Ridlektion

På igenridnings lektionen idag fick jag rida min lilla Rák. Det gick väldigt bra förutom att henne stora mage ställer till det lite.. Hon blir gärna passtaktig då hon inte riktigt kommer under sig med bakbenen. Och så var hon lite stel över huvudtaget, men det kommer bara att bli bättre och bättre.
Massor av uppmjukande övningar kommer att finnas på schemat nu fram över!

Första uteturen

Idag blev det Ráks första utetur sedan igångsättningen.. Vi var med på en 1½ timmas tur. Det var jag och Sandra som hade den. 6 nybörjare och 1 erfaren skulle det vara men jag tycker alla var riktigt duktiga..
Rák var pigg och glad som vamligt och hon tyckte inte att hon fick springa tillräckligt. Hon är verklige outtröttlig! På lördag ska hon i alla fall premier ridas av kund på en utetur. Det kommer kon tycka väldigt mycket om!
Hon kändes annars rätt fin, förutom lite motstånd i handen och inte helt ren i tölten. Hon skulle behöva mjukgöras lite till!
Imorgon ska jag ha henne på mitt igenridnings tillfälle på ridskolan, det ska verkligen bli roligt.

Våren..

Fotade här om veckan lite med sytemkameran.. Är inte så hajj på den men här kommer reslutatet.

Strumpor..

Haha, jag har någon konstig tvångstanke typ.. Jag måste alltid sätta samma strumpa på samma fot.. Man ser ju liksom vilken strumpa som suttit på vilken fot innan då man använder den flera gånger.. Gör jag inte det så sticker det lisom upp vid lilltån, där stortån varit innan.. Det tycker jag är lite irriterande!

Har någon av er någon tvångsgrej ni alltid måste göra?

Kadrilj 2011

Nu kommer bilderna från lördagens öppet hus och kadrilj på Madkullens islandshästar. Mamma som är fotograf, första gången med systemkamera. Blev rätt bra bilder, dock kom staket och människor i vägen ibland. Och de flesta bilderna är på mig också, ber om ursäkt för detta.

Snett igenom

Ignorera minen!

Detta var troligen sista året jag ka vara med. Känns rätt sorgligt!

Känner inte för att..

..blogga just nu. Är helt slut och har jätteont i huvudet. Ska ta och mysa ner mig i sängen och se lite tv.
Tänkte i alla fall bjuda på liter bilder från balen förra året. FÖRRA året?! Det är inte klokt vad tiden går fort! Igår var det exakt ett år sedan..
Bilder från Öppet hur igår kommer att komma senare när jag har lust..
Det var en fantastiskt fin kväll!

Saknar!

De 3 åren jag fick mer er, 3 underbara år, är det bästa som hänt mig! Ni betyder så otroligt mycket för mig. När jag ser bilder från vår underbara tid skär det till i hjärtat på mig. Jag skulle ge allt för att få den tillbaka! Ni betyder enormt mycket för mig. Jag har aldrig tidigare haft så kul som vi har haft det. Jag hoppas att vi någon gång inom en snar framtid kan få bo nära varandra igen! Jag vill åter få ha er i min vardag och få känna er underbarar vänskap. Ni har verkligen förgyllt alla mina dagar under tre år. Tillsammans lyckades vi ta oss igenom motgångar och gjorde det mesta med ett leende på läpparna. Jag vill aldrig, aldrig någonsin förlora er!
Det finns inte tillräckligt med ord för att beskriva hur saknade ni är!
Jag älskar er! ♥


Ni är bäst!

Öppet hus!

På lördag är det dags igen för öppet hus på Madkullensislandshästar.
Mellan klockan 11 och 14.30 är ni välkomna.

Det kommer vara bla, uppvisningar, lotterier, försäljning av korv och bröd, kaffe, bulle, och massa söta djur!

En dag för hela familjen!

Bild från vårt Black or White nummer förra året

Faktura

Veterinärfakturan kom igår. Betalade den nu och ska skicka in papper till försäkringen imorgon. Jag hoppas verkligen att försäkringen täcker upp en del av denna fina summa av kardemumman! Ingen rolig faktura alls.
Men men, den måste betalas. Vad hade jag gjort om allt hade gått åt pipsvängen liksom? usch vill inte ens tänka på det! Jag har kvar min älskade flicka och det är allt som räknas!

Undri från Madkullen

Nu har han fått ett namn, Undri från Madkullen.

Magni och hans flickorFlickorna kommer med bestämda steg mot Magni


Skjona var väldigt intresserad!

Rósa tog det hela med ro men fick tillslut en dejt med Magni

Vänta, det kliar!3 av 4 ston är nu redan betäckta

Veckans tips #16

Denna veckan tänkte jag ge lite praktiska tips som man kan tänka på vid en utflykt till vårt kära Gekås. Eftersom Gekås och Ullared har blivit så populärt kunde detta vara passande.

♣ Till att börja med: Bor du i närheten kolla kömometern på deras hemsida och ta dig en titt på webbkameran över ingången.
♣ Glöm inte mynt till kundvagn-en/arna
♣ Ta på dig sköna skor - det kommer bli en lång dag i varuhuset
♣ Praktiska kläder är att föredra, inte för varmt klädd då det gärna blir varmt med mycket folk.
♣ Se till att ha tillräckligt med pengar med dig, det slinker alltid ner ett och annat i kundvagnen som inte stod med på listan!
♣ Ta antingen med matsäck och ät innan du går in eller ha med mynt för att köpa fika i varuhuset. Att handla på Gekås gör dig hungrig!
♣ Ha gärna med en chokladkaka eller liknande, du kan behöva en sockerkick
♣ Skriv gärna upp på din inköpslista vad saker och ting kostar så du kan hålla koll på budgeten och slipper få en chock i kassan.
♣ Börja med nedreplan när du kommer in i varuhuset så slipper du ta dig till ingången senare igen. Det är även där hästavdelningen finns!
♣ Börja inte med att gå runt hela varuhuset för att överblicka, ta det du vill ha med en gång och rensa isf bort saker i slutet, annars finns stor risk att det är slut när du kommer tillbaka.
♣ När du hittar något du tycker om - kolla noga och jämför med andra produkter i samma storlek, ibland kan det skilja sig en hel del. Kolla sömmar, testa dragkedja och storlek. det är inte alltid storleken stämmer.
♣ Prova! Jag vet att det oftast är lång kö till provhytterna men det är det värt, det är inte kul att komma hem med något man gillar men som inte passar.
♣ Ta med olika storlekar av samma produkt till provhytten.
♣ Håll koll på halvapriset ställningar, man kan alltid hitta något där till ett ännu bättre fyndpris!
♣ De bästa dagarna att åka är måndag, tisdag och onsdag. Precis innan löning och lågsäsong - januari - mars/april
♣ Glöm inte besöka de andra affärerna runt omkring, det finns en och annan outlet och många skoaffärer.
♣ Till sist: Ska du dit för första gången? Var då beredd på att det är beroende framkallande!

Det gör så ont

Mitt hjärta värker, jag kan verkligen inte släppa det. Inte än!
Det känns som om det är mitt fel. Hade jag varit i stallet och vakat hade det kanske aldrig händt. Då hade vi kunnat upptäcka i tid att fölet var på gång. Vi hade sett att Rák hade problem att hon inte fick ut det. Vi hade kunnat hjälpa henne och lille fölis hade kanske kunnat räddats. Han var inte dödfödd, han dog! Han dog för att jag inte tog mitt ansvar som ägare, att kolla och vaka.
Men jag förstod inte då, jag förstod verkligen inte att ett föl var på gång. Det var så overkligt, så spännande men samtidigt skrämmande. Jag hade behövt hjälp att förstå och bli tillsagd att vi skulle vaka.
Varför vakade vi inte?! Annars har det vakats för alla andra föl som kommit till på gården men varför inte för min häst? VARFÖR?!
Det gör så himla ont, så ont! Att minsta en varelse, att i stort sett ha orsakat dess död. Förlåt mig Rák, jag borde ha varit där och hjälpt dig!
Tanken på att stoet kan vara för trång för att få föl finns liksom inte. Jag visste inte ens att det kunde vara så. Det finns så mycket som kan gå fel men man ser aldrig bara det bra, man vill inte veta. Det har ju alltid gått bra annars varför skulle det inte göra det för just mitt sto?
Att nu veta att Rák aldrig mer kommer kunna ha föl gör det hela lite mer jobbigt. Vad ska jag göra när hon inte finns mer? Hon är en sån fin, underbar och helt otrolig häst! Min älskade Rák förlåt för att jag utsatte dig för detta♥Videon!

Här kommer filmen på Rák när hon busar runt, dock är det filmat med mobilen så kvalitén är inte det bästa och ibland ser det ut som Rák springer baklänges. Får försöka filma med bättre kamera nästa gång :)


Bushäst

Tanken är att jag ska longera Rák tills hon får på sig sina skor. Så idag bar det av ner till paddocken för lite longering. Det började bra i skritt, hon lyssnade fint. men sen när jag begärde trav så började hon kröka på nacken och hoppa och skutta. Jag stannade henne och funderade på om hon kanske hade ont men sen så började hon tugga. Hon var på bushumör!
Hon fick springa lös i paddocken istället, vilket hon idag förstod vad som var meningen med det. Hon brallade loss totalt. Jag har aldrig tidigare sett henne göra så. Min lilla fina tjej, riktigt roligt hade hon!
Vi avslutade med att beta lite utanför paddocken. Får se om vi springer lite löst imorgon med!
Lyckades inte få med hennes första hopp och bocksprång på film men lite fick jag med, får se om jag lyckas med att få upp den här..

Lycka!

Min ridgrupp är bara för underbar! Den består av ett par härliga människor, man blir så otroligt glad av dem. Jag kommer att sakna alla så sjukt mycket när jag flyttar. Men innan dess ska vi träffas två gånger nästa vecka för en igenridningslektion och för teori. Sedan hoppas jag på några underbara turer i sommar med min fina vänner!

Och så kom han..

Tog bilder med min kamera på lille fölis och Katla men det blev inga bra. Så jag har lånat bilder på Paulas hemsida, både de jag tog med deras systemkamera och de som Paula tog.Tänk om Ráks föl hade kunnat räddats och fått leva..

