Dressyrgrunder del 3 || Öppna

Syfte
Öppna är en samlande rörelse och därmed också en av skolorna. Skolorna bygger på ridning på böjda spår och är stärkande för hästen. Skolorna ska också kunna öka den totala samlingen på hästen. Öppna gymnastiserar hästens bakben och ökar bogarnas frihet.

Öppna
Öppna är en rörelse där hästen rör sig i sidled med böjd kropp. Bakbenen följer det spår man rider på och hästen är sedan böjd och ställd från rörelseriktningen. Frambenen hamnar innanför spåret och måste korsas för att hästen ska kunna fortsätta att gå. Hästens ben rör sig på tre spår; yttre bakbenet, inre bakbenet och yttre frambenet, inre frambenet. Det inre benparet förs framför och förbi det yttre.

Man kan förbereda öppnan genom att rida små volter som tränar böjningen i kroppen. När man har ordning på böjningen på volten så byter man helt enkelt spår och rider ut på en rak linje, men behåller ställningen och böjningen från volten i kroppen. Hästen ska vara ställd i innersidan och ha stöd på yttertygeln. Yttertygeln reglerar även ställningen och böjningen. Hästen ska formas runt den inre skänkeln. Ytterskänkeln dras något bakåt, kontrollerar bakdelens placering och verkar framåtdrivande. Gå med i rörelsen men sitt rakt över hästen. Du ska inte flytta hästen i sidled med innerskänkeln, utan det är det faktum att du håller hästen böjd som gör rörelsen. Hästen ska röra sig likadant som den gör när du påbörjar en volt. Om hästen korsar bakbenen är det inte längre en öppna och då får man börja om.

Öppna kan man träna längs med långsidan eller längs en fri linje, till exempel medellinjen. Strävan är att tvärningen ska bilda en 30 graders vinkel mot spåret man rider på. Öppna är en samlande rörelse eftersom det tvingar hästen att sätta sitt inre bakben närmare sin egen tyngdpunkt. Öppnan är inte lösgörande som skänkelvikningen, så hästen måste vara lösgjord för att öppnan ska ha någon effekt, däremot kan den förbättra den lösgjordhet man redan har. En bra öppna stärker och samlar hästen.
öppna
Fig 1: en häst i öppna på tre spår. Det inre bakbenet sätts närmare hästens tyngdpunkt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0