Ett steg närmare

Då hoppas jag äntligen att vi kommit ett steg närmare problemet till varför Rák inte känts helt hundra vid ridning.
Vi har misstänkt både det ena och det andra. Vi har varit inne och funderat kring klinikbesök för att kolla kotledsinflatmation, veterinär för att kolla böjprov och slutligen kom vi fram till att börja lätt och smidigt med en hovspecialist och kolla om det kan vara något med hovarna.
Man ska ju följa sin magkänsla och jag kände direkt att kotledsinflamation det kändes verkligen inte helt rätt. Jag tyckte det var lite förhastat att skicka in Rák i en transport och åka.
Hon var inte alls ovillig i ridningen utan endast lite snubblig, det mest märkliga var ju att det började precis efter den nya hovslagaren varit och skott.
Jag tyckte det känns bättre att verkligen utreda problemet istället för att ta förhastade slutsatser, vilket i slutändan kan leda till en rätt stor räkning. Jag hoppas nu verkligen att det är skorna som orskakat problem för min lilla skrutta.

I alla fall, tillbaka till hovslagaren som kom idag för att kolla på Ráks små fossingar. Han såg ju direkt att de inte såg helt bra ut dock ville han inte uttala sig allt för mycket om hovslagaren som varit och skott innan honom.
Vi började lite i paddocken för att kolla av henne, vänster varv gick bra och hon visade trav. Högervarv är hennes svåra varv och där ville ingen trav komma, bara massa kort kort tölt. I skritten trampade hon över bra men sedan var hon mer försiktig i trav/tölt.

Vi gick upp till stallet för att ta av framskorna och se om han kunde hitta något. Och jajamen, sömmarna hade suttit inne i lamellranden, vilket har gett obehag samt tryck. Sömmarna var snäppet för grova också. Då det ännu inte hade gått så lång tid trodde inte hovis att det skulle vara någon fara, men jag måste hålla koll så att hon inte får puls för då kan de ha kommit in smuts i vart-det-nu-var och orsakat en infektion. Det kändes ju inte speciellt roligt om det skulle bli så.
Inte nog med att sömmen var fel så har skon hon hade var för liten också så hennes hov var nedslipad för att passa, detta innebar att när Rák satte ner hoven med kraft kunde inte stötdämparmekaniken ta emot stöten ordentligt då hoven inte hade plats till att vidga sig lite, detta har också inneburit smärta.
Endast framhovarna är nu tagna, då de bär mest tyngd fram och det troligen var mest där hon kände av.
Nu har hon nya fina skor på sig som hon även kan växa i, hennes hovvägg var otroligt tunn så nu har den plats att växa ut. Hon har även fått 10 mm skor så att de ska ta emot stötar mer, samt har han gjort hovarna mer raka för att hon inte ska snubbla så hemskt mycket. Så nu blir det skyddsboots på för att inte trampa av skor.

Det var en himla massa nytt jag fick lära mig och hovis var väldigt duktig på att förklara och visa när han pratade. Så mycket att jag inte kommer ihåg hälften av det, jag borde ha spelat in!
Väldigt gott intryck gav denna hovslagare och det kommer även vara han som ska sko Rák i fortsättningen när hon ska flytta.

Det känns som att jag åter igen bara har babblat på men jag hoppas att ni ändå förstår hur det ligger till. Och jag tror att jag fått med det mesta nu.
Rák ska nu vila imorgon för att sedan ridas/longeras en liten sväng på torsdag och se om det verkar bättre. Annars skulle jag ringa igen så får vi ta bakhovarna också.
Hon behöver få bort tänket att det gör ont när hon springer, det var främst då hon markerade.


Min fina tjej i väntan på fina och lagade fötter!

Kommentarer
Postat av: Cia

peter is the man!!! :D

2011-07-26 @ 21:13:43
URL: http://ciajonasson.bloggplatsen.se/
Postat av: Jenny

Oj! :o Men vilken tur att du kom fram till problemet och att du hittade en duktig hovslagare! En sådan är verkligen guld värd! Det är ju läskigt att så små saker kan å så stor betydelse, egentligen.



SV: Ja, jag är född och uppvuxen på Åland, men har bott här i några år nu :)



Hoppas din mage lugnar ner sig! Jag har också en sådan där stressmage så jag vet hur jobbigt det är :/



Haha, det är tydligt att hon ville ;) Var ändå imponerad av sambon som höll sig kvar när hon satte av!



Ganti är verkligen en urgo kille, synd bara att jag knappast kommer få se så mycket av hans uppväxt eftersom jag nog kommer sälja honom sen :/

2011-07-26 @ 21:59:19
URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se
Postat av: Elina

Vad skönt att det inte var något "allvarligare"! Och det är verkligen guld värt med bra hovslagare! :)

2011-07-26 @ 22:08:46
URL: http://icelandic.bloggplatsen.se
Postat av: Therése

Så skönt att hovslagaren gjorde så mycket för henne. Det låter som att du har hittat ett fynd! Krama om Rák så mycket.

2011-07-26 @ 22:56:32
URL: http://www.gravelid.se
Postat av: josefine m. ridtravaren Bellie

SV: Javisst om du förklarar var jag mäter då! :P Haha. Ingen aning om var slutet av ortspetsarna är :o

2011-07-27 @ 00:01:44
URL: http://minfux.blogg.se/
Postat av: Natalie

nemen ååååh =( hoppas verkligen hon blir bra nu! lilla snuttan!!!

2011-07-27 @ 09:53:24
URL: http://n-rongvall.bloggplatsen.se
Postat av: Sanna

Vad skönt att ni kunde hitta problemet!!!

2011-07-27 @ 11:27:10
URL: http://sannasant.blogg.se/
Postat av: Josefine

Hoppas det löser era problem!

Jag hade ett liknande problem med Herkules förra sommaren, han rollade, travde orent och snubblade hela tiden, dessutom var han stel och obalanserad. Märktes främst i tölt och trav. Det berodde på skorna och hovarna, hovslagaren fuskade nämligen när han skodde och struntade i att "klippa" ner hovarna, han filade lite och satte på skorna, Herkules gick alltså med 3 storlekar för stora fötter. Nu har jag en ny hovslagare som skor Herkules superbra och han har aldrig känts renare och finare i gångarterna! :) Dessutom snubblar han inte alls lika mycket längre!

2011-07-27 @ 13:28:24
URL: http://Isbitarna.se
Postat av: fia

Ring den tidigare hovslagaren och be om att få tillbaka pengarna! Jag har fått besked av min nya hovslagare som är specialist på hovsjukdomar att min gamla som jag haft i ett år verkat snett och för mkt av min hästs hov. Inte konstigt att han hade kotledsinflammation i sommras! Man blir så less på dåliga hovslagare. Hade även en veterinär som sprutade min häst utan att rådfråga mig utan gjorde det när jag var på toaletten...i ryggen men sen när jag åkte in på klinik och röntgade hade han en spricka.

2013-12-17 @ 21:34:12
Postat av: Fia

Sprickan var i ena bakbenen inte i ryggen. Gick för snabbt.

2013-12-17 @ 21:34:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0