått till spillo, byrån vill inte alls som jag vill och jag har stor lust att bara elda upp den. Jag tror det blir till att strunta i lådor och bara ha hyllor. Pappa ska kolla på de när han kommer hem men jag har ingen mer tid att lägga på den så det vore lättast att välja det enklaste alternativet då byrån är sned. Iofs är det endast 3 mm men det kan ställa till en hel del ändå.

Nej, jag blir så arg och ledsen, kan inget bara få gå lite rätt? Nu ska jag i alla fall fortsätta packa lite innan det är dags för mig att laga mat då det är min tur idag.
Det blev visst ett och annat inlägg idag, det är rätt skönt att få avreagera sig på bloggen ibland...

Lunchpaus

Nu har jag tagit en liten paus från mitt arbete och ska äta lunch det går faktiskt riktigt bra än så länge men jag vågar inte säga för mycket. Efter lunch kommer jag till det kritiska momentet att sätta fast lådor och få det rakt, inte helt lätt men jag hoppas att det ska gå relativt smärtfritt i alla fall. Jag vill blir klar idag! Det skulle vara så skönt att slippa tänkt mer på byrån utan bara kunna koncentrera mig på packningen.

Vad gör ni idag?

Bra dag innehållande målning och packning

Min dag har faktiskt varit väldigt bra idag, jag har fått mycket gjort.
Dck var det väldigt konstigt att vakna och tänka "jag ska inte till stallet idag, jag ska inte rida". Det kändes väldigt konstigt efter att ha ridit nästan varje dag i ett helt år. Natten hade i alla fall gått bra borta på Eskekärr och min lilla plutta sköter sig fint.

Förmiddagen gick åt till att grundmåla alla lådor samt avskiljare i byrån, detta tog sin lilla tid. Jag passade även på att tvätta min ridkläder då det var fint väder.
Eftermiddagen ägnade jag sedan till att fortsätta packa, det var inte helt lätt att veta vart jag skulle börja. Hela vårt gästrum är snart fyllt med saker och en del måste ner i kartonger. Tillslut tog jag i alla fall tag i att börja packa kläder, det tog ett litet tag då jag tydligen har rätt mycket kläder. Hm, vart kommer allt ifrån? Imorgon blir det till att ta tag i skorna.

Det kommer nog kanske vara lite tyst här på bloggen ett tag framöver då jag har fullt upp och inte riktigt har tid eller ork/lust till att blogga. Jag lovar att komma igen senare!


Byrå/skänk/hylla

Lådorna

Ráks nya hem

I morse runt kvart i tio startade vi hemifrån och åkte till stallet för att lasta Rák. Lastningen var inga problem alls, hon stod kanske och tvekade i en halv minut men sedan var det bara rakt på, riktigt skönt. Resan gick bra och varade endast i 25 minuter, jag kan säga att Rák såg rätt förvånad ut när vi redan stannade och lastade ur efter så kort tid. Sista hon åkte blev det hela 8 timmar, lite skillnad!

Hon skötte sig i alla fall väldigt bra, dock blev det inget direkt ståhej tråkigt nog. Hon går nu i paddocken till en början och kommer sedan släppas in med de andra. De kan nu än så länge stå och nosa på varandra genom staketet.
Jag har fått rapport om att dagen har gått bra och att hon efter en lång stunds betande äntligen hälsade på Dimbrá som länge och väl stod och väntade på att få hälsa på den nyanlända. Dock tyckte Rák att maten var mer intressant, mitt lilla matvrak!

Det känns faktiskt rätt tomt redan fast än det inte har gått så lång tid. Frågan är nu hur jag ska klara mig utan häst? Rák och jag har kommit väldigt nära varandra de senaste veckorna och vi kom även väldigt långt i träningen. Vi hade börjat bilda ett team. Jag hoppas att den känslan kommer tillbaka när jag kommer och hälsar på, samt att hon kommer bli glad att se mig.

Lite bilder från dagen..

Packar in det sista i bilden

Lastning

I transporten

I sitt nya hem, hon står i paddocken just nu.

Min flislisa

Några tittar lite nyfiket..

Dimbrá och Rák hälsar


Ráks enooooorma box, hon lär gå vilse! Snacka om prinsessbox, två krubbor och en vattenho för att dricka och en för fotbad ;)

Dags att säga hej då, mysstunden kom inte med på bild men varade inte särskilt länge heller. Rák tyckte det fick räcka med endast ett kort farväl då gräset var så gott. Eller så kanske hon var sentimental och ville tänka på annat?
Ignorera min fina "pose"

Vill ni följa Rák utveckling på närmare håll kan ni läsa Cias blogg, självklart kommer jag också att uppdatera här.

Dagens ridpass

Det hade inte kunnat bli en bättre "sista ridtur" idag. Rák var riktigt lyhörd om än något stel i munnen.
Vi började med uppvärmning i paddocken, det märkt verkligen att hon håller på att bli en annan häst! Mycket mer lugn, sansad och harmonisk.
Hon hann till och med lyssna på mina kommandon innan hon själv hade förutbestämt vad som skulle ske och rusat iväg. Vi lyckades göra ett sidvärtes steg åt gången!
Efter uppvärmningen gav vi oss ut på en liten tur i skogen, hon var rätt positiv men hade en tendens av att vilja vända hem en hel del. Jag vet inte vad det kan bero på..
Vi kom  i alla fall runt den tänkta rundan och allt gick över förväntan. Traven var fin och gick att reglera. Tölten var ännu bättre, jag kunde till och med göra halv halter. Hon lyssnade väldigt uppmärksamt på minsta lilla och töltade på i ett mycket behagligt tempo utan att rusa iväg och glömma bakkärran.

Jag tror verkligen hon tycker det är skönt att bara bli riden av en person just nu, det är nog de hon behöver. Det är nog inte stallet i sig som stressar henne egentligen utan mer att inte veta vad alla på ryggen vill för något. Nu har hon börjat lyssna och förstå vad jag vill. Får se om hon fortsätter att vara lika fin när Cia tar över eller om det kommer vara lite kaos i början. Jag tror nog inte det ska vara några problem, hon kommer få fasta rutiner så det ska nog gå bra.

Det var verkligen en toppen tur, hade inte kunnat vara bättre! Sista biten hem fick hon gå på helt långa tyglar, hon hade inte en tendens till att rusa. Jag är verkligen helt paff över att de senaste veckorna gått så bra i ridningen! Riktigt nöjd är jag med mitt lilla guldkorn.Passade även på att rida en sista gång i min Tekan, den är verkligen fantastiskt go!
Den är även fortfarande till salu om någon är intresserad?

Bildbomb


Bryta ihop

Är så arg så jag skakar just nu, inget vill gå som det ska.. Borret gick av, trät spricker och att antal saker här borta. Det är sjukt stökigt i garaget och det är aldrig någon som vet vart saker finns. Jag är så himla less på detta nu, vill vara iväg!
Min byrå går mig just nu på nerverna! Hur svårt ska det vara att en gång, jag begär bara en gång, kunna få bygga saker utan att halt ska gå fel en miljon gånger innan man får ett halvdant resultat?
Jag är så arg så jag kokar, har hur mycket känslor som helst som bara vill ut just nu. Känslor från flera månader tillbaka, undertryckta känslor som inte fått komma ut..
Kan det inte få gå liiiite bra för mig nu?!

Torsdagens ridpass

Det blev, som ni kanske redan läst, fotografering och filmning på vägen. Jag hade tänkt att värma upp i paddocken men där stod det två hästar och betade kantgräset så jag fick värma upp på vägen istället.
Ridpasset/uppvisningen gick bra. Dock blev filmen kanske inte riktigt lika bra som sist och inte lika lång heller. Det typiska var att hon gick finare när inte kameran var på, kanske var det mina nerver och förväntningar som spelade in?
Nu ska ni få se film och senare kommer det att komma en stor bildbomb!

Dagen kom och gick

Fullt upp som vanligt, allt går i ett nu för tiden. Dock har jag haft en rätt bra dag utan allt för mycket stress. Dagen började med lite brödbak med käre lillebror, sena har jag sytt ett resår på en flughuva och även fortsatt på min byrå som snart (förhoppningsvis imorgon) är klar.

På eftermiddagen blev det även en tur till Granngården för att köpa 4 balar torv som vi ska ha med när Rák flyttar så hon får det gosigt i sin box. Jag fick även köra på hemvägen och det gick riktigt bra, förutom parkeringen här hemma men den kan vi strunta i. Jag börjar i alla fall känna mig mer säker, frågar inte pappa stup i kvarten om jag ska växla eller hur jag ligger på vägen. Frågan är bara hur kommer det att bli med körningen nu när jag flyttar? Kommer jag våga att anmäla mig på en körskola? Vi får väl se..

Förresten, är det ingen som lagt märke till mitt inlägg "skillnad?" Trodde jag i alla fall skulle få någon kommentar på bilden? Vart är ni mina gulliga bloggläsare?
Imorgon kommer i alla fall lite text samt foton och film på gårdagens ridpass!

Nu blir det sägen så jag kan möta ännu en dag imorgon, då det ska vara fint väder och det innebär en sista ridtur på Rák.

Regn, regn och åter regn

Hur mycket kan det egentligen regna? Tar det aldrig slut? Det är ju inte klokt alltså!
Jag som ville att de sista dagarna med Rák skulle det vara fint väder, men icke. Usch, håller det på att spöregna hela dagen vet jag faktiskt inte om jag åker till stallet. Får se hur det ser ut i eftermiddagen, någon gång måste det väl ändå slut?

På schemat idag står i alla fall utsågning av hyllplan och lådfronter, ta kort på kläder jag har till salu, ringa tandläkare och sedan träna. Fast det lär nog komma in lite annat emellan också då jag alltid kommer på mer saker att göra.

Skillnad?


Kan ni se skillnaden? Mer kommer imorgon..

Förkorta dagar

Finns det ingen sätt att få dagarna att bli längre? Hur jag än gör och hur tidigt jag än går upp finns det alltid massor kvar som jag skulle vilja hinna med på samma dag.

