Uppmanad till lista

Japp, då har jag blivit uppmanad av Jenny att gör en liten lista om mig då hon ville lära känna sina läsare lite bättre. Så nu gör jag ett försök.

Jag...
... är HELT galen i färgen turkos
... är i stor sett allergisk mot alla frukter förutom hallon, banan och vindruvor
... har ägt tre stycken islandshästar varav en är Rák
... är helt livrädd för spindlar
... kan med hjälp av koncentration slappna av så att jag inte är kittlig
... tycker om att pyssla en hel del, både sy och snickra.
... har inredning som min andra stora hobby
... älskar romantiska komedier
... är riktigt bra på att skrämma upp mig själv vilket inte alltid är så roligt
... är halvfransyska, har bott i Frankrike i 2 år och talar flytande franska

Sådär ja! Det var inte helt lätt att komma igång men det gick. Ni som läser detta får gärna göra en egen lista, det är bara roligt att läsa!


Dressyrgrunder del 1 || Framdelsvändning

Nu ska vi en gång för alla reda ut vad framdelsvändning egentligen är! Det är verkligen inte lätt att veta skillnaden på bak- och framdelsvädning.
Tyvärr kunde jag inte kopiera in texten då den är skrivskyddad men ni kan hitta den här om ni nu inte kan läsa på mina bilder. Väldigt bra och läsvärd text!Dagens ridpass

Det går framåt, helt klart så går det åt rätt håll nu! Det är en sådan härligt känsla att få rida mitt lilla troll och att hon verkar må bra nu!
Idag snubblade hon inte alls, verkar gå på mer med kraft i stegen och lilla bakkärran börjar hänga på.
Vi fortsatte där vi slutade igår, volter, serpentiner, flytta bakdel, halter och sen så lite tempoväxlingar.
Helt fantastisk var hon! Halterna tar hon bättre och bättre. Tempoväxlingarna gick över förväntan, ingen tendens till stress eller att ramla in i tölt. Jag kunde hur lätt som helst reglera hennes steglängd med häften. Riktigt imponerad är jag.
Vilan verkar verkligen ha gjort susen.

Min lilla prinsessa♥

Ridbilder

Fick som önskemål från Linda att visa lite ridbilder alt. film. Passande nog fick jag lite bilder skickade från Cia. Dessa togs i söndags då det var dags att kolla av Rák efter skoningen. Det ska även finnas lite film, får ta och höra med Cia om det är något att se.

Öva på formen? Ja!

Dressyrgrunder

Jag tänkte starta en ny serie som jag kommer att kalla för dressyrgrunder. Här kommer ni kunna läsa om olika dressyrövningar som igår som grund i dressyren.
Det är inte alltid så lätt att veta exakt hur man ska utföra de olika momenten eller veta vilka övningar man ska göra när fantasin tryter. Jag vet själv hur det är och vet inte riktigt heller hur allt ska utföra korrekt. Därför kommer jag med hjälp av bra, beskrivande texter funna på internet.

De grunder som jag för tillfället vet att jag kommer att ta upp är
- Framdelsvändning
- Bakdelsvändning
- Öppna
- Sluta
- Rygga

Om det är någon som vet någon mer övning så säg till!

Jacson ridskor

Helt klart en hiss!
Jag har velat ha dessa i över ett år men tyckte att, nej jag behöver dem nog inte ändå. Men i år kom jag fram till att joho då, det behöver jag visst det! Man i stort sett smälter bort i vanliga ridskor annars..
Så för ett tag sedan vann jag en budgivning på ett par på tradera och jag är väldigt nöjd över mitt köp. De är mycket luftigare än vanliga ridskor och tusen gånger bättre på sommaren.

Dessa ridskor är dock inte helt lätta att få tag på då de verkar ha slutat att tillverka dem, men några begagnade finns det allt!


Verkstaden i full gång

Ännu en produktiv dag har passerat och även den lugnets tecken.
Dagen började med markering på mina hyllor vart hål skulle borras för att sedan stoppa i plugg. Sedan blev det städning av övervåningen innan det var dags att åka iväg till stallet.

Väl hemma igen hjälpte jag till med lunchen som för övrigt var laxpiccata med tomatig pasta (recept kommer att komma upp) och efter att det var uppätet så var det ingen rast och ingen ro.
Slipning av den sista hyllandelen påbörjades och mitt bord fick sig en andra omgång färg samt en tredje nu ikväll. Hyllprojekt nummer två har sakta men säker också börjat planeras.

Senare nu på kvällskvisten klämde jag och lillebror också in ett träningspass med hjälp av youtube. Söker man på "träna hemma utan redskap" så kommer det fram en riktigt bra men oj så jobbig video. Jag var helt slut bara efter uppvärmningen. Jag klarade mig inte igenom hela passet då vi en timme innan ätit lite mellanmål så jag mådde riktigt illa. Vi får göra ett nytt försökt en annan dag.Dagens ridpass

Klockan elva var jag i stallet för att rida dagens dressyrpass på Rák. Det är en sådan underbar känsla att hämta henne i hagen nu, hon är verkligen mycket gladare.
Tom att spraya flugspray gick bra idag, hon stod stilla rätt snabbt efter några varv runt i boxen. Hon tuggade och var nöjd. När sadeln kom på tuggade hon och var nöjd, när bettet skulle in gapade hon snällt och tuggade sedan.

Vi har som jag nämnde igår fått i uppdrag att endast köra dressyr i skritt. Jag började då idag med en hel del volter och bakdelsvändningar. Lite sidförande men då Rák gärna vill för mycket och inte kan ta ett steg i taget tog jag det lungt då hon annars stressar upp sig.

Red även med ett spö för att få med bakkärran lite mer. Det gick äver förväntan då hon var livärädd för spö till en början så jag hade slutat använda det. Till min förvåning reagerade hon inte alls när jag bytte spöhand och innan har hon rusat iväg i full karriär.
Lyhörd var hon med, framförallt för rösten. Sitshjälperna sitter inte riktigt lika bra än men vi jobbar på det.
Hon behöver öva lite mer på att fram betyder fram nu och inte snaaaaart. Så petade jag ytterpytte med spöt, vet faktiskt inte om jag ens nuddade och då gick det lite bättre.

Imorgon får jag se vad vi kommer att hitta på, ska försöka hitta någon rolig övning vi kan köra. Framdelsvändning vet jag inte hur man gör och hur man lär hästen.. Någon som kan förklara? Tips på dressyrövningar mottages!


Min sötfia!

Utomhusdag

Hela dagen spenderades i stort sett utomhus och jag har även försökt tänka på att inte stressa utan ta var sak i sin takt. 
Dagen började som tidigare nämnt med en tripp till stallet. När jag kom hem var det lunch och sedan ut för att börja med lite nya projekt.
Mitt första projekt är som jag tidigare skrivit i bloggen att bygga en hylla. Idag slipades alla hyllplan klart och väntar nu på att få lite hål borrade. Detta kommer dock inte utföras av mig utan av min kära pappa då allt jag gör oftast blir snett!

Projekt nummer två som påbörjades idag involverade mitt soffbord. Detta soffbordet såg inte allt för snyggt ut, det är ett Ikea bord från serien Lack i björkfaner. Jag köpte det begagnat för ett antal år sedan och det var nu i dagsläget rätt repigt och fult.
Då jag ska ha med mig det när jag flyttar kände jag att det var dags att måla om.
Idag har jag hunnit med att slipat samt grund måla det. Tanken är att det ska bli vitt. Jag funderar dock lite på om det kan tänkas bli lite väl vitt men det återstår att se. En lösning är ju att skaffa mig en löpare att lägga på så det bryter av lite!

Projekt nummer tre som kommer att inledas nästa vecka förhoppningsvis innebär att bygga en egen expedit hylla, en sådan som finns att köpa på Ikea. Jag blev så himla sugen på att köpa mig en men de är rätt dyra och sen så skulle den bli lite för lång. Lösningen är då att bygga sig en egen! Ska bli riktigt spännande.

Förutom att vara ute har det även hunnits med två omgångar bakning. Första omgången blev det ciabatta bröd som åts upp till lunch och andra omgången blev det pizza till middag. Recept på i alla fall ciabatta brödet kommer att komma upp inom en snar framtid.


Före

Med grundfärg

Är ni nyfikna på hur hyllan ska se ut?


Bild lånad från blocket. En sådan här hylla vill jag pyssla ihop. Lådor och så får jag nog köpa i så fall.

Funderingar kring likheter

En fundering som slog mig här om dagen är, hur går det till när vi väljer hästar? Är det slupen som avgör?

Väljer man efter ens egen personlighet och att hästen ska matcha eller vill man att hästen ska komplettera en själv? Man kanske gör olika? Första hästen kanske man vill ska matcha en med andra ska komplettera?
Båda alternativen är ju bra, har man en envis häst är det ju bra om man är envis tillbaka, men är man själv rädd då är det ju bara att ha en häst som är trygg.. Svårt det där!

Vad går ni efter hos en häst? Det finns nog väldigt många som går efter färg då detta ändå är det första man ser på en häst. Men en bra häst har ju ingen färg! Det vet ni väl?

Vad tror ni? Det är säkert helt olika det där och det finns nog ingen direkt regel men det skulle vara intressant att veta hur vi valde.

Vad har då jag och Rák för likheter?
♣ Eksem
♣ Vill lite för mycket lite för snabbt
♣ Älskar tölt
♣ Villig att lära, snabblärd
♣ Kan se lite spöken, skrämma upp sig själv rätt bra
♣ Energisk
♣ Matglad
♣ Låg i rang, tar inte för sig så mycket

Det var inte helt lätt att komma på saker så här på rak arm.
Detta med olikheter var ännu svårare, jag kommer inte på någon direkt...
När jag tänker efter lite så skulle det nog kunna vara att jag är lite mer envis än vad Rák är, så jag vinner oftast.

Ängsull

Visst låter det gulligt? Nu undrar ni säkert vadå Ängsull? Jo, det är så att Lindas Fífa betyder ängsull på isländska. Och varför tar ju upp detta nu då?
Det beror på att jag hjälpte henne lite smått på hennes nya blogg förra veckan då hon inte visste riktigt hur blogg.se fungerar. Då jag tycker att det är så roligt att få hålla på och pyssla med bloggar så gjorde jag det gärna.
Så är det någon mer som vill ha hjälp med att designa header, kodning eller något annat så hör av er. Har jag tid och det inte är allt för svårt så hjälper jag er gärna!


