Lite tyst..

Nu var det väl ett tag sedan jag skrev något kan man väl säga!
Har varit rätt fullt upp, både 100 års kalas och midsommar förra veckan och denna har det varit mycket med jobb och stallet. När jag väl kommit hem för att landa efter 12 timmar hemifrån har jag inte mycket tid innan det är dags att sova igen.

Efter att ha sett en mysig fransk film med familjen har jag äntligen lite tid till att uppdatera er!

Jag kan ju börja med att säga att det är fantastiskt att få ha Rák nära igen och det går långt mycket bättre än det någonsin gjort. Jag märker verkligen vilken skillnad det blivit på henne nu när vi får umgås lite mer. När jag bara varit och hälsat på har jag märkt en del skillnad men inte lika mycket som nu.

I veckan har vi tagit en uteritt och denna gången, troligen också den första gången så skedde turen mesta dels på mina villkor! Det gick till och med att samla henne i skritt och gå riktigt sakta.
Uteturerna förr gick mest med turbon på!

Vi har även kört ett pass i rundkorallen och sedan lekte vi lite i paddocken så Rák fick springa av sig lite efter att ha stått ett tag. (Det finns en film som kommer komma upp så fort jag klippt ihop den) Även tömkörning, som i och för sig gick lite si och så samt ett ridande pass i paddocken har det blivit.

Igår då det var varmt ute passade jag på att tvätta av Rák i man och svans då hon var rätt skorvig. Så nu är hennes man och svans ren, fin och fluffig igen!
Det gick väldigt mycket bättre detta året än förra, då var hon nästan konstant rätt för svampen och vattnet som rann men nu gick det bättre.
Med sprayflaskan går det också framåt både igår och idag stod hon nästan helt still, på ovansidan av henne går det bra att spraya men när jag kommer under magen blir det läskigt. Undrar varför?

Det finns nog hur mycket som helst som jag skulle kunna ta upp. Men nu får jag nog sluta, det blev rätt långt!


Ut i sadeldjunglen igen

Då ingen sadel hos Cia passar Rák och troligen ingen nu i stallet heller lär jag nog bli tvungen att skaffa en sadel till Rák. Frågan är ju då vad man ska köpa.

Jag har inga direkt stora pengar att lägga på en sadel just nu heller så det lär nog ta ett tag att hitta någon bra sadel med begränsad budget.

Jag har funderat på tre alternativ.
- Köpa en bomsadel
- Köpa en bomsadel med utbyttbart järn, då Rák kommer ändra sig mer i kroppen
- Köpa en bomlössadel, kostar dock en hel del mer men passar förhoppningsvis oavsett.

Rák behöver en sadel som är
- Rak men något svängd då hon är lite överbyggd pga kort rygg, rak vid arbete
- max 42-43 cm
- 100 grader i bommen

Förra året var vi på Svensk ridsport i Kungsbacka och lånade hem några sadlar. Framförallt var det Globuc Clic som passade bra och också kanske Santa Cruz Athur de Lux. Clicen tror jag skulle kunna fungerar riktigt bra. Får se om vi kan åka och låna några sadlar där igen och se. Den låg, vad jag minns, så gott som stilla.
Å andra sidan så är Rák lite tjock nu och man vet ju aldrig som sadeln inte kommer passa längre igenom om ett tag. Därför vore en sadel med utbyttbart järn eller en bomlös bra. Ja, detta är då inte helt lätt. Vart ska man börja?

Mysig söndag

Efter många om och men då vädret varit väldigt instabilt idag kom jag iväg till stället vid fem.
Istället för att rida ut som tänkt då det blåste en hel del blev det en mysstund i boxen. När jag hämtade henne i hagen passade jag på att prova kommandot Kom. Igår gick det inget vidare men idag gick det mycket bättre.
Jag stannade så fort hon visade minsta tecken på att gå iväg. När hon vände sig nyfiket mot mig så jag kom och till min förvåning kom hon fram till mig! Väldigt roligt!