Idag har jag i alla fall lyckats komma rätt så långt med min byrå. Alla lådor är utsågade, saknas bara lådfronterna. Sedan är det även 2 hyllplan och 2 dörrar som ska fixas och sen kan man nog börja se slutet. Ska bli riktigt skönt när jag väl är klar vill jag lova! Imorgon skajag  även få hjälp av min lillebror, så förhoppningsvis kommer det gå lite snabbare.

Sen har jag även lite annat på schemat för morgondagen, jag ska nämligen klippa mig. Fast jag har ännu inte bestämt hur, får höra med frisören!
Sedan ska jag iväg och rida med, det ska bli riktigt härligt. Rák fick ledigt idag då jag kände att jag behövde komma framåt i mitt bygge och sen har det varit så konstigt väder med skyfall och sol om vartannat. Hoppas på bra väder imorgon!

Dagens ridpass

Började som igår med att värma upp i paddock och jag lyckades till och med få Rák att trava på en volt (ovolt = oval volt). DET är framsteg!
Sedan fortsatte vi ut en sväng i skogen på en tur med lite mera fart i. Tölten gick rätt bra idag också men hon bet sig fast i bettet en aning. Provade att se om hon gillade det tredelade med fasta ringar bättre men tror jag byter tillbaka till det vanliga igen imorgon.
I traven kunde jag även ha mer kontakt med munnen på henne så det går allt framåt!

Planeten X?

Usch, jag har fått en sån där ångestklump i magen igen. Får massa minnen som ploppar upp i huvudet hela tiden, från min barndom och min underbara tid här i huset där jag vuxit upp. Det känns som himla sorgligt att det nu är på riktigt, jag ska flytta hemifrån en gång för alla. En väldigt märklig tanke!

Det känns faktiskt som att jag ska åka och bosätta mig på en helt främmande planet som att jag aldrig mer kommer att få se min familj, mina vänner och allt som betyder något för mig.
Jag vet ju självklart att det inte är så, men det är den känslan jag har just nu. Samtidigt som det kommer göra mig gott att komma härifrån kommer det göra mig väldigt illa. Det känns nästan som att jag kommer bli bortlämnad och aldrig mer ha någon kontakt med någon. Det känns både hemskt men samtidigt spännande.

Varför ska det alltid vara massa känslor inblandade, kan man inte bara få vara neutral?
Någon som känner ingen mina känslor?

Uppe med tuppen!

Igår kväll bestämde jag mig för att gå upp ännu tidigare än vanligt idag så jag ska hinna med ännu mer saker då jag har en lång lista på allt som måste fixas.
Nu har jag precisi ätit frukost och ska ta och trampa iväg till stallet! När jag vaknade vid sju var det en underbar blå himmel men nu börjar redan moln smyga sig på, inte helt uppskattat!
Vi hörs senare.

Dagens ridpass

Det började inte så roligt då jag fick veta att Rák hade tappat en sko, dock kunde Henrik fixa det ganska lätt och det blev himla bra.
Det dumma är att hon tappade fram och drog samtidigt med sig bitar från hoven, den skulle ju väga ut och bli större! Hoppas det kommer bli bra ändå. Just nu går hon med en baksko på hoven som tappade skon då en framsko hade stuckit ut rätt mycket på sidorna och gjort att hon skulle kunna trampa av sig den väldigt lätt.

Ridpasset började jag i paddocken, då den som misstänkt var halvt vattenfyllt gick det inte riktigt att göra något vettigt så det fick bli uppvärmning på volt samt lite sidvärtes.
Sedan gav vi oss av ut på grusvägen, vi övade mycket på igångsättningar och att inte gå så högt med huvudet. Vi började med lite trav i uppförsbacke, dock blev det ingen "wow-trav" idag. Men jag kunde ha kontakt med hennes mun utan att hon bröt av till tölt, hon kom även lite längre ner med huvudet.
I tölten gick över förväntan, hon tog rätt många steg där hon behöll huvudet lodrätt, riktigt stolt blev jag. Man känner verkligen att massagen gjorde henne gott, hon är inte alls lika spänd och har mycket lättare att röra på sig.

Nä, nu har jag inte tid att sitta här med, det ska ut och byggas!

Det är en regning sommar vi har!

Nu ska jag trotsa regnet och åka iväg till stallet. Vet inte alls vad jag ska hitta på, blir troligen en ritt ut igen då paddocken lär vara vattenfylld. Jag hade gärna tagit mig ett pass där annars, men det får väl bli någon form av pass ut istället.
Vi får se vad det blir helt enkelt.

Dagen bara flög förbi!

Jag kan ju börja att säga att trotts min och Ráks 2½ års dag så har jag inte varit i stallet. Inte bra, jag vet! Men jag hann verkligen inte, men imorgon ska hon få sig någon morot och något äpple för att fira och som tröst. Inte för att hon nog kommer vara speciellt ledsen över att jag inte kom och firade idag, men ändå!

Dagen började i alla fall med ett besök från Cia och hennes mamma då allt inför Ráks flytt skulle gås igenom. Det är en hel del att tänka på. Med hjärnan full av förberedelser inför både min och Ráks flytt tror jag nog att den snart sprängs.
Jag fick se början på hennes träningsschema som för övrigt såg väldigt bra ut. Hon kommer till en början få en veckas vila vilket kan vara bra så att fröken vänjer sig vid sitt nya ställe.
Sedan blir det en hel del markarbete, miljöträning och så ska hon vänjas vid en hel del annat som tex sprayflaskor.
Hon kommer att få en trygg tillvaro med 4 fina väninnor och fasta tider. Bra och omväxlande träning i fin miljö samt en och samma ryttare. Hon skulle inte kunna få det bättre min lilla skrutta!

Tack snälla goa Cia och Ulla för all eran hjälp, den har iofs bara börjat... Ni ska veta att detta betyder enormt mycket för mig! Ni har räddat både mig och Rák från en mycket olycklig framtid! Tack snälla ni, vet dock inte hur jag ska kunna tacka er tillräckligt. Jag får klura på detta ;)

Efter att vårt främmande åkt hem bar det av mot Ikea och som bestämt skulle jag köra. Dock ville jag inte köra hela vägen då det är rödljus, massa bilar, en rondell och en mycket skarp kurva för att komma in på Ikeas parkering.
Men vet ni vad som hände? Jo, jag fick köra hela vägen då vi inte hittade någonstans att byta på och jag hade en bil klistrad i baken hela sista biten. Jag klarade det dock rätt bra ändå måste jag säga. Har inte kört alls mycket den sista tiden så jag var rätt skakis och lite osäker. Men vi klarade oss helskinande hela vägen..

På ikea åt vi först lunch innan vi började gå runt och leta efter sakerna jag hade skrivit upp på min lista. Vi hittade det mesta och jag är mycket nöjd. Dock är jag hemskt trött på Ikea då det nog är ca 5e gången vi var där nu på en mycket kort tid.
jag tror nu att jag har allt inför flytt, usch jag börjar bli hemskt nervös! Det är lite sjukt, jag ser både fram emot det samtidigt som jag inte riktigt fattat att jag verkligen ska flytta. Helt sjukt.
Det jag ser fram emot mest är nog när jag gått ur mina tre år och kan komma hem till Rák igen, åka ut på tävlingar och kurser med henne. Min fina fina häst.2½ år

Idag är det precis två och ett halvt år sedan jag köpte Rák♥
Jag tänkte bjuda på lite bilder från första tiden.

14 februari 2009 (dagen vi hämtade henne)

Tyvärr så verkar bilderna från urlastningen hemma vara borta.

Första ripasset på bild, 1 mars 2009
Kärlek♥

Ischiasnerven

Ännu en rolig grej, inte nog med ryggen utan nu har jag fått problem med ischias också verkar det som. Det var igår efter att ha hoppat över kaninstängslet som jag efter att ha landat fick obeskrivligt ont i nedre delen av ryggen! Detta på gick fram och tillbaka hela eftermiddagen och efter middagen när jag resten mig igen kunde jag knappt gå, det blixtrade i varje steg jag tog.
Nu på morgon gick det bra i ca 5 min sen var det tillbaka igen, det gör helt sjukt ont! Jag hoppas verkligen att det försvinner, kanske ska ta och boka en tid hos läkare..? jag har ju verkligen inte tid med detta just nu, jag vill rida hela den sista veckan innan Rák åker ju!

Någon gång ibland har jag hänt att det gjort ont i ischias eller omkring där men det har gått över relativt fort. Får verkligen hoppas att det samma gäller nu.
Dock verkar det, enligt fakta jag läst att jag har en falsk ischias och att det går att behandla hos kiropraktor, så det blir till att kolla upp det imorgon.

Fakta:
Ischias
Ischias eller ischiasnerven är kroppens största och längsta nerv. Den har en diameter som i storlek motsvarar ett finger och ischias löper på baksidan av varje ben. När ischiasnerven blir irriterad eller påverkad av närliggande vävnader, brukar detta i dagligt tal kallasför "ischias". Symptom från ischias eller ischiasnerven kallas således ischias. Vi har två stycken ischiasnerver, en ischias ivarje ben.

Symtom
Ischiassymptom kännetecknas genom att det strålar från ryggen eller höften ner i benet. Ofta endast i över delen av benet men ibland även ända ner till foten.

Äkta eller falsk ischias
Det finns något som i dagligtal kallas för ”falsk ischias” respektive ”äkta ischias”. Skillnaderna mellan dessa två varianter varierar i både prognos och behandling, även om orsaken till ischias alltid är irritation och/eller inflammation av ischiasnerven.
Det är viktigt att utreda sin ischias tidigt. Ju tidigare desto mindre är risken att en ev. skadad disk går över till att bli ett diskbråck.

Vart ska man vända sig?
Behandlingsbar eller inte behandlingsbar ischias? Falsk eller äkta ischias? Det är alltid bra om du kan utreda varför du har ischias problem eller smärta så snart som möjligt. Det är onödigt att ha besvär, samt att i vissa fall kan det vara en varningssignal på ev. kommande diskbråck.

