Ischiasnerven

Ännu en rolig grej, inte nog med ryggen utan nu har jag fått problem med ischias också verkar det som. Det var igår efter att ha hoppat över kaninstängslet som jag efter att ha landat fick obeskrivligt ont i nedre delen av ryggen! Detta på gick fram och tillbaka hela eftermiddagen och efter middagen när jag resten mig igen kunde jag knappt gå, det blixtrade i varje steg jag tog.
Nu på morgon gick det bra i ca 5 min sen var det tillbaka igen, det gör helt sjukt ont! Jag hoppas verkligen att det försvinner, kanske ska ta och boka en tid hos läkare..? jag har ju verkligen inte tid med detta just nu, jag vill rida hela den sista veckan innan Rák åker ju!

Någon gång ibland har jag hänt att det gjort ont i ischias eller omkring där men det har gått över relativt fort. Får verkligen hoppas att det samma gäller nu.
Dock verkar det, enligt fakta jag läst att jag har en falsk ischias och att det går att behandla hos kiropraktor, så det blir till att kolla upp det imorgon.

Fakta:
Ischias
Ischias eller ischiasnerven är kroppens största och längsta nerv. Den har en diameter som i storlek motsvarar ett finger och ischias löper på baksidan av varje ben. När ischiasnerven blir irriterad eller påverkad av närliggande vävnader, brukar detta i dagligt tal kallasför "ischias". Symptom från ischias eller ischiasnerven kallas således ischias. Vi har två stycken ischiasnerver, en ischias ivarje ben.

Symtom
Ischiassymptom kännetecknas genom att det strålar från ryggen eller höften ner i benet. Ofta endast i över delen av benet men ibland även ända ner till foten.

Äkta eller falsk ischias
Det finns något som i dagligtal kallas för ”falsk ischias” respektive ”äkta ischias”. Skillnaderna mellan dessa två varianter varierar i både prognos och behandling, även om orsaken till ischias alltid är irritation och/eller inflammation av ischiasnerven.
Det är viktigt att utreda sin ischias tidigt. Ju tidigare desto mindre är risken att en ev. skadad disk går över till att bli ett diskbråck.

Vart ska man vända sig?
Behandlingsbar eller inte behandlingsbar ischias? Falsk eller äkta ischias? Det är alltid bra om du kan utreda varför du har ischias problem eller smärta så snart som möjligt. Det är onödigt att ha besvär, samt att i vissa fall kan det vara en varningssignal på ev. kommande diskbråck.

Det finns i den svenkska vården tre kategorier som är duktiga på utreda ischiasproblematik; Kiropraktorer, Naprapater samt Sjukgymnaster med OMT- eller MDT-examen.

Dessa tre yrkeskategorier kan, förutom behandla, även ge dig råd och tips som passar just för dig och din ischias. Ett besök bör ligga på minst 30min, så fråga alltid innan du bokar tid hos en terapeut.

- Det finns inga studier av kvalité som visar på att kiropraktik, som hävdas av vissa kiropraktorer, skulle vara effektivare än de andra behandlingsmetoderna.
- Läkare eller vanliga sjukgymnaster är inget jag rekommenderar.

Ett råd: Vänta inte med undersökning. Ju tidigare desto större är chansen att förhindra ett ev. diskbråck!

Falsk ischias

Falsk ischias uppstår ofta då någon muskel eller annat irriterar ischiasnerven och beror inte på någon skada. Mycket vanligt är att musklerna vid höften är spända och irriterar ischiasnerven. Dessa ischiassymtom är oftast inte lika kraftig som vid äkta ischias, men kan vara det. En kiropraktor, kan då finna orsaken till de ev. spända musklerna och behandla denna orsak för att få bort ischias smärtan. Vid falsk ischias har man vanligtvis inte dågra domningar som annars är mkt vanligt vid "äkta ischias". Orsaken till falsk ischias kan vara för korta muskler, triggerpunkter, låsningar, benlängdsskillnader mm. Vid falsk ischias har en kiropraktor ofta mycket goda resultat.

Äkta ischias

Symtom vid äkta ischias kan vara; domningar, stickningar, svaghetskänslor, känselnedsättningar och allt från lätt smärta till mkt kraftig smärta och ofta ända ner i foten. Vanligt är att man tycker det är jobbigt att sitta samt störd nattsömn. Äkta ischias kan i princip delas in i två olika kategorier: Diskbuktning och Diskbråck.

Det är inte alltid så lätt att kliniskt särskilja dem utan magnetröntgen. En Sjukgymnast med MDT-utbildning provar sig ofta fram med olika övningar för att se vad som hjälper.

Ischias av diskbuktning

Är en av diskarna i ländryggen är skadad och putar ut mellan kotorna och trycker på en spinalnerv har man fått en s.k. diskbuktning. Detta kan man behandla med varierande resultat med hjälp av olika kiropraktiska tekniker och sjukgymnastiska övningar, (MDT, även kallad McKenzie-metoden).

Prognosen för denna ischias smärta är mkt varierande men kortsiktigt bättre än ett diskbråck. Diskbuktning kan övergå till ett diskbråck och ju tidigare man får rätt behandling och förhållningsinformation sesto större chans är det för en snabbare läkning.

Ischias av diskbråck
Är en av diskarna i ländryggen är skadad och det flytande innehållet (diskkärnan) tränger ut mellan kotorna och trycker på en spinalnerv har man fått ett diskbråck. Detta kan man i sig inte behandla med kiropraktik, osteopati, eller sjukgymnastik. Här är det tyvärr så att kroppen måste sköta sitt och läka ut skadan i disken. Sumptomen kommer successivt att klinga av, men det tar vanligtvis 5-6 månader för själva disken att läka ut. Under den tiden ska man ta det försiktigt med tunga och vridande lyft. Dock kan ischias symtom kvarstå upp till ett år och i vissa fall stannar restsymptom kvar. Det är viktigt att man motionerar och rör på sig då detta stimulerar läkningen av disken men inte överbelastar den.

Källa till faktan

Kommentarer
Postat av: Sanna

Det händer att jag får slängar av falsk ischias och det är ju verkligen inte trevligt!!!!

2011-08-14 @ 15:27:40
URL: http://sannasant.blogg.se/
Postat av: evelina

men ursh, det där låter inget kul!! hoppas det är bättre nu, annars tycker jag att du ska ringa vårdcentralen imorgon. Kram!

2011-08-14 @ 18:28:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0