Jiiiippiie!

Jag har fått rida min älskade häst idag och vet ni vad?! Hon gick mycket mycket bättre nu. Mycket lättare i tölten, längre steg, vågade ta i mer och arbetade med bakkärran också! Jag hoppas verkligen att det fortsätter att gå åt rätt håll nu!
Bootsen hade fått sitta på också, väldigt imponerad är jag då jag trodde att minst en skulle vara av.

Åh vad härligt det känns, nu kan jag börja rida igen. Det kommer bli en hel del dressyr för att stärka, muskla, lösgöra och få med varenda muskel.

Jag kan varmt rekommendera Jonnestedts hovslageri, verkligen urbra är han Peter! Tur att det finns bra hovslagare också!Tjolöholms slott och syskontid

Klockan är nu lite mycket egentligen men jag vill bara berätta vad jag har hittat på idag.
Utflykten som stod på schemat var Tjolöholms slott, dit har jag velat åka ett tag nu då jag läst att det ska vara riktigt fint.  Vi passade därför på att åka idag då det var bra väder men inte för varmt samt att det bara ligger 45 minuter hemifrån.
Jag är verkligen glad att vi åkte dit då det var ett riktigt fint slott, jag uppskattar också guidningen som vi var med på. Det är verkligen intressant att besöka slott och andra äldre platser och få höra och se hur det var att leva just på den tiden.
Lite bilder kommer att komma upp antingen imorgon eller senare. Kommer ha lite fullt upp imorgon känner jag på mig!

Nu på kvällen hade i alla fall jag och min lillebror lite syskontid genom att titta på film tillsammans. Att se film tillsammans var villkoret för att han skulle hjälpa mig med min hylla jag håller på att bygga. Sött!
Filmen minns jag inte vad den hette just nu, det var en komedi med Adam Sandler och Jennifer Aniston. Två av mina favoritskådespelare.

Beröm

Vi är verkligen för dåliga på att ge varandra beröm, det kan verkligen pigga upp hela ens vardag. Så kom igen, när någon gjort något bra, tala om det! Det finns inget roligare än att få beröm och få känna sig stolt över det man gjort. Det är dock inte alltid så lätt att veta hur man ska ta emot, men gör det bästa av situationen.

Förra veckan gjorde jag en ny bekantskap i stallet när jag skulle få hjälp med en tur. Jag har sett henne några gånger runt om stallet men aldrig riktigt sagt hej. Vi fick nu chansen att lära känna varandra lite och babblade på om det mesta. Vi fann varandra riktigt snabbt tycker jag!
När vi pratat ett tag berättar H att hon läst min blogg och tycker riktigt bra om den. Hon sa bland annat att jag skrev väldigt bra, att de var intressant och att jag hade bra tips.
Förstår ni hur glad och stolt jag blev då? Jag har aldrig tyckt att min blogg är så speciell, jag skriver om mig och mitt liv samt gör det bästa för att folk ska tycka att den är lite rolig iaf.

Jag uppskattar verkligen berömmet och att H talade om detta för mig, de var verkligen värdefullt!

Till alla min läsare, ni är verkligen gul värda! Det är alltid lika roligt att få läsa era kommentarer och då vi alla följer varandras bloggar har man verkligen börjat lära känna varandra. Det blir lite mer "hemtrevligt" med en liten blogg då man verkligen få följa och lära känna sina läsare.
Och sen till er som jag vet kikar in men ej syns, lämna gärna en kommentar då och då det är alltid lika roligt att läsa! Det behöver inte vara mycket, men visa att ni finns :)

Glöm inte att lämna konstruktiv kritik också om det är något speciellt. Det är bättre att skriva än att bara hålla för en själv. Konstruktiv kritik hjälper en att utvecklas och mogna!

Kom igen nu gott folk, ge varandra beröm!

Telefonsamtal

Då har jag precis ringt den tillfälliga hovslagaren som ställde till det med Ráks hovar. Jag berättade precis hur det låg till och fick då som första svar att "det ska vara så". Sömmarna skulle alltså sitta i lamellranden, bara efter det svaret förstår man ju.. Det ger ju en verkligen förtroende för den hovslagaren.
Sedan kom det fram försvarsmeningar som "hon hade haft en tappsko" "jag kommer ej ihåg den hästen så kan inget säga" m.m
Jag försökte verkligen få tillbaka pengarna och sa att detta ej var valuta för pengarna. Men icke, hon ville inte inse sitt fel. Man hörde dock att hon visste att hon gjort fel då hon var väldigt tveksam och tyst, hon visste inte riktigt vad hon skulle säga.

Efter att vi lagt på ringde hon upp en kort stund senare och sa att hon nu kom ihåg hästen och sanningen var att hon hade haft en tappsko. Hon hade varit ute på en tur utan sko och var därför öm. Är det ett skäl till att man sätter sömmen i lamellranden? Jag orkade inte ens påpeka att det gällde båda framhovarna och ev. bak med då jag visste att det inte skulle leda någon vart.
Hon ville bara rädda sitt eget skin och känna att hon fick rätt.

Hade hon verkligen varit noga hade hon ju kunnat säga att Rák har smal hovvägg så för att skon skulle sitta blev hon tvungen att göra så (även om det inte var rätt hade jag då iaf förstått att hon varit uppmärksam). Om det nu inte var hos som raspade(? heter det så?) bort halva hovväggen.

Det är inte mycket att göra åt men jag hoppas att hon snart inte har mer jobb då jag inte vill att fler ska råka ut för detta. Bor ni i Marks kommun och vill bli varnade kan ni lämna er mejladress så kontaktar jag er, jag vill inte lämna ut namnet här på hovslagaren av säkerhetsskäl. Men jag kan ju säga att denna hovslagare redan har ett rätt dåligt ryckte om sig!

Planering av lägenhet

Har suttit idag och fyllt i planritningen med mina egna möbler, jag tror att jag kommit fram till hur jag vill ha det nu.
Jag hoppas verkligen att jag kan få lägenheten ommålad då jag verkligen inte gillar den där gula färgen, den kommer skära sig rejält mot alla mina turkosa saker.

Lägenheten kommer nog bli rätt mysig när jag fått in alla mina saker, det kommer kännas mer hemtrevligt då. Jag har funderat ut om det är något mer jag skulle behöva och kom fram till att en vikvägg nog kunde bli fint att ha för att skärma av sängen lite mer då den kommer att placeras vid hallen.

Planen från början var att bygga en vikvägg samt en sicksackhylla, dock har jag kommit underfund med att jag inte kommer hinna detta. Jag kommer endast att bygga hyllan, en vikvägg som jag gillar har jag hittat hos Ikea. Tänkte även se om jag kan hitta någon fin golvlampa, runda kuddar som jag kan ha som armstöd i min soffa, gardinstänger samt rullgardiner.


Bildkälla

Bildkälla

Bildkälla

Bildkälla

Bildkälla

Ångestattack med blandade känslor

Usch, jag mådde verkligen hemskt dåligt både igår kväll och hela förmiddagen idag. Massor av blandade känslor och många tankar snurrade runt i huvudet.
Jag började tvivla en del på om jag verkligen är redo att flytta, på om jag gjort rätt val trots allt. Jag kommer sakna min familj enormt som jag nu bott ihop med (nästan) konstant i ett år. Jag kommer sakna Rák enormt, atmosfären och alla människor i stallet. Våra kaniner och vår söta katt Sally.

Jag kommer att bli helt själv i en ny stad, med nya människor och en ny skolan. Jag hoppas verkligen att jag har gjort rätt val!

Det som nog känns mest hemskt är att jag nu kommer att flytta hemifrån på RIKTIGT! Jag kommer troligen aldrig mer att bo hemma på samma sätt, det känns verkligen helt osannolikt.
Hela min barndom har gått så otroligt snabbt jag kan inte förstå att jag är på väg att bli vuxen, vad hände liksom? Jag känner mig inte ett dugg vuxen men samtidigt så gör jag det. Ibland kan jag vara rejält barnslig och släppa loss totalt med min lillebror, detta är något jag kommer att sakna. Med sin familj kan man alltid vara sig själv för de älskar en ändå.

Väldigt mycket nostalgi har det varit de senaste dagarna och jag vill inte att sommaren ska ta slut. Jag vill ha några månader till med min familj så vi kan hitta på massa skoj innan det är dags för mig att flytta.

Det här äventyret är både hemskt men samtidigt spännande. Jag är både skräckslagen men samtidigt nyfiken. Jag vet ju att jag inte förlorar min familj även om det ibland känns som det, de är ju ändå "bara" 4,5 timmar hem.

Som på beställning

Helt otroligt vilken vän man har! Cia är verkligen guld värd. Då jag inte äger några skyddsboots eller andra boots över huvudtaget så erbjöd sig Cia att låna ut ett par till mig och inte nog med det, de åkte till och med förbi stallet idag för att sätta på henne dem!
Jisses säger jag bara, här går det undan! Så nu ska Rák förhoppningsvis lyckas ha kvar skorna på fötterna.
Besökt gärna min fina vän på hennes blogg, missa heller inte tävlingen om ett schabrak som hon har just nu!


Ett steg närmare

Då hoppas jag äntligen att vi kommit ett steg närmare problemet till varför Rák inte känts helt hundra vid ridning.
Vi har misstänkt både det ena och det andra. Vi har varit inne och funderat kring klinikbesök för att kolla kotledsinflatmation, veterinär för att kolla böjprov och slutligen kom vi fram till att börja lätt och smidigt med en hovspecialist och kolla om det kan vara något med hovarna.
Man ska ju följa sin magkänsla och jag kände direkt att kotledsinflamation det kändes verkligen inte helt rätt. Jag tyckte det var lite förhastat att skicka in Rák i en transport och åka.
Hon var inte alls ovillig i ridningen utan endast lite snubblig, det mest märkliga var ju att det började precis efter den nya hovslagaren varit och skott.
Jag tyckte det känns bättre att verkligen utreda problemet istället för att ta förhastade slutsatser, vilket i slutändan kan leda till en rätt stor räkning. Jag hoppas nu verkligen att det är skorna som orskakat problem för min lilla skrutta.

