Hästlös igen

Igår eftermiddag körde vi tillbaka Rák till Cia och hennes vänninor. Redan innan Rák kom ur transporten eller gjort något väsen av sig gnäggades det inifrån stallet.
Det blev ett väldigt glatt bemötande Rák fick när hon kom in i stallet.
Glad blev hon nog allt men då det låg hö och gottgott i krubban hade hon inte riktigt tid att umgås med de andra.

Nu på morgonen hade Rák dock haft väldigt bråttom ut och lek och bus blev det i hagen.
Så skönt att hon trivs så bra och att hon är så väl accepterad av de andra tjejerna!

Riders corner

Beställde i söndags ett läderbalsam från Effax på Rides Corner, förutom att det var billigt och dessutom är naturligt så kan man välja fraktfritt som fraktsätt hos dem!
Väldigt uppskattat måste jag säga. Mycket fint hade dem med men jag höll mig ifrån att köpa mer då jag inte alls behöver mer saker just nu.
 
Effax läderbalsam är som sagt naturligt, det är baserat på bivax, avokadoolja och lanolinolja. Jag vill inte ha en massa mineraloljor på min fina sadel och sen är det inte bra för miljön, oss eller hästarna heller så därför valde jag detta. Ska prova imorgon då min sadel ska smörjas in innan den ska med Rák till Cia på fredag.

Tankarna skenar iväg..

Det är ganska lätt att tankarna kan skena iväg och att jag tror det värsta, speciellt när det kommer till Rák. Hon har inte tidigare, för några veckor sedan inte känts helt bra i skritten men framförallt i traven. Hon har varit ojämn och hackig vilket självklart leder tankarna till hälta eller värsta fall inflammation.
Ikväll när jag red kändes hon åter igen inte bra efter att ha varit bra ett tag nu. Så klart såg jag framför mig hur vi skulle bli tvungna att fara till klinik.
Dock har nu Cia lugnat mig. Rák har tidigare gott mycket på framdelen och bogarna vilket gör att om jag inte driver på tillräckligt hamnar hon lätt där igen. Och då hon inte är så stark ännu blir det ibland att hon går ojämnt.
Mycket skritt och uppvärmning behövs för att Rák ska komma igång. Detta har jag varit noga med de andra gångerna när jag ridit, nu tänker efter men idag gick uppvärmningen lite snabbt då min lillebror var med och skulle fota vilket inte gick helt bra det heller.
Hans systemkamera hade slut på batteri och min kamera är så seg att man typ kan ta en bild varannan minut. Lite film blev det dock men just nu kan man varken kolla på den på datorn eller redigera den så det får vänta.
Skönt att ha kunniga människor i närheten som kan lugna en. Väldigt praktiskt att Cia har had om Ráks träning och känner henne utan och innan för då vet hon direkt när något verkligen är fel!
Nu kan jag slippa oroa mig.

En tur och lite markarbete

Igår var vi åter med på en tur för att variera oss lite och för att öva på att ta det lugnt med andra hästar.
Det gick väl lite si och så måste jag säga. Hon drog minst lika mycket och blev väldigt taggad. Kändes riktigt hemskt och tråkig att hon inte kan lyssna och ta det lugnt. Som tur var fick jag lite tips.
Jag måste ligga steget före och dra upp henne, för hon hänger sig i tygeln och suger sig fast i bettet innan galopp. I tölten måste jag verkligen se till att hon är lösgjord och korta skritten samt se till att hon är med mig innan hon får börja tölta iväg. Detta fungerade riktigt bra och det gick bättre sen.
 
Idag var tanken att jag skulle vara i paddocken för att träna lite markarbete och förtroende övningar.  Paddocken skulle dock vara upptagen så jag körde istället lite övningar på grusvägen, vilket gick super!
I slutet fick Rák gå lös en bra bit hem och hon följde minsta vink. När vi dock gick upp på gräset gick det mindre bra. Nästa steg blir att lära henne att gräs inte alltid är mat.
Annars är jag väldigt nöjd, min lilla fina. På marken är vi riktigt bra!