Det finns i den svenkska vården tre kategorier som är duktiga på utreda ischiasproblematik; Kiropraktorer, Naprapater samt Sjukgymnaster med OMT- eller MDT-examen.

Dessa tre yrkeskategorier kan, förutom behandla, även ge dig råd och tips som passar just för dig och din ischias. Ett besök bör ligga på minst 30min, så fråga alltid innan du bokar tid hos en terapeut.

- Det finns inga studier av kvalité som visar på att kiropraktik, som hävdas av vissa kiropraktorer, skulle vara effektivare än de andra behandlingsmetoderna.
- Läkare eller vanliga sjukgymnaster är inget jag rekommenderar.

Ett råd: Vänta inte med undersökning. Ju tidigare desto större är chansen att förhindra ett ev. diskbråck!

Falsk ischias

Falsk ischias uppstår ofta då någon muskel eller annat irriterar ischiasnerven och beror inte på någon skada. Mycket vanligt är att musklerna vid höften är spända och irriterar ischiasnerven. Dessa ischiassymtom är oftast inte lika kraftig som vid äkta ischias, men kan vara det. En kiropraktor, kan då finna orsaken till de ev. spända musklerna och behandla denna orsak för att få bort ischias smärtan. Vid falsk ischias har man vanligtvis inte dågra domningar som annars är mkt vanligt vid "äkta ischias". Orsaken till falsk ischias kan vara för korta muskler, triggerpunkter, låsningar, benlängdsskillnader mm. Vid falsk ischias har en kiropraktor ofta mycket goda resultat.

Äkta ischias

Symtom vid äkta ischias kan vara; domningar, stickningar, svaghetskänslor, känselnedsättningar och allt från lätt smärta till mkt kraftig smärta och ofta ända ner i foten. Vanligt är att man tycker det är jobbigt att sitta samt störd nattsömn. Äkta ischias kan i princip delas in i två olika kategorier: Diskbuktning och Diskbråck.

Det är inte alltid så lätt att kliniskt särskilja dem utan magnetröntgen. En Sjukgymnast med MDT-utbildning provar sig ofta fram med olika övningar för att se vad som hjälper.

Ischias av diskbuktning

Är en av diskarna i ländryggen är skadad och putar ut mellan kotorna och trycker på en spinalnerv har man fått en s.k. diskbuktning. Detta kan man behandla med varierande resultat med hjälp av olika kiropraktiska tekniker och sjukgymnastiska övningar, (MDT, även kallad McKenzie-metoden).

Prognosen för denna ischias smärta är mkt varierande men kortsiktigt bättre än ett diskbråck. Diskbuktning kan övergå till ett diskbråck och ju tidigare man får rätt behandling och förhållningsinformation sesto större chans är det för en snabbare läkning.

Ischias av diskbråck
Är en av diskarna i ländryggen är skadad och det flytande innehållet (diskkärnan) tränger ut mellan kotorna och trycker på en spinalnerv har man fått ett diskbråck. Detta kan man i sig inte behandla med kiropraktik, osteopati, eller sjukgymnastik. Här är det tyvärr så att kroppen måste sköta sitt och läka ut skadan i disken. Sumptomen kommer successivt att klinga av, men det tar vanligtvis 5-6 månader för själva disken att läka ut. Under den tiden ska man ta det försiktigt med tunga och vridande lyft. Dock kan ischias symtom kvarstå upp till ett år och i vissa fall stannar restsymptom kvar. Det är viktigt att man motionerar och rör på sig då detta stimulerar läkningen av disken men inte överbelastar den.

Källa till faktan

Utlåtande ang. ridfilm

Har ju glömt bort att skriva ett utlåtande ang. ridfilmen som jag publicerade i måndags. Det verkar som att det inte bli fler kommentarer om den så då tar jag och svara på de jag fått och skriver lite egna synpunkter.

Jag kan börja med att skriva lite om bakgrunden, filmen filmades efter en vecka med bara dressyrarbete och en och en halv vecka sedan hon fick nya skor efter det lilla missödet.
Pga att hon haft sömmar i lamellranden markerar hon lite men synbart på filmen, detta är dock borta idag då hon inte har ont längre. (hon hade inte det på filmen heller utan det satt mest kvar som en reflex)
Sedan har hon även gått en hel del turridningen vilket att lett till att hon blivit väldigt stel och glömt av bakkärran. Turridningen var lösningen då jag gick gymnasiet och bodde borta på veckorna, sedan har det fortsatt då det varit bra när jag inte alltid kunnat rida.
Dock har detta lett till att hon mest bara blivit riden rakt fram. Jag har självklart tränat henne så varierat som möjligt men framförallt lagt fokus på att hon ska hitta sitt lugn och inte stressa. Detta är orsaken till att formen inte riktigt finns ännu utan hon går väldigt högt med huvudet.


Kommentarer:
Frida,
Söt hon är :) Hon gör som Guffi i tölten ibland, skakar mycket på huvudet. Det enda jag tänkte på var att dina ben såg lite spända ut i tölten, det har jag också problem med.

Svar: Tack, till att börja med!
Hon brukar skaka så där på huvudet då hon blir irriterad när jag ska hålla in, hade jag inte gjort det hade vi bara rusat fram i en väldans fart, min dam gillar fart vill jag lova! Att benen är spända beror till största del på att jag vill bromsa henne, hon drar då upp mig ur sadeln och för att motverka detta blir det att jag kniper med benen. Motsatt effekt jag vet men det blir en naturlig reaktion för mig.

Linda,
Vad glad jag blev då jag såg att du lagt ut film, sånt är ju jättekul.
Vill börja skriva att hon är riktigt söt din mörka plutta, verkar så lugn och snäll. Ni är så fina ihop!

Nu såg jag inte igenom hela filmen för datorn är seg för tillfället, men hon verkade inte riktigt nöjd och harmonisk med tölten? Nosen pekade lite långt framåt och stegen blev lite korta, känns lite spännt? Skulle vilja ha lite mera samling i hästen och ta korta steg i taget med kvalite så hon inte hinner tröttna eller bråka med bettet..:)

Jag har ingen aning om hur hon har gått förut o.s.v :) Detta är bara vad jag såg och säger för stunden på filmen.

Traven verkar hon behöva stabilisera mera, få en bättre rytm och takt :) Meeen du har ju kommer betydligt längre med traven än mig och Fifa haha, vi ser ut som haltande lotta..

Hur tyckte du själv hon kändes:)?


Svar: Tack så jättemycket för dina fina komplimanger!
Du har helt rätt, hon är inte nöjd och harmonisk i tölten. Hon är rätt stel och har inte riktigt bärigheten till att sätta under sig ännu. Sedan har hon fått tillbaka sin "kika på stjärnorna"-stil i samband med mycket turer, troligen för att hon då får gå på lite som hon vill men sedan när jag stället krav då vill hon inte riktigt vara med. Det blir ju jobbigt då!

Denna filmen var endast för att se hur hon ser ut just nu och skillnaden det blev med dressyrträning. Självklart är det bäst att rida små korta stunder!
Samlingen har vi inte riktigt kommit till i hennes utveckling ännu då fokus legat på att försöka komma fram och ner samt hitta lugnet.

Traven är i princip precis återfunnen så de har ännu inte tränats, fokus ligger där på att hitta den och behålla den vilket går framåt.

Vi ligger just nu lite på basnivå då vi i samband med turer legat och trampat på samma ställe. Men nu när hon ska flytta till Cia kommer hon att få den träning hon behöver och bli en helt annan häst! Eller ah, samma här fast mer välmående.

Elina,
Hon är jättefin!

Tölten behöver få lite bättre takt och rytm, har du testat att sänka händerna lite? Ser ut som att du spänner dina ben, slappna av och sjönk ner i sadeln. :) Har du testat att driva på lite i tölten?

Hon ser hur som helst jättemysig ut =)


Svar: Tack för dina fina komplimanger!
Att sänka händer ska jag absolut försöka tänka på. Det konstiga är ju att man vet hur man egentligen ska göra men när man väl rider blir det lite kortslutning och man gör allt man inte ska..
Benen berodde på, som jag tidigare nämnt, att jag försöker bromsa henne, dock har jag alltid haft problem med spända ben och det måste jag absolut tänka på!

Drivning har jag absolut testat, jag har börjat rida med spö vilket jag lägger på ytterst lite för att få en reaktion och visst hjälper det men bara en kort sträcka. Driver jag på för mycket kan jag inte förvalta drivningen på ett dra sätt utan hon vill rusa iväg och lägga sig på framdelen. Hon behöver få lite mer muskler runt motorn!

Jenny,
Över lag ser det bra ut! Det första jag kom att tänka på var att du sitter lite i stolsits, men jag misstänker att det är mer med sadeln att göra, det är svårt att sitta rätt i en sadel som inte placerar en rätt, så att säga :)

Rák verkar inte riktigt få med sig "bakkärran" i traven och tölten, jag vet inte om du upplever att det är så? Det ser lite stelt ut, som om hon inte vill ta ut stegen riktigt. Det kanske har med den förra skoningen att göra? Tölten ser bättre ut i nerförsbacke, då kommer bakdelen med mer.

Galoppen ser bättre ut, i alla fall. Hon ser mer lösgjord ut och bjuder framåt bra.