I alla fall, tillbaka till hovslagaren som kom idag för att kolla på Ráks små fossingar. Han såg ju direkt att de inte såg helt bra ut dock ville han inte uttala sig allt för mycket om hovslagaren som varit och skott innan honom.
Vi började lite i paddocken för att kolla av henne, vänster varv gick bra och hon visade trav. Högervarv är hennes svåra varv och där ville ingen trav komma, bara massa kort kort tölt. I skritten trampade hon över bra men sedan var hon mer försiktig i trav/tölt.

Vi gick upp till stallet för att ta av framskorna och se om han kunde hitta något. Och jajamen, sömmarna hade suttit inne i lamellranden, vilket har gett obehag samt tryck. Sömmarna var snäppet för grova också. Då det ännu inte hade gått så lång tid trodde inte hovis att det skulle vara någon fara, men jag måste hålla koll så att hon inte får puls för då kan de ha kommit in smuts i vart-det-nu-var och orsakat en infektion. Det kändes ju inte speciellt roligt om det skulle bli så.
Inte nog med att sömmen var fel så har skon hon hade var för liten också så hennes hov var nedslipad för att passa, detta innebar att när Rák satte ner hoven med kraft kunde inte stötdämparmekaniken ta emot stöten ordentligt då hoven inte hade plats till att vidga sig lite, detta har också inneburit smärta.
Endast framhovarna är nu tagna, då de bär mest tyngd fram och det troligen var mest där hon kände av.
Nu har hon nya fina skor på sig som hon även kan växa i, hennes hovvägg var otroligt tunn så nu har den plats att växa ut. Hon har även fått 10 mm skor så att de ska ta emot stötar mer, samt har han gjort hovarna mer raka för att hon inte ska snubbla så hemskt mycket. Så nu blir det skyddsboots på för att inte trampa av skor.

Det var en himla massa nytt jag fick lära mig och hovis var väldigt duktig på att förklara och visa när han pratade. Så mycket att jag inte kommer ihåg hälften av det, jag borde ha spelat in!
Väldigt gott intryck gav denna hovslagare och det kommer även vara han som ska sko Rák i fortsättningen när hon ska flytta.

Det känns som att jag åter igen bara har babblat på men jag hoppas att ni ändå förstår hur det ligger till. Och jag tror att jag fått med det mesta nu.
Rák ska nu vila imorgon för att sedan ridas/longeras en liten sväng på torsdag och se om det verkar bättre. Annars skulle jag ringa igen så får vi ta bakhovarna också.
Hon behöver få bort tänket att det gör ont när hon springer, det var främst då hon markerade.


Min fina tjej i väntan på fina och lagade fötter!

Det börjar lösa sig..

Tror det eller ej men jag börjar se ett ljus i tunneln förutom att min mobil nu också har börjat krångla.. Kan det inte bara få vara bra nu?

Klockan 11 i morse blev jag i alla fall uppringd från Kommun fastigheter i Eskilstuna och fick veta att jag stod först på 3 lägenheter så det var bara att välja och vraka. Dock bestämde jag mig för att tacka ja till studentlägenheter även om de kostar en hel förmögenhet (nästan). De kan i alla fall vara bra att börja med något litet tills jag lärt känna stan och har mer tid på mig att hitta någon annan lägenhet.

Nu på eftermiddagen blev jag även uppringd av hovslagaren som ska komma och kolla på Rák, mellan halv fyra och fyra någon gång skulle han vara på plats. Det ska bli riktigt spännande att höra vad han säger.

Sedan har jag nu även fixat en tandläkartid till på tisdag, kan vara bra att få tänderna kollade innan man flyttar! Jag funderar även på att klippa mig men vet inte om jag vill det riktigt..

Idag mår jag även lite bättre, har dock inte ätit så mycket men känner ingen matlust och är fortfarande väldigt trött. Magen verkar dock ha lugnat sig, så jag ska nog ta mig ur detta snart också.


Jag ska försöka få det ommålat då färgen inte var de snyggaste, samt så finns det rätt mycket borrhål som inte är så fina heller.

Maginfluensa

Jahapp, då var det dags igen. Nästa sjukdom på intågande, troligen maginfluensa denna gång. Kan dock bero på all stress jag är utsatt för med flytt och Rák. Jag har känt av ett tag att min mage inte känts helt hundra, jag har liksom haft en klump i magen av all stress.
Äta kan jag inte heller, eller ja jag är sugen men kommer inte direkt på något jag vill ha. När jag väl äter bli det värre, får massa små kramper i magen. Men jag är ju så hungrig!
Jag hoppas verkligen att detta vill försvinna fort nu! Sedan när allt är över hoppas jag på en lugn höst.

Pga detta så kan det nog bli lite knapert på bloggen..

Tack!

Jag vill säga ett stort tack till Cia och hennes mamma Ulla som tar sig tid och hjälper mig att hitta orsaken till varför Rák inte är som hon brukar! Utan er vet jag inte hur det hade gått, jag är verkligen enormt tacksam! Dock vet jag inte hur jag ska kunna tacka er nog, då ett tack känns för litet.
Jag hoppas ändå ni förstår hur glad jag är att ni är villiga att ställa upp. Jag kanske får komma bort och hjlpa er att måla i stallet för att kompensera?

Film från tömkörning


Boven i dramat

Vi tror att vi nu kommit fram till vad som gör att Rák inte känns helt hundra. Efter att ha funderat på det mesta kom Cia fram till att hovarna hade vi ju inte tittat så noga på. Sagt och gjort,  vi tittade, jämförde, jämförde och jämförde lite till och kom fram till att de inte är symmetriska. De är olika tjocka, breda, höga osv.  Inget ser bra ut, någon är sprucken också. Och ändå är det 1 och en halv vecka sedan hovis var här..
Här nedanför kan ni se lite bilder på hovarna, lämna gärna en kommentar om vad ni tycker och tror. Film från longering och tömkörning kommer i ett annat inlägg, ni får gärna kolla på den också och säga vad ni ser och tycker..
Jag ska ta och ringa en annan hovslagare som även är hovspecialist och se vad han säger.

Skillnaden syns inte riktigt lika bra på bild. De två bilderna längst ned är på bakhovarna.

Rulltårta

Det lättaste man kan baka, dock måste man vara snabb!

Du behöver:
3 ägg
1 ½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

Vispa ägg och socker kraftigt, till det blir en luftig och lätt smet. Sikta i vetemjöl och bakpulver, samt häll i vattnet. Rör försiktigt så inte pösigheten försvinner.
Bred ut smeten på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 5 min på 250 grader.
Förbered under tiden en skärbräda med ett nytt bakplåtspapper på. Samt fram det du vill ha som fyllning. Tex, sylt, äppelmos eller choklad/moccacreme.
När rulltårtan är klar i ugnen ta ut den och stjälp upp på det nya bakplåtspappret. Lägg snabbt på din fyllning och börja sedan rulla innan kakan hunnit svalna allt för mycket, den spricker då.
Klart!

Mandelbollar

Du behöver:
200g margarin eller smör
200g mandelmassa
3 dl vetemjöl
Pensling och garnering
äggvita
mandelspån

Rör matfettet smidigt med hjälp av degkrokar. Riv mandelmassan, tillsätt den och mjölet.
Forma degen till smala rullar. Skär de i jämna bitar och forma runda bollar.
Pensla kakorna med äggvita, vänd dem sedan i mandelspån.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Chokladkakor

Du behöver:
100 g rumstempererat margarin
2 msk socker
1 msk kakao
2 krm kanel
1 tsk vaniljsocker
1 3/4 dl vetemjöl
ca 2 msk pärlsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör margarin och socker poröst i en skål med träsked eller elvispens degkrokar.
Tillsätt kakao, kanel, vaniljsocker och vetemjöl. Blanda till en smulig massa
Arbeta snabbt ihop till en deg på mjölat bakbord.
Dela degen i 4 delar. Rulla ut delarna till längder som delas i 6 bitar vardera.
Rulla bitarna till bollar och doppa dem i pärlsocker.
Platta till dem något och lägg på en plåt.
Grädda mitt i ugnen ca 12 min.

Sea band

Sanna bad om att få en liten rapport om hur jag har tyckt att seaband har fungerat. Jag kan ju börja med att säga att det inte var helt lätt att förstå hur man egentligen skulle ha på sig dessa band.
Det stod att bandet skulle vara tre fingerbreddar ner på handleden vilket jag förstod men sedan blev det krångligt.
Så som jag uppfattade det skulle..
- Den vita pluppen sitta rakt nedanför pekfingret
- på bilden visade de att pluppen var mitt på handleden, alltså mitt nedanför långfingret
- sedan stod det även att pluppen skulle vara mellan två senor. När jag kände efter hittade jag en sena mitt på handleden och en längst ut på handen alltså mitt nedanför lillfingret.
Hur dessa beskrivningar ska gå ihop vet jag inte. Man måste nog ha en himla konstig hand. Eller är det jag som fattar helt fel?

I alla fall, på vägen upp hade jag pluppen mitt på handleden. Det verkade dock inte fungera helt bra, jag kände mig lite lätt illamående efter ett kort tag framför datorn.
På hemvägen valde jag att prova att sätta nedanför pekfingret som det stod som första beskrivning och det verkade faktiskt fungera bättre, jag kände bara en liiiten svag känsla av illamående. Det är dock svårt att säga hur bra det egentligen fungerar efter endast två försökt.
Vi åkte en hel del på motorväg också vilket innebär relativt rak väg.Inte jättebra bilder..

Edit: Jag har fått det hela om bakfoten. Efter att ha läst mer noga förstår jag nu. De menade pekfingret som man mäter ut anståndet med. "Mitt under pekfingret hittar du p6-punkten. Och känner man efter ordentligt finns det en till inte sena bredvid den stora senan som är mitt på handen.
Ja, så värst lätt vet jag inte om deras beskrivningar var..

Baka, baka lite kaka..

Eftermiddagen bestod i kakbak då vi imorgon kommer att få lite främmande. Det var skönt att göra lite annat ett tag så tankarna fick lite ombyte.
Jag och mamma bakade rulltårta, chokladkakor och mandelkakor. Sedan bakade jag även scones som vi åt till mellanmål, gott var det!
Det är verkligen supergott med hembakat, det är inte speciellt svårt heller. Jag tänkte ta oh lägga ut recepten här också så ni kan passa på att baka lite goda kakor nu när vädret inte riktigt vill visa sig från sin bästa sida.