Gekås

I lördags bar det av till det stora fina varuhuset, nej inte Ikea utan GEKÅS! Jag bara älskar det stället, så underbart och såna fina priser.
Jag hittade en hel del bra saker och såg ännu mer jag hade velat ha men avstod just nu. Speciellt på ridavdelningen. Skulle behöva byta ut alla mina ridbyxor då resåren på i stort sett alla har släppt och sen skulle jag allmänt behöva förnya. Det får dock vänta tills jag rider kontinuerligt igen.
Lite saker fick jag dock köpt som är hästsaker. Tänkte köpt en huva med nosdel till Rák då hon hatar flugorna, speciellt på mulen och nosryggen men den såg ENORM ut så vågade inte köpa men hade nog varit värt att prova då jag vet hur jobbigt hon tycker det är.
 
Detta fick jag med hem.
Ridluvan har jag tänkt prova att ha när jag rider då flugor på öronen är ett väldigt störande moment tycker Rák. Har även funderat på ridflugtäcke men jag vet inte. Rák skulle nog älska det men hur praktiskt det är vet jag inte och sen lär vi väl se ut som aliens om hon ska ha huva till med ^^

Flädersaft

Min favoritsaft är helt klart fläder, det har en sån god och frisk smak.
Efter att ha druckit hemmagjord flädersaft i stallet och berättat att det är min favoritsaft blev jag erbjuden att plocka fläder för att göra egen saft vilket jag självklart inte kunde tacka nej till!

Så i söndags plockade jag blommorna och gjorde satte sedan saften som sen fick vila i tre dygn. Att göra denna goda saft var verkligen lättare är jag hade kunnat tro!
 
Det här behöver du:
* 40 blomklasar
* 2 liter vatten
* 2 kg socker (tog dock mindre då jag inte gillar för söt saft)
* 3 citroner
* 50 g citronsyra
 
Gör så här:
Lägg i blommorna i en stor kastrull.
Skär citronerna tunt och lägg på blommorna.
Koka upp vatten och häll i socker samt citronsyra. Rör tills det löst sig.
Höll blandningen över blommorna och citronerna. Låt svalna och sätt sedan på lock.
Ställ svalt i tre dygn. Sila sedan och häll på flaskor alt. plastflaskor eller burkar och förvara i frysen.
 
 
 

Varit med på en tur

Idag var det dags för mig och Rák att vara med på en premiärtur på en och en halv timme. Det gick väl hyffsat kan jag säga, hon bli rätt på när hon får vara ute med andra hästar. Men när jag väl hittade rätt knappar och kom på mig själv med att resa mig i sadeln, spänna benen och spärja emot när hon började dra, förskte jag istället slappna av och sitta ner så gick det bättre.
Så det får bli att prova igen så fort jag har fått min sadelgjord. Tråkigt att det snart är dags att åka tillbaka till E-tuna och köra tillbaka Rák. Hade gärna haft några veckor till med henne för att riktigt hitta varandra.

Så himla lycklig

Min häst är då verkligen fantastisk, det går bara bättre för var dag som går. Jag är otroligt tacksam över att hon blivit en sån glad och positiv häst och att hon aldrig gav upp hoppet om mig!

I fredags var det ytterligare en fantastisk dag.
Jag började med att ta ut henne ur boxen lös bakom mig vilket i och för sig inte gick bra till en början. Hon vände vid dörren och gick tillbaka till boxen. Andra gången gick det dock bättre. Hon stod sedan lös ute när jag gjorde henne klar. Hon rörde inte en fena!

Vi började passet med att skritta ut på grusvägen och ta en sväng i skogen runt träden. Denna gången gick det mycket bättre och jag kunde reglera skritten, väldigt skönt att slippa rusa igenom skogen.
Sedan tog vi och travade runt på ovalbanan, lite lättare där då det inte är så skarpa kurvor. Till en början gick det rätt fort men efter ett tag lyckades jag få ner tempot med enbart sätet, hon travade sedan på i fint tempo på långa tyglar. Vi tog några varv i båda varven och sedan avslutade vi med att skritta av på ovalen. Jag kunde även stanna henne med enbart sätet. Det känns så skönt för det är hit jag vill, jag vill använda tyglarna så lite som möjligt.
 