Ni passar bra ihop, tycker jag, och det ser väldigt harmoniskt ut :)


Svar: Tack!
Som du säger är det sadeln som sätter mig i stolsits, det är en gammal wintec som är lite nedsutten.
Bakkärran behöver verkligen tränas upp, just nu bär hon mest upp sig med framdelen och blir på så sätt väldigt markbunden.
Hon var även lite stel både i bogarna och i bakbenen nu när massören var ute, det känns dock redan bättre men något mer besök behövs nog.
Denna stelhet fanns även redan innan den felaktiga skoningen och har inget att göra med den.
Tölt i nedförsbacke är väldigt bra träning för att stärka bakkärran så det ska jag absolut använda mig av!
Galopp gillar hon verkligen, och det kändes väldigt bra.
Tack snälla för dina fina ord, det värmer!Jämförelse från Cia, precis efter skoning jämfört med en vecka senare med enbart dressyrarbete.
Hon går mkt bättre än sist!
Mer avslappnad i stegen, bjuder bättre och är alert!
Sen med tölten är en träningssak, hon gillar att springa och blir ibland lite okoncentrerad på sin uppgift men man ser hur busigheten lyser i ögonen ;)
Hon är lite stel i vissa lägen men man ser att hon jobbar med ryggen på ett helt annat sätt och är nöjd med hur du rider. :D


Så här fin var min lilla häst när hon stod på träning inför försäljning. Det finns allt potential i henne lilla kropp!

Dagens ridpass

Det gick bli en "Rák-tur" idag, Rák fick faktiskt bestämma rätt bra då jag ville känna av henne om hon fortfarande hade träningsvärk eller inte. Hon var pigg och glad men inte alls stressad på samma sätt längre. Dock vill hon fortfarande inte riktigt lyssna när jag tycker att det ska gå liiite saktare än turbofart. Hur stänger man av turbon, någon som vet?!
Det kändes inte som några större problem med gångarterna i alla fall, tölten kändes mer lätt och faktiskt inte i någon turbofart dock gick traven i en väldans fart! Känns som att massagen har gjort en hel del, det får nog bli ett återbesök om en månad eller så, kanske? Hur ofta tar ni ut en Et, massör i början?

Sen när vi var på väg hem genom skogen på en stig så svänger Rák helt plötsligt rakt ut i skogen. Jag lät henne gå på för att se vart hon skulle. Efter en stunds virrande i skogen kom vi ut på grusvägen vi precis kommit från. Jag trodde så klart att hon skulle gå till höger och ta den vanliga stigen hem men inte, hon svänger vänster!
Hon verkade inte alls nöjd med den lilla tur vi tagit utan ville gå längre. Så jag släppte lite på tyglarna och lät henne luffsa på. Hon gick så snällt i en behaglig och inte alls stressad skritt tittade runt och tuggade. När vi kom fram till asfaltsvägen valde hon att svänga hem igen och sedan in på en stig sista biten hem, då var hon nöjd. Hon är ju för söt!


Blir det mat nu?

Hjalmar på Örebroadway

Sitter just nu med en kopp te och kikar på en revyföreställning som går på Svt 1. Riktigt rolig är den faktiskt,det är massa korta sketcher som återspeglar vad som hänt under året bland annat.
Den är filmad förra året på Hjalmarrevyn. Någon mer som tittar på den?

3 saker ni kanske inte visste om Rák

Jenny skrev på sin blogg 3 saker om sin häst Rósa och tyckte att även hennes läsare skulle göra det samma. Så här kommer tre saker om Rák.

♣ När jag köpte Rák var det en hel del som behövde jobbas med. Hon kunde inte skritta (tölt var hennes favoritgångart och fort gick det), hon var livrädd för grenar som rörde vi henne och hon gick heller inte att fånga i hagen det första halv året ungefär, man fick vara två för att klara av det.
Nu kan hon både skritta, gå genom en hel skog utan att drabbas av panik och fångas i hagen.

♣ Hon kan se en hel del spöken, dock är hennes största fobier sprayflaskor och vattenslangar! Sprayflaskor har vi jobbat en del med och det börjar gå bättre.

♣ Hon är väldigt lättlärd och kan en hel del, dock gör hon bara det hon ska när hon själv vill. Tex går det jättebra att stanna bara med hjälp av säte och röst i slutet på ett ridpass men inte i början eller på en utettur!
Hon kan även lyfta hovarna på kommando när man ska kratsa, det är bara att säga upp!

Det kanske inte var superroliga saker men det var det jag kom på för stunden!

Frisyr?

Vad tycker ni att jag skulle passa i för frisyr? Jag behöver klippa mig men vet inte hur jag ska ha håret..

Jag gillar att ha håret så här, problemet är bara att jag inte lyckas göra en sån fläta längre..

Jag har även haft hellugg, dock är det jobbigt när den växer ut..

Snelugg - jobbigt då det kommer i ögonen

Min normala frisyr - sätta upp med hårspänne..

Tack för era synpunkter.

Dagens ridpass

Det blev en skittur idag vilket gick väldigt bra. Hon kändes inte alls ovillig idag utan tyckte det var skönt att få komma ut och röra på sig.
Det bästa var att hon inte hade någon tendens alls till att försöka dra iväg som hon brukar. Jag antar att det fortfarande beror på massagen och träningsvärk men kanske så har hon även blivit mer harmonisk och tillfreds?
Riktigt duktig var hon, lyssnade fint och fick gå på halvlånga tyglar.
Väl hemma igen hände jag på hennes bakbensmuskulatur och det kändes faktiskt bättre, hon tyckte tom att det var skönt att få lite massage där, då det ska nog bli bra!

Inte helt ensam

Jag blir ju faktiskt inte helt ensam när jag flyttar, jag har faktiskt redan fått mig en vän. Eller rättare sagt det var  hon som hittade min blogg genom en kompis. Hon läste att jag ska flytta till Eskilstuna, där hon bor och går på skola som jag ska börja på. Hon bestämde sig helt enkelt för att mejla och höra lite vad jag är för filur.
Det är helt fantastiskt att hon vågade mejla mig för att berätta lite om sig själv och att hon fanns där. Tänk om fler människor skulle göra på detta vis? Hjälpa varandra att komma till rätta i en helt främmande stad. 

Jag är verkligen glad över att redan ha funnit mig en vän, så det hela känns rätt mycket lättare!
Vi har nu mejlat ett bra tag om allt mellan himmel och jord och vi är faktiskt mer lika än vad man kanske hade kunnat tro!

Så kom igen nu alla där ute, hjälp varandra om ni får chansen. Jag vet dock att det är lättare sagt än gjort och krävs en hel del mod!

Det visade rätt!

Det är strålande sol och klarblå himmel idag, jag hoppas att det fortsätter så hel dagen! Nu ska jag iaf äta upp min frukost och sedan blir det till att trampa iväg till stallet.
Har sådan enorm lust att ta en barbackatur, dock vet ja inte om jag vågar då hon kan se lite spöken ibland.. Det får bli sadel på.

Vad ska ni hitta på med era hästar?

Räknar med fint väder imorgon!


Så här såg det ut utanför mitt föster för en stund sen. När himlen är röd brukar det betyda att det blir fint väder nästkommande dag, så jag hoppas verkligen att de stämmer denna gången med!

Nya recept

Jag älskar verkligen att sitta och kolla i kokböker, mattidningar och på nätet. Nya goda maträtter är det bästa jag vet. Och jag måste ha ombyte annars tröttnar jag väldigt fort på maträtter.
Så idag passade jag på, efter att ha kört fast i mitt byggande, att leta efter nya goda recept att laga sedan när jag har flyttat.
Jag hittade en hel del nytt faktiskt. Om recepten blir godkända efter att jag lagat dem kan det hända att de dyker upp här på bloggen! Något måste jag ju fylla ut den med när jag inte kommer ha så mycket hästsnack att dela med mig av..

Jag har redan nu en del recept jag tänkt lägga upp på bloggen, dock har jag inte riktigt kommit mig för..
Tycker ni att mina recept är användbara, eller är det bara jag som tycker det är kul att dela med mig av recepten?

Dagens ridpass

Nja, det gick väl inte helt bra. Rák kändes omotiverad och lite loj, hade ingen direkt vilja. Det kanske beror på massagen, kan vara träningsverk?
Jag hade tänkt köra lite bommar idag men då paddocken är översvämmad använde jag mig av vattnet istället. det fick Rák till att lyfta på fötterna och det bästa var att hon ville gå på torrt gräs så då var hon tvungen att ta ut i hörnorna! Det gör hon aldrig annars i trav, så det var bra.
Vi höll dock inte på länge i paddocken, jag bara kände av henne lite. Sedan tog vi en sväng upp på vägen där vi travade och töltade lite, sedan skrittade vi hem i ett lugnt(!) tempo. Så troligen var hon lite öm idag och kände inte riktigt för att ila på i sin vanliga fart.

Jag avvaktar och känner på henne imorgon, annars får jag kontakta massören igen och höra.
Vad tycker ni att jag ska hitta på under morgondagens ridpass? Kanske en lugn skrittur? Och någon kort sträcka med fart för att känna på henne? Eller kan jag köra på som vanligt?

Jag masserade även på hennes spända bakbensmuskulatur och det gillade hon inte riktigt, det gör nog ont. Får se om det försvinner med mer massage annars ska vi undersöka vidare.

Just det, hon har börjat sätta vinterpäls nu och är redan en liten gosig björn! Pälsen är alldeles mjuk och mysig :)

Rakt men ändå snett!

Jag förstår inte?! Jag är nog inte skapt för att snickra hur gärna jag än vill.
När jag kollar med vattenpasset så är det rakt men sen när man sedan kollar med ögonmåttet så ser man att det är helt snett men när jag mäter så är det rakt.. Vad är liksom problemet? Nej, det blir till att inkalla experthjälp i form av pappa! Hoppas att han kan klura ut något!

Annars tror jag nor att det kommer bli rätt bra när jag är klar, om det nu vill bli rakt vill säga!

Crocker Cobra jeans

Har ett par Crocker Cobra jeans som jag inte använder längre, de är i absolut nyskick! Strl 27/34 (Just nu är det ett resår i midjan, då de var lite stora för mig. Det kan tas bort om så önskas)
Nypriset är 700 kr, kom med bud!

Brrr så kallt!

Det är verkligen höst i luften nu! Är sommaren borta på riktigt? Väldigt tråkigt i så fall men det som är bra med kylan är att alla insekter försvinner!
Det har ändå varit ett förhållandevis bra år på insektrfronten, förra året var det mycket värre! Dock är det ju liiite tidigt för hösten att komma i början på augusti. Får hoppas att september blir fin iaf!