Bildbomb!Dagens stallvistelse

Halv tio befann jag mig i stallet, jag började då med att hämta Rák och göra iordning henne. På schemat stod longering och tömkörning. Det gick mycket bra och Rák lyssnade fint på rösten. Jag avslutade med att släppa henne lite lös i paddocken, men jag tror inte riktigt hon förstår vad hon ska göra. Hon stod till en början still och väntade på kommando, jag manade på henne lite. Hon gick några varv innan hon tyckte hon var klar. Sötis..
Det kommer komma en lite bildbomd från idag senare.
Just det, precis när jag hade börjat träna Rák kom Paula åkandes och stannade till för att säga att Katla hade vaxproppar och att jag skulle ringa om något hände då hon hade några ärenden att utföra. Sen trodde jag väl inte jag skulle ha sådan tur att hon verkligen skulle föla när jag var där.
När jag och Rák var klara i paddocken så såg jag att katla gått in i sitt hus och stod och skrapade. Lite tankar på om det var på gång gick genom huvudet men jag trodde det skulle vara ett tag kvar. Jag tog upp Rák och tränade lite med sprayflaska. Sedan blev det lite betande innan jag vände mig om och såg Katla ligga ner och vrida och vända på sig. Då blev det fart på mig! In med Rák i hagen och skynda ner till Katlas hagen, det var som jag misstänkte. Vattnet hade gått och hon jobbade för att få ut fölet.
Snabbt upp med mobilen och ringa Paula! De skyndar sig hem men hann inte i tid för att se den lille födas.
Det var en sådan upplevelse att få sitta där i hagen och titta på. Jag blev alldeles varm inombords och bara satt och log, så himla fint! En jättesöt fuxhingst med stor stjärn och vit svans.
Efter en stunds beundran i hagen gick jag och hämtade Thruma för att rida henne lite lösgörande. Hon kändes väldigt fin idag. Det går bättre och bättre. I morgon ska jag och Thruma leda en isländsktur på ridskolan vilket jag hoppas hon kommer tycka är kul. Lite fart och fläng lär det bli!
Bilder på föl och Katla kommer också i annat inlägg :)

Presentation av Rák

Rák frá Eystra-fródholti, född 2001 på Island på gården Eystra-fródholt.
Sto
Rák uttalas Rauk
Rák betyder strimma på isländska.
5-gångare
Står på träning hos min vän Cia

Jag köpte henne den 14 februari 2009. Hon är en mycket pigg, mjuk och lyhörd dam. 5-gångare med tölt som bästa gångart, passen är ännu inte framtagen men den är otroligt stark!
Rák älskar att få komma ut i skogen och sträka ut i galopp,  hon kan springa riktigt fort när hon väl får! Hennes största farhågor är sprayflaskor, de låter så himla läskigt. Detta med att sprayas är något som vi jobbar på just nu.

Rák är även väldigt lättlärd och är en fröjd att jobba. Hon älskar att få tänka, dock är hon ibland lite för ivrig och vill gärna förstå med en gång dock blir det oftast fel då. Att stressa upp sig är något som min lilla dam också kan vara väldigt bra på, dock har det blivit mycket bättre dessa två år som jag ägt henne. Hon är en helt annan häst jämfört med den hon var när jag köpte henne.

Det finns verkligen jättemycket att berätta om denna underbara häst, men detta är i korta drag. Mer om Ráks historia kan ni läsa här.

Fynda på tradera

Tänkte bara tipsa alla att man kan hitta en hel del riktigt på tradera. Tex så säljer Österbo Hästgård ut en hel del hästprylar med utrop på 1kr. Just nu såg jag tillexempel jättefina läderskydd här och här för en billig peng, auktionen går ut om en timme!
Bildkälla
Bildkälla

Bild..

Här kommer en bild på den ena kattungen, alla ser dock ungefär lika ut tror vi.

Efterlysning!

Litet halvblodsföl, 2 dygn gammal har mist sin mamma, matte letar nu med ljus och lykta efter en amma/sällskapsmamma till honom. Han bor i Borensberg, Östergötland, matte heter Malin Svensson 0707-942537. Sprid detta vidare!!!

Två små kissar!

För några timmar sedan födde Sally två små dunbollar. Jag och Emanuel har precis varit ute nu och kollat till henne. Hon ligger i sitt hus spinnandes medan de två små bebisarna diar.
Vi fick klappa både Sally och kattungarna, känns riktigt bra att hon känner sådan trygghet med oss nu.
Ska bli spännande att se vad det är för färg på dem sen, de såg rätt svarta ut. Hoppas de får Sallys fina gröna ögon också!

Älskade fina Sally♥

Tradera

Passar på att lägga ut alla mina kläder till slau på tradera denna helgen då de har sommaryra just nu. Jag hoppas på att få sålt en hel del då det bara ligger och tar plats.
Förra veckan åkte 8 plagg ut på auktion och än så länge har 8 plagg till kommit ut. Vill ni köpa billiga kläder i fint skick och har strl XS-S så tycker jag att ni ska kika in på mitt tradera.

Nog på gång.

Vi misstänker att dagen D är här. Sally var väldigt orolig i morse, följde efter oss vart vi än gick och jamade. Hon har heller inte ätit och när Sally inte äter då är de något som inte stämmer. Vi fick lite akut göra i ordning en stängd låda till henne då hon inte verkar ha hittat en bra plats att föda på.
Hon nosade lite på lådan, stack in huvudet genom hålet och verkade godkänna den.  Det kändes som om försökte säga att vi skulle ställa den på samma ställe som hon hade kattungarna förra året, då hon gick dit hela tiden, nosade och jamade. Så nu står lådan på plats och Sally syns inte till. Jag hoppas att allt går bra. Sally är en väldigt speciell katt och jag vill inte gå ut och störa i onödan. Då hon varit vildkatt ett tag innan hon kom till oss är hon rätt avvaktande fortfarande. Dock har hon blivit mycket mer tam de sista så kanske kommer vi kunna få gosa och umgås med kattungarna mycket tidigare denna gång.
Vi får se om hon dyker upp för lite mat senare under dagen, får hålla utkik och se om magen är mindre!Edit: Emanuel stoppade nyss pappa från att ta ut åskgräsklipparen som är där Sally befinner sig. Tydligen var hon i sitt trähus böjd över något och slickade. Brydde sig inte alls om pappa och Emanuel. Så kanske, kanske har hon fött nu eller håller på!

Äppelblom

Aldinrós

Lille vän, hade du fått leva kvar bland oss hade du fått heta Aldinrós.♥Mysmage!


Lilla Katla som väntar och väntar, snart spricker hon väl?!

Grattis!


Jag vill passa på att få säga grattis till Natalie som idag har fått hämta hem sin alldeles egna bebis, en lite arabvalack.
Det ska bli väldigt spännande att få följa deras utveckling och framtid tillsammans. Vill ni också vara med att se hur det går för dem tycker jag ni ska klicka er in på Natalies blogg!

Fredagsmys

Sitter med lillebror och kollar på talang nu, dock är vi liiite smått irriterade på alla 1 miljon reklampauser som kommer hela tiden.. Har det inte blivit mer reklam de senaste åren? Den är ju va tionde minut nu för tiden!
Annars är Talang ett väldigt mysigt program tycker jag. Vi har gjort det till en tradition att jag och min lillebror kollar varje vecka så får vi en egen liten stund tillsammans. Väldigt trevligt.

Mitt fredagsmys började ju förresten redan i eftermiddags. Först var det kadriljträning som gick väldigt bra! Dock skulle Thruma behöva lite havre så det blir lite sprutt på henne. Någon som har någon idé på vad man kan göra för att få en mer vaken och pigg häst?
Efter träningen red jag Rák igen, åh vilken underbar känsla det är! Hon är så fin min flicka. Helt underbar i hjälperna, kunde stanna henne på bara rösten idag. Det ska bli så roligt att få börja konditionsträna henne nästa vecka. Äntligen ska det börja ridas så gott som varje dag igen! Så jag längtar..

Min fina fina flisa ♥ Rätt brun är hon ändå kom jag fram till :)

Elle mat och vin

Igår fick jag äntligen hem min tidning, Elle mat och vin, som jag skickade efter i mars. Jag hade nästan glömt bort den faktiskt, det kan iofs beror på att den endast kommer ut 6 ggr om året så därför har jag inte fått den innan.

Jag fick i alla fall ett supererbjudande, 3 nr + stekpanna för 59kr. Ett nummer kostar 55kr! Jag tänkte att jag kunde ju chansa och se vad det är, jag har tidigare aldrig läst tidningen. Mitt första intryck är att det verkar vara en väldigt fin och inspirerande tidning. Det är massa fina bilder och recepten verkar väldigt goda, inte så där superkomplicerade med massa konstiga ingredienser.
Jag har ännu bara bläddrat igenom snabbt så kan inte ge något vidare utlåtande om den än.

När det är dags för katten att föda

Förlossning
Katten som art har klarat sig vid födsel utan mänsklig hjälp i miljontals år. En tamkatt kan dock vara beroende av sin människa och särskilt om det är första gången, då kan honan vara orolig och behöva tröst och stöd från en lugn och trygg matte/husse.
Gör i ordning en bolåda i god tid, till exempel en kartong med utskuren lucka, bädda med något mjukt och tvättbart. Ställ den på en lugn och trygg och självfallet varm och ombonad plats. Om hon gillar lådan kommer hon att vara där och gräva och bädda i god tid.
När hon får värkar (du märker när hon har ont, hon kan stöna och konstigt nog spinna) är det på gång. Håll dig då lugn och prata lugnande med henne så att hon inte blir stressad.
Tänk på att:
- Det går ett vatten per unge och det kommer en efterbörd per unge. Håll räkningen så du vet när hon är klar.
- Honan skall tvätta ungarna torra och äta upp efterbörden och tugga av navelsträngen. Gör hon inte det så hjälp henne. Frotté är bra för att torka ungen. Se till att slem och hinnor avlägsnas från nosen först så den kan andas. Vill hon inte äta efterbörden så får du klippa av navelsträngen med en steril (skållad med kokande vatten eller avbränd med eld) sax. Vänta några minuter så det inte blöder så mycket, och klipp en bra bit från ungen, kanske 6 cm. Stumpen lämnar du och den faller av efter några dagar.
- Är det första gången honan får ungar kan det hända att hon blir ointresserad eller arg på ungarna. Ta då hand om dem och håll dem varma tills hon kommer ikapp med hormonruschen. Försök få ungarna att dia när de vilat någon timme. Vid digivningen brukar hormonerna komma igång och då förstår hon vad hon ska göra.

Hästannons


Detta fina sto har nu varit ute på annons ett bra tag. Hade jag haft pengar hade jag verkligen köpt henne. Jag verkligen älskar hennes färg! Tänk att betäcka henne med Svadilfari.. Varför han man inga pengar? Hon verkar även vara en superhäst. Hittade lite fakta på deras hemsida och annonsen hittar ni här.
RIPA
Hon är född-05
Hon är E: Eidfaxi från Kvarnbacka  U. Willimey från Gibraltar
Hon är silvergulsvartskäck.
Ripa har fått sin grundutbildning av en elev, som gått instruktörsutbildningen på
Strömsholm.
Ripa är en mycket social och trevlig häst.
Hon går direkt in i transport, lättlastad. Hon är även lätt att ha att göra med vid skoning m.m. Ripa har fin exteriör. Spännande färg. Bra gångarter, stor trav , bra galopp och förutsättningar för bra tölt. Töltträningen bara påbörjad.
Passar till avel ,även som kurshäst och lättare tävling framöver.
Ripa behöver någon som är van ryttare och som kan fortsätta hennes utbildning.
Hon är framåt, men inte het. Hon har även gått med som handhäst och påbörjat övningar som att gå undan för skänkel, skänkelvikning m.m
Hon har utstrålning och en häst man verkligen fäster sig vid.