När jag borstat av henne så tog jag in henne i stallet, åter igen lös dock såg hon att det fanns höpåsar som som väldigt goda ut! Hon var så klart tvungen att ta sig en mumsbit men när hon försökte dra ut höet så lät ju påsen alldeles fruktansvärt läskigt! Hon fick lite halvt panik men höet lossnade rätt fort och jag lyckades locka med henne en bit. Det fanns nämligen fler höpåsar, så samma procedur upprepades och denna gången blev det ännu läskigare då inte höet ville lossna med en gång! Så påsen lät och Rák skakade, jag lyckades dock få henne lugn rätt fort.
Min lilla knäppa häst, gör samma tabbe två gånger i rad. Rätt praktiskt att hon miljötränar sig själv!
 
Igår tog vi en liten joggingtur ut i skogen, blev en hel del trav men också skritt då terrängen inte är den bästa på en del ställen. 
Turen gick väldigt bra, traven var fin och jag fick det tempot jag ville. Dock träffade vi på en sten som var väldigt läskig! Rák tvärnitade, stod och frustade och skakade ett tag innan vi tillslut kunde ta oss förbi.
 
Sadeln är helt klart värd sina pengar, den är helt underbar och jag tror att den är en stor anledning till att Rák går så bra nu med. Den är otroligt mjuk och skön vilket gör att jag kan slappna av ordentligt.

Resår eller utan resår?

Tanken om sadelgjordar med eller utan resår är att föredra.
Utan resår så tar det ju liksom stopp när det tar stopp. Med resår kan man ju nästan dra hur mycket som helst men beroende på hur hårt/löst resåret är så följer det ju hästens rörelser och andetag.

Vad säger ni?

Cia har gjort det igen - sadelgjord funnen!

Alla borde då ha en egen Cia som kan rädda en i alla tänkbara situationer. Idag räddade hon mig från att gå ner mig totalt i detta ständiga problem med sadlar, är de inte att de glider fram eller är för breda/smala så är det att inte sadelgjorden passar. Men nu så! Jag fick prova Cias anatomiska sadelgjord som är precis en sån som jag tänkt köpa.
Efter tre djupa andetag vågade jag prova om stropparna gick igenom och de gjord de, förstå vilken lycka!!
 
Ridningen gick då inte sämre den, vilken häst! Helt fantastiskt, jag kände mig så lycklig och trygg (!) på hennes rygg. Jag trodde aldrig att vi skulle kunna komma så här långt. Så underbart!
Hon rusar inte längre och kan komma ut ordentligt i hörnen även i trav. I tölten tar hon riktigt i med bakbenen och i skritten kan hon slappna av och det finns flera tempon i alla gångarter.
 
Det kändes även som att sadeln gjorde en hel del, det gick mycket lättare att rida med sätet och hon kände direkt vad som var på gång. Kunde till och med flytta henne sidledes i tölten!
Så lycklig!
 

Ett litet problem!!

Eller ja, ganska avgörande problem. Såg igår att stropparna på sadeln är ganska tjocka men tänkte inte mer på det. Men idag när jag skulle få in dem i min sadelgjord gick det inte!! De är alldeles för tjocka, hur tänkte de där?
 
Mejlade Helen och tydligen är dessa mycket tjockare än de på G3:an då de är nylonförstärkta. Det kanske kan vara bra men det går ju inte få in i gjorden.
Formiga ska tydligen vara bra, men den kostar en del och det har jag inte råd med! Fy så sur jag blev.
 
Lyckades iaf krångla på en sadelgjord för prova det skulle jag bannemig! Och ja, skön är den allt men kunde inte/vågade inte testa fullt ut då den inte satt perfekt med den sadelgjorden.
Blir till att leta sadelgjord nu istället. Ni andra med G4, hur har ni gjort?
 
Rák verkade iaf gilla den, tuggade så fort jag la på den och gick sen fint hela passet och var väldigt lyhörd.
 
 
 

Nu är den här!!

Min sadel kom igår eftermiddag och idag kunde vi hämta ut den! Jag har precis packat upp den och är helt lyrisk. Vill prova nu!
Den ser helt underbar ut och väldigt mjuk och skön är den! Riktigt, riktigt fin med. Tror det kommer att bli toppen.
Till min stora glädje är det stora stöd med så det blir nog toppen detta. Får hoppas Rák gillar den också!
 