Hemskt mycket nu..

Förmiddagen kändes hemskt tung idag, massor av tankar flög runt i huvudet och det kändes som att jag skulle bryta ihop när som helst. Jag hoppas verkligen att detta löser sig! Blir jag inte sönderstressad nu, ja då blir jag förvånad! Helt sjukt vad det ska vara jobbigt med att leta lägenhet.
Det finns ändå inte speciellt många att välja på heller. Jag vill ha måndag nu så att jag kan ringa hyresvärdar och höra med dem!
Jag hoppas riktigt mycket nu på att studentlägenheterna kommer se bra ut och vara fräscha. Dock kostar det ju hemskt mycket, jag förstår verkligen inte varför det ska vara ett sånt högt pris! Det finns andra "vanliga" lägenheter som är billigare till och med. Sjukt!
Så här ser lägenheten ut


Månadsdag!

Idag är det min och Andreas månadsdag ♥

Puss på dig!

Magkänslan har talat

Puh, vilken dag och för att inte tala om natten!
Jisses alltså, jag har nog aldrig varit med om ett sånt åskoväder måste jag säga. Jag vaknade helt plötsligt av att hela huset och marken vibrerade och att det mullrade och blixtrade som bara den! Helt sjukt var det. Det slutade heller aldrig utan snurrade runt oss i säkert tre-fyra timmar. Så speciellt mycket sömn blev det inte.
Strömmen hade även slagits ut så vi kunde inte dricka något varmt till frukost. Jag har även fått rapport om att strömmen fortfarande är borta men att gasolköket är framtaget! Dock är det ju kyl och frys som främst är i fara..

Runt halv nio gav vi oss i alla fall iväg mot Eskilstuna, ca 1 timme och 20 min hade vi att köra. Vi var lite tidiga till första lägenheten men det gick bra ändå. Jag tänkte skriva upp här nedan lite om alla lägenheter så att ni också kan få en inblick i hur de är samt att det blir lättare för mig att minnas allt.

♣ Lägenhet 1

Första intrycket var väl, jaha hm.. Då jag började med att gå in i köket. Skåpen är verkligen inte fina kan jag ju säga.. Luckorna skulle behöva bytas och inuti skåpen är det smutsigt samt enbart masonitskivor, inte trevligt alls!
Badrummet var väl det andra minuset, fult och lite ofräscht kakel.  Klädkammaren var väl inte heller speciellt fin, masonit där med. Det ser mer ut som ett förråd än en klädkammare.
Annars är det nytapetserat samt golvet i vardagsrummet är nypolerat. Så det var ju fint på så sätt. Jag vet inte om det var meningen att det skulle byta mattor med men det lät nästan som det.
Dock ligger det en tre kilometer utanför stan vilket inte känns helt tryggt om jag ska ta mig hem sena kvällar eller under mörka årstider.

♣ Lägenhet 2.
Ingen planritning..
Jag behöver nog inte ens ta upp denna lägenhet. Bara kvarteret där den låg sa en hel del. När man kom in i trappuppgången, som för övrigt var en smal spiraltrappa full med graffiti och luktade urin, fick man sig en smärre chock. Lägenheten var inte speciellt rolig den heller, sliten och inget jag skulle vilja bo i! Det var nog det om den..

♣ Lägenhet 3
Samma område som den första samt likadan planritning fast spegelvänd.

Här var det dock inte nytapetserat men den kändes ändå bättre än de andra som ser ungefär likadan ut. Köksluckorna var bytta men skåpen inuti var lika fula.
Badrummet var även det lite finare.
Både lgh ett och tre har för och nackdelar, hade man slagit ihop båda samt flyttat dem in i stan hade de varit perfekt..

♣ Lägenhet 4
Tyvärr bara planritning på papper, har försökt rita upp hur den ser ut i photoshop iaf.

Denna lägenhet var den som kändes bra redan när jag klev in. Stor och rymlig, inget direkt att anmärka på. Fint badrum med vitt neutralt kakel, inget direkt ofräscht som jag kunde se. Denna var fortfarande delvis möblerad så man såg inte helt hur rummen ser ut.
Det enda som kunde vara är att köket skulle behöva sig ett lyft.
Denna låg även bättre till, inte alls lågt från skola och järnvägen. Att den ligger centralt känns lite bättre och tryggare för mig. Dock betyder det att hyran också är snäppet högre.

Det är svårt att komma ihåg allt just nu på rak arm, jag har inte riktigt hunnit smälta allt än. Jag får se om jag kommer på mer sedan.

Men som rubriken lyder så har min magkänsla talat, denna gången är den väldigt tydlig med vad den vill! Studentlägenhet säger den, bra på många sätt.
Hyresfritt juni/juli (dock kommer jag troligen inte bo i just den som är tänk till nästa sommar)
Hushållsel ingår (varför det nu måste stå hushållsel vet jag inte)
Uppsägningstiden är en månad.
Står dock inget om internet ingår.
Hyran ligger på 3612:- vilket är rätt mycket för en liten lägenhet på 25 kvadrat.

Lägenheten som jag dumt nog intresseanmälde lite för sent var en 2a för 3700:- och låg centralt.. Den hade iaf oturligt nog gått idag..

Jag ska ta och ringa runt lite på måndag och höra med andra hyresvärdar om de inte har något intressant för studenter.

Sen är jag nog rätt bortskämd, min förra studentlägenhet var helt ny när jag flyttade in. Jag är rätt kräsen av mig också och gillar inte alls när det är ofräscht, smutsigt och att ta över någon annans lägenhet. Jag vill ha det rent och snyggt runt mig. Jag skulle inte vilja ta över en lägenhet som någon levt rövare i, hyresvärdarna verkar inte allt för angelägna till att renovera och göra det snyggt inför nästa hyresgäst.

Åksjuka

Nu har vi precis kört förbi Gränna och har ca 2 timmar kvar. Jag sitter här med två "åksjukearmband" då jag väldigt brukar bli åksjuk och de tabletterna vi har hemma hjälper inte. Jag vet ännu inte om dessa band hjälper då jag sovit första delen av resan.
Annars har resan gott bra och jag är väldigt spänd på lägenheterna vi ska kolla på! Vi får se hur mycket jag kommer att uppdatera, annars hörs vi igen på lördag när vi är hemma igen.

Lägenhetssökande

Jag har nu suttit i telefon i stor sett hela morgonen. Eller det har jag gjort varje morgon hela veckan för den delen med. Har ringt på en rad lägenheter och har nu iaf 4 stycken att kolla på i morgon. Jag ska ringa på en sista senare igen då jag ännu inte fått svar. Jag hade hittat en tvåa som lät väldigt bra men det är inte förrän i november som den hyrs ut. Hyresgästen som bor där just nu har ännu inte hittat någon egen lägenhet så kan inte flytta ut tidigare heller.

Vi åker idag vid tre för att sedan sova över hos min faster, för att imorgon bitti köra vidare till Eskilstuna. Det ska bli väldigt spännande att se om någon av dessa kan vara något för mig. Jag hoppas verkligen på att hitta en bra annars blir det rätt bråttom. Tiden går fort och snart måste jag ha en lägenhet!

Jag har även ringt och pratat med en veterinär, jag beskrev precis som jag upplever Rák och hon verkade inte överdrivet bekymrad. Dock tyckte hon att ett böjprov kunde vara bra för att se om hon visar något.

Kotledsinflamation eller bara trött?

Vad är det med Rák egentligen. Det är den stora frågan just nu! Hon står nu iaf avställd tills på söndag, då ska vi prova att longera och se om hon markerar något.
Idag kom Cia förbi och hjälpte mig att undersöka henne lite.
Vi tog temp - ingen feber
Klämde och kände på kotor och ben - ingen reaktion, inte varm och ingen puls.
Hon står stadigt på alla benen och verkar inte ha ont.
Blicken är klar och det verkar inte vara något större bekymmer med henne.
Jag tror hon bara är trött och lite less på att gå turer. Vi får se hur hon verkar efter vilan. Jag ska i alla fall ringa veterinär imorgon och höra vad de tror. Kanske till och med ska ringa flera och höra?

Det som skulle kunna vara troligt om hon fortfarande inte är bra är i så fall att hon har kotledsinflamation i båda benen och därför inte avlastar. Markerar hon på böjt spår så är det ju något som inte stämmer.
Skulle det vara så att hon fortfarande inte känns bra på söndag går vi nog vidare med böjprov för att se. Skulle hon markera här blir det nog till att åka till en klinik och utreda.

Någon som har erfarenhet av detta? Ni får gärna ge mig lite tips och råd!

Bättre men inte bra

När första turen för dagen stundade så hade jag förberett mig på en sjuhelsikes tur, med massa stret och ingen kontakt alls. Men så fel jag hade! Hon gick riktigt fint jämfört med igår, dock långt ifrån helt bra.
Hon var mycket mjukare, lyssnade bra och rusade inte alls lika mycket. Hästen som vi hade bakom oss höll även avstånd bra så han stressade henne inte.
Dock var snubblet fortfarande där! Jag har funderat lite på om det kan vara något i ben/hovar? Hon är lite stel när man ska börja gå från gårdsplan, stapplar lite. När man väl kommit igång är det ingen fara. Hon har haft en hovböld, det kanske är denna som är orsaken?
Jag tror att det kan göra susen med vila!

Andra turen vill jag inte ens prata om, vi var tillbaka vid samma känsla som igår. Hon snubblade var och varannan minut, på planmark, stenig, backig osv. osv. Inte mycket framåt anda och hon kändes rätt trött i kropp men inte i knopp. Stressen gör så att hon hela tiden "vill" springa men orkar egentligen inte..

Jag hoppas att min fina flicka klara sig ur detta.

Katastrof!

Det går inte längre, min häst är ingen häst utan ett ånglokomotiv som inte går att kontrollera! Hon snubblade i stor sett över varenda sten idag och hon brukar aldrig snubbla. Framdelen var HUR tung som helst och hela hästen var i munnen. Ingen respons alls i munnen, hon var bara hård. Hon stressar bara på och lyssnar inte alls.. Hon måste bort nu! Lite vila ett tag vore nog också bra. Jag skulle gärna ställa henne på vila nu med en gång eller iaf inte behöva rida ut i grupp. Men då jag är med och hjälper till på ridläger denna veckan måste jag rida henne för det finns ingen annan. Men det är ingen dröm att rida henne just nu kan jag säga..

