Dinkelbröd
Du behöver:
6 dl kallt vatten
6,5 dl fullkorn dinkelmjöl
8,5 dl vetemjöl special
1 dl dinkelflingor (jag brukar ta 1 dl grahamsmjöl)
1 tsk honung
16 g jäst
1 msk salt
Gör så här:
Häll allt i en degblandare.
Kör 2 minuter långsamt och sedan 6-8 minuter snabbt.
Om degen blandas för hand, dubbla tiden!
Låt degen jäsa övertäckt 3 timmar.
Ta upp den på mjölat bakbord och dela den i så många delar som satsen avser à cirka 775 gram.
Kvala ut och vik varje bit 2-3 gånger och rulla ihop till limpor. Lägg dem med skarven upp i var sin mjölad brödkorg (så stora att de ungefär fylls till hälften), jag använde mig dock bara av en bakplåt.
Låt jäsa övertäckta cirka 1 timma. Stjälp upp limporna på en plåt med bakplåtspapper, snitta fyra sneda snitt med en vass kniv innan bröden ska in i ugnen.
Sätt in en långpanna underst i ugnen och värm ugnen till 250 grader. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen, häll 1 deciliter vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt.
Sänk värmen till 225 grader och grädda bröden 25-30 minuter. Låt dem svalna på galler.
Kostade blev ca 20 kr för två limpor och då använde jag mig ändå av ekologiskt mjöl! I affär brukar EN limpa kosta ca 35 kr.
Det där ser riktigt gott ut! Det var länge sedan jag bakade något bröd senast så jag borde kanske försöka mig på det här receptet :)
SV: Tackar!
Ja, det är synd att den ska bli så platt och tråkig av eksemtäcket, men snart får hon ju slippa det för ett tag i alla fall :)
Javisst, jag ska försöka rida med det lite oftare, men eftersom hon kan bli väldigt stark när man rider ut med andra så vill jag inte använda det då.
Fin bloggdesign förresten! Först blev jag helt förvirrad och undrade vems blogg jag egentligen hade hamnat på ;p
Så väldigt gott ut! Man kanske skulle pröva att baka! :)
Så snygg design!