En liten fråga, ska jag smörja den med en gång eller hur gör jag?
 

Jag kommer aldrig sluta att förvånas.

Vilken helt otroligt fantastisk häst jag har!!
Åh, dagens stund i stallet gick såå bra. Det började med att hon stod blick stilla när jag borstade och gjorde henne klar, nästan som att hon var rädd att skada mig igen.
Sen gav vi oss ut på en skrittrunda som kändes bra från första stund, även om det gick lite segt till en börja. Men när vi väl fått fart och kommit en bit hemifrån gick det fint.
Vi gick till och med mer i kanten på vägen än mitt på asfalten vilket är ett stort framsteg. Sedan kämpade vi oss igenom massa hallonbuskar och små björkar, vilket också gick bra, även fåglar som helt plötsligt flög fram var inga problem. Jag kunde även nysa och vifta bort irriterande myggor utan problem.
 
På vägen hem mötte vi en crossmoppe som lät en del, men kille var vänlig och saktade in och började inte köra på förrän han kommit en väldigt bra bit. Rák var lugn, det är nog mest jag som är fjantig. Kanske dags för mig också att ta trafiken med ro?
På hemvägen kunde jag till och med reglera skritten och göra halt utan att hon stretade emot eller drog iväg. Hon väntade artigt på min signal.
Det blev en trevlig och avslappnad SKRITT tur!
 
För att inte få dåligt samvete och ta åt mig av alla framsteg som Rák gjort måste jag här tacka Cia som gjort ett fantastiskt jobb. Utan dig hade jag gett upp för längesen. Tack för att du gav mig denna chansen att verkligen lära känna Rák och hitta varandra!
 
Väl tillbaka i stallet borstade jag av och medan jag la in allt i mitt skåp tittade Rák nyfiket på mig över boxdörren, hon har aldrig tidigare var så intresserad av mig. Jag blir helt varm bara av att tnka på det!
Mycket beröm fick hon idag min fina lilla.
 
Förresten, jag har ju glömt att berätta. Här om dagen när jag smörjde in henne i manen och kliade lite tog Rák sin mule och gosade lite på min magen. Min gullehäst! ♥

Tömkörning

På schemat idag stod det tömkörning, planen var först att tömköra i paddocken över bommar men jag ångrade mig sedan och valde att tömköra ut på vägen och runt i skogen vilket uppskattades en hel del av Rák och var långt mycket roligare än i paddocken.
 
Det dröjde dock en stund innan vi kom iväg och ut ur hagen också för den delen. Inte ville hon komma till mig heller (får nog börja locka lite med godis igen) så jag fick tvunget hämta henne och sen blev det en dragkamp över vattenpölarna. Jag bestämde mig för att inte ge upp denna gången, vi SKULLE ta min väg om även om vi skulle få stå där hela dagen. Efter att ha stått och dragit i ca 5 minuter började hon ta några små, små steg och till slut vann jag!
 
Efter det gjorde jag i ordning henne vid bommen då det var fint väder och skönt att stå ute, det var dock en hel del broms och andra insekter och Rák HATAR verkligen insekterna. Jag valde då att testa att låta henne stå lös så att hon kunde få skaka av sig insekterna obehindrat.
Hon sparkade en hel del efter dem under magen och vad jag inte alls var beredd på var att hon också skulle råka sparka ut åt sidan med bakbenet och träffa rakt på knäna. Det ena knät blev bara touchat men det andra fick sig en smäll rakt på knäskålen. Som tur var kom det på benet och det svullnade inte upp men ont gjorde det. Jag la mig ner på backen för säkerhets skull ifall jag skulle svimma, vilket jag kan göra om jag gör mig illa ibland, jag får någon slags chock. Det gick dock bra denna gången och Rák stod kvar och tittade på och undrade nog vad jag gjorde där nere, lite sorgsen såg hon ut också.
 
När jag väl kom på benen igen efter ett par minuter tog jag in henne för att spraya och smörja in henne lite innan vi gav oss iväg. Det gick riktigt bra med tömkörningen idag, hon stannade på "hooo" och gick sen snällt vidare. Lite bråttom hade hon dock då insekterna var jobbiga men annars gick det bra både i skogen och på vägen!