Det ska bli så skönt att hon ska få komma på lite "terapi" till Cia! För Rák mår inte bra, inte bra alls. Känner mig som en så himla dålig matte :(


Budget!

Försöker mig på att få någon kolla på vad allt man tänkas kosta. Inte helt lätt att få till en budget när jag bara kan gissa än så länge. Det verkar inte helt billigt att plugga heller.
Budgeten ser ut så här än så länge, med ganska stor marginal.
♣ Mat: ca 1500 kr
♣ Hyra: ca 2500 kr:
♣ Hemförsäkring: 42 kr
♣ Litteratur: ca 1000 kr
♣ Internet: 125 kr

För att få en bild närmare sanningen vore det jättesnällt om ni skulle vilja dela med er av er budget.
Någon som vet vad litteratur kan tänkas kosta? Matkostnaden är rätt hög, men då jag gillar att äta bra mat utan tillsatser och annat äckligt kostar det en del. Dock måste jag försöka att dra ned på dessa kostnader.

Nyheter från Hööks

Har suttit och kikat lite på vad Hööks fått in för nyheter. Att kika runt bland hästsaker och på hästsidor är något jag aldrig kommer att komma ifrån i alla fall.
Jag hittade några fina och intressanta saker.


Anatomiskt tre delat bett med d-ringar 229 kr.     Bildkälla

Mysig, stickad tröja 249 kr.     Bildkälla

Grafitgrå väst 329 kr.     Bildkälla

Helskodda ridbyxor i strechig jeans 549 kr.     Bildkälla

Tips för dig med stark häst.

Jag har sökt runt lite efter tips på vad man kan göra om ens häst är väldigt stark vid ridning.
Rák är tex det när hon går som ledarhäst, hon vet exakt vart vi brukar tölta, galoppera m.m. Det vet hästarna bakom också och brukar börja småspringa innan vi riktigt kommit fram till sträckan. Rák blir då stressad av hästarna som är i baken på henne samt väldigt taggad, detta göra henne nästan okontrollerbar.
Samt att hon kan ha rätt bråttom vid hemväg. Jag har nu hittat några tips som verkade värda att prova.
Först och främst!
- Var konsekvent, ha tålamod. Glöm aldrig eftergift!!

- Problem vid hemfärd? Vänd om flera gånger tills hästen lugnat sig. Låt den inte gå hemåt förrän den är lugn.
- Jobba med markarbete, få den att hitta tillit.
- Rasta av hästen innan med tex longering/löslongering
- One-rein-stop med repgrimma och ledrep under träns. Sätter igång en annan tankeverksamhet då den inte behöver streta emot bettet, något annat händer.
- Träna massor med övergångar
- Dressyr, få den lydigare för hjälper.
- Jobba hästen hela tiden så den får tänka på annat. Variera mycket!
- Istället för att draaaa för att få stopp, ta små lätta ryck i tygeln. Detta får hästen mer uppmärksam.
- Ta in på volt och jobba, gör det jobbigt för hästen när den sticker
- Använd rösten, kanske lyssnar den bättre på det? Har du lärt in den kommandot för att sakta av så testa om det fungerar.


Nu är det bestämt || 3

Alla inblandade är nu upprättade så det är nu fritt fram för mig att berätta för er. Som jag tidigare nämnt ska Rák ut på lite äventyr. Hon ska nämligen flytta nu i slutet på augusti, till ingen mindre än min kära vän Cia! Hela 22 km bort kommer hon att flytta, inte direkt långt med andra ord. Det känns otroligt skönt att det är någon jag känner också!

Det ska faktiskt bli otroligt skönt att Rák ska få komma bort lite. Turridningen har varit bra på det sättet att det fått henne att lugna ner sig en del, inte vara så rädd för saker och ting samt att det har varit bra för mig då jag inte alltid kunnat rida henne.
Dock har det varit bra till en begränsad mängd. Nu behöver hon bort för att få tillbaka sitt lugn helt och hållet, hon blir bara stressad av att ha massa ryttare på ryggen.
Hon kommer att bli tränad och förhoppningsvis även tävlas av Cia. Det ska verkligen bli jättespännande hur min lilla skrutta kommer att utvecklas. Jag tror verkligen hon kan bli en flott häst med rätt ryttare då hon har kapacitet.
Jag lägger all min tillit på Cia då jag vet att hon är en duktig ryttare och hon kände direkt vad Rák behövde träna mer på.
Sen hoppas jag verkligen att Rák kommer komma ihåg mig och inte tro att hon är helt övergiven.. Jag vet i alla fall att hon får det bra och det är huvudsaken!

Detta innebär  tyvärr att det inte kommer att bli så mycket hästprat på min blogg. Jag hoppas ändå att ni mina kära läsare kommer vilja följa mig ändå. Självklart kommer jag att uppdatera om hur det går med Rák och ni kommer även kunna läsa på Cias blogg om ni är nyfikna.
Istället kommer ni att få läsa om mitt nya liv som student i en ny stad med nya kompisar.

Frågan är bara, hur är det att inte ha en häst att rida?! Undrar om jag överlever?

Borås, Borås..

Det var till och med så faktiskt att jag var i Borås två gånger idag, det var inte vara det att jag ville vara lite "rolig" med rubriken..
Första gången åkte jag in med mamma och mormor för lite shopping. Mormor var ute effter ett par sandaler och en klänning. Efter att ha letat i några klädaffärer gav mormor upp, hon hittade ingen som direkt lockade. Jag försökte föreslå en jättesöt omlottklänning i blårutigt typ men den föll ej henne i smaken. Mamma försökte med en annan rutig söt klänning med lite ärm på och små fickor fram men inte heller den var bra. Dock gillade mamma den och köpte den till henne istället!
Sandaler hittade vi i alla fall till mormor, på rea också.. Och jag själv fyndade en vår/sommarjacka för 210kr, den hade kostat 699kr! Inte illa minsann. Det är en längre modell i gråvit färg, jag får försöka ta kort på den om ni vill se.. Sedan fyndade jag även fyra turkosa skålar på Ekohallen för 10 kr styck plus en liten ungform att ha med mat i till skolan.. Jag gillar inte att ha mat i platsburkar för då smakar de burk!

Efter några fler ärenden bar det av hem igen. Där hann jag precis få i mig lite mellanmål innan det var dags för att åter sätta sig i bilden, denna gången tillsammans med Pappa och E. Tur nummer två till Borås bjöd på bio, vi såg sista Harry Potter filmen i 3d. den var inte alls speciellt läskig att se i 3d då 3deffekterna var VÄLdIGT få, man hade lika gärna kunnat se den "vanligt".. Filmen var i alla fall bra och det känns rätt konstigt att detta var den absolut sista. Vad ska man nu har för film att ständigt vänta på? Inte för att jag var ett superfan men jag har ändå läst en del böcker och sett alal filmer..

Barbacka

I onsdags satt jag faktiskt upp barbacka på Rák efter passet i paddocken. Det var ungefär ett år sedan sist, första gången och jag ramlade av och fick lätt hjärnskakning. Inte det allra roligaste!
Jag blev dock så sugen på att prova igen då det är så mysigt. Jag red upp den lilla biten från paddocken till stallet. Rák var så duktig och tog det så lugnt så trots massa irriterande insekter. Vilken känsla, hela jag blev lycklig!
Idag satt jag upp igen barbacka efter att jag ridit, det gick minst lika bra. Dock är hennes rygg inte den skönaste just nu..


Dock verkade jag inte kunna le..


Nu är det bestämt || 2

Jaha, vad blev det för sadel då? Jo, nämligen... Ingen! Haha, ja jag vet ni måste tro att jag är galen efter alla dessa sadelprovningar. Men nej, jag kände faktiskt att det var bäst så. Rák ska nämligen ut på äventyr, mer än så säger jag inte just nu men ni kommer att få reda på inom en snar framtid!

I alla fall, an sadlarna så satt Tekna överlägset bäst på Rák men jag satt helt bedrövligt i den. Mina ben kändes helt olika också. Höger var bra medan väster ben och knä kom på stöden hur jag än gjorde.
Clicen är klart bäst och kommer vara den sadel jag ska investera i, men inte just nu!


Det ena efter det andra..

Då har jag suttit hela eftermiddagen nu och letat lägenheter. Puh säger jag bara, det finns ju som tur är en del att välja på men sen gäller det att få någon gång. Som tur är det bostadsgaranti ändå men hur den nu fungerar är en annan sak. Man ska själv leta reda på en lägenhet som passar. Men får jag ingen av de som jag satt upp mig på får jag nog ringa hyresvärdarna och höra med dem.
Det är verkligen mycket nu som man ska stå i. Det ena beslutet efter det andra ska fattas.
Jisses om jag ändå hade vetat som barn då skulle jag aldrig blivit vuxen ;)

Nu är det bestämt || 1

Då var det bestämt, jag väljer Eskilstuna...! ...Eller gör jag det? Åh!! Varför ska det vara så svårt, så många beslut som ska tas hela tiden!
Jo, jag har bestämt mig. Det kan nog vara bra att ta en bred linje så att många dörrar kan öppnas. Sedan finns det massa valbara kurser man kan ta också, så jag kommer nog kunna profilera in mig mer mot inredning/3d.
Skulle det vara så sen, så kan jag ju alltid fortsätta utbilda mig inom Digital Visualisering eller jobbat något år för att sedan gå ytterligare utbildning i tex Göteborg.

Jag kommer nu att gå Informations design med inriktning mot rumslig gestaltning. Det innebär att designen grundas i hur människor förstår och tolkar sin omgivning när det gäller exempelvis vägledning, inredning, ljussättning, kulörsättning, illustration eller grafisk profilering.

Då är det daga att hitta en lägenhet också, blir till att ringa runt. Då terminen börjar den 29e augusti blir det lite krångligt så lägenheterna är från antingen 1 augusti eller 1 september. Det löser sig nog men jag börjar känna mig lite stressad!

Det är ju så man bli tokig!!