Brukar ni också sitta och bläddra runt bland hästannonser bara för att det är roligt att se alla fina hästar?

Fölgrimma

Nu är även fölgrimman som jag hade inhandlat till salu. Mycket fin klarröd färg! 30 kr

Första utprovningen!

När jag kollade vidare på Hippson nu såg jag en annons om dessa Schleese sadlar, Stall Rustorp kommer att bli återförsäljare. När jag klickade mig vidare in på deras hemsida såg jag att det kommer att ske en utprovning av dessa sadlar den 28-29 maj. Det kommer även bli visningar av sadlarna och man ska få provsitta. Mer om detta hittar ni på hemsidan. Är man intresserad av specialdesignade sadlar för kvinnor och bor i närheten av Vänersborg kan man passa på att åka dit och kolla.

Det var inga billiga sadlar, de billigaste ligger på 16000 den och dyraste på 39000, men har man råd så kanske det kan vara värt det..

Sadlar är skapta av män och för män!

Tidigare idag när jag satt och kollade igenom Bloglovin såg jag att Nina från Isbitarna hade en intressant rubrik på sitt inlägg, nämligen "Kvinnor rider i sadlar för män". Hon hade hittat en mycket intressant artikel från Hippson om en sadelmakare vid namn Jochen Schleese som har specialiserat sig på sadlar för kvinnor.
Artikeln hittar ni här. Det är liksom briljant, varför har ingen tänkt på det innan? Nu är ju frågan vad dessa sadlar kostar och hur lång tid det kommer ta innan de kommer hit. Inte för att jag har direkt problem med dagens sadlar, men en lite mjukare sadel säger man inte nej till!
Vill du läsa ännu mer om dessa sadlar kan du gå in på Jochens egna hemsida.


Veckans tips #15

Gnisslar ditt bett? Då har jag ett bra och superenkelt tips! Du lägger det i en burk/tallrik/hink häller över valfri matolja (jag använde raps) låter det stå över natten. Sedan antingen tvättar du av oljan eller torkar bara av det mesta. Hästen kan ju få slicka av det sista vilket också brukar uppskattas.
Hur ofta man bör göra detta vet jag inte, men med jämna mellan rum. Så fort det börjar gnissla igen! Gnisslande bett är faktiskt rätt irriterande..

Rätt trevligt..

Jag har äntligen lyckats komma överens med mitt arbetsprov och sitter här och har rätt trevligt ändå. Färgläggningen går fint, det ser rätt bra ut tycker jag..
På radion spelar Rixfm, volymen är uppskruvad och basen är på och jag sjunger med i de låtar jag kan. Och inte kan för den delen också.. Det är så befriande att skruva upp volymen och sitta och sjunga med! Det får mig alltid på bra humör.

Nu blir det lite lunchpaus med kokt potatis, kålpudding (mums) och lingonsylt. Jag ska bara försöka hitta något bra att kolla på också. Hur förflyter eran dag?

21 maj - jordensundergång?

Vad tror ni om detta? Jag måste erkänna att jag tycker det är rätt läskigt ändå.. Men det är ju baserat på bibeln och man vet ju inte vad som verkligen är sant där och inte.. Jag tror faktiskt inte på Noaks ark och då kan det ju heller inte bli en jättestor jordbävning på lördag så att jorden går under.. Eftersom det nu är uträknat att jorden skulle gå under exakt 7000 år efter att Nokas ark seglade ut.

Jag är lite osäker till om detta kanske stämmer. 2012 tycker jag också är väldigt läskigt. Jag har skrivit om det tidigare i min blogg, vilket ni som följt mig kanske känner igen? Ibland kan jag nämligen vara väldigt bra på att skrämma upp mig själv och kan inte riktigt bestämma mig om detta stämmer eller ej.

Jag tycker dock att det låter mer rimligt det som vetenskapsmännen säger. Att solen kommer sluka jorden om ett x antal miljoner år. Men tänk om.. Tänk om det ändå är jordensundergång på lördag? Vad tror ni kära läsare?

Lyssa på det här..
http://tv.expressen.se/nyheter/utrikes/1.2430550/profeten-jorden-gar-under-pa-lordag

Brun eller svart?

Ja, det är ju den stora frågan just nu.. Jag kan INTE bestämma mig. Jag ska ju som sagt köpa en ny sadel i början på juni eller sen så fort jag får sålt min. En Tekna kommer det bli igen. Men vilken färg ska jag ha på den?
Jag är så himla sugen på brun just nu, dock är den mesta läderutrustningen som jag har i svart.
Brun:
- Träns, det är det enda jag har i brunt.. Dock är det både mitt och Ráks favoritträns..
Svart:
- Träns
- Stigläder
- Sadelgjord
- En tävlingsnosgrimma med röd passpoal på nosen
- Extra pannband
- Bygelnosgrimma
- Min ridstövlar.

Det var nog allt.. Vad tycker ni jag ska välja? Jag skulle ju kunna göra som nu och blanda lite. Jag har mitt bruna träns till svart sadel. Men har jag brun sadel måste jag ju i alla fall kanske köpa ny sadelgjord och stigläder..
Vad tror ni Rák passar bäst i?


Inte så snyggt inklippt, gjorde det lite snabbt.. Hon är dock svartare nu är vad hon är på vintern..

Utlåning

Då har jag precis lånat iväg min sadel till en jättetrevlig kvinna inte långt ifrån mig. Hon skulle prova den på sitt Tinkersto och jag hoppas verkligen att den passar så jag blir va med den. Sen kan jag isf köpa mig en i 16,5".
Nu håller jag både tummar och tår att det går vägen!


Magni från Gnubbarp

Fölet Rák fick nu hade nog blivit en väldigt fin individ, med Rák som mamma och Magni som pappa kunde det inte blivit bättre. Magni är en otroligt snäll och trevlig häst. Jag har själv fått ta del av hans otroliga godhet och välvilja.
En dag i stallet när jag var där hade stona lyckats ha ner sitt staket så det kom alldeles intill Magni. Han stod ju så klart där och pratade med de fina damerna på andra sidan staketet.. Jag var ensam på gården och var då den som skulle få ta in Magni stallet medan jag lagade hagen. "Herregud, hur ska detta gå" tänkte jag.. Jag såg ju framför mig en svårfångad, stegrande hingst med massor av hormoner.
Jag gick fram till honom lite försiktigt, det var inga problem alls. han slutade flirta med tjejerna, stod snällt medan jag tog på grimman och följde sedan med in i stallet. Vilken hingst alltså! Helt otrolig är han, det är så hingstar ska vara! Ett fantastiskt lynne har han.
Jag kan varmt rekommendera ett Magni-föl. Vill ni veta mer om honom kan ni gå in på Madkullensislandshästar och klicka sedan på avel.På denna bilden ser man även Rák i bakgrunden

Svadilfari från Knutshyttan

Jag har alltid haft en liten förkärlek till Svadilfari och hans otroligt vackra färg.
I somras såg jag honom när han tävlade på Sm och han är verkligen en fanatiskt fin hingst. Han verkar vara gudasnäll med fina gångarter. Jag bestämde då att han skulle få stå till tjänst till Ráks nästa betäckning. Jag har alltid velat betäcka med honom men mina två förra hästar var valacker.
Nu kommer det ju dock inte bli möjligt då Rák inte ska ha några fler föl. Det känns väldigt tråkigt att inte kunna få en Rák bebis då hon är en väldigt fantatiskt häst och en fröjd att rida.

Antingen får jag köpa mig en häst efter Svadilfari, låna ett sto och betäcka honom med eller så får jag köpa mig ett annat sto senare och betäcka det.

Kattens dräktighet

Dräktighet
När honan har varit dräktig i ca tre veckor syns det på spenarna, de blir alldeles illrosa från att ha varit närmast hudfärgade. Dräktighetstiden kan vara allt från 63 till 68 dygn. Man beräknar förlossningsdatum från 1:a parningsdagen och lägger till 63 dagar.
Om man inte vet när parningen skett kan man räkna med att förlossningen sker ungefär sex veckor efter att spenarna blivit skära.
Under hela dräktighetstiden och hela tiden som honan diar ungarna, skall hon äta foder med ökat energiinnehåll, dvs kattungefoder.
Runt den sista veckan börjar ungarna sparka om allt är som det ska.


Sally går i väntans tider..

Sally, våran katt, har fått en otroligt fin liten rund mage nu. Jag var och kände på magen nyss och där inne fanns minst två små kattungar som rörde sig. Vilken känsla det var att få känna dem, så mysigt!
Nu borde hon faktiskt föda dem snart tycker jag. Jag vill få se hur de små ullbollarna ser ut.

Förra året fick hon två stycken, en svart vit och en gråspräcklig långhårig. Dock försvann den långhåriga när Sally var på upptäcksfärd med sina små. Detta hände när vi var på semester och troligen blev den grå uppäten av något.Sally förra året med sin stora mage

Svartvit - Pollux        Grå- Kitkat

Silverbrun hingst

Denna hingst skulle jag inte tacka nej till. Riktigt fin! Silverhästar är verkligen min grej, jag skulle gärna vilja ha en egen liten silverbrun häst.
Denna hingsten är för övrig till salu


Titta på ryttaren på filmen, vilken otrolig stolsits han har.. Och ändå går hästen så fint.

Penne med kyckling- och purjosås

Igår lagade jag detta recept till middag, dock använde jag havregrädde istället för crème fraiche.

Penne med kyckling- och purjosås
Ingredienser
♣ 4 portioner pasta penne tricolor
♣ 600 g kycklingfilé
♣ 1 purjolök
♣ 2 vitlöksklyftor
♣ 3 msk olja
♣ salt och peppar
♣ 1 tsk rosmarin
♣ 2 dl crème fraiche (havregrädde)
♣ 300 g haricots verts
Gör så här:
1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
2. Skär kycklingfilén och purjolöken i strimlor. Skala och skiva vitlöksklyftorna.
3. Stek kycklingen i omgångar i 2 msk av oljan i en stekpanna ca 3 minuter. Blanda all kyckling och krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Tillsätt vitlök och rosmarin, 1 dl vatten och crème fraiche (havregrädde) och sjud kycklingen några minuter.
4. Fräs purjolök och haricots verts i resten av oljan ca 5 minuter.
5. Blanda pastan med grönsaksfräset och kycklingen. Krydda med svartpeppar.