Lite övningar med sprayflaskan hann vi med också. Det gick bättre än sist, hon var inte alls lika spänd vilket är skönt. Får öva några gånger till så blir det nog bra tillslut. Tror mitt lugn spelar in en hel del. Känns som att vår kommunikation går mycket bättre.

Första ridpasset

Idag föll det sig så att jag satte upp på Rák en dag tidigare än tänkt. Då Raudur inte var hemma så kunde jag heller inte rida handhäst, jag bestämde mig då istället för att rida i paddocken.

Det gick verkligen superbra, både jag och Rák höll oss lugna trotts att det blåste en och det var en del rörelse på gården.
Vi tränade en del skritt och mycket vikthjälper. Gick över förväntan, hon är mycket mer lyhörd och reagerar fortare! Lite trav och tölt kände vi på också, gick okej. Det behövs en del jobb till där men just nu är jag glad över att skritten finns och går att reglera!
Det kändes toppen idag med, får hoppas på att det går lika bra imorgon!

Just det. Glömde bort mig lite efter passet då jag tog av mig mina handskar och började slå dem mot varandra då de var dammiga. Plötsligt slog det mig att Rák bara står bredvid utan att röra en fena, är det inte fantastiskt?
Åh vad jag är glad! Vore bra att kunna stänga av hjärnan ibland och sluta tänka, det går så mycket bättre då. Vi kommer klara det här tillsammans!

Min häst är fantastisk!

Jag var helt salig när jag kom hem från stallet idag, min häst då verkligen bra! Så himla lätt lärd och lätthanterad, en fröjd att jobba med.
Det är helt otroligt hur lugnare hon blivit ändå och mer säker i sig själv, mer nyfiken. Det som är vårt stora problem är JAG. Mina känslor som inte riktigt kan kontrolleras ställer till det för oss men jag gör verkligen mitt yttersta för att andas lugnt och inte bli nervös eller rädd. Det går framåt iaf.

Nu till varför min häst är så fantastiskt bra. Jo, idag tog vi ett pass longering i rundkorallen. Vilken bra uppfinning! Då Rák ibland har, eller hade en förmåga att dra iväg vid longering eller inte gå så runt så är detta perfekt. Sist jag longerade gick det bra att hålla en cirkel på ett ställe.
Longeringen gick hyffsat, hon trampade på bra och fick jobba rejält i den något djupa och tunga sanden. Riktigt snygg var hon också!

Skritt och trav koncentrerade vi oss på, öka och minska steglängden. Dock blir det alltid problem för oss när vi gör halt, ibland vänder sig Rák inåt och då har vi svårt att komma ut på spåret igen. Det blir bara en enda röra, jag försöker förflytta mig på sidan av henne för att kunna peka ut henne men hon följer efter. Så efter en stunds longering med lina knäppte jag loss och löslongerade och det är här det fantastiska kommer in!

Så otroligt lätt det var att löslongera, lyfte spöt hon gick - sänkte som beröm. Höjde handen och använde rösten- hon stannade KVAR på spåret! Fick igång henne igen utan problem. Lyckades byta varv också och det bästa av allt. Hon förstod kommandot KOM. Sa jag kom så kom hon in till mig, sa jag inget stod hon kvar. Är det inte underbart? Hon verkade tycka det var riktigt roligt att springa lös, tyckte jag med.

Råkade även vifta till med spöt när jag fixade med linan alldeles bredvid henne och inte rörde hon en fena. Iofs var inte jag beredd på det så jag var lugn vilket troligen gjorde att hon också var det.
På väg upp till stallet igen stod det en kille och rengjorde sina bilmattor med mattpiska, inte reagerade hon på det. Ja, jag skulle kunna fortsätta vräka på med hur mycket positiva ord som helst om Rák men nu får det räcka. Sjukt härligt känns det och även om jag är osäker på att rida henne kan jag jobba henne från marken.

Markträning

Idag var det dags att ta träningen vidare ut från boxen. Vi tränade i paddocken på lite grundläggande saker. På väg ner hoppade hon till för något som jag inte vet vad det var men inte mer än så, vi kunde snabbt gå vidare!