Kan det aldrig få vara bra? Var i stallet nyss, red och provade Teknan en sista gång för att vara helt säker. Den passar verkligen helt perfekt på Rák, det är nästan för bra för att vara sant.. Sen är det ju den där lilla detaljen också, ryttaren.. Varför ska man ha en sådan för? Sadeln är för liten för mig!! Mina ben hamnar på knästöden, inte alls skönt. Vet inte om det berodde på ragnbyxorna vilket vore himla konstigt men det kändes inte bra.. Igår tyckte jag ändå det kändes rätt hyffsat.
Då det är kardborre så man kan flytta stöden och jag har provat alla möjliga kombinationer men ingen var helt bra. Kåpan är även lite stel och formar sig inte riktigt efter stöden utan står mer ut..
Tycker inte riktigt att Globus har lyckats med denna ponnysadel..
Det blir till att prova och mäta en 17" imorgon när vi ska lämna tillbaka sadlarna.


Vad säger ni? Knät hamnar liksom på stöden..

3 och 4/4

Jag kom in! Jag kom in på mitt första val i Eskilstuna! Det knepiga är att de stryker ens andra val, tänk då om man hade velat det hellre nu? Då går ju inte det, skumt!
Just nu känns det i alla fall helt overkligt. Jag börjar tveka igen, är det detta jag vill? Kommer utbildningen att passa mig? Tänk om det inte blir roligt?

Jag tvekar mellan Eksjö och Eskilstuna - Digital Visualisering arkitektur och design och Informations design rumsliggestaltning.

Sist men inte minst.. Arthur de luxe

Tycker den ser ut att ligga lite i bakvikt på första bilden? Annars låg den faktiskt riktigt bra idag och rörde sig inte alls..

Nya bilder på Globus Clic!


Edinburgh Sring tree flexible points

Nästa på tur var Edinburgh sadeln, hittade dock ingen fakta om den. Det verkar vara en rätt gammal sadel.
Den jag provade är 16,5" och 3 i bommen.

Utseende/känsla:
Denna var begagnad vilket jag tar med när jag bedömmer utseendet. Jag vet dock inte hur gammal den är men det har normalslitage ungefär, inte allt för sliten. Skön att sitta i och ger bra stöd. Jag tror att den är brun och svart alt. brun och mörkbrun. Snygg färg hade den i alla fall.

Passform:
Något smal skulle jag tro då den ligger lite i bakvikt. Låg dock helt still och låg inte an på bogbladen. Den var heller inte för lång konstigt nog då anläggningsytan ligger på 46 cm.
Den lyfte dock lite bak såg jag innan jag satte upp. Denna var inte en av favoriterna..


Sned bild!

Tekna

Tänkte börja med att skriva lite om Teknan och visa er hur den såg ut.
Tekna 16,5" 31
Dressyrsadel med bred, bra sits med mycket smal midja.
Uppbyggd på Quik-FormTM bomsystem. Detta innebär att bomvinkeln kan via värmning ändras av auktoriserade återförsäljare efter behov.
Kåporna är tillverkade av Quik-CleanTM, ett slitstarkt och läderliknande material som enkelt torkas rent med vatten.
Säte, vulster och paneler är klädda med mjukt microfiberskinn som garanterar högsta komfort. Microfiberns andasfunktion ger god ventilation och transpiration.


Utseende/känsla:
Riktigt snygg för att vara i syntet. Känns lite som läder dock aningen hårdare i sätet jämfört med Arthuren. Fast man borde egentligen inte jämföra med den då den är gudomligt mjuk.
Bra med stöd.
Något som är nytt för denna kullen Tekna är att de gjort om stropparna, de är nu i läder(?) istället. Bossorna ser även ut att vara mindre takformade.

Passform:
Låg an bra längs med ryggen utan att klämma. Låg helt still när jag spände sadelgjorden smat vid ridning. Inte för lång.

Längd på sadeln: ca 42 cm
Pris: ca 5900:-

Lite funderingar:
Jag förstår mig inte på detta med bommvidden.
Förra teknan jag hade var 33 i bommen, den låg bra men åkte fram när jag spände gjorden. Den kanske inte var för lång då utan för vid?
Denna som är 31 rörde sig inte ur fläken och verkar inte vara för smal heller..
Lite märkligt är det då jag mätt Rák till 105 grader och 31 motsvarar ca 95 grader. Är det jag som mätt helt galet?Uppiggad!

Nu känner jag mig genast mycket bättre! Var iväg till stallet nu på eftermiddagen med alla fyra sadlar för att prova ännu en gång. Denna gången verkar det som att alla passade. Hur ska jag kunna välja? det kommer komma upp ett inlägg  om vardera sadel så ni får hjälpa mig att kolla vilken som ser bäst ut..

Och för att klargöra lite om mitt tidigare inlägg där jag skrev om att sälja Rák.. Jag hade en dålig dag just då, självklart ska jag inte sälja! Allt kändes inte hundra.. Rák är stel för att hon gått för mycket turridning och inte blivit riktigt genomriden. Sedan var hon framtung pga av dåliga skor.

Hon är fortfarande stel men gick bättre idag då nya skor är på plats. Det kändes verkligen som att hon försökte göra allt för att jag skulle se hur duktig hon egentligen kan vara. Superkänslig var hon. Jag behövde endast luta mig lite fram med sätet så tog hon traven! Min fina flicka♥

Jag skulle vilja hissa

ärliga personer! Det finns allt för gott om folk som lägger ut annonser om tex hästprylar och sedan säger vad som helst för att få sålt.
Jag hade dock tur och råkade inte ut för en sådan person denna gång.
Som jag tidigare nämnt har jag funderat lite kring en svängd gjord liknande denna, jag mejlade därför på en annons.
Då jag inte visste om den skulle passa frågade jag först om jag kunde få prova, vilket gick bra. Jag kunde få den hemlevererad och behövde bara betala frakt tillbaka sedan om den ej skulle passa.
Jag chansade dock och frågade igen om hon först kunde hjälp mig att med hjälp av bild bedöma om gjorde skulle kunna passa Rák. Hon har själv använt gjorden på sin häst som var alldeles för bukig innan så hon vet vilken häst den passar på.
Hon bedömde dock att Ráks mage inte sluttar tillräckligt för den, utan skulle trycka ojämnt. Detta ärliga svar är jag väldigt tacksam för och slapp på så sätt slösa pengar på den. Dock hade hon ju kunnat lura mig ganska lätt och på så sätt få sin gjord såld. Tänk vilka bra människor det finns där ute ändå.

Så nu fortsätter funderingarna, kanske denna skulle passa?

Rák på ridläger

Lite ändring i planeringen har det blivit. Jag behövs inte längre som hjälp på ridlägret och Rák behövs till en ridlägerdeltagare vilket innebär att jag inte kommer att rida denna veckan. Förutom imorgon eftermiddag då de sista sadlarna ska provas och clicen en gång till, jag hoppas få med någon som kan fota då. Vore väldigt bra att se hur alla sadlar beter sig vid ridning!
Det ska även bli spännande att se hur Rák beter sig imorgon då hon får nya skor, de kan vara skorna som gjort att hon inte känts helt hundra. De var rätt nedslitna, förhoppningsvis känns hon inte framtung i alla fall!

Det ska ändå bli skönt att vara hemma så att jag får vila upp mig lite också nu från denna influensa som det verkar ha utvecklat sig till. Jag har nu lite feber och krämpor i olika delar av kroppen. Känns lagom kul så där.. Självklart hade det ju varit jättekul att få vara med och hjälpa till, dock har jag nästa vecka också!

Vila sig i form..

Det brukar väl fungera? Eller i alla fall att vila sig frisk, jag ska ta och försöka sova en stund nu strax.. Det är dock inte så lätt när man har en miljon tankar om sadlar i huvudet och försöker finna en lösning på denna eviga gåta. Helt plötsligt dyker det upp något nytt i huvudet som jag måste googla på. Jag är rätt inne på att testa en svängd gjord nu i alla fall och se om det fungerar. Dock är de marginellt böjda vilket göra att skillnaden på sadelgjordläget inte blir så stort.. Det är verkligen inte lätt.. Alla tips tas tacksamt emot!
Vad har ni för sadelgjordar? Tror ni läder fungerar bättre än syntet?

Ps: Jag kommer svara på era kommentarer så fort jag orkar!

Åker fram..

Jag har lite fungeringar kring detta med att sadeln åker fram... Jag har nu läst mig till fyra möjliga orsaker.
1. Sadel är för vid, åker fram och skär in och ner i skulderbladen.
2. Sadeln är för trång, åker fram och kanar upp mot halsen
3. Sadelläge och sadelgjordsläge stämmer inte överens
4. Sadeln är för lång..

Suck, hur svårt ska det vara egentligen? Man blir ju inte klok på något alls. Jag ska ta och försöka mäta bomvidderna på de sadlar jag lånat hem för att se vad de ligger på.
Edingburgh sadel är lite smalare så är  glider de andra fram pga att de är för vida borde denna ligga still.. Man blir ju galen av allt grubblande. Jag får nog prova alla innan jag kan komma fram till något!

500

Detta är inlägg nummer 500 och ingen mindre än min lille A får pryda det!

Det finns inga ord i hela världen som kan beskriva min kärlek till dig.
Du gör mig stark, du gör mig hel.
Jag älskar dig så ♥

Sälja?!

Helt plötsligt när jag skulle köra hem slog denna tanke mig som en blixt från klar himmel. Jag har aldrig kunnat tänka denna tanke innan utan att bli ledsen.. Att sälja Rák, är det lösningen just nu? Det går inte bra känner jag, hon är stel, hispig och lyssnar inte bra alls. Det är tråkigt att rida turer och jag kommer ingenstans i min ridning. Sedan så har hon börjat gnägga väldigt mycket på senaste tiden, hon som aldrig brukar gnägga. Det verkar vara Magni som lockar, hon förstår ju inte bättre än att hon inte kan få något mer föl.. Eller, vad vet jag.. Det är nog inte fölet som lockar iofs. Allt är också väldigt dyrt med häst.. Jag vet faktiskt inte om jag orkar hålla på mer.. Funderar på att lägga ut en annons och kolla intresse på henne.

Det behövs som bekant en ny sadel och pengarna finns inte riktigt samt att det är sjuuuuukt jobbigt att hitta en bra sadel. Hittar jag någon som passar bland dem jag lånat hem får jag annonsera ut om byte med min Tekna..