Jag la senare till fetaost också då jag tyckte det passade in.


 

 


Träna mera med Wii

Nu ska jag faktiskt försöka träna med Wii varje dag, känner att det ger lite resultat ändå! Mina armar och min rygg brukar bli ganska så trött vilket är jättebra! Jag och Emanuel brukar köra Tennis två gånger, boxning och sen baseball. Rätt ansträngade speciellt boxing.
Sedan brukar jag även köra ett pass med Wii Fit. Lite jogging, Kung Fu, streching och yoga.
Vi har äve köpt tre nya spel som ska komma dena veckan Wii sports resort, Mario kart och Monopoly! Det ska bli riktigt roligt att få prova dem och se om de är något kul..

Sommareksem del 3

Jag har hittat en blogg om sommareksem. Lina Hallberg som driver/drev bloggen har skrivit upp lite utvärderingar av använda produkter och vad ho rekommenderar. Man kan även hitta recept på krämer, olja, salva och avkok som man kan göra själv av växter från naturen.
Jag tänkte visa två recept som jag tänkt prova nu i sommar.

GROBLADSOLJA        
Beredning:
Lägg rena, fräscha & nyplockade groblad i en mixer.
(De måste vara helt fria från jord. Eftersom oljan gärna möglar om du får med vatten är det bästa att torka varje blad mot en frottéhandduk)
Mixa dem lätt.
Tillsätt kallpressad olivolja, upphettad till 60 grader. Använd termometer.
Fortsätt att mixa tills bladen är sönderslagna.
Låt svalna under lock.
Sila bort bladresterna
Häll upp i mörk flaska och förvara svalt.
innan du lägger dem i mixern.

Behandling:
Droppa oljan på sår & torr hud. Massera noggrannt ner i huden, man & svansrot.

Liten Varning:
Behandla alltid på kvällen så att oljan hinner absorberas av huden.
Använd helst eksemtäcke!
Använder du för generöst med olja i kombination med varmt väder kan huden få brännskador!

SALVA MED RINGBLOMMA
7 dl olja med Ringblomma, se ovan
2 msk vetegroddsolja
2 ark bivax á 70 g

Beredning:
Värm allt i vattenbad. Gör det långsamt och under sakta omrörning.
Vid 60 grader smälter bivaxet.
Fortsätt att röra tills allt bivax är helt upplöst.
Häll upp på mörka, väl rengjorda glasburkar.
Låt svalna. Förslut och förvara salvan svalt & mörkt

Behandling:
Smörj på sår. Har underbart läkande & mjukgörande effekt

Tips:
Använd även salvan själv! Den är lika underbar mot hudsprickor, solbrända axlar, fötter, händer, barnrumpor, hundtassar, mugg, fotsvamp... Den är enkel att göra och en mycket uppskattad present.. Den som börjat ha ringblomssalva hemma blir lätt beroende av denna fantasktiska salva!

Är ni nyfikna på fler recept eller själva vill kika in på bloggen kan ni klicka här!

Le jardin de Monet

Just nu håller jag på att leta upp lite inspirations bilder till min trädgård. Uppgift 1 i arbetsprovet är att göra en innegård med inspiration från en konsträr/er. Jag valde Monet, då det var han som först dök upp i mitt huvud, jag känner mest till om honom och sen så är han ju fransk så det passar mig!
Uppgiften går till så att man ska skissa en innegård, sedan scanna in sin bild och i datorn ska man sedan färglägga. Undrar hur det kommer se ut? Kan bli rätt svårt har jag en känsla av.. Kanske ska ta hjälp av lite olika pensla i photoshop till min trädgård. Det borde man ju få.. Man skulle ju göra efter sina egna förutsättningar och tolkningar av uppgiften. Någon som vet något bra program för färgläggning?

Gossip Girl

Min absoluta favoritserie men ibland blir man bara så irriterad, intrigerna tar ju aldrig slut! Det är väl iofs vad Gossip girl är uppbyggt på, massa missförstånd, intriger och fiender som ska hämnas. Ibland känns det som om det inte går att lita på någon.
Kommer Blair och Chuck någonsin hitta tillbaka till varandra? Är Ben verkligen den han utger sig för, kommer Serena lyckas undvika att få sin mamma i fängelse och har Daniel börjat falla för Blair?
Vad tror ni som följer serien?

Får lite struktur

Jag skulle verkligen behöva ta mig själv i kragen och få lite struktur på mitt liv. Jag har varit lite lat och inte gett 100% för att hitta jobb. Mer Cv:n måste ut till olika arbetsgivare. Dock verkar det vara VÄLDIGT svårt att få jobb. Men jag är i behov av pengar, utan pengar kan man verkligen inte göra något alls! Money makes the world go round!"
Ett deltidsjobb vore perfekt för mig, då har jag även tid för Rák och annat jag vill göra.. Det lättaste sättet att få jobb på är via kontakter och jag har inte så mycket kontakter. På mammas jobb är det i stort sett helt omöjligt att få jobb då hennes chef är väldigt snål. Någon som har något tips på hur man ska gå till väga?
De flesta jobb som ligger ute nu gäller lärare, tandläkare och farmaceut. Har man turen att hitta något jobb som verkar intressant och som kan passa så är det ett deltidsjobb (visserligen bra) men man MÅSTE ha en annan huvudsaklig sysselsättning. Det ger ju inte alls chansen att söka..
Varför ska allt vara så komplicerat? Kul att jag har en veterinärräkning på x antal tusen nu också... Suck, livet är verkligen inte lätt!

Nästa vecka ska jag i alla fall sätta gång med att strukturerar upp mitt liv. Mindre tid vid datorn, rida Rák, lämna Cv, träna upp min stakars onda rygg och ta mig an min långa lista på saker jag skulle behöva göra. Övningsköra mer ofta skulle också vara bra så jag i alla fall kan lyckas med körkortet.

Globus gloi

Kommer jag aldrig att komma ut ur denna eviga sadeldjungel? Jag bara velar mellan Gloi och tekna hela tiden. Men då jag vet att Teknan passar - bara det att den är för lång nu - så blir det nog en sådan i 16,5" senare. Jag hoppas på att få sålt min snart.
Undertiden, är de någon som har en gloi som kan berätta lite om hur den är? Jag tycker stöden ser rätt små ut ändå. Är sätet mjukt? Om man har en häst som är 105-110 grader över ryggen, vilken bomvidd ska man ha då?
Den kanske är lite väl rak för min lilla Rák.. Hur lång är anläggningsytan på en 16,5"?
Det verkar som en del tycker att sittpunkten är för långt bak så man hamnar i stolsits.. Hm, det låter mer och mer som att Teknan är bäst.

Bildkälla

Eurovision Song Contets 2011: Final

Nu tra jag en paus från bloggfixandet och ska jag gå ner för att mysa ner mig i soffan och kolla på finalen med familjen. Ska ni också titta?


Ráks album

Jag håller på att göra ett scrapbookingalbum med bilder på Rák från de att vi köpte henne och framåt tills albumet blir fullt.
Från början köpte jag albumet för att göra ett album om Rák och fölet. Sedan kom jag på att det skulle vara roligt börja lite längre bak, från det att vi köpte henne. Ha bilder från första ridturen, från några olika fotostunder, kadrijen förra året, sedan från mamma hagen och sen med fölet. Och har jag nu fått tänka om lite då det inte riktigt blev som planerat.
Nu vet jag inte riktigt om jag vill ha med bilderna från mammahagen eller inte. Vad tycker ni?

När jag satt och pysslade med albumet här om dagen kom jag på att jag ville ha något speciellt i albumet. Efter en stunds tänkande dök idén om sätta upp en lapp i stallet och fråga om de som ridit Rák vill skriva ner några rader vad det tycker om henne. Tänk vad roligt att sedan kunna läsa det om några år!

Hur gör ni för att minnas de mest värdefulla stunderna med era hästar? Har ni också något album?
Veckans tips #14

Jag glömde ju helt bort att det var torsdag igår och det betyder ju veckans tips, så det kommer här!

Denna veckan har jag lånat ett recept på hästgodis från Team Kråksjö. Det är ett enkelt recept som man kan göra själv. Jag tycker om att göra saker själv för då vet jag precis vad det innehåller. I vanligt hästgodis vet jag inte riktigt om alla ingredienser verkligen är så jättebra. Dock är väl det bästa godiset, om man nu verkligen måste ge godis, morötter eller vanliga pellets.

Receptet:

Det här behöver du:
* ½ kilo havregryn
* ½ kilo rågmjöl
* ½ kilo sirap
* blåbär, hallon, morötter eller kanel
(för smaksättning)

Så här gör du:
Blanda mjöl och sirap och arbeta ihop till en deg.
Tillsätt havregryn och arbeta igen tills du har en lagom kletig deg.
Rulla sedan ihop geggan till små runda bollar eller fyrkanter och
lägg godisbitarna på en plåt med mängder av hål i botten, för då
fastnar inte godiset lika lätt. Grädda i ugnen i 180 grader i ca.
10 - 15 minuter. Ta sedan ut plåten och låt godisarna svalna.

Kom ihåg att hästar inte ska ha godisbitar som är mycket
större än till människor bara för att hästen är större

Jag brukar dock försöka hålla mig undan hästgodis så jag inte vill risker att Ràk bli påflugen och börjar tigga. Fast ibland kan man ju unna dem en godbit i krubban. Enda gången jag ger godis är när jag tränar henne med sprayfalskan.

Jag kom att tänka på en sak, hur bra är socker egentligen för hästen och hästens tänder? Jag har för mig att jag läst att de har en annan bakteriekultur i sin mun så de kan inte få karies. Stämmer detta eller har jag lyckats hitta på det själv?

Lyckan är total!

Efter kadrijlträningen kom Paula fram till mig och frågade om jag var jättesugen på att få rida min häst. Klart att jag var det! Förstår ni hur glad jag blev när hon sa att medicineringen var klar och att jag kunde ta och skritta en stund i paddocken? Jag fick äntligen rida min älskade Rák igen! Som jag har längtat!

Det märktes ändå lite att hon varit avställd då det mesta var rätt läskigt till en början. Så fort jag började slappna av så började hon också känna sig trygg. Hon gick så himla klockrent, helt otroligt alltså!
Hon tog halterna på en gång och innan har det alltid tagit några steg innan hon stannade. Direkt från start gick hon eftergiven i nacken, som om hon aldrig varit avställd i nästan 2 månader.
Hon verkade tycka att det var väldigt roligt att få komma ut, fast rätt jobbigt. Jag red bara en kvart i skritt och mot slutet var hon rätt seg. Tror lilla damen hade fullt sjå med att komma ihåg hur det är man beter sig som en ridhäst.
Det ska bli så roligt att få sätta igång henne lite smått nu igen.