Skulle vilja ha..

..en köksmaskin, då jag älskar att baka. Dock är de otroligt dyra!
Helst av allt skulle jag vilja ha en KitchenAid Artisan, de kostar ju en del tyvärr. Runt 5000kr

En sån här, Moulinex qa402gb2 för ca 2000 kr skulle också gå bra

Eller en sådan, Bosch Mum6n15 för ca 1500kr

Det vore något!

En varm kopp te

Jag ska ta och gosa ner mig framför tvn för att kolla på mattina och dricka mig en varm kopp te.


Min pärla är den som håller mig över ytan just nu! Vad ska jag ta mig till utan henne?♥

Jag blir tooookig

Jag vill flytta nuuu! Jag kan inte vara kvar i denna familjen längre om jag ska överleva, det går bara inte! Jag blir bara stressad. Mamma klagar hela tiden på allt, pappa bryr sig inte riktigt, min lillebror sitter mest vid datorn, så det blir jag som får rädda upp situationen, jag som tar tag i saker och försöker få en vardag att fungera.
Mamma är den som tar hand om det mesta och är nästan jämt låst i hemmet, jag vill hjälpa henne så jag gör så mycket jag bara kan. Men vad jag än gör så klagar hon alltid, detta har lett till att jag har mindre och mindre ork och känner mig bara tomt och deppig.

Och så fort någon annan i familjen ska göra något så frågar de alltid mig om hjälp, jag vill också ha fritid! Jag klarar saker själv, varför gör inte dem de?

Mina föräldrar har redan en väldigt dålig relation som de vägrar försöka göra något åt fast än att jag har försökt hjälpa dem tusen gånger. Detta påverkar mig och min lillebror väldigt mycket.

Jag känner mig nu återigen hängig, ont/kramper i magen och spänd i käkar/ont i tänderna. Jag har även närmare till ilska, ledsamhet, uppgivenhet m.m. är till lycka..

Jag vet heller inte om det är denna situationen som bidrar till att jag har svårt att se fram emot saker, jag har liksom tappat min "längtans-känsla". Det var väldigt längesedan som jag kände en äkta längtan till något. Visst jag tycker att saker ska bli roligt, men jag kan inte längta så som jag gjorde förr.
Som när vi var iväg på vår första "riktiga" utlandssemester förra året till Gran canaria så tyckte jag att det skulle vara roligt men det var mer "jaha, vi ska åka på semester" och när vi kom hem var det "jaha, det där var ju kul"
jag har liksom svårt att förstå att saker ska hända eller har hänt också, det känns som att något händelse i mitt liv blockerat mig men jag vet inte vad...

Hittade..

Titta vad jag hittade när jag var inne och kikade på min bdb, en jättesöt bild på Rák!

Min ulltott

Genomgång

Nu har då mitt lilla troll fått sig en genomgång av hela kroppen, känns riktigt skönt!
Hon var dock VÄLDIGT skeptisk genom mer eller mindre hela behandlingen, hon har aldrig fått massage innan. Det gick bra ändå som tur är, hon protesterade lite men det var inga större problem.

Johanna började med att känna igenom hela kroppen för att se om hon var öm, svullen eller spänd. Hon reagerade inget alls på tryck så det är ett bra tecken. Däremot var hon rätt spänd vid bogpartiet och när det var dags för massage tyckte Rák inte alls att det var en bra idé. Efter en stunds knådande kom hon fram till att det og ändå var lite skönt men fortfarande väldigt konstigt! Hon försökte söka tröst i min famn då det tydligen var väldigt synd om henne medan jag försökte förklara att massage är skönt och att jag gärna också skulle vilja ha!

Jag kommer att få mejlat ett protokoll där hon skrivit ned allt vi gjorde och vad hon kom fram till. Det jag vet är i alla fall att det inte var några större bekymmer. Hon var endast stel i bogarna, så det blir till att mjuka upp båda sidor ordentligt samt att hon var lite spänd på vänster bakben precis ovanför knät, där ska jag massera lite lätt och trycka så att det inte går vidare ner i muskeln. Så detta ska jag hålla koll på!
men annars rådde hon mig till mycket varierad träning och att hålla koll på om något skulle förändras.
I vissa sällsynta fall kunde stelheten i bogen bero på någon hälta eller liknande, dock trodde hon inte detta.

Jag fick också mycket beröm för Rák att hon har ett bra lynne och var väldigt lugn och behändig, så det värmde! Och det är väldigt skönt att veta att Rák inte har några större problem med sin kropp, nu innan hon ska på träning hos Cia.

Är det någon mer som är sugen på att göra en koll av sin häst så kan ni lämna en kommentar så mejlar jag namn och nummer! Jag vet dock inte hur långt hon åker, men troligen inom Marks kommun.

Sommareksem del 4

Jag tänkte ta och uppdatera lite om Ráks sommareksem. Det verkar helt klart som att hon har mycket mindre eksem är jag från början trodde.
Hon har ingen svullen mankam och verkar inte klia sig nämnvärt utan är mest besvärad av alla insekter då de är så irriterande.
Jag smörjer därför en gång i veckan ungefär, bara för att underhålla, förebygga och mjukgöra. Då använder jag mig av Mj hästsalva som fungerar riktigt bra!
Sedan ger jag även b-vitamin och linfröolja utblandat med pellets efter varje ridpass, detta verkar ha gjort susen. Hennes man har börjat bli väldigt tjock igen och lång, dock långt ifrån lika fin som den var när hon kom till mig.


Mars 2009

Maj 2010

Juni 2011

Bloggtips?!

Har ni någon bra blogg att tipsa om? Helst inom ämnerna islandshäst, matlagning, miljö eller inredning då dessa är mina stora intressen.
Vet ni sedan någon alldeles speciall blogg men som handlar om något helt annat, lämna gärna länken till den med så ska jag kika!
Tacksam för era förslag.

Hästfysioterapeut

Fakta:

- Läser av rörelsestörningar och åtgärda (handlar det om misstänkt hälta samarbetar de med veterinär). 
- Går igenom muskler/ leder/ stelhet/ sadelbekymmer mm mm
- Diplomerad hästmassör
- Sadelspecialist (har också tillgång till tryckpad som visar "svart på vitt" om sadeln trycker el om ryttaren sitter snett).
- Akupressur, samma som akupunktur fast de använder fingertryck isf nålar (mkt effektivt på hästar med problem i humör tex stress/ deppig/ aggressiv mm men också mage-tarmproblem/ rygg/ knä/ stelhet och mycket mer...).
- Läser bla veterinär basmedicin och ska kunna jobba kompletterande med veterinärer och de kan själva ta emot konvalescens/ rehab hästar.
- Behandlar med bla laser- elektromedicin- ljus (tex biolight),
- Ställer komplett foderstat och gör upp träningsprogram.

Jag har tagit kontakt med en hästfysioterapeut som jag känner, tänkte att det kunde vara bra att kolla igenom Rák så man får sig en bild av hur hennes kropp verkar. Vad jag vet har hon aldrig blivit kollad och det har aldrig slagit mig in att kolla heller. Jag har liksom inte vetat så mycket om olika terapeuter.
Nu när hon ska bli privathäst kan det vara bra att ha kolla på hur hennes kropp är. Jag vet ju redan att hon är väldigt stel men kan vara bra att en professionell kollar igenom och ger ett omdöme.

Nu när hon inte kommer att gå fler turridningar kan det vara ett ypperligt tillfälle. Då turerna ändå förstör rätt mycket. Förra våren hade jag tränat henne jättefin och sen gick hon med på en hel del turer och då var det kört igen. Men nu så!

Dagens ridpass

Det blev en joggingtur ut i skogen på grusvägar, jag blev så inspirerad av Josefin som brukar ta en joggingtur på hennes fina B ibland. Jag har haft lite brist på idéer till ridningen men nu fick jag ett nytt moment att använda mig av och det var superkul!

Det gick hur bra som helst, vilken otrolig trav hon fick i den första baken. Hela hästen lyfte fram, tog i med hela kroppen och väldiga rörelser. Det hela kändes oerhört maffigt dock vet jag inte om det var så snyggt, men ändå.. Det kändes iaf bra!
Jag kunde tom göra tempoväxlingar i trav utan att hon slog över till tölt. Helt fantastisk var hon idag, åh vad glad jag är över att få ha henne som min bästa vän!

Dock var det en himla massa saker som var väldigt läskigt, det var ungefär.. HJÄLP en grävmaskin (som stod still), HJÄLP en bräda, HJÄLP en jordhög, HJÄLP en bäck, HJÄLP en stock och HJÄLP en skylt! Dock brydde hon sig inte när vi mötte en crossmoped som lät en samma.

Det blev rätt mycket miljöträning på vår tur, jag red även med en platspåse som prasslade lite en bit hem. Jag hittade nämligen lite kantareller att plocka! Rák stod helt still och vänta på mig medan jag plockade, hon åt inte ens gräs utan tittade på mig och undrade vad jag gjorde. När jag hoppade upp så stod hon still och väntade också, helt otrolig vilken förvandling det börjar bli!

Just det, Rák var så söt också när vi kom till en sträcka där vi alltid springer. Hon liksom vände huvudet lite åt sidan och kollade på mig samtidigt som öronen riktades åt mig precis som att hon ville säga "Hallå matte, vi brukar ju springa här?" Och vet ni vad, hon hetsade inte alls utan väntade snällt på min signal! Och så bar det av i turbotrav! Jag fick dock ner henne i lite mer lagom fart rätt fort.

Jag skulle nog kunna skriva hur mycket som helst känns det som!
Hon är för fin min ängel. Mysflickan♥


Träningsmål

Jag ska faktiskt försöka ta tag i detta med träning på riktigt nu har jag bestämt. Jag måste börja träna kontinuerligt för att stärka min rygg, vissa dagar tar den verkligen kål på mig!
jag har försökt flera gånger nu att ta tag i träningen, höll ett tag på med lite stretch/yoga plus stykeövningar det rann dock ut i sanden efter ett tag.
Var sedan hon sjukgymnast och fick ett träningsschema, det rann också ut i sanden. Dock kände jag ju att jag helt klart blev bättre i ryggen med träning.
jag började även att gå på corepass en gång i veckan från i höstas till nu i våras och vet ni vad som hände när sommaren började och jag hade fullt upp? Jo, det rann ut i sanden det med!