Imorgon blir det i alla fall inget jobb då jag är ledig och Rák ska skos.. Får se om jag ändå åker en sväng för att testa någon mer sadel så jag hinner prova alla innan de ska tillbaka på fredag.

Globus Clic

Sadel nummer två är nu testad och här följer en utlåtelse.
Först lite fakta om sadeln.
Globus Clic 17" 34 (normal mot vid)
Djup, mjuk sits med smal midja. Stålförstärkt träbom. Ullstoppade kilbossor samt en bred kanal. Formpressade, långa knävulster.

Efter att ha sökt runt lite om denna sadel så verkar det finnas en hel del positiva utlåtande om den på flera forum så det bådar ju gott. Sedan har jag även blivit rekommenderad denna av Elina då hennes hästar se likadana ut som min madam i ryggen och på dem ligger den bra.

Utseende/känsla:
Den jag lånade hem är i två nyanser av brunt, rätt snyggt tycker jag ändå men jag skulle föredra att ha den helt i mörkbrunt. Annars är den väldigt fin med bra stöd och djup sits. Dock inte lika mjuk som Arthur.
Jag tyckte dock att den kändes lite bred precis vid stidlägerfästerna då de har satt en "lapp" där i annan färg där. Men det är säkert en vanesak! Jag vet inte om jag inbillade mig men det kändes som att hon tog mina säteshjälper bättre i denna.
Jag känner dock att jag skulle behöva prova denna en gång till också för att vara helt säker på hur den känns!

Passform:
Den låg an längs med hela ryggen dock är jag osäker på om bomvidden är rätt? Den kändes först väldigt vid men sedan efter att spänt, åkte fram marginellt och kändes då kanske lite smal. På bilderna ser den ut att ligga lite i bakvikt. Den låg dock still hela passet! Men ska som sagt prova igen för att vara helt säker på hur den ligger, då tillsammans med min anti-glid pad under.
Denna är ju en 17" så ska jag köpa en blir det en 16,5" vilket innebär att sadeln blir ytterligare lite kortare.

Längden på sadeln: 40-43 cm
Pris: ca 9500:-
Och bilder på sadeln i sig


Första dagen på "sommarjobbet"

Vilken dag.. Jag sitter nu med en kopp te och ska ta och vila min lite efter att jag uppdaterat er.
Min morgon började med rejält halsont och jag var rätt hängig. Dock kände jag mig lite bättre efter lite frukost, saltvattengurglande, "förkylnings-tabletter" och ipren+alvedon.
Inte nog med att jag är sjuk så skulle även A åka här ifrån. Det var inte helt lätt att hålla tårarna borta! Det blev inget långt farväl då jag redan var sen till stallet. Jag tycker verkligen inte om att behöva säga hej då till min älskling, vi vet heller inte när vi kommer att ses igen..

När jag väl lyckades masa mig iväg till stallet kändes det rätt bra förutom att näsan började rinna som bara den och har fortsatt hela dagen. En rad nysattacker har jag också fått, så jag har nog åkt på en ordentlig förkylning.
Jag är dock väldigt tacksam över att få vara ganska pigg ändå. Dagen klarade jag trotts allt av förvånansvärt bra men känner nu att jag är ganska så slut.

Ridlägret började med fika plus informationsmötet för alla ridlägerdeltagare och föräldrar i morse klockan 9. Sedan hjälpte jag till med en tur på en och en halv timma innan det var dags för lunch. Efter det behövdes inte min hjälp mer så jag red Rák en gång till för att prova clicken också i padocken. Mer om den kommer i ett annat inlägg!Lite krasslig

Som vanligt kommer ju en sjukdom väldigt olägligt. Jag hoppas dock att detta endast är en "endagars-sjukdom" och kommer att vara borta imorgon då jag ska jobba!
Har börjat få fruktansvärt ont i halsen och känner mig lite hängig till och från. Har varit det i perioder ett längre tag nu men det har liksom aldrig riktigt brutit ut, lite störande!
Jag har idag försökt kurera mig med allt tänkbart så gått det går. C-vitamin, "förkylnings-piller", halstabletter och gurglande med saltvatten. Halsont är verkligen inte roligt alls.. Nu blir det snart sängen för imorgon ska jag upp tidigt!

Fler bilder - Arthur de luxRidbilder

Ridbilder med Arthur de lux. I traven kan man se att sadel lyfter bak. Vad beror detta på?
Santa Cruz Arthur de lux

Sadel nummer ett är nu testad så här följer en liten utvärdering.
Först lite fakta om sadeln.
Santa Cruz Arthur de lux. 16,5" xxw
Kalvskinnsklädd och mycket mjuk dressyrsadel. Djup sits och något kortare kåpor. Omtyckt sadel som hjälper ryttaren till korrekt sits. Till ryttare som vill känna sig ”inramade”.
Långa stroppar.

Bommen är av klassisk, traditionell stålförstärkt trälaminat.
10 års garanti på bom.
Rostfria stigläderkrampor.
Finns som ullstoppad


Utseende:
Min första tanke var så klart att det är en ortoligt fin sadel. Vilken skillnad det är på syntet och läder, gudomlig var den att sitta i! Man får riktigt bra stöd och den har ett djupt och bekvämt säte.

Passform:
Den låg an längs med hela ryggen. Glömde dock känna hur bomvidden var slog det mig nu! (får prova den igen) Den låg bra så länge jag inte spände, men som vanligt åker sadlar fram när jag spänner. Det spelar inte roll vad det är för sadel.
Hon gick fint i den och verkar inte tycka det den var hemsk på något sett. Som sagt så ska jag prova den en gång till för att vara på den säkra sidan.

Längden på sadel är ca 43-46 cm.
Pris: Ca 9960:-

Tre tankar om varför sadel åker fram.
♣ Hon är lite överbyggd, kan detta göra att sadel måste åka fram när den ska spännas för att ligga plant?
♣ Dåligt sadelläge, borde jag prova en svängdgjord, kanske en gjord i läder. Kan det fungera?
♣ För smal bom? Glömde ju kika på denna mer noga över trycket fram. Måste prova igen!
Vad har ni för tankar?


Några bilder fick jag knäppt på sadeln i alla fall. Den bakifrån är väl inte den bästa kanske utan jag får ta nya!

Svensk ridsport

Som jag nämnde igår blev det en tur till Svensk ridsport i Kungsbacka idag. Efter att ha letat runt, provat och mätt ett bra tag bland deras sadlar hittade jag fyra stycken att ta med hem och prova.
De fyra som fick följa med är dessa:
♣ Tekna dressyr 16,5" 33
♣ Globus click 17" 34
♣ Edinburg (minns ej modell) 16,5" 3
♣ Jacson Arthur de lux 16,5" xxw

Helst av allt skulle jag vilja åka nu och prova det är så spännande! Jag bli dock tvungen att vänta till åtminstone söndag då det bär av till Göteborg och Liseberg imorgon.

Sadlar på prov

Imorgon är det bestämt att vi ska till IKEA och samtidigt ska vi förbi Kungsbacka först och Svensk ridsport för att låna hem sadlar. Nu SKA jag verkligen hitta en sadel som passar lilla Rák!
Alla sadlar glider fram på henne! Antingen beror det på att de är för långa eller så beror det på hon har dåligt sadelläge. Ska höra med dem om jag kan låna fram en svängdgjord också.
Det ska i alla fall bli spännande att se vad jag kan hitta för sadlar. Samtidigt ska jag fråga om att få min sadel värderad och se om de kan ta den i inbyte.
Spännande!

Lite överbyggd

Rakare unde arbete

Undrar om man ska ha en sadel med rak eller svängd bom då.. Troligen rak men då lär den ju fortsätta åka fram före ridning. Får se vad de säger imorgon!

Leverans från Frankrike!

Igår kväll bar det av mot Landvetter, jag körde fram till motorvägen och det gick rätt bra, för att hämta mormor som ska vara hos oss i en månad! Det är verkligen jätteroligt att hon tillslut bestämde sig för att trotts allt komma. Det som fick henne att tveka är framför allt att det är jobbigt att få av bagaget från rullbandet. Jag hoppas dock att hon kommer komma några gånger till innan hon tycker att det bli allt för jobbigt att flyga.

Mormor hade även med sig lite godsaker från Frankrike, bland annat franskkorv och leverpastej. Med bland får "beställning" fanns även en superbra handkräm och smink från märket Borjouis som är jättebra! De jag har är med bara naturliga ämnen och ekologiska. Riktigt härliga att ha på huden!2 av 4

Som ett brev på posten, bokstavligt talat kom beskedet från Eksjö idag. Och vet ni vad.. Jag kom in där med! Helt otroligt då jag hade stora problem med antagningsprovet och till och med hoppade över en uppgift.. Man undrar ju lite då över de andra sökande.
Nu är det bara att invänta de andra två svaren nästa veckan och sen blir det väl till att bestämma sig. Lär inte bli lätt så jag skjuter tankarna kring det framför mig ett tag till!

Vart har Rák tagit vägen?

Det kanske några av er undrar då jag ej har uppdaterat så mycket om henne senaste tiden. Detta beror då på att A är här just nu och att jag vill vara med honom så mycket som möjligt. Sedan var jag ju även iväg i helgen och så..
Hon är i alla fall med på ett Danskt läger denna veckan och blir då riden, jag ska dit någon dag nu fram över för att kolla till eksemet bara.
Annars kommer det bli jag som rider henne nästa vecka, ska bli så härligt att få sitta på henne igen!

Akrivbild

Härlig dag i Varberg

Idag blev det en utflykt till Varberg, det var skönt att få komma iväg lite igen. Vi började med en promenad längs med havet och bort till en fyr, fram och tillbaka blev ändå en bit och det kändes i mina stackars otränade ben...
Efter detta blev det tid för lunch då magarna kurrade, från början ville jag äta på fiskrestaurangen men efter att ha sett några gå runt med pizzakartonger fick det bli det istället.
Sedan blev det lite shopping innan hemfärd igen.. Jag har lite bilder från dagen men har ännu inte fått över dem på datorn och orkar inte riktigt nu så det får bli en annan dag.
Jag hoppas att er dagen har varit bra!

ÄNTLIGEN hemma!