Film från rundkorallen och paddock

 

Vägen mot körkortet

Jag hade visst en kategori som heter vägen mot körkortet också ja. Det var ju ett litet tag sedan jag uppdaterade nu och jag kan börja säga så som så att det helt klart går mycket bättre att köra nu och att jag börjar känna mig mer säker.
Jag har nu börjat köra lite smått genom städer, jag började lite mjukt med ödelagda Leksand och nu har jag också kört igenom Kungsbacka 2 gånger. Idag blev det även premiär på 120 motorvägen vid Varberg. Det gick riktigt bra, jag kom på och av ordentligt, inga omkörningar men det är nog inga problem gäller bara att kolla ordentligt.

Lite träning i rundkorallen

Dagens träning i rundkorallen gick inte alls lika bra som de andra gångerna. Varken "kom" eller "vänd" fungerade idag och vi har även fått problem med att "braaa" nu verkar betyda stanna. Hur ska jag fixa detta?
Där emot gick det riktigt bra på slutet då jag provade att få henne att följa efter mig och det gick prima så vi avslutade på topp iaf!
 
Någon som har lite tips på vad man kan göra från marken, jag har fått lite idétorka igen. Vad kan man göra för kul i rundkorallen?
Funderar på att försöka tömköra imorgon igen. Det gick dock inte så bra sist och jag är inte så bra på det, jag tycker det är svårt hur man ska veta hur man ska göra för att det ska bli som man vill. Ni fattar va?! ;)
Kanske borde träna lite miljöträning istället, typ plastpåse, jacka m.m.

På tal om miljöträning så gick det jättebra att spraya Rák idag, hon stod helt stilla till och med när jag sprayade under magen!

På väg ut ur sadeldjungeln.

Förhoppningsvis är jag äntligen på väg ut ur sadeldjungeln en gång för alla nu! Efter mycket provade och letande utan att någon sadel passar har jag nu beställt en Sensation Ride!!
Efter att ha provat den en andra gång och denna gången lagt den längre fram kändes den inte alls lika bred. Jag flyttade även bak mina stigläder och då svävade inte mina knän längre ute i tomma luften. Detta avgjorde saken, jag är trött på att leta sadel!
 
Jag tror att det kommer bli toppen och jag är mycket nöjd med mitt val! Längtar så tills den kommer.
Även om jag trivs bättre i sadlar med riktigt stora stöd tror jag att detta är det bästa just nu, den ligger still och Rák trivs med den vilket är huvudsaken. Så klart gillar jag den också då den verkligen är superskön.
 
Här måste jag även passa på att tacka Linda som troligen helt utan vetskapen om det egentligen är hela anledningen till att jag nu köpt en Sensation. Då hon skrivit så mycket om den på sin blogg och vilken positiv verkan den haft på hennes och Fífas utveckling kunde jag inte låta bli att prova sadeln när jag nu fick chansen.
Det är verkligen roligt när man med hjälp av andra kan få upptäcka nya saker! Jag hade nog aldrig själv kommit mig för att prova då jag precis som Linda varit rätt skeptisk till en början. Men man kan ju inte döma hunden efter håren, eller vad det nu heter?
 
 
Här med en Sensation Junior med G4 sits

Clic 17" mot Clic 16"

Globus Clic 17" 34
 
 
Globus Clic 16" 34
 
Inte jättemånga bilder på 16" tyvärr, borde kanske ta fler för att lättare se.

Sadelprovning - synpunkter tack!

Efter att väntat spänt en hel dag fick jag äntligen prova min sadlar nu på kvällen. Tog med Clicen och Teknan.
Dock blev det en liten besvikelse, Clicen kändes för smal. Den låg inte riktigt an första halvan av sadeln när jag bara la på den utan att spänna, när jag spände låg den dock an.Hoppas någon förstår vad jag menar, har tyvärr ingen bild.
 
Förra året provade jag, som tidigare nämnt, en Clic 34 17" vilken jag tycker låg bättre. Denna var dock väldigt bra i längden.
Jag har ju hört att en del Globus sadlar kan skilja sig en del fast de har samma vidd, vilket inte gör det hela lättare. Frågan är om jag ska våga mig på att köpa en 36a och prova?
 