Men nu så, jag ska verkligen försöka. Har bestämt att försöka lägga upp träningen på detta sätt.
♣Träning varannan dag
♣Variera med jogg(simning vintertid), styrketräning samt yoga/stretch. Får se om jag tar och köper mig ett gymkort och går på något pass en gång i veckan med, det återstår att se.

Än så länge har det gått rätt bra och imorgon är det dags för jogg, hoppas verkligen att vädret är på min sida!

Hur gör ni för att må bra i kropp och själ?

Försäkringar

Det är en väldigt massa att tänka på nu inför flytt, så som hemförsäkring, bostadsbidrag, CSN, adressändra och internet. Jag är nog klar med det mesta nu om jag inte glömt något. Någon som vet om det är något mer man ska fixa innan man flyttar?

Hemförsäkring tecknade jag iaf igår, dock lite för snabbt min datorn tyckte nog att jag var lite seg. Då jag skulle trycka på tillbaka-knappen så blev det bekräftat istället, lite mysko! Jag har iaf prata med en trevlig dam från länsförsäkringar nu så hon hjälpte mig att fixa till det jag ville ändra. Och det bästa av allt är att hon frågade om mina föräldrar har försäkring hos dem, för då får man tydligen halva priset om man är ungdom, lycka! Så det kom allt något bra ur det dåliga.

Jag kan varmt rekommendera länsförsäkringar, de är billigare är Trygg Hansa och så får man en himla bra service!

Nu ska jag iväg på lite ärenden, vad gör ni idag?

Dagens ridpass

Vi gav oss ut på en skrittur med en kort sträcka tölt då jag visste att Rák skulle bli glad av att få komma ut och inte bara vara i paddocken! I Början på turen gick det bra, hon var pigg men lyssnade. Sedan när vi kom en bit blev hon allt mer taggad då hon vet att vi brukar springa på vissa ställen. Lite svårt hade hon för att ta det lugnt och vila i steget, det blev mer supersnabb skritt med turbon på! Jag undrar hur man egentligen stänger av den där turbon!!
Jag försökte med att lura henne och vänta tillbaka bortåt och se om hon ville lugna sig då, men icke! Det gick lika fort ändå. Jag lyckades få henne lugn kortare sträckor och fick påminna rätt ofta om att hon skulle gå i lugn takt. Men jag är nöj och det är härligt att se min flicka så glad och framåt igen. Så som hon tog i och sköt ifrån i stegen så kan jag så gott som friskförklara henne. Ps: Imorgon kommer ytterliggare en överraskning, håll utkik!

Min fina


Tycker denna bilden var fin, henns form ser fin ut och hon går fint.

Ridfilm

Min överraksning till er är en ridfilm från i fredags. Jag skulle vilja att ni kommenterar precis vad ni tycker, så kommer jag skriva ett inlägg senare där jag skriver våra förutsättningar vi hade innan filmen och svar på era kommentarer.
I filmen finns det rätt många slowmotion klipp för att ni lättare ska kunna se hur hon rör sig.
I slutet av filmen är det även en bonusscen när Rák äter ;)
Efter många om och men lyckades jag ladda upp den!

Intervallväder

God morgon!
Idag ser det ut att bli intervallväder (kom precis på det ordet ocg tyckte det var perfekt för att beskriva vädret), det regnar och är sol med blå himmel om vartannat.
Jag ska till stallet idag med så det känns som att jag får skynda mig iväg så fort solen dyker fram så kanske jag hinner innan det blir regn och mulet igen.
Kan det inte bara få vara fint väder idag?

Händer det något roligt runt om i Sverige?

Gekåsberoende?!

Nej, inte jag inte! Okej då, jag erkänner. Men har man väl varit där så vet man vad jag menar. Antingen älskar man det stället eller så bokstavligen hatar man det. Jag älskar det definitivt!

Jag har varit där återkommande gånger sedan jag var 10 år ungefär. Förr brukade vi åka en gång på hösten och en gång på våren men nu för tiden så har det ändrats lite... Detta året har jag varit där 3 gånger minst, fast nu blir det nog inget mer besök för i år. Vi satsar på att åka dit i februari/mars någon gång då det inte är så mycket folk!
När jag bodde i Falkenberg kunde det bli lite spontanresor dit, riktigt mysigt. Det var så smidigt med buss, tog 40 min så var man framme och kostade mycket det gjorde det inte heller.

Det är verkligen helt underbar! Personligen tycker jag att de har riktigt bra saker, det gäller dock att passa sig och titta noga på det man tar. Det kan tex skilja sig väldigt mycket på två tröjor i samma storlek. Men är man noga och tittar ordentligt så får man med sig en hel del prisvärda saker som man förhoppningsvis är väldigt nöjd med.

Jisses, jag vill redan dit igen!

Hitch - vattentät?

Enligt uppgift från tillverkaren så ska Hitchbagen vara vattentät, jag har haft den när det ösregnat och den var inte vattentät kan jag meddela.
Det läckte in rätt mycket faktiskt, känns ju lite sådär. Undrar om det bara är min eller om alla är så?

Från shopaholic till snåljåp

Japp, där har ni mig och min förvandling. Inget är väl kanske egentligen bra, man ska väl vara lite lagom sådär men det är ju bättre att vara snål är att bara handla en massa.

Från det att jag fyllde 15 år har jag fått hela mitt barnbidrag insatt på mitt konto, kan ni förstå hur glad en klädgalen 15åring blev då?! Varje månad shoppade jag upp mina pengar, de var nästan alltid helt slut bara efter någon vecka. Jag älskade verkligen att shoppa och att jag hade en bästa kompis som var minst lika shoppinggalen gjorde inte saken bättre.
Jag hade ju inte direkt några andra utgifter att tänka på och tänkte ju heller inte på att man kunde spara.
Jag höll på så här i några år, dock började det lugna sig lite när jag började gymnasiet. Och sedan när jag flyttade hemifrån fick jag börja prioritera på annat sätt, dock älskade jag fortfarande att shoppa.
En höst hade jag haft så dåliga shoppingmånader att jag lyckats spara ihop en hel del pengar och bestämde mig då för att köpa mig en egen bärbar dator, det var lycka!

Sedan förra året då jag bestämde mig för att ta ett sabbatsår och inte lyckats hitta något jobb har jag levt på absoluta minimum, jag har blivit oerhört snål! Jag tycker att nästan allt är för dyrt och om jag köper något så tänker jag över köpet några gånger. Det resulterar oftast i ångest precis efter köpet men sedan inser jag hur bra det köpet egentligen var!
Tex min dunjacka och min ridoverall som jag köpte förra året efter många om och med.

Jag har gått från att kunna ha några hundra kvar på kontot och ändå vara glad till att få panik om det "endast" finns ca 4000 kr på kontot.
Det är inte bara jag själv som fått mig till denna, som jag anser, positiva förvandling utan min kära pojkvän har pushat mig en hel del!
Jag kan inte neka till att jag nu inte gillar shopping för det gör jag men jag har lärt mig att bromsa mig själv en hel del, dock vet jag faktiskt inte hur jag skulle göra OM jag nu hade pengar. Det återstår att se när jag börjar jobba, då lär jag nog unna mig lite mer saker och även en del till Rák ;) MEN jag hoppas ändå att jag lyckas behålla självdisciplinen någorlunda.

Möbelsnickare, inget jobb för mig!

Nej, detta är då inget för mig. Jag håller på att bli T-O-K-I-G  på min byrå/skänk/hylla/kalla-det-vad-ni-vill-sak.. Det blir inte rakt eller bra för den delen heller, jag förståååår inte. Hur noga jag än mäter och sedan sågar exakt på linjen så är det ändå snett?! Plywood skivan är heller inte den bästa, funderar på att spackla över den och sedan måla. Från början ville jag att man skulle kunna se trät igenom färgen men det verkar inte bli så...

Varför, hur många gånger jag än lovar mig själv, så börjar jag ändå bygga nya saker? Jag vet ju hur sur och irriterad jag blir när det inte blir som jag själv vill - perfektionist som jag är.. Får se hur detta bygge kommer att sluta.

Adressändring

Håller nu på att adressändra så att jag ska söka bostadsbidrag dock har jag fastnat lite. När man kommer steg 3 -eftersändning så finns endast två alternativ, antingen att eftersända sin post i ett år eller inte eftersända och då kommer posten skickas tillbaka till avsändaren. Jag vill ju kunna välja att den fortfarande kan då till min gamla adress, då min familj bor här gör det ju inget. Självklart går det ju inte att göra så om någon främling ska flytta in. Det finns ju en reklam på tv om att man inte ska glömma eftersända för annars kan posten hamna fel, men det kan den ju inte då?!
Ska ta och läsa lite mer på skatteverkets hemsida nu och dricka mig en kopp te!

Veckans tips #18

Som ni kanske märkt har kategorin veckans tips legat nere större delen av sommaren, jag kände att jag inte riktigt hann med att uppdatera. Ska slänga i ett snabbt tips nu och sedan kommer jag komma tillbaka med fler tips när jag inte har så hemskt mycket att göra!

Veckans tips är väldigt gosig och kostar ynka 12 kr (9kr då jag köpte), den heter Gosa Slån och kommer från Ikea.
Kan ni gissa?! Kanske inte helt lätt att veta för det låga priset men det är faktiskt en kudde. Köpte den då den var så billig och tänkte "man kan ju alltid prova" och ja, den fungerar bra.
Den är anpassade för sådana som mig - magsovare. Rätt platt är den med lite dunkänsla, ni vet när man lägger sig på kudden så sjunker den ihop.
Slutsatsen bli att den är riktigt prisvärd endast för 12 kr!