Inte tv-programmet alltså.. Utan nu är jag hemma i min lilla by igen. Efter en lååång resa. Blev krångel i Faölköping, 10 min från Herrljunga där vi skulle byta.. Kul. Eller inte! Så vi missade tåget och fick åka buss sen. Drygt en timme sena plus att chaffis fått direktvit att bara köra till ett samhälle 1 mil från oss så pappa fick hämta. Ska kräva Sj på hela biljettpriset och bensinpengar.
Nu sitter jag i alla fall här hemma och mumsar på en leverpastej macka och en kopp te. Alldeles strax blir det sängen också, ska bli såå skönt!
Hoppas ni haft en bättre kväll!

På väg hem

Efter en lyckad helg i Eskiltuna är jag helt slut nu. Många nya intryck och nya insikter samt vätskebrist har väckt en inte allt för rolig huvudvärk på mig nu. Det skulle vara så skönt att kunna köpa en kall dricka just nu känner jag! Det vi har är varmt och inte så gott.
Vi sitter i alla fall på tåget nu och om ca en halv timme är det ett sista byte innan tåget går hela vägen hem.

Öppet hus!

Det där kallar jag öppet hus! Klockan ett var det dags för stadsvandring med en från turistbyrån runt i Eskilstunas innerstad, väldigt intressant var det.
Detta tog ca en timme, sedan var det fika på skolan innan info ang. bland annat Csn, boende, skolan m.m. Bra info var det dock var min hjärna rätt trött bara efter stadsvandringen så jag kommer inte ihåg så mycket. Efter den infon var det dags att gå till respektive program för ytterligare information.
Väldigt bra och utförligt om vad man kommer få göra samt bilder från olika studiebesök de gjort, under arbete och på arbeten.
jag gillar verkligen Eskilstuna, otroligt mysigt är det här! Imorgon blir det till att utforska lite mer av staden!

Uppe med tuppen

Eller till och med innan.. Tuppen går väl upp klockan 7? Aja, strunt samma!
Klockan halv sex ringde i alla fall min väckarklocka, då var det dags att stiga upp. Typiskt nog hade jag vaknat en timme tidigare och var då pigg men somnade om till slut vilket resulterade i att jag vaknade trött när väl väckarklockan ringde..

Kvart över sju satt jag i bilen redo att åka, det var jag som körde. Hela vägen fram till motorvägen, då tog pappa över. Körningen gick bra, tog hade de lyckats med att ha två vägarbeten på samma väg. Vid första rödljuset vid vägarbetet gick det hela bra men vid andra fick jag så klart motorstopp då jag blir lite stressad och släpper upp kopplingen för snabbt. Jag kom dock igång snabbt igen.
Ett motorstopp fick jag också vid första korsningen men annars flöt det på bra trotts ihållande hällregn.

Nu sitter jag i alla fall på tåget och har precis ätit en god tågfrukost, trodde faktiskt inte att tågmat kunde smaka gott. Frukosten bestod av en ekologisk drickyghurt med smak av jordgubb och fläder, en apelsinjuice, pålägg, ekologiskt smör, valfritt bröd och kaffe eller te.

Nu ska jag ta och dricka upp mitt te och läsa lite bloggar! Hur är eran morgon?

God natt!

Nu är det alldeles strax dags för mig att krypa ner i sängen för imorgon ska jag upp tidigt, tidigt! Det bär nämligen iväg till Eskilstuna för öppet hus på skolan, ska bli spännande!

Förresten, jag har ju glömt att berätta! Minns ni när jag var i kungsbacka för att göra ett intagningsprov till skolan där? Det gick ju inte superbra tyckte jag.. Förra veckan fick jag besked.. Och... Jag kom in!! Kan ni förstår?
De andra som var där måste ha varit helt totalt kass då jag trodde jag hade fel på i stort sett allt.. Helt sjukt är det.
Dock är kungsbacka en sista utväg, jag hoppas verkligen på E-tuna.

Men nu blir det God natt!

Var stark!

Jag vill tillägna detta inlägg till min goda väninna Natalie som igår fick ta bort sin älskade ögonsten Albin. Endast ett år och med sådan smärta, dock finns ingen förklaring på varför han drabbades. Mer om vad som hänt kan ni läsa på Natalies blogg.
Jag tänker på dig, var stark du kommer klara det! Låt sorgen ha sin tid..

R.I.P Albin

Absorbine Ultrashield

Har läst lite om detta flugmedel och det verkar vara det bästa ute på marknaden just nu. Många säger att det till och med håller bromsarna borta. Det vore nog värt att testa i alla fall!
Sprayen jag har nu fungerar bra ute i hagen då Rák går med eksemtäcke, det blir en bra kombination. Men när vi är ute och rider är det värre.
Det vore i alla fall värt att prova Ultrashield innan jag satsar på ridflugtäcke votre skönt att slippa det.
Vad har ni för erfarenheter av ultrashield?

Äckligt varmt!

Igår var det verkligen äckligt varmt, helt olidligt! Usch vad jag längtade till vinter och snö just då.. Till råga på allt hade jag och A bestämt oss för att rida då med. Behöver jag ens säga att det var en plåga?
Det var HUR mycket insekter som helst också. Som om det inte räckte med alla insekter så brände jag mig även på axlar och i nacken. Det svider rätt bra nu!

Jag skulle gärna byta ut alla äckliga bitande och irriterande insikter mot stora äckliga håriga spindlar. Och då är det verkligen illa då jag verkligen är livrädd för spindlar!
Nej fy för blinningar, hästflugor, bromsar och allt vad de heter. Ett tag hade vi en jättestor flygande insekt runt oss, den så ut som en fluga och var säkert närmare 5 cm! Rák gillade den inte alls, hon är väldigt könslig mot insekter.

Förra året funderade jag på att köpa ett ridflugtäcke, hittade ett för 99kr men köpte det aldrig. Fungerar det? Någon som har provat? Funderar starkt på att köpa ett i år om det fortsätter. Flugspray är ju totalt värdelöst också, typ ingen som hjälper.. Någon som vet någon VÄLDIGT bra?
Tacksam för all hjälp, tipsa på bara!

Havregurt

Först idag tänkte jag ge er en uppdatering om hur det fick med havregurten. Vi köpte hem den som smakade jordgubb, de hade helt klart kunna hälla i ännu mer jordgubbar och gärna med bitar så man kunde fått ännu mer jordgubbssmak.
Denna havregurt var verkligen ingen hitt alls, jag fick i stort sett pina i mig den. Den smakade helt enkelt för mycket havre för min smak. Jag har heller ingen lust att fortsätta pina i mig den för att någon gång vänja mig, det är helt enkelt inte värt det.
Då jag inte är super allergisk mot mjölkprotein så har jag bestämt att då och då unna mig lite vaniljyoghurt ändå.

Någon som provat att göra egen havreyoghurt? Jag hittade ett recept på en annan blogg..

Tinas hemgjorda havreyoghurt
Ja hemgjord och hemgjord, säg hemrörd så kanske vi kommer närmare sanningen

En bunke om lite mer än en liter och två små skålar eller glas behövs. Mixer är en fördel, även om visp kan funka hyfsat.


I det ena glaset blandas 1 tsk citronsyra (pulver) med 3 msk vatten (det löser sig inte i mycket mindre vatten, jag har testat). Rör om lite grann så att det börjar lösa sig, och rör några gånger då och då medan du pysslar med de andra ingredienserna. (lösningen är väldigt sur och kan fräta! Försiktighet anbefalles!)


I det andra glaset blandas 2-2,5 msk "Vit melatin" (alltså fryspulver som innehåller alginat/agar och ett par andra kalla förtjockningsmedel, men inte konserveringsmedel) med ungefär 3 msk socker. Blanda noga! (Man kan
inte hoppa över sockret, det är inte i för smaken utan för funktionen).

I bunken häller man upp 1 liter Solhavre eller annan havredryck. Soja- eller risdryck funkar antagligen också, men jag har inte testat eftersom vi hade solhavre hemma.


Nu kommer det roliga! Här underlättar en mixer väldigt mycket!


Nu ska förtjockningsmedlet ner i havrebasen. Det måste gå fort, och det får inte bli klumpigt. Enklast är att börja vispa/mixa och sedan strössla över melatinblandningen lite i taget tills allt är nervispat. Det börjar omedelbart förtjockas, och om man inte rör ner lite i taget och fort nog blir det klumpigt och inte alls bra. Bäst fördelning får man om man kan mixa lösningen som sagt. Undvik att strö melatinet över mixern bara...


När man har en jämnt, ganska blaskig, lättfilslik blandning kommer steg två, citronsyran ska i. Kolla att alla små korn har löst sig. Börja vispa kraftigt i basen. Häll i sitronsyran i en tunn stråle och mixa eller vispa hårt. Syran kommer att göra att förtjockningsmedlen tjocknar till JÄTTEFORT så det är att röra ordentligt som gäller. Fortsätt tills blandningen är tjock, marsansåsliknande och jämn. (har man inte rört så bra i första steget har man i stället en grynig massa som påminner om halvt ystad mjölk...)

Färdigt!


Den här "youghurten" blir inte speciellt syrlig, men den funkar som omväxling, till kalla såser och med sylt i för att ätas. Naturell är den lite för söt och för lite sur för min smak, men konsistensen funkar.


Vill man vara nogsam och få lite mer syrad smak kan man givetvis använda syrad bas, tex genom att blanda ett par dl soyghurt i sojamjölk och låta stå ca 2 dygn med lock i rumstemperatur (fast locket ska bara hålla undan flugor och skräp, det får inte vara tätt för luften måste kunna komma ut medan bakterierna syrar basen) och sedan göra som ovan.


Varför göra sig detta besvär? Tja, om man inte gillar köpehavreyoughurten, eller om man som jag känner att soyghurt a 40 kr/liter som frukost till la familia inte riktigt stämmer överens med plånboken så är det ett alternativ. Förutom det så är det lite kul att experimentera, eller hur? Man känner sig som värsta galna kemisten, bara labrocken som fattas!


Inläggs-bomb

Då A åkt in till Göteborg för att gå på Iron Maiden har jag nu efter en fullspäckad dag tid att uppdatera lite. Tänkte försöka slänga in en tre-fyra inlägg för att i alla fall underhålla er något. Jag kan dock inte försäkra underhållsvärdet på inläggen!

RSS 2.0