Teknan då? Ja, jag sitter verkligen som en gud i den, älskar den sadeln. Längden var lagom men även denna gled fram, en hel del till och med.
Även här är det märkligt, förrra året provade jag en 16,5" med bom 31 och den låg hyffsat stilla, denna är också 31 men glider fram.
När jag hade en 17,5" gled den också, den var 33 och på tok för lång. Gled den då för att de var för lång eller för vid? Och Teknan nu, varför glider den? Är den för vid eller för smal?
Det är verkligen inte lätt detta. Kom på nu att jag dock glömde känna om trycket var jämt längs med koppjärnet, på båda sadlarna.
 
Ráks rygg är heller inte den bästa, överbyggd när hon står still och man ska spänna men rak i ridningen. Sadeln glider rätt lätt när jag ska spänna, troligen pga överbyggdheten. Men hon kan ju heller inte ha en svängd sadel?
Bomlös verkar helt klart vara det bästa, men det kostar desto mer. Även begagnade kostar.
 
Trotts att båda sadlarna gled fram och låg på bogbladen gick Rák som en klocka och verkade inte alls berörd av dem. Konstigt..
 
Globus Clic 16" 34
 
 
Tekna 17" 31
 
Behöver lite råd tack!

Kungsbacka - Svensk ridsport

Då pappa körde mamma till Landvetter i morse så passade vi på att åka till Kungsbacka efter jobbet då vi ändå hade bil.
 
Resan dit var väl en upplevelse i sig kan man säga. Under dagen har de många gånger sagt på radion att Madonnas lastbil fylld med elektronik vält på motorvägen vid sju tiden på morgonen. Lastbilen var så fullpackad att de var tvugna att lasta ur den innan de kunde bärga vilket skulle ta en stund och det var helt stopp på motorvägen.
Jag tänkte sen inte mer på det, men kom mig för att berätta det för pappa i bilen. Mitt i berättandet kom jag på att lastbilen kom från Köpenhamn och alltså var på den vägen som vi skulle åka, dock inte på filen som gick norrut utan den hade vält över vägräcket låg på filen söder ut.
Som tur var kom jag på detta i tid så vi tog gamla vägen, vilket gick bra en bit till vi kom ikapp avfarter från motorvägen.
Efter att det tagit en halvtimma att ta sig förbi 12 km kö kunde vi vid Ikea i Kållered köra ut på motorvägen. Då var det istället kö in mot stan.
 
Vid halv sex kom vi fram till Svensk Ridsport, jag fick då lite hjälp med sadlar och fick med mig tre stycken hem att prova.
 
♠ Finesse Island, 17½  (dock kort) - detta är Svensk ridsports egna märke. De ser väldigt trevlig ut så det ska bli spännande att prova!
♠ Tekna, 17" MW - efter att ha provat både 16,5" och 17,5" så kunde jag inte låta bli
♠ Globus Clic 16" 34 - denna hoppas jag mest på!

Sensation ride

Då jag har hört mycket gott om Sensation Ride och varit väldigt sugen att prova, tog jag nu chansen när jag kunde få låna en av en väldigt snäll tjej!
 
Och som väntat så är den verkligen helt underbart mjuk och skön att sitta i. Rák verkade också gilla den en hel del, den låg helt stilla och hon fick väldigt mycket mer rörelsefrihet. Hennes tölt gick bättre än någonsin, hon verkligen satte under och jobbade mer än någonsin.
 
MEN... För mig kändes sadeln alldeles för bred, ingen smal midja dierkt. Mina knän liksom hängde in luften och jag hade ingen kontakt alls med  sadeln. Det är relativt små knästöd på sadeln nu (man kan tydligen byta) men då jag inte tyckte att jag fick så bra kontakt så lär de bli än mindre med större knästöd.
Jag ska prova igen och se hur det känns, kanske prova att flytta på stigläderna också.
Någon som känt samma?
 
Sadeln kändes även för lång på Rák även om den ska vara 16" eller 16,5", jag får ta och mäta den. Dock är den en sensation att den låg still!
 
Tyvärr inga bilder då jag helt glömde bort att ta.

Bilder från rundkorallen.


RSS 2.0