Dagens ridpass

Gick bättre idag, Rák gapade frivilligt till skillnad från de andra dagarna då jag har fått lirka in bettet i munnen på henne. Ridpasset startade i paddocken och hon kändes pigg och glad, det regna även en hel del vilket innebar att det inte fanns några äckliga och störande insekter ute.
Vi red sedan en del på grusvägen för att känna lite på gångarterna och då kom betongblocket tillbaka en del. Hon låg emot och var supertaggad, ville gärna springa hela tiden.
I skritten är hon fin men i den andra gångarterna finns ännu ingen form, med mer träning kommer det väl förhoppningsvis.

I helgen eller nästa veckan kommer ni att få en överraskning från dagens ridpass, kan nu gissa? ;)

Helt slut

Tror jag är trött så trött nu, borstade precis tänderna innan jag har druckit mitt kvällste samt så frågade jag vid middagen om jag kunde få vatten på mitt tacosbröd, jag ville ha köttfärs!
Denna dagen har verkligen gott i ett!
Frukost - stall - städning av huset - lunch - gekås.

Dagens ridning kommer lite senare, så berättare inte om det här.

Däremot kan jag berätta att det var ungefär lika mycket folk på Gekås som det alltid är. Vill man åka dit när det inte är mycket folk så är efter jul bäst. Januari-februari-mars är det nästan ingen där alls. Vi var där en dag då det snöade riktigt rejält, nästa inte en kotte syntes till, väldigt skönt! Mån-ons är de bästa dagarna. Kan vara skönt att åka när det är mindre folk om man kommer långt ifrån så hinner man gå igenom allt!

Jag hittade i alla fall det mesta som jag ville ha, plus något extra som slank med. Annars är jag väldigt nöjd med mina inköp.
Om det är något speciellt ni undrar över av det jag köpt är det bara att fråga! Om ni åker dit någon gång vill jag rekommendera deras brottarlinnen, de är mycket bättre än de från Jc och kostar endast 40 kr!

Förresten, idag var nog första gången jag i stort sett rusade igenom hästavdelningen. Köpte bara en dunk b-vitamin då jag inte behöver annat. Rák ska ju ändå flytta och hon har allt hon behöver, möjligen en flughuva skulle vara bra. Får kika på granngården!
Dressyrgrunder del 5 || Skänkelvikning


Källa


Planering, planering, planering

Det är mycket som ska planeras nu, både min flytt och Ráks stundande flytt. 21e augusti är det bestämt att Rák ska köras till Cia! Då har jag ca 4 dagar på mig för att packa klart allt innan flyttlasset går.

Jag gillar att planera, min almanacka är min bästa vän - typ! Där skriver jag upp ALLT, så att jag kommer igång vad som ska göras. Jag gillar att ha koll, struktur, så att jag inte glömmer något. Jag blir lite lätt bortkommen utan en almanacka att skriva upp saker i.

Just nu planerar jag lite inköpt, saker som ska fixas klart innan flytt och så försöker jag få kolla på Csn, bostadsbidrag, internetfix, adressändring m.m. m.m.
Vi ska hinna åka till Ikea någon gång innan också för att köpa lite saker och imorgon ska vi förhoppningsvis till Gekås!
Sedan ska min byrå byggas klar, vi kom en rätt bra bit idag men den är ännu inte klar. Jag hoppas bli klar med själva stommen i helgen, så det är rätt skönt att Rák ska få lite ledigt.
Min hylla är nu klar och soffbordet är färdig målat.Byggnation av byrå/skänk/hylla vet inte rikitigt vad jag ska kalla det

Mitt ommålade soffbord som var i björkfaner innan.Dagens ridpass

Gick väl lite bättre än igår men inte helt bra. Jag red inte utan bestämde mig för att tömköra/longera då jag själv ville se hur hon går.
Framåtbjudningen kändes inte helt hundra, lite loj och ville inte riktigt. Tömkörningen gick ändå rätt bra. Longeringen ville hon inte alls på, ville få fram lite trav men inte då!
Det som är positivt i alla fall är att hon inte alls tycker att sprayflaskor är lika läskiga längre. Framsteg!

Jag har nu bestämt att värma upp i paddocken imorgon och sen rida lite på vägen, det brukar vara roligare så får jag se hur hon känns. Sen blir det vila över helgen och så kollar jag av på måndag igen, jag vill ju ha en glad och harmonisk häst!


Dressyrgrunder del 5 || Rygga

Tidsinställt..

Detta med tidsinställada inlägg verkade inte gå så bra. Jag hade tänkt att en ridövning skulle komma per dag men det verkar som att de kommit flera på samma dag och i fel ordning dessutom. Inte jätteroligt men jag hoppas att det går bra ändå!
Ska ta och göra några fler dressyrgrunder-inlägg.

Dressyrgrunder del 4 || Sluta

Syfte:
Sluta är en samlande rörelse och därmed också en av skolorna. Skolorna bygger på ridning på böjda spår och är stärkande för hästen. Skolorna ska också kunna öka den totala samlingen på hästen. Sluta gymnastiserar hästens bakben och ökar bogfriheten. Ryttaren kan lära sig att känna om hästen är lika i båda sidor eller inte.

Sluta:
Sluta är en samlande rörelse eftersom hästen blir tvungen att flytta sina bakben närmare sin egen tyngdpunkt. I en sluta ska hästen vara böjd i halsen och kroppen i rörelseriktningen och det är böjningen som gör tvärningen. Hästens panna ska vara vinkelrät mot rörelseriktningen och frambenen ska gå på spåret och bakbenen innanför. Hästens öron ska vara i samma höjd. Frambenen ska inte korsa varandra. Bakbenen kommer däremot att vara tvungna att korsa varandra eftersom böjningen gör att hästen måste det. Hästen går på tre eller fyra spår i en sluta. I skritt och trav så rör sig yttre fram och bakbenen framför och förbi de inre fram och bakbenen. Man kan tänka sig att slutan är samma rörelse som när man rider sista delen på en volt. Istället för att räta ut hästen när man kommer tillbaka till spåret så behåller man böjningen i hästen och rider fram på det raka spåret. Sluta kan ridas längs långsidorna, längs medellinjen eller diagonalt. Strävan är att tvärningen ska bilda en 30 graders vinkel mot spåret hästen rör sig på. Den inre tygeln ställer och böjer hästen, medan den yttra tygeln reglerar ställningen och böjningen. Yttre skänkel ska föra hästens bakdel åt sidan och placeras en aning bakåt. Inre skänkeln är normalplacerad och ska kunna hålla emot hästens framdel samt driva framåt. Den ser även till att det inre bakbenet träder längre in under hästens kropp. Ryttaren ska följa med i rörelsen utan att vika sig i sidan.

Fårskinnspad

Nu ligger min fårskinnspad ute på annons, då den aldrig är använd och jag mest troligt aldrig kommer att använda den. Kika gärna in på mina andra annonser också.

Dagens ridpass

Nej, det var nog inte min dag alls idag måste jag säga.. Det blev mest en dragkamp vid ridningen. Rák är så att säga rätt seg på att stanna så jag övade start och stopp. Sedan skulle jag köra lite övningar men damen kan bli rätt stressad när hon inte förstår och samtidigt vill göra sitt bästa, det blir bara kaos! Jag försökte med lite sidförande, vilket hon kan, problemet är att jag vill ta ett steg i taget men det vill inte lilla Rák. Utan hon tar ett steg åt sidan och vill sedan direkt fram, det hon verkligen behöver är att lära sig att vänta på nästan signal. Hon har lite för bråttom ibland.

Får se vad jag hittar på för något imorgon, har lite brist på idéer just nu. Ska ta och läsa igenom om bakdelsvändning igen och försöka mig på det! Jag skulle verkligen behöva en tränare, det känns lite hopplöst ibland.. Dock är det ju ingen idé nu då hon snart ska flytta.

Tandsten och bananlack

Japp, ni har gissat rätt, det handlar om tandläkaren eller tandhygienist för min del! Jag bestämde mig för att boka om min tid från oktober till nu då det är skönt att ha varit och kollat tänderna innan man flyttar. Så behöver jag inte krångla med det, det första jag gör.
I alla fall, undersökningen flöt på bra TILLS tandsköterskan skulle kolla på bilderna. Då fick jag mig en smärre chock, jag har början till tre pytte, pytte små hål! Hur gick det till?! Eller ja, jag har slarvat lite kan jag medge nu när jag varit hemma. Det är inte alltid att jag har borstat tänderna efter frukost, fy mig!
Dock var det ingen fara tydligen, jag ska ta tandtråd varje kväll plus skölja med fluor. Jag tog den fluorsköljningen utan smak, eller ah den smakar fluor så klart, jag får lite minnen från 4 an då man skulle skölja i skolan!

Jag hoppas verkligen att det inte utvecklar sig till stora hål, jag vill inte behöva laga! jag som alltid kunnat skryta att jag har så fina tänder och aldrig haft hål, ha där fick jag för det! Jag får ta i lite extra nu bara med tandskötseln och hoppas att det går vägen.

Och bara så alla vet, jag gillar verkligen inte smaken av bananalack (fluorlack som tandsköterskan sa). Usch och fy vad det smakar vidrigt, man har ju kvar smaken hela dagen också. Väldigt trevligt när man äter mat med, smaken ev den goda maten blandas med bananlack, mums!

Annars så gick ju besöket rätt hyfsat tycker jag.

<3


Du har förändrat mitt liv på många sätt men framförallt har du lärt mig att se mer positivt på saker och ting!
Du betyder enormt för mig, jag älskar dig ♥

Dressyrgrunder del 3 || Öppna

Syfte
Öppna är en samlande rörelse och därmed också en av skolorna. Skolorna bygger på ridning på böjda spår och är stärkande för hästen. Skolorna ska också kunna öka den totala samlingen på hästen. Öppna gymnastiserar hästens bakben och ökar bogarnas frihet.