Förresten, mitt bett gnisslar en massa. Det är ett tredelat med fasta ringar, jag tror att de är de fasta ringarna som gnisslar. Någon mer som har haft samma problem? Vad ska man göra åt det?

Det blev heller inga nya bilder idag då det spöregnade så lillflickan kände sig inte så bildskön just då. Så det får bli någon från mitt fotolager! :)

Det första ridpasset i paddock som fångades på bild.

Farmaceut - framtidens jobb?

Varje gång jag tittar på platsannonserna så finns det nästa alltid en ny annons om farmaceut jobb. Man kanske borde satsa på det? Inte för att jag vet vad det innebär men det verkar ju väldigt lovande på jobbfronten. Det kanske är framtidens jobb?
Fast det kommer nog finnas rätt bra med jobb inom min kategori också, då utbildningen är väldigt bred. Sen har jag tänkt inrikta mig på återbruk också, den utbildningen tar ett år. Jag tycker verkligen det är jätteroligt att försöka skapa något nytt av något gammalt.

Smygtitt

Tänkte att ni kan få en smygtitt på min bloggheader jag håller på med nu. Skulle vara kul med lite kritik på den! Jag är rätt nöjd än så länge.
Fats den känns lite tom men jag vet inte vad jag ska peta dit mer, om jag nu ska ha dit något mer..


Lite lat..

Man kan ju inte annat än bli lat när man har en moped. Jag hade egentligen bestämt mig för att cykla till stallet så ofta som möjligt. Det är ju dels bättre för miljön men också träning och billigare. Dock är det ju så sjukt jobbigt och det tar ju mycket längre tid!

Nej, jag får ta mig själv i kragen och cykla till stallet när jag inte har någon tid att passa där. Det är ju ändå bara 4-5 km. Fast man bli ju rätt bekväm av sig när man kan ta sig fram utan att använda kroppen alldeles för mycket..


Det gick ju bra..

Jag genomförde mina två ridgruppslektioner utan några större problem. Den tredje gruppen hade Paula hunnit tillbaka till så jag fick åka hem. Barnen verkade i alla fall väldigt glada och jag lyckades anpassa lektionen till alla belåtenhet. Var rätt roligt ändå, dock  skulle jag aldrig orka ha 3 ridgrupper tre dagar i veckan. En dag räcker gått och väl för mig!

Den första gruppen var lite svårare då de inte prata så jättemycket men jag lyckades ändå få dem att svara på lite frågor. De lyssnade bra och var jätteduktiga.
Den andra gruppen blev jag väldigt imponerad av. Jösses vad små barn kan vara envisa! Inte alls rädda var det heller förutom en liten flicka som tydligen varit med om en del. Hon stod inne i mitten med mig när de andra sprang på och ute på ovalen gick jag med. Hon var nöjd och glad ändå. Jag hoppas att jag i alla fall lyckades göra alla barn nöjda och att jag gjort ett bra intryck ändå. Fast jag måste ju erkänna, inga lektioner eller uteritter är så roliga och händelserika som när Paula är med!

Ridskolevikarie

Ikväll ska jag hoppa in som ridskolelärare då Paula behövde vara på ett möte. Lite nervös är jag allt.. Tänk om jag inte lyckas utnyttja hela tiden, vad gör jag då? Jag får vl hitta på något bra.
Det är barngrupperna idag och jag tror faktiskt inte jag känner några utav dem. Men det ska nog gå bra ändå, jag har fått tydliga direktiv som jag skrivit ner på en lapp.
Det är samma övningar som vi gjorde i tisdags men på en lite längre nivå så det blir nog inga problem.

Bloppis - ryttarutrustning

Topp
Snygg westerinspirerad topp från Crw. Köpt på hööks men aldrig använd. Strl S.
100kr

Jacka
Fin beige, tunn vår/sommarjacka. Storlek S men liten i storlek så Xs.
Mycket behaglig, inte mycket använd utan ser ut som ny!
150kr

Hjälm
Fin svart hjälm i sammet från CRW. Mycket fin, dock är det lite skav på ovansidan av skärmen. Aldrig ramlat med eller tappad i golvet. Strl 54.
100kr

Säkerhetsväst
Mörkblå säkerhetsväst från CRW i fint skick. Storleken är Adult Small, chest: 68-94 cm, den är godkänd enligt CE och Beta nivå 3.
- Mjuk och skön.
- Lätt modell som formar sig bra.
- Går att justera en hel del på längden och bredden.
- Lufthål som släpper ut fukt
- Avtagbart yttertyg, lätt att tvätta.
Nypris: 1129 kr
För fler mått tveka inte att mejla!
300kr

God morgon!

Här är det full rulle ska ni veta. Glassmaskinen är igång med att göra jordgubbsglass som jag ska ge bort förhoppningsvis imorgon. Kan ni gissa vet det är till?


Nu ska jag ägna mig åt massor av annonser, en hel del kläder ska ut på tradera och andra hästprylar ska ut på hästannons sidor. Jag fick även ett litet städryck nu och rensar ut det jag verkligen inte använder så ofta.. Jag är rätt bra på att tänka "jag kanske kan behöva det här någon gång, det kan ju vara bra att spara".  Nu har det dock visat sig att jag använder samma kläder hela tiden så då kan jag lika gärna rensa ut det som bara ligger.
Länkar kommer att komma in senare om någon av mina läsare kanske är intresserade?

Ny design kanske?

Ja, vad säger ni. Min design kanske har gått ur tiden om man säger så. jag skulle behöva något mer vårigt eller sommarfräscht. Jag får se om jag kan knåpa ihop någon, Har inte så jättemånga bilder på Rák just nu. De flesta är ju när hon hade sin stora fina magen.. Få försöka ta nya bilder senare.
Jag behöver lite inspiration också. Kanske ska byta till grönt?

Kommentarer?

Jag började nyss fundera på om det verkligen gick att kommentera min blogg då tre nya kommentarer trillade in. Det har varit en aningen tyst bland kommentarerna tycker jag.. Hoppas ni kommer igen, man får sån härlig motivation av lite stärkande kommentarer.

Oväder

Precis innan jag skulle åka iväg på mitt corepass drog ett stort oväder med åska, blåst, hagel och regn in. Då hade jag inte så jättestor lust längre ett ge mig iväg. Jag fick avboka och istället passade jag på att träna hemma. Det gick lika bra det också. Dock spratt jag till en hel del gånger när åskan slog ner inte allt för långt bort. Efter ca en timme drog ovädret vidare till nästa by.
Rätt skönt med lite regn nu så inte paddocken dammar så hemskt! Och så kan gräset börja växa ordentligt nu med.

Nu blir det mat här blev jag meddelad, fläsk, löksås och potatis. Mums!

Tv3 play

Vill inte alls samarbeta med mig idag! Jag måste sitta och röra pilen hela tiden för att det inte ska hacka.. Vad är problemet? Det kanske är ett tecken på att jag inte ska sitta vid datorn mer idag?

Solen har gått i moln och det blåser lite så jag får nog hoppa över att sitta ute. Det får bli lite sömnad istället, jag har ett schabrak som behöver lagas. Sedan kanske det bli lite muffinsbak, jag är så sugen på chokadkaddmuffins!

Slutskedet

Puh, jag har suttit och jobbat med mitt arbetsprov från klockan nio idag och fram tills nu. Äntligen börjar jag se slutet. Ska bli skönt att bli klart snart så jag kan börja ägna mig åt annat lite roligare. Vill bli klar innan Rák kan börja ridas igen så jag kan ägna mig åt henne sen.

Nu blir det lunch för min del och sen blir det nog att hitta på något annat. Sitt ute i solen och läsa lite kanske?
Imorgon bli det till att klura ut hur jag ska få min 3d modell att se realistisk ut.

Semifinal i inför Eurovision

Är det bara jag som missat att det är/var semifinal inför Eurovision ikväll? Jag som trodde att det inte var något kul på tv idag. Tycker det har varit rätt dåligt med reklam inför det, men det kanske beror på att jag inte går i skolan. Där brukar man ju höra en del. På torsdag ör Sverige med så då ska jag försöka att inte missa!
Har någon av er kollat ikväll? Fanns det något bidrag som ni fastnade för?
Jag får ta och kolla in kvällens sändning på svt play imorgon.

Jösses vad många blogginlägg det blev ikväll då. Jag fick så otroligt många tankar att blogga om så jag var bara tvungen. Hoppas att ni orkar läsa allt. Jag sparar två inlägg till imorgon så ni får något roligt att läsa då med!

Thruma

Jag tänkte att ni kanske ville lära känna Thruma lite mer.

Thruma - 92
5-gångare
Kön: Sto
Färg: Gulbrunskäck
Betydelse: Thruma betyder åska på islänska, tittar man riktigt noga kan man se att det går en blixt genom hennes man. (hon har dock all man på samma sida nu.)
Personlighet: Lugn, snäll och arbetsvillig.
Lämplig ryttare: Både nybörjare och erfarna

Nu är det meningen att jag ska ha Thruma på kadriljen då Stigandi inte fungerade helt hundra.
Thruma är dock lite stel i ridningen och kan bita sig fast i bettet. Detta är något som behöver tränas bort då hon bli väldigt framtung och det blir ingen snygg tölt av det. Några bra tips?
Annars är hon en väldigt snäll dam att rida, efter lite voltarbete och andra mjukgörande övningar blir hon väldigt följsam och lyssnar fint. Dock finns det en del arbete att göra om man vill få henne helt fin men hon är supermysig som turridninghäst!
Kort och gott är hon en rolig häst att rida som passar mig väldigt bra då hon är 100% trygg i alla situationer.


Hon har ju en sån läcker färg!

Missade en blogg!

Jag kom ju på att jag glömt en av mina favorit bloggar när jag gjorde listan!

Warnmark - drivs av Karin som är en matmedveten och fotoälskande tjej. I hennes blogg kan man få en del tips om fotografering och redigering av bilder men också en del fakta om näringsriktig mat utan färgämnen tillsatser och socker. En mycket bra blogg med lättlästa inlägg!

Editerar in den i min lista också.

Sommareksem del 2

Denna gången tänkte jag berätta lite om vad jag använder på Rák.

♣ Mj's djursalva - fungerar väldigt bra och jag är riktigt nöjd. Hon har inte visat tecken på att klia sig alls.
Medel mot knott, eksem och redan uppkomna sår. Konc. Kan blandas med vatten.
Innehåller: Mjölkpulver, såpa, tjära, olja, äppelcidervinäger och citrussafter.
Omskakas. Förvaras svalt
Behandling
Vid eksem ingnides salvan i hårbottnen i man och svans. I början och vid svårare fall kan detta behöva upprepas flera gånger samma dag. Därefter smörjer man när det behövs, d.v.s när hårbottnen känns torr och spröd, eller när hästen börjar klia sig. Se alltid till att hårbottnen hålls mjuk.
Vid sårvård strykes salvan direkt på såret.
Förebyggande mot knott och andra insekter kan salvan spädas med vatten och sprayas på hästen med hjälp av en blomspruta.