Jag började med att känna igenom henne över allt både med handen, spö och rep. Repet var lite läskigt när jag slängde det (löst) över från sida till sida, råkade snärta till lite. Hon ryckte till en aning men inte mer än det. Flyttade på sig gjorde hon när jag bad om det.

Lite följa John, longering och träning på kommandot kom blev det också. Väldigt duktig var hon och det märks att hon och Cia tränat markträning ett tag nu.
Följa John gick riktigt bra och hon höll sig inom sitt område, förr gick hon väldigt lätt för nära. Longeringen gick den också bättre, hon förstod mer vad hon skulle göra och var kvickare vid kommando. Kom gick också väldigt bra, hon kom några gånger när jag endast sa kom men ibland fick jag hjälpa till att dra lite i repet.

Till slut fick hon trava lös i paddocken, kommandona fungerade okej men inte riktigt lika bra när hon kände att hon var lös och sprang fortare än mig. Tillslut fick jag stopp på henne, berömde mycket och slutade för dagen. Det känns riktigt bra det här!

Dagens uppdatering

Min dag började med att åka buss till Göteborg för att sommarjobba. Första dagen på jobbet gick riktigt bra och jag tror nog att jag kommer kunna prestera lite i alla fall även om jag är lätt förvirrad just nu.
Mina uppgifter består av att rita 3d skruvar m.m. och lägga i ett bibliotek så att det ska bli lättare att hitta de som används oftast. Roligt att lära sig ett nytt program!

Dagen gick rätt fort som tur var då jag längtade hem till Rák. Efter att vi väntat på bussen i en halvtimme kunde jag vid kvart över sex åka till Rák.
Jag började med att mocka ur den då den inte var så trevlig, så nu har hon en ny och fin bädd. Mockade medan hon stod i boxen och släpade sedan in spånbalen som hon frustade lite åt. Lite läskigt var det när jag kastade ut spånet också men inte mer än så! Lite miljöträning på köpet!
Efter det myste vi bara i boxen. Jag borstade igenom henne, kratsade hovarna och kände igenom hela henne. Strechade lite och körde morotstricket. Koncentrerade mig även på att andas genom magen och slappna av. Tycker det gick riktigt bra idag!
Då var hon på plats!

Nu står Rák återigen endast 10 minuter från mig vilket känns väldigt skönt. Det var helt underbart att hämta hem henne. Lastningen var inte helt lätt men efter att mellanväggen flyttats tyckte Rák att det var tillräckligt med plats för henne, bekvämt ska det vara!
Väl på gården var allt frid och fröjd. Inne i boxen stod hon fint och mumsade på höet, ingen stress där inte.
Borstade henne och tog på ett torrt täcke. Lite nytt spån fick hon också tills jag städar ut imorgon. Tog en hink och skvätte ut spånet, ingen reaktion även om jag kom nära. Stor skillnad från förra året!

Det känns väldigt spännande att ha henne nära och att få tillbringa flera veckor tillsammans. Bara mysa och ha det trevligt. Ja, som ni förstår är jag uppspelt! Magkänslan säger mig bara gott just nu och det hoppas jag håller i sig nu när vi ska ta det lugnt.

Till slut måste jag bara säga att Cia verkligen är superbra. Vilket hästjobb (hihi) hon gjort med Rák. Verkligen skillnad, så roligt! Tack vännen.


Gammal bild, i hennes box.

Ráks träningsschema

Lägger upp Ráks schema till första veckan här, både för att få lite tips men också synpunkter.
På söndag är det äntligen dags att hämta henne!

Måndag: Ta det lugnt, mysa. Kolla grunderna från marken och beröra hela henne med händerna.
Tisdag: Följa John, träna på kommandot kom, träna på att stanna med spöt på bogen.
Onsdag: Gå en promenad genom skogen, gå genom träd.
Torsdag: Fortsätta med spöt mot bogen, leka.
Fredag: Bara mys, borstning och strech
Lördag: Handhäst, om jag får låna en ridhäst
Söndag: Skrittur

Djurvärlden är bra hemsk!

'

"Att klippa av svansen på en gris är som att klippa av ett finger på en människa, det ömmar ett tag och sen går det över"

RSS 2.0