Öppna
Öppna är en rörelse där hästen rör sig i sidled med böjd kropp. Bakbenen följer det spår man rider på och hästen är sedan böjd och ställd från rörelseriktningen. Frambenen hamnar innanför spåret och måste korsas för att hästen ska kunna fortsätta att gå. Hästens ben rör sig på tre spår; yttre bakbenet, inre bakbenet och yttre frambenet, inre frambenet. Det inre benparet förs framför och förbi det yttre.

Man kan förbereda öppnan genom att rida små volter som tränar böjningen i kroppen. När man har ordning på böjningen på volten så byter man helt enkelt spår och rider ut på en rak linje, men behåller ställningen och böjningen från volten i kroppen. Hästen ska vara ställd i innersidan och ha stöd på yttertygeln. Yttertygeln reglerar även ställningen och böjningen. Hästen ska formas runt den inre skänkeln. Ytterskänkeln dras något bakåt, kontrollerar bakdelens placering och verkar framåtdrivande. Gå med i rörelsen men sitt rakt över hästen. Du ska inte flytta hästen i sidled med innerskänkeln, utan det är det faktum att du håller hästen böjd som gör rörelsen. Hästen ska röra sig likadant som den gör när du påbörjar en volt. Om hästen korsar bakbenen är det inte längre en öppna och då får man börja om.

Öppna kan man träna längs med långsidan eller längs en fri linje, till exempel medellinjen. Strävan är att tvärningen ska bilda en 30 graders vinkel mot spåret man rider på. Öppna är en samlande rörelse eftersom det tvingar hästen att sätta sitt inre bakben närmare sin egen tyngdpunkt. Öppnan är inte lösgörande som skänkelvikningen, så hästen måste vara lösgjord för att öppnan ska ha någon effekt, däremot kan den förbättra den lösgjordhet man redan har. En bra öppna stärker och samlar hästen.
öppna
Fig 1: en häst i öppna på tre spår. Det inre bakbenet sätts närmare hästens tyngdpunkt.


Tankeställare

Läste precis en oerhört gripande text hos Sanna som hennes syster Tilda ha skrivit. Hon är nämligen doft och kemikalieöverkänslig och skriver om detta i sin blogg. Jag uppmanar alla att läsa texten eller hennes blogg för den delen, det väcker verkligen en tankeställare hos en.

Man tänker inte alls på att allergi faktiskt kan vara ett handikapp det med! Jag ska helt klart tänka på hur jag använder parfym i framtiden, nu är inte jag någon som direkt överdoserar utan använder någon gång ibland.
Annars används mest oparfymerade produkter hemma hos mig då jag är lite känslig mot parfym (kontaktalllergi) och får lätt eksem, dock inte alls speciellt farlig om man ska jämföra..
Jag hoppas verkligen att folk kommer få upp ögonen för denna sjukdom och verkligen anstränger sig för att hjälpa till så att alla kan få vara med i samhället!

Kom igen nu, visa respekt! Vi är alldeles för dåliga på det, ta hand om och bry er om varandra istället för att blunda och köra ert eget rejs.

Ridfilm!

Då har Cia lagt upp ridfilmen då nu kan ni också få kika. Denna är från första ridturen efter att framskorna har blivit bytta, det är därför hon markerar lite då hon fortfarande har kvar att det gör ont.

Dressyrgrunder del 2 || Bakdelsvändning

Syfte
Bakdelsvändning är förberedande för skrittpiruett och galoppiruett. Genom att rida bakdelsvändningar tränar man sin förmåga att känna vad hästen gör med hela sin kropp och hästen blir smidigare och stärker sin bakdel.

Bakdelsvändning
Vändning på bakdelen får inte föregås av en halt utan ska ske direkt ur skritt. En bakdelsvändning är när hästen vänder framdelen i en cirkelbåge runt det inre bakbenet. Det inre bakbenet ska alltså röra sig framåt och runt på en liten cirkel och det yttra bakbenet ska röra sig framåt och runt på en lite större cirkel. Frambenen ska flyttas runt i en båge genom att gå i sidled. Hästen måste då korsa det yttre frambenet förbi det inre. Bakbenen får inte korsa varandra. Man kan förbereda bakdelsvändningen genom att rida på volter där man kontrollerar att hästen vänder runt för ledande tygeltag. Det är det ledande tygeltaget som är den vändande hjälpen i rörelsen.

Viktigt är at ryttaren hela tiden tänker framåt och att båda skänklarna ligger i normalläge. Om hästens bakdel vill falla inåt har man ofta använt för mycket ytterskänkel. Det är lätt hänt att man försöker hjälpa till att vända genom att flytta bak ytterskänkeln eller använda den för mycket. Om man gör det så kommer hästen att börja korsa sina bakben och då är det inte längre en korrekt bakdelsvändning. Man börjar med en halvhalt för att korta upp hästens skrittsteg något och sedan vänder man hästen runt med hjälp av den inre tygeln. Hästen ska vara ställd och lätt böjd i vändningsriktningen och man sitter lite tyngre på det inre sittbenet. Yttertygeln reglerar ställningen och ser till att hästen inte blir förböjd. Skänklarna ska ligga stilla på normalläge och sitsen ska driva hästen framåt så att den inte tappar bjudning. Ytterskänkeln ser till att bakdelen inte flyter ut och innerskänkeln ser till att den inte faller inåt i rörelsen. En korrekt bakdelsvändning slutar en hästbredd från det spår som den startade på eftersom vändningen sker kring det inre bakbenet.


Vill ni läsa ännu mer kan ni läsa här, massa bra fakta.


Dagens ridpass

Innan jag kryper ner i sängen så tänkte jag i alla fall berätta hur dagens ridpass gick. Trotts att jag var rätt mör i kroppen så ville jag helt klart rida Rák en stund.

Ridpasset gick bra idag med, vi fortsatte som föregående dagar dock la vi till öppna och lite sidvärtsrörelser samt så ökade och minskade vi volter. Försöker komma på något nytt hela tiden så att det inte ska bli för tråkigt för Rák.
Om ni har förslag på övningar så är de väldigt välkomna!

Imorgon tror jag att det kanske bli en ledig dag för Rák då jag har lite annat och så ska vi köra mormor till flygplatsen då hon ska hem igen.

Helt slut!

Var iväg i stallet för att hjälpa till med lite bestyr då det är uppröjningstider. Mina uppdrag var att tvätta alla badkar samt fylla vatten. Detta tog nästan hela förmiddagen då det är rätt många badkar och så rinner vattnet så sakta. Undertiden jag väntade så pysslade jag med lite småsaker. Sedan var det även dags att mocka ur de tre största boxarna, inte så roligt i 30 graders värme och ingen vind alls. Plus att bädden var rätt tjock och luktade inte allt för gott..
Vi var två stycken så det gick relativt lätt ändå, det är alltid roligare att vara flera. Dock känns det just nu som att jag aldrig mer kommer behöva styrketräna, min kropp känns som en trasdocka.

Trotts att min ork var helt borta när jag kom hem så fick jag lust att baka en banankaka. Sagt och gjort och med lite hjälp av E så blev det en banankaka, god var den med!

På tal om ingenting, så börjar en romantisk komedi på 4an nu. Smekmånaden heter den, jag ska nog ta och kolla på den. Får hoppas att den är bra. Kanske ska ta mig en kopp te till?
Fast, jag tror att jag redan har sett den kom jag på nu. Kanske är smartare att sova efter denna dag.
Ska upp tidigt imorgon med då tandläkaren stundar.

Positivt svar!

Mejlade igår till Tv4 då jag ville veta om Halv åtta hos mig (mitt favoritprogram) kommer att spelas in något mer. I våras var det nämligen inget och de började ju med klockan åtta hos stjärnorna så jag trodde att halv åtta var slut. Men jag fick ett positivt svar, det håller på att spela in och så småningom kommer de att visas! Jag hoppas verkligen att Helge är tillbaka i tv runtan redan i höst med nya roliga gäng!

Film från kadriljen 2011

Om än lite sent men här är den nu, filmen från vår kadrilj i maj.


Laxpiccat med tomatig pasta

Du behöver:
4  portionsbitar lax
2 msk mjöl
1 tsk salt
1 krm peppar
1 stort ägg
riven parmesan alt fårost
1 ask cocktailtomater
olivolja
pressad citron + rivet skal
4 port. bandspagetti
basilika

Snitta laxen längs med mitten men inte helt igenom, vik isär så att det blir som en fjärilskotlett. Blanda vetemjöl, salt, peppar och vänd bitarna i balndningen. Vispa upp ägget och doppa bitarna, riv osten och vänd sedan laxen i rivet.
Skölj och klyv tomaterna. Vispa samma en dressing av olja, citronsaft + skal, salt och peppar. Häll över tomaterna och låt dra. Koka pastan, blanda sendan ned tomaterna i pastan.
Stek laxen och servera allt tillsammans, strö över basilika.Ciabatta

Du behöver:
25g jäst
6 dl vatten
1 ½ dl olivolja
1 msk salt
ca 1,7 l vetemjöl special

Smula jästen i en buke. Värm vattnet till 37 grader, häll lite över jästen och rör tills den löst sig.
Häll då i resterande inredienser inkl resten av vattnet.
Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin tills degen släpper från buken. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 tim.
Ta upp degen och knåda den smidig. Dela degen i 8 bitar, kavla ut varje bit till en rektangel ca 8 x 18 cm. Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och pudra över lite mjöl. Låt jäsa under bakduk i 20 min.
Grädda mitt i ugnen på 250 grader ca 12 min. Låt kallna på galler
Dela och fyll med tex skivade tomater, salladsblad, fetaost, tonfisk, basilika, parmaskinka, mozzaerllaost och en dressing.


Visste ni..?

.. Att Rák faktiskt har en bläs, en strimmbläs! Dock syns den inte alltid så tydligt då den inte är så som en bläs brukar se ut, det är mer som stickelhår. Längst ned vid mulen syns den bäst.

Den syntes som allra bäst då hon var dräktig.

RSS 2.0