Väldigt svår att få tag på dock, köpte via tillverkaren. Om någon är intresserad kanske jag kan leta upp telefonnummer/mejl.

♣ Horsewise Första hjälpen spray - jag har tidigare i ett inlägg rekommenderat denna spray. Den är fantastiskt bra. Länkte småsår på Ráks juver över en dag!
Naturens eget försvar mot svamp (sommareksem,ringorm) och bakteriella infektioner.
Används mot strålröta,hovsprickor, mugg mm. Lindra vid skärskador och skavsår, eliminera hudproblem orsakade av flugor, mygg och andra insekter. Innehåller givetvis tea tree olja.

Finns att köpa hos bland annat Carlsson Häst och Hund eller på Gekås för 119 kr.

♣ Horsewise No fly flugspray/sommarspray - har använt den några gånger och än så länge tycker jag den verkar fungera bra. Rák stod lungt och hamoniskt i hagen idag medan de andra två eksemisarna var irriterade på flygfän.
  • Effektiv mot alla flugor och bitande insekter
  • Starkt avvisande effekt
  • Används vid behov
  • Varar länge
Finns att köpa hos bland annat Calrsson Häst och Hund eller på Gekås för 129 kr.

♣ Prob schampo - brukar tvätta en gång i början på sommaren för att få bort det värsta skrvet och sedan brukar hon hålla sg fin.

Finns att köpa hos bland annat Hästshopen

♣ Eksemtäcke med huva vid behov - köpt mitt på Gekås och tycker det är helt suveränt. Bra passform, håller ganska bra och är dock inte allt för tunt. Bra pris är det också. 349 utan huva och 399 med huva.

Jag tycker mina kombinationer fungerar bra, alla medel jag använder är naturliga. Rák fick på sig sitt täcke först idag och fram tills nu har jag inte sett att hon kliat sig.

Ridskolan

Ikväll på ridkskolan hade vi träning på ovalbanan, jag hade Thruma vilket jag blev glad för. Vi började med lite uppvärmning i paddocken för att sedan en och en gå ut på ovalbanan. Vi fick tra varv var och fick ha vilken gångart vi ville. Jag började med trav för att sedan gå över i galopp och sist blev det tölt.
Det allra roligaste som hände ikväll var att jag fick veta att jag fått väldigt mycket beröm efter förra veckans ridlektion. Alla hade tyckt att jag var en väldigt bra turledare och ridskoleleverna hade känt sig trygga med mig och jag hade varit tydlig och harmonisk. Väldigt kul!

Det var även många som kom fram och gav mig en hel del stöttning efter vad som hänt med fölet och det kändes bra. Jag tror att jag har börjat komma över det en del nu. Eftersom allt är bra ed Rák så går det otroligt mycket lättare. Visst det är tråkigt att det inte blev något föl men jag känner att jag inte är i behov av föl, det var mest bara för Ráks skull. Att hon skulle bli mamma och jag tror hon hade trivts väldigt bra med det. Men nu blir det till att sätta igång henne när hon är het återställd så hon får annat att tänka på.

Tävlar om en sadelbag


Klicka på bilden för att vara med, avslutas den 31 maj.

Paus

Tar en liten paus i arbete med arbetsprovet nu.. Usch, så krävande det är! Man blir ju helt slut i hjärnan. Men jag har kommit en bit på vägen i alla fall, har inte så jättemycket kvar på den första uppgiften i alla fall.
Min lilla paus består i att hänga tvätt, tänk så roligt man kan ha. I eftermiddag har jag i alla fall bestämt för att sitta ute i solen och kanske få lite färg? Eller ja, det lär ju ta ett x antal veckor innan det syns på mig, det tar himla lång tid för mig att bli brun..
Vad hittar ni på för roligt idag?

Mina favortibloggar

Jag tänkte dela med mig av mina favoritbloggar, så kanske ni läsare kan hitta någon ny intressant blogg. De flesta bloggar är dock om hästar.

Min fux - en absolut favoritblogg. Drivs av Josefin som skriver om hennes ridtravare Bellie och deras vardag tillsammans. De har gjort en otrolig utveckling och jag beundrar dem mycket. Hon skriver bra och lätta inlägg.
Carlson på taket - drivs av Sara Carlsson, hon skriver bland annat om sin vardag med sin ponny Soccan. Man kan även hitta en hel del tips men framförallt outfits och mode inom hästvärlden!
Billie Jean och jag - Drivs av Nathalie, hon skriver framförallt om sin medryttarhäst Billie Jean och deras väg mot framgång. Billan är ett 6 årigt sto som är i början på sin karriär. Snart kommer även Nathalie få hem sin egna häst, en liten arabvalack, då kommer man även kunna läsa om deras utveckling.
Samantas - Vi får följas Samanta under sitt ävetyr på Island, hon skriver om sina dagar med stalljobb men vi får även lära oss en del om Island och deras kultur.
Islandsheestar - En islandshästblogg av Lisa och Alva, de skriver om sin dagliga ridning, tipsar om olika produkter och skriver en del om islandshästen bland annat hur det går till vid tävling m.m.
Cia Jonasson - Drivs av Cia och hon skriver om sin vardags med sina fyra islandshästar, två ridhästar, ett ungsto och en pensionär. Ibland kommer det upp en del tips bland annat kan man hitta om longering och hur man ska träna sina skänklar. Är det något speciellt ni undra så brukar det gå bra att lämna en kommentar så kanske det kommer upp ett inlägg om det.
Lina Sällberg - En blogg om Linas vardag med jobb, skola och sina hästar, Bellona - hennes tävlingshäst, Aqua - ett lite sto i början på sin karriär och One of a kind - en 3 årig valack som har påbörjat sin inridning. Man kan även hitta en del ridövningar framförallt inom hoppning.
Ridboken - Här skrivet Linnea om Bugatti, en connemara valack som har haft en del problem med sin ländrygg. Efter en rad undersökningar är de nu på väg tillbaka. Bloggen är dock under en paus just nu.
Madkullensislandshästar - Sist men inte minst, en blogg som drivs av min rdlärare. Här kan ni läsa om allt som händer på Madkullen, har ni varit här på en tur kan det hända att ni finns med på en bild!

Det blev en ganska lång lista till slut ändå. Om ni har något tips på någon bra blogg så kommentera gärna!

Edit: Missade en blogg i förmiddags.

Warnmark - drivs av Karin som är en matmedveten och fotoälskande tjej. I hennes blogg kan man få en del tips om fotografering och redigering av bilder men också en del fakta om näringsriktig mat utan färgämnen tillsatser och socker. En mycket bra blogg med lättlästa inlägg!


Pullarnosgrimma?

Jag har haft lite tankar på att skaffa mig en pullarosgrimma. Några tankar om den? Är den bra? Går era hästar bättre med den?
Den ska ju vara bra för hästar som drar. Rák kan ha en tendens att dra en hel del när hon är ledar häst och även annars när man är ute flera. Tror ni att denna kan hjälpa lite. Jag känner mig inte så insatt riktigt.. Känns väl inte som den optimala lösningen att sätta på en nosgrimma kanske. Vad kan man göra åt att hon är så stark vid uteritt? Något annat jag ska tänka på? Man måste ju fråga för att lära sig nya saker. Alla kan inte vara bra på allt. (det sista var mest lite självförtroende stärkande till mig själv)


Bildlänk

Stallet

I morse åkte jag en svägn till stallet för att rida och träna Thruma och så klart hälsa på Rák. Thruma gick riktigt bra, jag körde en del mjukgörande övningar på henne. Travade henne lite lösgjort och sen töltade vi lika grann. I två steg sökte hon sig till och med neråt, vilket var riktigt bra! Hon går rätt högt med huvudet annars.

Rák verkade må rätt bra. Jag pysslade med henne lite i hagen. Hon blev borstad, smörjd och fick lite flugpray, dock borstade jag på denna! Efter sin antibiotika kur kommer hon att skos igen för att sedan börja sättas igång lite smått.


Truma, jag älskar hennes färg!

Rák med sina två damer, Meya och Silja

Te-älskare

Man skulle verkligen kunna kalla mig för en te älskare. Jag dricker minst tre stora koppar te per dag, min kopp rymmer en halv liter. Frågan är ju om detta verkligen är så bra för kroppen. Man har ju kört en hel del om att te inte alls är så bra. Jag hittade dock denna text på en sida om te som passande faktiskt heter Om te

Alla typer av te är bra för hälsan eftersom att teplantans blad är fulla av antioxidanter som skyddar kroppens celler mot fria radikaler. De gröna teerna innehåller dock lite mer nyttiga ämnen, för ju mindre processat tebladet är, desto mer nyttigheter finns det i det färdiga teet. Men om man häller i tillsatser som socker i sitt te så blir det naturligtvis inte lika nyttigt.
En annan positiv effekt är att tein (koffein) tycks kunna förbättra den mentala förmågan eftersom att det är uppiggande. Något som kan vara negativt är dock att svart te kan vara vätskedrivande, men forskarna såg ingen större risk för vätskebrist så länge som teinhalten var mindre än 250 mg per kopp. En kopp svart te på 15 cl innehåller normalt endast ca 40-60 mg tein.


En tesort som jag vill passa på att rekommendera är lösviktsteet Old English earl gray från Nk, det är verkligen hur gått som helst.
Finns det fler te älskare där ute?

Bilkörning

I eftermiddag gav jag och pappa oss faktiskt ut på en övningsrunda. Det var väldigt skönt att tänka på annat. jag lyckades koncentrera mig väldigt bra trots omständigheterna. Vi hörde runt lite på landsväg blandat med grusväg.
Jag blev tvungen att starta i brant backe också, jag råkade lägga i 4an när jag skulle växla ner till 2an så blev tvungen att stanna. Men det gick hur bra som helt att starta igen!
Imorgon ska vi höra en liten sväng igen, denna gången mot stallet. Får se om vi kör ner och kolla till Rák samtidigt. Jösses vad det är kul när man väl sätter sig i bilen och kör. Precis innan är jag rätt nervös!

Lite uppdatering

Jag har fått lite rapport på sms, Rák mår bra men ropar en hel del. Hon går på smärtstillande och pencilin just nu. Och ska bara ha det lugnt och skönt.
På måndag åker jag och hälsar på, jag ska rida Thruma då med. Känner att jag vill smälta lite och Rák har bästa möjliga omvårdnad i stallet så jag behöver inte vara orolig.

Det gick inte vägen..

Livet kan vara väldigt hårt ibland. Tyvärr drabbade detta mig idag.. Troligen hade vattnet på Rák gått i natt men då det visade sig att hon är för trång och fölet låg fel lyckades hon inte få ut det. Antingen dog fölet av syrebrist eller möjligen om abortvirus har drabbat gården. Efter lite funderingar tänkte jag att fölet kanske rent av bröt nacken då Rák försökte krysta ut honom. Huvudet låg helt snett och frambenen invikta under kroppen.

Jag har bara känt mig helt tom fram tills nu, nu går tankarna runt hejvilt i huvudet. Och som många andra vid såna här jobbiga situationer så börjar man att skylla på sig själv och komma på saker man kunde gjort bättre.
Frågetecken och utropstecken flyger runt i huvudet på mig, Jag borde ha vakat! Varför sov jag inte över? Hade jag varit närvarnande hade det kanske gått vägen! Hade vi kunnat rädda livet på honom? osv.

Rák mår dock bra efter omständigheterna, hon kommer gå på lite medicin. Veterinären sa att detta var det värsta han sett och att det verkligen var tur att vi ringde så pass tidigt som vi gjorde. De hade kunnat gå riktigt illa annars..

Det positiva i det hela är att Rák kommer bli pigg och sig själv efter lite vila och jag kommer kunna rida henne snart igen. Man ska ju vara positiv så jag försöker..

En svart hingst var det förresten, helt utan några vita tecken. Tänk så fint, en röd grimma skulle han ha fått också..

Sms!

Strax innan sju vaknade jag av ett sms där det stod "Jag tror det är på gång". Förstår ni hur jag bara studsade ur sängen? Jag skulle avvakta en till två timmar innan jag åker och sätter mig för att vänta.
Dock fick jag sms nu om att allt kanske inte står helt rätt till, vågar inte säga för mycket så jag väntar..

Natti natt

Nu blir det läggdags för mig, får se om jag får sova hela natten eller om telefonen kommer ringa.. Känner mig rätt förväntansfull men också väldigt nervös. Lite saker jag kan tänkas behöva om jag skulle få åka iväg är framplockade. Detta för att vinna tid och komma iväg snabbt. Vi får se imorgon om jag kan komma med någon ny information..

Sms till hemtelefon?

Inte visste jag att det ens gick.. Telefonen ringde nyss och jag svarade då var det en röst som sa "Hej, du har fått ett sms" Och så läste det  upp meddelandet och telefonnumret som det kom från. Jag uppfattade inte riktigt numret så vet inte vem det kan vara. Smset löd, Jag har slutat nu.. Jag har ingen blekaste aning från vem det kan komma..
Sökte på nätet på hemsms och där stå att man inte kan få höra meddelandet en gång till. Undrar vem det var ifrån, skumt..
Någon som råkat ut för dette någon gång innan?

Nej, nu måste jag börja städa. Vill överraska mamma och hon är på hemväg!

Nu ni...

Nu är det nog inte långt kvar alls! När jag var och kika på Rák innan var hon inte alls som hon bruka.. Ville inte bli infångad, gick runt, sprang lite, stannade så jag kunde komma nära och sen iväg igen. Det tog en lite stund att få tag på henne och jag kände att om hon hade varit lite mer kaxig så hade hon slitit sig från grimman. Jag fick dock smörjt henne som jag ville.
Hon är väldigt avvaktande just nu och hon känner nog på sig att det är på gång. Juvret har börjat fyllas upp igen. Och Paula trodde att den lilla gula förhårdnaden som stack ut på ena spenen var en vaxpropp! Det är då max två dagar kvar. Det kan även vara falskt alarm så nu är det till att ha mobilen på och vänta på besked. Kan bli så att jag får rusa iväg mitt i natten nu i helgen. Det är så spännande och samtidigt ofattbart.
Det första datumet jag beräknade var också den 7e maj så får se om det stämmer!

Katla hade även hon börjat fylla upp igen och hon hade beräknat datum idag så det är inte långt borta för henne heller. Men Katla är van så hon tog det hela med ro och mumsade på sitt hö.

Liten bildbomb!Katla fick sig också en liten omgång med borsten..
Dräktighetens sista tid

En månad före: Juver tillväxt

En vecka före:
Klar, gulaktig sinsekret

1-2 dagar före:
Grumlig, klibbig sinmjölk

Sista dygnet:
Ren mjölk

Vaxproppar:
12-48 h före förlossning

Spentillväxt:
ca ett dygn innan

Bäckenbanden (insjunken runt svansroten):
2-3 dygn.

Hettsätning:
Sista dygnet

Vandra-står och stirrar 2 dagar fram till fölning

Förblir stående:
Sista dygnet

Svettning:
Strax före

80% fölar mellan kl. 21-05


Skúld i väntans tider...

Sväng till stallet

Från början hade jag tänkt att vara lite sportig idag och cykla till stallet men som det ser ut just nu kan det börja regna när som. Att cykla i regn är aldrig roligt så det får bli moppen idag. Jag ska nämligen ha med sadeln hem också, den ska rengöras och bli fin.
Rák ska bli smörjas, undersökas och få på sig lite flugspray. och självklart lite borstning och gos. Jag ska även ta lite nya bilder på de små tjocka damerna. Får se om det blir några bra där man ser deras fina magar.

Härlig känsla

Det är verkligen en jättehärlig känsla att äntligen tycka det är kul att köra bil och av egen vilja bestämma sig för att ta en övningsrunda, Jag är verkligen super taggad nu på körkort. Självförtroendet är rätt bra och jag tror tom att jag kommer att klara körkortet i sommar.

Förresten.. Pappa har lyckats övertala mig att försöka att göra en del på arbetsproverna till Eksjö. Så nu blit det bara till att få igång min kreativa sida igen och hoppas på det bästa..
Det sjuka är dock att jag fick uppgifterna igår och allt ska vara klart den 22e maj vilket är väldigt snart. 2 och en halv vecka ungefär! De borde verkligen se över sitt arbetsprov och lägga om det lite...

Veckans tips #13

Denna vecka tänkte jag tipsa om ett par superbra sulor som suger upp svett/fukt och tar bort dålig lukt. Sulorna är gjorda av latex och aktivt kol, det är kolet som neutraliserar den dåliga lukten. Sulan är även rätt tjock och har en lite dämpande effekt, riktigt sköna är de.
Finns att köpa på Clas Ohlson för ENDAST 29kr

Rätta svaren

Här kommer de rätta svaren till körkortsfrågorna jag publicerade tidigare i veckan.
1. Svar: A. Begränsad bruttovikt på fodon.
2. Svar: D. Förbud att stanna och parkera fordon
3. Svar: C. Det gäller väjningsplikt från vägren, dock är det förbud att parkera på både huvudled och vägren
4. Svar: B. Minst 1,6 mm. Gäller även resevhjul

Eksjö - Digital visualisering

Idag fick jag hem ett brev från Eksjö med lite information ang intagningen. I brevet fanns det även med ett USB-minne med arbetsprovet som ska göras. Varför ska det vara så svårt att förstå sig på ett arbetsprov. Kan de inte använda sig av vanliga ord som alla begriper och inte göra allt så fruktansvärt komplicerat?
Jag tycker att de ger oerhört svåra uppgifter, det känns nästan som om man måste ha gått någon konstnärsutbildning innan för att ens kunna utföra dessa. 
Pappa ska försöka hjälpa mig att tolka vad det är som ska göras och hur jag ska lösa det. En uppgift är tex att man från en 2d ritning av en skyskrapa ska göra en 3d visualisering och sedan klistra in i en svartvit bild som finns bifogad. Jag fattar inte ens hur man ska tolka ritningen och ändå har jag hållit på med ritningar i 3 år tidigare.
Sedan är en uppgift också att man ska göra ett rum så fotorealistiskt som möjligt.. Ni vet så som det kan se ut hos tex mäklare innan de byggt klart ett hus men vill ändå visa hur det ska se ut..
Jag har inget sånt program? Hur gör man då? Jag ska ju gå utbildningen för att lära mig ju! Jag blir så frustrerad...
Någon annan som sökt till Eksjö?

Aprilväder i maj och pizza på en onsdag..

Kan det bli mer snurrigt? Ikväll fick det bli så tydligen, mamma har varit hos frisören, jag var på corepass och pappa kom hem sent så ingen orkade laga mat riktigt.. Usch så mätt jag blev! Orkar knappt röra mig nu, får nog bli en kopp te så jag kan smälta maten ordentligt.
Och jösses vilka humörsvängningar vädret har, idag har det varit sol, regn, hagel, blåst om vartannat. Ska inte det så kallade aprilvädret vara i april och inte i maj? Nu vill vi ju ha det varmt!

Första hjälpen spray

Måste bara ta och rekommendera denna spray, jag har använt den på Rák nu ett tag. Märkte i fredags att hon hade en massa småsår på sitt juver så jag sprayade henne med denna spray. Och vet ni vad?! Efter en enda sprayning var hon jättefin igen. Inga sår eller skorv kvar alls. Det är ju magiskt. Och det bästa av allt är att denna spray är helt naturlig. Jag vill inte ha på mig/få i mig kemikalier och då ska inte min häst heller behöva utsättas för det. Jag tror ändå på att naturligt är bäst.
Jag har även köpt flugsprayen i samma serie men kan inte riktigt än ge något utlåtande om hur den fungerar.

Första Hjälpen Spray
naturens eget försvar mot svamp (sommareksem,ringorm) och bakteriella infektioner.
Används mot strålröta,hovsprickor, mugg mm. Lindra vid skärskador och skavsår, eliminera hudproblem orsakade av flugor, mygg och andra insekter. Innehåller givetvis tea tree olja.

Finns på bland annat Börjes för 149 kr.

Brrr

Usch så kallt det har blivit. Jag var ute för en stund sedan för att ge mat till kaninerna och Sally. Är det vinter på gång igen eller? Lite busväder verkar det i alla fall vara. Pappa ringde och sa att det snöar i Göteborg. Jag hoppas inte att det kommer hit då jag ska till stallet sen och ha alla ridgrupper idag.
I morse var det -3 grader och nu är det runt 4-5. Det får nog bli långkalsonger och vinterjackan idag.

Häst försvunnen! Har någon sett Bobby?

"Vi har under en tid haft vår ponny Bobby uppstallad hos en kvinna vid namn Kerstin Palmlöv. (Finns att se på facebook, Kerstin Fjunis Palmlöv) Hon bor i Åkersberga, Björnhuvudvägen 11. 
När vi talade om för henne att vi skulle flytta Bobby blev hon rasande. När vi igår skulle hämta honom var varken hon eller Bobby där, hon hade låst stallet och lämnat de övriga hästarna ute. Hon måste alltså ha åkt iväg med honom någon gång mella...n kl 17-19. Vi väntade halva natten utan framgång, polisen var där men kan inte göra något. Hon påstår nu att hon äger Bobby och att vi inte har någon rätt att veta var han är, så vi är såklart oroliga för vad hon kan ha gjort med honom. Vi behöver därför all den hjälp vi kan få, hör ni eller ser något, tveka inte att kontakta oss!"

För att klargöra det hela:
Vi har alltså haft Bobby(Ballinaclare Boy) i fyra år, han är en fullblodskorsning född 1999. Han kom till oss direkt från Irland och vi tävlade i hoppning under de första två åren. I november fick vi triangelmärka honom pga benskada. Pga tidsbrist har vi varit tvungna att leta nytt hem åt honom, och fick då tips av en stallbekant om att Kerstin Palmlöv söker ny D-ponny som ersättning för hennes ponny som nyligen avlidit. Hon var först intresserad men hörde inte av sig på två veckor eftersom en ridskola skänkt en D-ponny till henne och behövde därför inte en till häst. Dock kunde hon tänka sig att ta hand om Bobby mot en ersättning av 2000 kr i månaden, under förutsättning att det fungerar med de andra hästarna osv. Vi skulle resa bort en längre tid över jul och var därför tacksamma för denna lösning. Under tiden Bobby har varit där har han fått stå helt ensam i en liten hage eftersom han "betett sig så jävla dumt" mot de andra hästarna, bitits, sparkats, osv. Detta beteende har vi aldrig sett hos honom förut, trots att han gått med många olika hästar i olika konstellationer. Kerstins löften om stora hagar och kompisar i hagen visade sig inte stämma, hagarna är jättesmå och steniga och Bobby har fått gå själv i hagen under hela tiden. Hon har hela tiden klagat på hur dum han är, att han har ett "skumt" beteende mot andra hästar. Detta tolkade vi som att han inte var helt nöjd med tillvaron och vi har därför varit i jakt på ett nytt hem åt Bobby. Hon har dessutom ridit honom trots att detta inte var tanken från början, då hon är på tok för stor för honom. Nu när det har blivit varmare har hon planerat att släppa hästarna i fårhagar med fårstängsel, vilket är livsfarligt att ha hästar i. Hon har också tagit av honom alla skorna för att på nytt försöka släppa ihop honom med de andra hästarna för att han inte skall kunna skada de andra hästarna om han sparkas, vilket har gjort att han är extremt öm i fötterna eftersom han har så känsliga hovar. 

Signalerna vi har fått av Kerstin under hela tiden har varit att Bobby endast varit till besvär och att det inte har fungerat. När vi nu hittat ett nytt hem till Bobby blev hon fullkomligt rasande och ville köpa honom på direkten. Under dessa omständigheter har vi inget som helst intresse av att sälja till henne och ville därför hämta honom lördag den 30/4 och meddelade detta till henne dagen innan. Eftersom hon blev så upprörd anade vi oråd och åkte direkt för att hämta honom, vi blev oroliga för vad hon skulle göra med honom. Vi skickade ett sms en timma innan vi kom dit, men det var redan för sent, hon hade dragit därifrån. Hon hade dragit ur alla handtag på stalldörrarna så vi inte kunde hämta Bobbys utrustning och lämnat sina övriga tre hästar utomhus och låst in sina hundar i huset. Vi väntade till klockan tolv på natten, hästarna var fortfarande ute, kalla och hungriga när vi gav upp och åkte hem. Polisen skickade en patrull och vi gjorde en anmälan, men det finns inget de kan göra innan en polisutredning tillsatts. Vi ringde och ringde till både Kerstin och hennes sambo(Elisabeth Ille Thornell), som först svarade och påstod att hon inte visste något om saken. Sedan slutade även hon svara i mobilen. 
Dagen efter åkte vår pappa dit och försökte reda ut det hela. Hon påstod då först att hon köpt Bobby, men kunde ju såklart inte visa upp något köpekontrakt eftersom vi endast har ett fodervärdsavtal med option för senare köp, OM båda parter är överens. Hon ändrade sig sedan och sa att hon SKULLE köpa honom och att vi "ska skita i vad hon gjort av Bobby". Pappa lyckades hitta sadel och träns i stallet som nu var upplåst och informerade henne om att han tog med sig dem. Efter en stund vägrade de öppna dörren eller svara över huvud taget, inte ens när polisen ringde dem. Pappa stod och knackade på i över en timma och till slut ringde de polisen för att anmäla pappa. De kom då dit och fick höra hur det hela låg till(vilket var precis det pappa ville skulle hända eftersom vi ville ha hjälp att prata med dem av en myndighetsperson), men de kan fortfarande inte hjälpa oss innan ärendet är utrett. 

Vi vill klargöra för sådana som på något sätt tvivlar på detta, att vi står som ägare, vi har hans pass och försäkringen skriven på oss - juridiskt sett har hon alltså ingen rätt till Bobby, eftersom det är vi som betalat henne för uppehälle, och inte tvärtom. 

Nu gör vi vårt bästa för att nå ut till så många som möjligt för att själva hitta vår stackars häst. Vi har redan fått enormt mycket hjälp och stöd och detta är vi oerhört tacksamma för, men vi måste fortsätta arbeta för att kunna hitta honom så fort som möjligt. Lägg ut info på bloggar, hemsidor, tidningar, anslagstavlor, allt som kan leda oss till honom, vi behöver som sagt all hjälp vi kan få för att hitta honom!
VI har spekulerat en del och pratat med folk som känner till henne och de tror att hon eventuellt kan ha gömt honom någonstans i Dalarna, eftersom hon har kontakter där. 

Bobby är en D-ponny valack(147 cm i mkh), mörkbrun med svart man och svans. Har en liten stjärn i pannan och en vit fläck på mulen, lite vitt på höger bakkota. Se bilder på eventet. 

Kontakt:
Michaela Kalborg 0706831906
Carolina Kalborg 0733777330

Detta är inte min häst utan vill bara hjälpa ägarna att få tillbaka sin älskade häst!

Övningskörning nr:2

Före middagen gav jag och pappa ut oss på en liten övningskörningsrunda. Det gick bra idag med. Jag hörde lite fram och tillbaka på en grusväg i närheten av där vi bor. Backade, växlade, övade på att känna när bilen börjar dra och på vart jag ska ha blicken vid backning. Nästa gång vi kör ska vi åka en längre sträcka, det bli tråkigt att bara åka fram och tillbaka.
Tihi, det är ju faktiskt riktigt roligt att köra. Jag hoppas att jag kommer fortsätta att tycka det!

Vi bilägare

Jag sitter nu och roar mig med att klippa ut "Klarar du koret" - frågorna i pappas tidning Vi bilägare. De är faktiskt väldigt bra frågor, tänkta ha dem att öva på sen inför teoriprov.
Nu tänkte jag testa er läsare lite.

1. Vad innebär förbudsmärket på bilden.

Bildkälla
A.
Begränsad bruttovikt på fordon
B. Begränsad tjänstevikt på fordon
C. Begränsad totalvikt på motordrivna fordon
D. Begränsad axeltryck på fordon

2. Du planerar att stanna där du ser denna skylt. Vilket av följande alternativ är riktigt?

Bildkälla
A. Det är bara tillåtet att stanna för passagerares av- eller påstigning.
B. Det är tillåtet att stanna för av- och pålastning för gods samt för passagerares av- och påstigning.
C. Allt stannande är förbjudet
D. Det är bara tillåtet att stanna om det föranleds av trafikförhållandena eller för att undvika fara. 

3. Vilket påstående om vägren är riktigt?
A. Det är förbjudet att parkera på en huvudleds körbana men tillåtet att parkera på en huvudleds vägren.
B. Vägrenen är tänkt att användas till ett extra körfält i tät trafik.
C. Om du, från vägrenen, vill köra in på körbanan igen så har du väjningsplikt mot de förare som redan kör där.

4. Vilket är det minsta tillåtna mönsterdjupet i ett sommardäcks slitbana?
A.
1,2 mm
B. 1,6 mm
C. 2,0 mm
D. 3,0 mm
E. 4,0 mm

Jag kommer att publicera svaren senare i veckan!


Dagbok..

Nu har jag precis skrivit klart i dagboken jag har gjort, där skriver jag om vad jag och Andreas gjort varje gång vi träffas. Det är väldigt roligt att läsa sen, då kan man minnas tillsammans. Jag klistrar även i bilder så den blir lite roligare. Tänk vad roligt att läsa den om några år!
Har ni någon dagbok eller bilderbok som ni har tillsammans med er pojk/flickvän?
Eller hur gör ni för att minnas?

Spelkväll

Passade på att ha en mysig spelkväll på Wii med min lillebror. Vi kom fram till att vi borde införskaffa oss något nytt roligt spel, bowling och golf är lite uttjatat nu. Vi får sätta oss och försöka komma överens om något, kan nog inte bli helt lätt det där. Fats vi brukar tycka ganska mycket samma annars.

Annars i efter middag var jag på en extra insatt träning inför kadriljen. Jag kommer att ha Thruma nu, tölten sitter ju någorlunda bra men hon är rätt stel både i kropp och mun. Jag hoppas jag kan få rida henne några gånger innan själva kadriljen så jag kan mjuka upp och känna igenom henne ordentligt.

Usch vilket väder vi fick ikväll också. Precis när vi hade slutat träningen för idag så började det småregna och strax där på drog stora svarta moln in. Det blåste upp en del också. Jag hann precis hem innan det värsta kom. Det är ändå skönt med lite regn nu så det kan bli grönt och fint i hagarna. Dock är lite kyligare väder på väg in. Mitt i ovädret hade vi endast tre grader.
Jag hoppas verkligen inte kylan håller i sig, då lär det dröja ett tag till innan några föl tittar fram..

Första körningen

Då var den första körningen avklarad. Det var faktiskt inte så farligt som jag hade inbillat mig. Det gick superbra!
Jag fick börja med att baka ut från mammas parkeringsplats och sedan fick jag köra upp och ner för våran grusväg några gånger. Baka, öva dragläge och att lära känna bilen. Pappa tyckte jag körde riktigt bra och mjukt. Jag hade i stort sett inga problem med kopplingen och jag fick inte motorstopp en enda gång!
Nästa gång ska vi åka iväg till en stor parkering och köra på.

Övningskörning

Idag har jag tänkt dra igång med lite övningskörning igen, får se hur det går. Jag känner mig ändå inte så pepp på det men ska prova lite grunder här hemma så får jag se sen hur det känns.
Förra gången jag började övningsköra, tror det var förra året, så körde jag hem själv från stallet några gånger. Något som jag är riktigt stolt över!

Jag hoppas verkligen att det ska lossna för mig när jag väl kommer igång men det känns som om det är en ganska långdragen process innan man får sitt körkort. Det kanske får bli en intensivkurs i sommar ändå. Det visar sig nog när jag har kört några gånger..

Nu läser jag om lite övningar i min körkortsbok och sen ska jag väl tvinga ut mig till bilen..

RSS 2.0